Nadutost parketa: uzroci i metode popravka


Što učiniti ako je parket iznenada dobio "brod", je deformiran? Prvo potražite uzrok. I tek tada odlučite kako vratiti glatkoću i ljepotu premaza.

nadutost parketa: uzroci i posljedice

Vijek trajanja premaza iz tretiranog polja određuju proizvođači na 25-50 godina. To je zbog činjenice da prirodno drvo ima visoku razinu čvrstoće, trajnosti i trajnosti. Istovremeno, svi proizvođači navode da će podni materijal trajati najmanje četvrt stoljeća pod sljedećim uvjetima:

  • pravilan stil;
  • Pravilna njega;
  • Pažljivo rukovanje.

Prema tome, moguće je razlikovati dvije skupine razloga zbog kojih je parket natečen:

Kršenje tehnologije ugradnje

Prema preporukama tvornica, polaganje masivnog parketa treba izvesti na ljepilu, a na velikim površinama - uz dodatnu upotrebu pričvrsnih elemenata (posebne "igle", vijke, čavle itd.). Postoji nijansa o kojoj majstori rijetko govore, a neiskusni početnici uopće ne znaju: nepoželjno je montirati parket umire u blizini tangencijalnog i radijalnog kroja.

Imaju različitu gustoću, snagu, razinu bjeline, i što je najvažnije -različite postotne promjene u linearnim dimenzijama zbog klimatskih razlika. Jednostavno rečeno, radijalni parket je otporniji na promjene vlažnosti i temperature u odnosu na tangencijalni niz. Nakon nekoliko godina, zbog nepismenog korištenja podova različitih razreda, pod postaje valovit.

Kao što je dobro poznato, ugradnja na "plutajući" ili neovisan način dopuštena je samo za višeslojne parketne ploče ili za niz vrsta od tvrdog drva. U prvom slučaju, dopušteno područje čvrste trake bez kompenzacijskih razmaka je do 120-200 m2 , u drugom - ne više od 16 m2 . Kršenje ovog pravila i odsustvo termoenergetskih uređaja dovodi do činjenice da premaz počinje nabreknuti i vremenom se pogoršati.

Napominjemo još jednu karakterističnu pogrešku tehnologije - nedostatak hidroizolacijskih temelja. Previše mokro podno grijanje ili propuštanje sustava podnog grijanja može također uzrokovati da se podna obloga postane „grba“ lokalno ili potpuno.

Pogreške u radu i nedostatak pravilnog održavanja

Nije tajna da se stablo najviše boji vode u bilo kojem obliku. Tekućina se izlije na pod ili cijevi koje teku ispod pokrova pokvare daske, nabubre, trulež, gube sjaj i oblik. Ne biste trebali nadati se ljepilu i hardveru, oni ne mogu držati ploče za savijanje. Dio poda, natečen zbog vlage, treba odmah popraviti, inače će se sav materijal poda oštetiti.

Sljedeći "neprijatelj" polja je stalno povećanRelativna vlažnost zraka, zbog koje drvo postaje vlažna, nabubri i nabubri. To se ne odnosi samo na kupaonice, praonice i slične prostore. U nekim regijama (Primorye, Sjeverni Kavkaz), ova brojka se održava na 75-96% tijekom cijele godine. I to je beskorisno pisati pritužbe i pritužbe na loše kvalitete robe, jer proizvođači jasno ukazuju na preporučenu razinu koeficijenta vlage - 40-60%.

Parket s uklonjivim zaštitnim premazom.

Nedostatak pravilne njege također može uzrokovati povredu glatkoće tkanine. Lak, ulje ili vosak s vremenom će izblijedjeti, pa povremeno trebate vratiti zaštitu. Nezaštićeno drvo lako upija vlagu, bubri, brzo postaje crno i trune.

Parket je otečen, što učiniti

Prije svega, morate saznati zašto je pod postao valovit. Na temelju toga određeni su postupci "obrade" prevlake.

  • Koristi se raznolik ili mješoviti parket. Matrice tangencijalnog i radijalnog piljenja izvana se razlikuju po uzorku. Ako je drvo kvalitetno, tvrdo i ispravno osušeno, tada površinske promjene neće biti previše primjetne, trebate ih ostaviti kakva je. Uz značajne "valove", možete pokušati polirati natečena područja, dovesti ih "na nulu" u odnosu na ostatak ravnine, samljeti zglobove, vratiti zaštitni sloj u obliku laka ili voska. I, naravno, pokušajte održati istu razinu temperature i vlažnosti u budućnosti. To se može učiniti takopomoć ovlaživača, grijača itd.

    Lokalno brušenje parketa.

  • Nema dilatacijskih spojeva ili je njihova širina manja od 10 mm. U ovom slučaju pomoći će kružna pila, pomoću kojega se dio parketnih traka reže uz obod prostorije, i formiraju se pravilni termički razmaci s presjekom od 10-15 mm.
  • Baza nije vodonepropusna od podne obloge. Što učiniti ako je parket natečen zbog mokrog mineralnog estriha? Nažalost, ne postoji univerzalni recept. Potrebno je potpuno rastavljanje premaza, sušenje baze 2-4 tjedna. Obavezno kupite hidroizolacijski materijal (film, mastiks, itd.).
  • Letvice su se nadimale od vode koja je pala na njih. Ako je oštećeno područje malo i soba dovoljno suha, možete pričekati tjedan dana. Ploče se mogu osušiti i "stajati na mjestu".

Za ozbiljne nedostatke, preporuka je drugačija - potpuna zamjena natečenog područja. Letvice su zakačene ručnim alatom (odvijač, dlijeto) i uklonjene. Ako je potrebno, možete dodatno izrezati područje kružnom pilom ili brusilicom. Ljepilo, hardver ili podloga se uklanjaju, baza se temeljito čisti od viška. Nadalje, uz pomoć ljepila, postavljaju se nove lamele, fiksirane. Nakon 2-5 dana možete zalistiti površinu i lakirati ili ulje.

Nije preporučljivo ponovno koristiti oštećene matrice, budući da je geometrija već slomljena, zglobovi jezičaka i utora su oštećeni. Bolje je kupiti novi zamjenski premaz.

Ako to ne učinitesigurni u svoje sposobnosti, bolje je pozvati stručnjake koji rade na restauraciji parketa. Uvijek imaju svu potrebnu opremu, odgovarajuće vještine i znanje.

  • Vlaga u prostoriji se povećala. Zaustavljanje bubrenja i nadutosti lamela zbog povećanog pokazatelja vlažnosti gotovo je nerealno. Možete pokušati instalirati klima uređaj ili puni split-sustav, ali ovo je privremeno rješenje. Ovdje su potrebne preventivne mjere, a to je izbor parketa od ultra gustog drva prešanog bambusa, termo pepela, tikovine. Da, proizvodi od ovih pasmina su nekoliko puta skuplji od uobičajenog niza bukve ili hrasta. Ali ne jeftini pokrivenost će trajati najmanje 50 godina, a vi ćete uštedjeti na svojim stalnim popravak i zamjenu.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije