Kako eliminirati škripanje poda - uzroci pojave i lijekovi

Drveni pod ima jednu negativnu osobinu: nakon nekog vremena počinje škripati. Taj se problem suočava kod većine ljudi koji imaju takav spol. Takva podloga nije prikladna za upotrebu pod novim premazom, pa je potrebno ukloniti uzrok zvuka rezanja uha. Razmislite kako eliminirati škripanje drvenih podova bez rastavljanja i njihove potpune zamjene (pročitajte i: "Zamjena poda u stanu vlastitim rukama - vodič korak po korak").


Uzroci škripanja

Prvo, utvrdite uzroke cika.

Mogu biti sljedeći:

 • Najčešći uzrok je nesigurno pričvršćivanje podnih obloga na trupce. To se događa zato što su fiksirani uz pomoć noktiju, koji se s vremenom popuštaju.
 • Pogrešno zaostajanje. Trebaju biti labavo postavljeni i ne čvrsto učvršćeni, ali u isto vrijeme trebali bi biti u stabilnom položaju, a ne zamahnuti.
 • Praznine između podnih dasaka koje bi se mogle pojaviti kod polaganja ne sušenog drva. Kad su se godišnja doba promijenile, osušila se i daske su počele trljati jedna o drugu.
 • Nema temperaturskog razmaka. Razmak od najmanje 1 cm trebao bi biti u blizini zidova, cijevi, vrata. takođerne smije biti krutog pričvršćenja na zidove ili ulegnuće.
 • Velika udaljenost između zaostataka (detaljnije: "Kolika je udaljenost između zaostataka poda pri izradi poda").
 • Prilično tanke daske za pod.


Škripanje može nastati iz jednog ili više razloga odjednom. U pravilu, oni se mogu odrediti jednostavnim pregledom ili možete ukloniti jednu podnu dasku i procijeniti stanje poda. Većina tih problema riješena je bez zamjene poda (pročitajte i: "Zamjena podova u drvenoj kući s betonskim estrihom").

Rješavanje problema nedovoljnog učvršćivanja ploča u zaostatke

Da bi se riješio problem kako eliminirati škripanje poda iz dasaka zbog nedovoljnog pričvršćenja na trupce, potrebno ih je fiksirati dugim samoreznim vijcima s velikim navojem.

Stare nokte ne treba izvlačiti, rupe se mogu napraviti u blizini. Uklanjaju se u slučaju da kapice iskoče ili su savijene.

Da ne biste pogriješili s duljinom vijaka, morate znati debljinu trupaca i podnih dasaka. Samorezni vijci bi trebali biti 2-3 cm kraći od ukupne debljine podne konstrukcije. Da biste saznali koliko se nalazi betonska podloga, izbušite rupu ili uklonite jednu ploču.

Zatim morate odrediti koliko će vijaka biti potrebno. To se radi vrlo jednostavno: broj lag-ova se množi brojem podnih ploča u širini. Ovdje se javlja problem, kako pronaći zaostatke bez otvaranja poda kako bi saznali njihov broj. Da biste to učinili, uklonite podni postolje i kroz otvor uza zid, možetevidi zaostaje.


Prvo se izbuše rupe za vijke, što će osigurati jednostavnu montažu i čvrsto prianjanje podnih dasaka. Zatim, tamo gdje su podne daske u kontaktu sa zaostacima, vijci se samourezuju. Šeširi bi trebali biti malo utopljeni, tako da se ne ometaju.

Na mjestima gdje škripanje nije nestalo, potrebno je staviti naljepnicu kako bi se problem kasnije riješio.

Nakon ove metode uklanjanja cika, ploče se mogu zakriviti. Stoga, površina treba biti izravnati slaganje listova od šperploča, koji su vijčani s pitch 15-20 cm s malim vijcima.

Pod od iverice

Ako iver ploča squeaks, onda smo eliminirati pod škripanje u stanu kako slijedi:

 • Određuje se mjesto škripanja. Trebao bi biti oslobođen i uklonjen pod.
 • Na mjestu gdje se čuje škripa, nacrtan je kvadrat 15x15 cm, koji se izrezuje uz pomoć brusilice, kružne pile ili ubodne pile.
 • Izmjerena je udaljenost između iverice i betonskog poda i izrezana je mala šipka. To bi trebao biti hammered ispod poda iverice, dakle, mogući otkloni će biti eliminiran i neće biti više škripanje (pročitajte također: "Kako napraviti podove od iverice s zaostaje u svoje ruke").
 • Rezani dio odgovara mjestu i učvršćen je vijcima. Praznine bi trebalo staviti na mjesto. Tada je pod položen.


Pri polaganju bilo kakvih materijala u ploče za izravnavanje poda od drva (na primjer, šperploča, OSB) treba ostaviti izmeđuraspon temperature ploča je 3-5 mm. Ako se pojavi potreba, te se rupe mogu zabrtviti kitom na drvu.

Uklanjanje škripanja zbog otklona ploča

Ako uzrok škripe leži u otklonu nedovoljno debelih ploča ili ako je udaljenost između zaostataka pogrešno odabrana, možete ukloniti škripanje poda bez otvaranja.

Za to su potrebni samorezni vijci s velikom niti duž cijele dužine, koji će moći držati podne daske. Njihova duljina bi trebala odgovarati udaljenosti od gornje granice završnog poda do betonskog poda, ili nešto više.

Mala rupa se probija kroz zaostatke, ali ne ulazeći u njih. Vijci se zatim uvijaju dok se ne oslanjaju na betonsku podlogu. Kao rezultat, vijci će djelovati kao pomoćne noge i eliminirati progib.

U tom slučaju možete koristiti vijke koji prekidaju poklopac.


Preporuča se odrezati oštre vrhove vijaka. Stoga će se područje podrške povećati. Ako se to ne učini, tada će šiljati vrhovi trljati beton tijekom vremena.

Drugi razlog za skretanje poda je korištenje pogrešnih ploča. Ako se postavljaju jednostavne ploče koje nemaju sustav utora, one neće biti međusobno povezane. Za podne obloge potrebno je koristiti isključivo utorne ploče.

U ovom slučaju, kako eliminirati škripanje poda? Potrebno je međusobno povezati podne daske. Za to vam je potrebno dugo svrdlo za drvo iklinovi.

Postupak je sljedeći:

 • Rupa se izbuši pod kutom tako da prolazi kroz dvije susjedne ploče. Rupe moraju biti raspršene iu suprotnom smjeru.
 • PVA ljepilo se nanosi na lim. Zatim se uvlači u rupu. I ploče su povezane.
 • Kada se ljepilo osuši, njegov višak treba izravnati s površinom.

Praznine između podnih dasaka

Između podnih dasaka mogu se pojaviti utori, zbog čega ploče počinju trljati jedna o drugu stvarajući neugodan zvuk. Da biste riješili ovaj problem, morate razbiti podne ploče i zatvoriti prazninu.


Slijed radnji je sljedeći:

 • Od tankih drvenih letvica, klinova. Pogodan je i pleteni kabel.
 • PVA ili drvo ljepilo treba nanijeti na klinove. Zatim se uvlače u utor.
 • Nakon što se ljepilo osuši, izbočeni dio letvice izrezuje se u ravnini s podom.
 • Male praznine ispunjavaju se vlastitim kitom. Za njegovu pripremu treba pomiješati drvenu prašinu s brušenjem s bijelim ljepilom. Vidi također: "Zaptivanje pukotina u drvenom podu - 10 opcija i načina."

Zaključak

U članku se ispitivalo kako eliminirati škripu drvenog poda u stanu, čija je uzrok u većini slučajeva nepridržavanje tehnologije instalacije. U pravilu, uzroci škripanja mogu se eliminirati bez zamjene poda.