Kako popraviti neravnomjeran pod: brušenje, popravak ili rastavljanje?

Samonivelirajući pod - besprijekoran rad.

Svrha uporabe samonivelirajućih smjesa je postići savršenu osnovu za polaganje podnih obloga. Ali rezultat ne ispunjava uvijek očekivanja. Što trebam učiniti ako je sloj za punjenje napuknut ili natečen? Naravno, ispravite pogreške.

Zašto se defekti pojavljuju na gotovom samonivelirajućem podu

Nakon izlijevanja potrebno je najmanje 5-7 dana da se premaz potpuno stvrdne. Tijekom sljedećih 14-21 dana, vezivo (gips ili cement) dobiva na snazi. To znači da će se situacija s manjim nedostacima koji se pojavljuju na površini (pukotine, otekline, jame, udarci i druge nepravilnosti) samo pogoršati.

Kvaliteta samonivelirajućeg poda ovisi o točnosti doziranja, vremenu gnječenja i držanju otopine, o pravilnoj tehnici zaljeva, uzimajući u obzir klimatske i druge faktore. No, kako praksa pokazuje, najveći postotak nedostataka proizlazi iz nepravilne ili nedovoljne pripreme baze.

Osnovni pod mora biti:

 1. Jako- s masovnim rješenjem se neće paritina bazi, ako je pijesak, prašina izbačena iz estriha. Područja ljuštenja također ne pridonose dobrom prianjanju - jača masovna razina jednostavno će „otkinuti“ slaba područja.

  Nestabilna spojnica može se rušiti čak i ručno.

 2. Ravani maksimalno glačani - grubi, neravni i porozni pod također se smatraju defektom. Sloj punjenja tijekom postavljanja i skupljanja otopine duplicirati će reljef baze, na površini će se pojaviti mreža pukotina, kvržica, kratera i jama. Osim toga, poroznost je jasan znak presušene baze, zbog čega će "izvući" vodu iz smjese, i stoga smanjiti čvrstoću samonivelirajućeg poda.
 3. Suho- povećana preostala vlaga uzrokuje višestruka oštećenja otvrdnutog samonivelirajućeg spoja, kao i stvaranje šupljina i "šibanje".
 4. Clean- svaka kontaminacija štetno utječe na prianjanje otopine na podlogu. Bez temeljitog čišćenja površine u prvih nekoliko sati nakon ulijevanja, pod će se početi ljuštiti, razbiti, naduti.

Ako ste sigurni da je priprema provedena ispravno, razmislite o drugoj skupini problema. Naime - kršenje tehnologije.

Pogreške u samonivelirajućem uređaju

Pogreške u samonivelirajućem uređaju Rezultat
Nedostatak vode Nakon postavljanja, vezivo cementa ili žbuke jednostavno nema dovoljno tekućine za konačnu čvrstoću. Kao rezultat toga, pod će bitikonstantno prašine, raspada, kolapsa.
Višak vode Aditivi za zadržavanje vode neće se nositi sa svojim zadatkom i, kao rezultat, djelomičnim ili potpunim odvajanjem skupnog sastava tijekom prvih dana nakon izlijevanja.
Uporaba pretjerano snažne mješalice ili šarže pri brzinama većim od 600-800 o /min Previše intenzivnog unosa zraka u otopinu dovodi do pjenastog sastava, s kojim se čak ni igličasti valjak ne može nositi. Rezultat je porozna krhka površina.
Površina nije premazana

Tlo ne samo da učvršćuje podlogu, već i omogućuje izravnavanje njegove upojnosti na cijelom području. Ako preskočite ovu fazu, tada se otopina može loše širiti (to jest, prsten se širi), katkad je pod slab, s greškama.
Proizvodnja sporih otopina Prosječno razdoblje održivosti mješavine s vodom je 20-40 minuta. Kada se otopina počne podešavati, više je nije moguće izravnati, tj. Formirati nodule, zadebljanja, neravnine sloja.
Nakon lijevanja, liječnik ili pravilo ne rade pod. Prije potpunog sušenja rinfuznog spoja potrebno je “raspršiti” bilo koji ručni alat tako da se ne formiraju nepravilnosti (izbočine, jamice).
Nedostatak odzračivanja Valjanje s igličastim valjkom uklanja zrak iz otopine. Inače se formira više kratera, a površina nije ravna i glatka.
Nacrt, uključeni sustavigrijanje Zbog lokalnog povećanja temperature i intenzivne ventilacije, gornji sloj samonivelirajućeg poda brzo se suši, bez vremena za jačanje. Zato će prašina, raspadati se pijeskom.
Povećana vlažnost zraka Vrijeme sušenja i sušenja se produljuje.
Indikatori niskih temperatura i vlažnosti Period učvršćivanja smjese se povećava, moguće je stvaranje krhkih područja.

Što učiniti ako se nedostaci ne mogu izbjeći? Naravno, "poslastica". Ispričaj to detaljnije u nastavku.

Kako popraviti pogrešku punjenja samonivelirajućeg poda

Nedostaci gotovog sloja tekućine mogu se podijeliti na:

 • lokalne , koje se mogu eliminirati bez značajnih troškova rada i materijala;
 • ozbiljno- u tim slučajevima bolje je potpuno ukloniti premaz i sipati novi.

Prva kategorija uključuje:

Pukotine

Ova vrsta kvara može se ukloniti brzim popravkom mješavine za popravak. Površinske pukotine samonivelirajućeg poda moraju biti lagano izvezene, temeljito bez prašine i zapečaćene kitom ili sredstvom za popravak koji se brzo suši, nakon što je prethodno tretiran temeljnim premazom.

Pukotine u samonivelirajućem podu.

Za duboke pukotine koriste se posebne metalne konstrukcije koje izgledaju kao valoviti papir. Pukotina mora biti dodatno izvezena brusilica. Okomito na glavni šav ovisno o njegovojduljina rezati još jednu ili više malih, kompenzacijskih rezova. Temeljito isperite cijelo popravljeno područje. Zatim umetnite nosače i napunite područje s nedostatkom epoksidnim kitom koji se brzo suši ili istom mješavinom za punjenje koja je korištena za ispunu poda. Na kraju, sve što vam je potrebno za poravnanje s lopaticom za glađenje pokreta.

Lokalne površinske delaminacije

Iskusni instalater podnih obloga zna da se polaganje s natečenim i poželjnim područjima ne može obaviti na podu. Osnova će brzo puknuti, srušiti se, brave na laminatu ili parketna ploča će početi škripati i raspasti se. Stoga se ova vrsta grešaka mora nužno otkloniti (!).

Postavljanje samonivelirajućeg poda.

Oštećena područja moraju biti uklonjena željeznom polugom ili oborena udarcem. Prašinu temeljito očistiti i napuniti popunjenim podom razrijeđenim u odgovarajućoj proporciji.

Jame, kapljice

Ta se pojava nije teško boriti. Male udubljenja potrebno je napuniti bilo kojim sredstvom za popravak (kit, mort ili otopina cementno-pjeskovite smjese) i pažljivo zagladiti lopaticom ili širokom lopaticom.

Punjenje rupica spojem koji se brzo suši.

Duboke jame velikih dimenzija i kapljica moraju biti „dovedene na nulu“. To je da se podigne na najvišu točku uz pomoć ne-skupljajućeg samonivelirajućeg poda na osnovi gipsa ili gips-cementa. Pavao je prethodno napunio, izlio otopinu i željezopo pravilu. Višak se mora ukloniti.

Neki majstori preporučuju uporabu tankoslojnog ljepila za pločice kako bi se poravnali nedostaci. Ima dobro prianjanje na mineralne podloge i može djelovati kao ojačavajuća (pojačavajuća) komponenta.

Manje nepravilnosti, tokovi

Brušenje podne brusilice.

Lako je popraviti taj nedostatak. Najbolji način za uklanjanje kvrga i kvržica je samljepljivi pod. Koristi se površinsko brušenje, remen ili bilo koji drugi prikladan stroj, brusilica s abrazivnim kotačem. Veličina zrna mora se odabrati pojedinačno. Za cementne formulacije koristi se brusilica za beton.

Savjet! Prilikom rada s jedinicom za brušenje stvara se velika količina prašine koja "začepljuje" instrument, narušava vidljivost. Stoga, svakako koristite mlaznicu za povezivanje građevinskog usisavača.

Krateri

Stvoren zbog nedovoljnog odzračivanja ili povećane preostale vlage baze. Ako sloj za punjenje nije porozan, ispod njega nema šupljina, onda samo trebate ispuniti utore kitom ili ulijte otopinu samonivelirajuće smjese. Nije potrebno napraviti duboko spajanje, dovoljno je malo raščistiti.

Osušeni gornji sloj

Od propuha i radnih radijatora, površina samonivelirajućeg poda može prebrzo izgubiti vlagu i ne postići potrebnu čvrstoću. Stoga se ovaj sloj mora uklonitibrusilica i ravna s tankoslojnim spojem koji se ne skuplja.

Izravnavanje poda tankoslojnim samonivelirajućim podom

Navedemo one nedostatke s kojima se ništa ne može učiniti. Lijek jedan - potpuna demontaža. Ovo:
 • mreža pukotina na cijelom području;
 • potpuna odvojenost;
 • više šupljina ispod samonivelirajućeg poda;
 • Poroznost na cijeloj dubini sloja, usitnjavanje pijeska i prašine.

Demontaža samonivelirajućeg poda.

Nemojte uštedjeti vrijeme i napor kako biste ispravili nedostatke. Polaganje podne obloge na neravnu ili oštećenu podlogu znači bacanje velikih količina u vjetar. Nakon 1-2 godine, završni materijal će postati neupotrebljiv i sve će morati početi ispočetka.

U ovom videu, pod je popravljen pomoću samonivelirajućeg morta, preporučujemo korištenje posebnih kompozicija, na primjer, kao u donjem videu (postoji mnogo domaćih analoga, na primjer: Art-Eco).

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije