Kako eliminirati škripanje parketa - dokazane metode

Zahvaljujući modernim tehnologijama, potrošačima je sada na raspolaganju veliki izbor podnih obloga iz raznih materijala. Međutim, mnogi ljudi više vole birati nešto poznato, lako prepoznatljivo i poznato, odnosno parket.


Naravno, tu je i suvremeniji paralelni parket, koji izgleda i ponaša se gotovo isto kao i parket. Međutim, treba napomenuti da oba materijala imaju brojne nedostatke, među kojima se može primijetiti škripanje tijekom sušenja. Kako eliminirati škripanje parketa, ako ga ima, opisat ćemo u ovom članku.

Zašto parket cvjeta

Parket je uvijek smatran elitnim premazom, jer je potpuno prirodan i ne sadrži nikakve štetne dodatke i kemijske komponente. Ipak, tijekom vremena mnogi počinju primjećivati ​​da stari parket škripi. To se događa iz sasvim objektivnih razloga iPojavljuje se tek nakon dugo vremena nakon polaganja.

Među razlozima zbog kojih podnice počinju škripati mogu se nazvati:

 • prirodni proces sušenja drva na niskoj razini vlage ili s vremena na vrijeme;
 • zaostajanje parketnih traka od podloge (bitumenski mastiks, estrih sa šperpločom, cementni estrih), nakon čega slijedi trljanje jedna o drugu; istodobno kretanje parketnih ploča može biti minimalno, ali zvuk će se i dalje čuti;
 • neujednačeno isparavanje vlage iz masivnog drva i, kao posljedica, stvaranje "džepova" između podnožja i podne ploče, u kojima se postupno nakupljaju fini otpad i prljavština;
 • cijepanje pojedinih traka parketa ili lomljenje žljebova i grebena na njima, što uzrokuje trenje drva između njih;
 • otpuštanje spojnih elemenata, izlaza iz žljebova čavala i vijaka, što izaziva škripanje kada se daska trlja o nokat;
 • nedostatak tehnološkog razmaka prema zidu, što rezultira povećanim trenjem i škripanjem pri hodu po podu.


Postoji nekoliko rješenja za problem škripanja parketa. Međutim, prije nego odlučite što učiniti da parket ne škripi, morate saznati gdje se nalaze problematična područja. Da biste to učinili, samo prošetajte po podu i slušajte gdje se čuje taj dosadni zvuk. Zatim morate staviti etiketu u središte svakog takvog područja, kako biste znali gdje je možete zalijepiti.

U pravilu, uklanjanje parketa squeak je u kombinaciji s facelift premaza,uključujući ponovno lakiranje, depilaciju i druge restorativne mjere. Takav integrirani pristup će produžiti vijek trajanja parketa dulje od jedne godine.

Demontaža starog parketa

Postoji nekoliko načina za uklanjanje škripanja parketa. Temeljno rješenje problema bit će potpuna demontaža starog premaza. U tom slučaju se uklanja stari parket, baza se ponovno priprema za polaganje, a pod je zamijenjen. Nakon toga parket se ostruže, melje i otvori svježim slojem laka.

Odlučuje se o potpunoj zamjeni ako ne postoje drugi načini kako eliminirati škripu podnice. To se događa kada se gotovo svi ili većina ploča nalaze iza baze. Proces demontaže i rekonstrukcije parketa povezan je sa značajnim financijskim troškovima i zahtijeva puno vremena. Stoga, ako možete pronaći način da uklonite škripu parketa bez njegovog uklanjanja, bolje je da ga pokušate koristiti.

Popravak pukotina i strugotina

Ako se parketna daska škripca i škripi pri hodanju, to znači da je razina vlažnosti u prostoriji preniska ili je temperatura zraka vrlo visoka, zbog čega je premaz, koji je tijekom instalacije malo vlažan, počeo da se raspada. Da biste dobili osloboditi od pukotine, možete kit.

Odaberite pastu koja odgovara premazu u boji, pažljivo pokrijte pukotine, ne zaboravljajući završiti brušenje i lakiranje. Za maskiranje potholes također koristiti kit, koji nakon sušenja, obavljati imitacija drva.

Nije loše za obnovu takvih nedostataka u parketu je pogodan i kazein ljepilo s dodatkom piljevine.


Ako su razmaci između letvica parketa dovoljno široki, nema smisla puniti ih. Vi samo trebate zamijeniti jednu ili više susjednih letvica kako biste uklonili praznine između njih. U te svrhe, ili koriste ostatke starog parketa, ili odabiru daske pogodne za boju i teksturu.

Ova metoda popravka zahtijeva sljedeće postupke:

 1. Napuknuta daska treba podijeliti na dijelove s dlijetom.
 2. Počevši od srednjeg, uklonite sve dijelove stare daske i očistite sloj ljepila ispod njega. Temelj za novu traku treba pažljivo uskladiti.
 3. S novom maticom potrebno je rezati češalj i pjeskariti rubu ravninom. Ako je potrebno, potrebno je izrezati grebene i utore sa susjednog parketa. Ako je potrebno zamijeniti cijeli dio nekoliko susjednih dasaka, prvo ih treba pričvrstiti i zatim položiti na podlogu. Prije konačnog polaganja bit će korisno provjeriti kako se nove trake savršeno uklapaju u mjesto starih.
 4. Pripremljena podloga mora biti presvučena otopinom ljepila ili zagrijana na 150-170os bitumenskim mastiksom. Vrh - položite novi komad parketa, uklonite višak ljepila i poravnajte parket s teretom.
 5. Čim se ljepilo osuši i parket dobro uhvati za podnožje, popravljeni parket treba biti brušenje, zaprašivanje i lakiranje. Vidi također: "Kako napraviti.""uradi sam" popravak parketa - upute korak po korak.

Radovi s parketom

Ne može svatko odmah odlučiti što da uradi ako pod od škripa, iako je pod savršeno ravan. U tom slučaju mogu pomoći neke manipulacije s podnožjem parketa. Da biste to učinili, dodatni sloj od 12 mm šperploča treba položiti na vrhu podruma ispod parketa, i to treba biti postavljen pod kutom u smjeru parketa zid. Ovaj izlaz iz situacije omogućuje dugo vremena da biste dobili osloboditi od problema škripanje podova, iako to ne jamči da škripanje neće pojaviti ponovno.


Mnogi bi mogli biti zainteresirani za pitanje da li podna ploča škripi, što učiniti bez parketa. Predlažemo vrlo pažljivo zagrijati građevinski mastiks s bitumenskim mastiksom ispod parketa. Jednom pod djelovanjem temperature koja se topi, možete početi ispravljati položaj parketa - potrebno ih je čvrsto pritisnuti na bazu kako bi se vratila lamela s mastiksnim slojem.

Popravak škripe s klinovima

Nedovoljno jaka fiksacija parketa na grede ili zaostatke može izazvati škripu. Jedna od mogućnosti kada podna ploča škripi - što učiniti je nabijanje klinova u razmaku između zida i podne obloge. Ako se to ne učini, ploče se na kraju počinju opuštati i škripati.

U slučajevima kada se između pojedinih parketnih podova stvaraju šupljine, također ih treba ojačati klinovima zakucanim između dasaka svakih 15-20 cm.Zaglavljivanje se obavlja čekićem i predgrijačem. Ostaci izbočenih klinova moraju se rezati.

Jedan od dodatnih načina izlaska iz situacije može biti zatrpavanje prostora između parketa s grafitnim prahom ili talkom.

Ojačanje parketa ljepilom

Drugi način da parket ne škripi je da pričvrstite letvice ljepilom.

Za to trebate uzeti:

 • električna bušilica;
 • svrdla promjera 2 mm;
 • maskirna traka;
 • medicinska štrcaljka;
 • voštane bojice;
 • meke krpe;
 • poliuretansko ljepilo.


Dakle, u središtu prethodno označenih traka škripavog parketa, potrebno je staviti točke na udaljenosti od 15 cm jedna od druge. Na ovim oznakama - zakačite komade ljepljive trake i izbušite rupe u letvicama do same baze. U tim udubljenjima sa špricom trebate isprazniti ljepilo i pustiti ga da zgrabi sat vremena. Nakon toga traka više nije potrebna i može se ukloniti.

Ako ljepilo slučajno dospije na pod, može se očistiti otapalom za pjenu. Dio parketa koji se treba restaurirati treba ispravno pritisnuti nečim teškim, a da se na njega ne korača barem jedan dan.

Voštane bojice koje odgovaraju boji parketa potrebno je istopiti u preostale udubine u parketu kako bi ih ispunili. Završna faza će biti poliranje parketa s mekim krpama (više: "Zašto nam je potrebno poliranje parketa i kako ga izvesti").

Uklanjanje cika s cementnim mortom

U floorboard treba unaprijed bušiti rupu s promjerom od oko 1,5-2 cm, koji će biti izli cement. To treba učiniti tako da se razina parketa izjednači, a škripac položi na sloj betona. Nakon toga rupa mora biti zatvorena drvenim čepom i lakirana.

Isto tako, uklonite ogrebotine parketa postavljene na trupce. U lagu se izbuši rupa, ispunjena tekućim betonom (jednaka cementu i vodi), a nakon 24 sata zakvači drvenu palicu duljine ljepila duž duljine zaostatka. Ostaci igle se istrljaju s ostatkom parketa, kitom, mljevenjem i bojanjem. Vidi također: "Ako drveni pod škripi, što učiniti i kako biti."

Alternativno, rupa u parketu može biti izrađena od manjeg promjera, a tekući nokti se mogu koristiti za pričvršćivanje parketa na podlogu. Ipak, produbljivanje će i dalje morati kiti i bojiti.

Doziranje parketa

Za uklanjanje cika u parket ponekad koriste metodu ubrizgavanja smjese za podmazivanje koja se uglavnom sastoji od voska i otapala.

Ovaj se spoj uvodi ispod parketa ispiranjem pod visokim tlakom kroz rupice u njemu. Osim toga, tu je i mazivo za vodu, koje se na isti način uvodi ispod parketa. Vidi također: "Kako se brinuti o podnoj oblozi - pravila brige za podove."

Jačanje parketapoliuretanska pjena

Ova metoda popravka parketa može se primijeniti ako je ispod nje slobodan prostor, koji je otprilike 9 cm.Ovaj prostor može se napuniti montažnom pjenom kako bi se postigla čvrstoća i uklonio škripanje do parketa.


Kada se proširi, stvorit će dodatnu podlogu za parket. Međutim, treba razumjeti da je za te svrhe potrebno puno pjene. Osim toga, tijekom vremena može izgubiti oblik, saviti se ili raspasti. Tada će se ponovno pojaviti škripa. Vidi također: "Kako eliminirati škripanje poda - razlozi za pojavu i metode eliminacije"

Popravak pomoću sidara

Metalni sidri se koriste za popravak parketa, ako se temelji na betonskom estrihu. Ove nosače možete instalirati ručno.

Ispod svakog sidra u parketu i betonskoj ploči potrebno je izbušiti rupu u koju treba umetnuti ljusku sidra, a zatim zavrtanj. Ova tehnika je prilično skupa, jer na podu može biti potrebno oko 200 sidara. Iako je vrlo učinkovit u rješavanju škriputanja podova.

Pričvršćivanje vijaka za parket

Način crtanja vijcima koristi se u slučajevima kada se parket polaže na trupce. Najteži dio ovog procesa je točno odrediti gdje odlaze. Čim se pobrinete da nema komunikacije ispod škripavog parketa, možete početi ojačavati ploču.


zaovim ciljevima trebat će 2-3 vijka za svaki problemski pod. Najprije izbušite provrt u parketu i gredi, a zatim u njega zabodite čavao ili zavijte vijak. Poklopac vijka ne smije stršiti iznad razine parketa, stoga se mora utopiti, a nakon popravka treba ga zaliti i lakirati.

Pritezanje parketa

Uz sve navedene metode uklanjanja cviljenja parketa, ne može se ne spomenuti drugo - takozvano skupljanje parketa. Ova metoda restauracije parketa ne može se nazvati jednostavnom i brzom, međutim, ona je prilično jeftina i vrlo učinkovita. Suština metode sastoji se u potpunom ponovnom ispitivanju stanja i ponovnom sastavljanju svake pojedine ploče u parketu, kao i procjena stanja kašnjenja. Ako se u procesu provjere pronađu oštećene ploče, one se moraju zamijeniti ili obnoviti.

Učinkovitost pritezanja postiže se zamjenom svih čavala koji drže parket samoreznim vijcima. To je važno jer, za razliku od noktiju, koji na kraju počnu škripati na mjestima dodira s drvetom, samorezni vijci čvrsto drže letvice na mjestu, sprečavajući ih da se kreću.


Nije da nokti rade loš posao. Samo prikovan, drvo dobro čuva, međutim, kako se premaz koristi, metal je podvrgnut koroziji, smanjuje se u promjeru, a zatim dolazi do zazora i karakterističnih škripanja. To jest, nepouzdani uzroci zabijanjamanifestacije cika. A ako ih zamijenite vijcima, problem se lako rješava, tj. Škripa se zaustavlja.

Nakon što su svi vijci učvršćeni, provjerite da kapice ne strše iznad površine ploče. Sve praznine i praznine podložne su punjenju, brušenju i bojanju lakom, ili depilacijom u boji parketa.


Stoga se sve gore navedene metode uklanjanja ogrebotina parketa mogu lako napraviti ručno. Međutim, ako se još uvijek ne možete riješiti škripanja, izlaz će se ili obratiti stručnjacima za pomoć ili pokušati riješiti stari parket i ponovno ga položiti. U svakom slučaju, rezultat će izdržati vaš trud.