Pravila ojačanja poda

Za razliku od sloja čistog betona, koji radi samo u tlačnom stanju, ojačani estrih izdržava bez prekidanja vlačnih sila koje se mogu pojaviti u podnim pločama tijekom progiba. U tu svrhu koriste se mreže koje treba postaviti u zonu rastezanja, odnosno blizu ploče poda, u donjoj trećini debljine estriha, pri čemu se promatra zaštitni sloj.

Svrha armaturne mreže unutar estriha

Dodatak B građevinskog standardaSP29.13330 , koji je glavni dokument za profesionalne i pojedinačne programere, sadrži uvjete za podne konstrukcije:

 • hidroizolacija - kontinuirani filmski sloj koji prekida podzemne vode /otpadne vode;
 • parna brana - film ili membrana smještena ispod estriha ili izolacije koja odvaja vodenu paru koja može prodrijeti u konstrukciju poda iz donjeg ili podzemnog poda;
 • podloga tla - sabijeno tlo na kojemu se polaže temeljni sloj (dostupno samo u podnoj konstrukciji na tlu);
 • zvučna izolacija - štiti od strukturne i /ili zračne buke odozdo;
 • toplinska izolacija - smanjuje gubitak topline u strukturi poda;
 • sloj posteljine - raspodjeljuje opterećenje na tloodgovarajuća podna konstrukcija;
 • premaz - iskorišteni dio konstrukcije, izrađen od ukrasnih materijala;
 • podna obloga - maska ​​komunikacije, pruža nagib za odvodnju, razine podnih ploča, omogućuje podešavanje završnog premaza okomito, uvijek se nalazi ispod njega;
 • međusloj - elastični sloj za pokrivanje ili kruto povezivanje materijala za oblaganje s bazom.

U klauzuli 8. istog uredbenog dokumenta navode se zahtjevi za veze:

 • debljina najmanje 2 cm iznad ploče kada se koristi pješčani beton (mješavina pijeska i cementa) bez slojeva za odvajanje;
 • debljine najmanje 4 cm sličnog materijala, ako u strukturi postoji barem jedan separacijski sloj (izolacijski ili akustični materijal);
 • debljina 4,5 cm + debljina cijevi u skloništu inženjerskih sustava (obrisi tople vode, kanalizacija, hladna voda /topla voda, grijanje), veličina se uzima s gornje površine komunikacija.

Postoji nekoliko proizvodnih tehnika za ovaj sloj konstrukcije, stoga:

 • ojačanje estriha na podu provodi se samo pri izvođenju mokre i polusušne tehnologije (kada se ne poštuje terminologija, zapravo se pravi kruti osnovni sloj);

  Mreža unutar mokrog estriha.

 • suhi estrih i samonivelirajući pod nisu ojačani;
 • pri stvaranju nagiba i zaklona inženjerskih sustava, samo monolitne spojnice DSP-a s dizajnomtrajnost 15 MPa i robni beton, ne manji od razreda B12,5;
 • ako se kao podna obloga planira samonivelirajući pod, klasa betona se povećava na B15, tlačna čvrstoća suhe mješavine centralnih cementnih postrojenja je do 20 MPa;
 • slični zahtjevi za materijale predviđeni su za pita poda sa zvučnom izolacijom i izolacijom;
 • dopušteno je korištenje svjetlosnih betona klase B5 i više, poroznog DSP-a s tlačnom čvrstoćom od 5 MPa.

Važno! Prema standardu SP 29.13330, glazura u sastavu podne konstrukcije nije ojačana niti žičanom mrežom niti vlaknima. Međutim, programeri, uključujući i profesionalne, često nisu u skladu s gore navedenom terminologijom, pod nazivom tvrd tvrdi temeljni sloj, koji je u nekim slučajevima pojačan.

Glavni zahtjevi za tvrdi bazni sloj su:

 • debljina od 1 cm;
 • zaštitni sloj od 2 cm;
 • armature 5 - 18 mm prema izračunima razreda A400, A500 ili B500;
 • postotak armature je najmanje 0,1;
 • raspored štapova u rešetkama je poprečno i uzdužno, u donjem dijelu konstrukcije (zona napetosti);
 • kada se koristi vlakno, postotak armature se smanjuje na 0,0025%.

Shema estriha na podnim pločama.

Važno! U praksi su polusuhi estrihi obično ojačani vlaknastim ili BP žičanim mrežama za armirane betonske proizvode sa ćelijom od 20 x 20 cm ili zidovima od žice od 4 mm sa ćelijom od 5 x 5 cm. posljednje dvije vrste.

SU ovom slučaju, dizajneri se ili usredotočuju na Smjernice za dizajn iz sovjetske ere, ili objašnjavaju svrsishodnost prekomjernog trošenja građevinskog proračuna zbog odsustva skupljanja konstrukcijskog materijala i otvaranja pukotina.

Tehnologija ojačanja

Budući da nema naznaka da li je potrebno ojačati estrih za određenu podnu konstrukciju, standardi zajedničkog poduzeća obično se odnose na žicu i polimernu mrežu, čelična vlakna. Kod debljine sloja od 3–4 cm iu odsustvu horizontalnih separacijskih rezova u obliku zvučne i toplinske izolacije, armatura se ne primjenjuje.

Promjer i veličina ćelije

Ako se, kako bi se spriječilo stvaranje pukotina stezanja od otvaranja ili ako se u konstrukciji pojave napetostne zone, armatura estriha još uvijek ugrađuje u projekt, trebate se voditi sljedećim vrijednostima:

 • zaštitni sloj od minimalno 2 cm - za koji je potrebno postaviti mreže /karte na polimerne ili betonske podloge iste veličine;
 • ćelija - 5 x 5 - 20 x 20 cm, obično se koriste zavarene karte, valjane mreže industrijske proizvodnje, koje osiguravaju tu veličinu;
 • debljina žice - 3 - 6 mm;
 • preklapanje - najmanje jedna stanica, ovisno o veličini.

  Žičana mreža za estrih.

U podnoj košuljici na tlu koristi se armaturna mreža s kvadratnom ćeliju od 10-20 cm armature 5-18 mm, jer je u ovom slučaju košuljica ploča. Treba napomenuti da je oteklina glinenog tla moguća, čak iu odsutnostinegativne temperature uz prekomjernu zasićenost ove stijene vlagom. Stoga je potrebno odvesti odvod vode u tlo u blizini zida ili prstena (s velikom pojavom podzemnih voda).

Mjesto unutar estriha

Budući da se u načelu sile uzdizanja estriha ne ispituju, mreža za ojačanje postaje nužna samo na dnu konstrukcije, u skladu s položajem zone zatezanja. U prisutnosti elastičnih slojeva izolacije i zvučne izolacije zadržava se vjerojatnost da se ti materijali navedu.

Na taj način estrih postaje ploča s mnogo manjom podlogom. Pojačanje iz čisto strukturne postaje djeluje, uočava sva radna opterećenja od težine namještaja i putnika, ne dopušta da se betonski sloj sruši zbog vlačnih sila na dnu konstrukcije.

Mjesto armature unutar estriha.

Važno! Važno je razumjeti da se normalna struktura finih pora betona u tvorničkim uvjetima ili in-situ lijevanju postiže vibrokompaktiranjem. Estrih ima malu debljinu u usporedbi s elementima temelja, nadvoja i ploča. Stoga je uporaba dubokog vibratora nemoguća, a svjetlosni signali iz kojih se smjesa izravnava premješta se s vibrirajućih tračnica. Zbog toga je iznimno važno osigurati beton tijekom njegove čvrstoće (vlaženje, pokrivanje).

Ojačanje vlaknima i staklenim vlaknima

Stručnjaci ne preporučuju korištenje šipki od stakloplastike za ojačanje kravate. Za razliku od čelične armature, u ovom materijaluomjer istezanja mnogo je veći. To jest, kada se pojave vlačna opterećenja, fiberglas se prvo rasteže i tek tada počinje odupirati nastalim silama. To može dovesti do pucanja, unatoč činjenici da je u strukturi prisutan armirajući sloj.

Nema takvih problema s polimernim i čeličnim vlaknima, jer su vlakna tih materijala ravnomjerno raspoređena po cijeloj strukturi.

Vlakna za estrih.

Zbog toga se ne može ojačati mala debljina koja je čvrsto povezana s podnom košuljicom bez separacijskog sloja. Mreže ili vlakna koriste se kada je u estrihu toplinski izolator ili materijal za izolaciju zvuka, debljine veće od 5 cm.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije