Popunjavamo rasutom podu na betonskoj spojnici - uputu

Bulk floor (drugo ime - samoizravnavanje) - jedna od vrsta estriha. To može biti ne samo temelj za suočavanje, ali i završni premaz, kao na fotografiji.

Samonivelirajući podovi omogućuju izvođenje zanimljivog dizajna - ne samo da ih lakirate, nego i ugradite lijepu podlogu, a zatim ih obrađujete bezbojnim poliuretanom.


Niveliranje estriha na podu ima mnoge prednosti:

  • vijek trajanja - najmanje 15 godina;
  • jednostavna instalacija;
  • upotrijebljeni sastav ne sadrži štetne nečistoće;
  • pogodan je za prostore u kojima postoji povećano mehaničko opterećenje podova.

Cijena samonivelirajućih podova viša je od betona, ali traju dulje. Samonivelirajući podovi idealni su za industrijske prostore jer mogu izdržati težinu velike opreme. U stambenim zgradama obično se izlijevaju kako bi se stvorio izvorni 3D dizajn.

Priprema površine

Prije izlijevanja samonivelirajućeg poda na betonski pod, potrebno je pripremiti površinu, odnosno ukloniti sve nepravilnosti i mrlje od masnoće. U onim mjestima gdje će doći do onečišćenja, premaz neće zadržati, a sve nepravilnosti će se pojaviti.


Šupljine i pukotine tretiraju se punilom ili smjesomna bazi epoksidne smole. Nakon toga se površina očisti i obradi temeljnim premazom, koji se bira ovisno o stanju betonske ploče. Ako je labav, preporuča se koristiti mješavinu dubokog prodiranja. Samonivelirajući pod se može napuniti tek nakon što se površina potpuno osuši.

Budući da se za punjenje premaza koristi tekuća otopina, preporuča se vodonepropusnost kako se susjedi ne bi poplavili odozdo.

Punjenje rasutog poda

Kada se prajmer osuši, možete početi puniti. Samonivelirajući pod mora biti prekriven slojem koji ne prelazi 5 milimetara, inače će ostati mokar i rasprsnuti pod mehaničkim opterećenjem.

Budući da se samonivelirajući pod brzo suši (otprilike 30 minuta), nekoliko ljudi ga odmah popuni. Tijekom tih pola sata premaz se ne isušuje u potpunosti, ali već je nemoguće početi ga izravnavati (pročitajte: "Vrijeme sušenja za samonivelirajući pod je najbolje rješenje"). Samo za to vrijeme nemoguće je kvalitativno obraditi cijelo područje tako da je površina ravna. Jedna osoba se može nositi s poslom samo ako je soba mala, a jedan dio otopine je dovoljan za ispunjenje.


Samoporavnavajući pod nakon estriha treba pažljivo poravnati. Za raspodjelu kompozicije upotrebom squeegee ili spatule, na kraju rada - igla valjak, koji je prikladan za konačno poravnati \ tuklonite mjehuriće zraka. Dužina igle ovisi o debljini samonivelirajućeg poda. Na teško dostupnim mjestima površina je izravnana malom lopaticom.

Uređaj za samonivelirajuće estrihe je takav da je moguće hodati po svježe matiranom podu, ali samo s posebnim cipelama za pucanje koje su pričvršćene na cipele (potplat s tankim štapovima). Ali kad se kompozicija počne sušiti, ništa se ne može učiniti s njom, jer je neće moći izravnati. Kod loše kvalitete ugradnje rasutog poda vrlo je teško popraviti.

To će biti moguće ispraviti samo manje nepravilnosti, ali kako bi se uklonili jame s dubinom od više od 2 milimetara, morat ćete ispuniti dodatni sloj sastava.

Pravila za uređaj tekuće spone

Ako se otopina počela sušiti prije izlijevanja na pod, više nije prikladna za uporabu. Dodavanje vode u nju i pokušaj miješanja nema smisla - kompozicija se pokvarila i ne može se obnoviti.

Prostor u koji se uliva samopodignuti pod nije dopušten. Važno je isključiti nacrte. Ljepila površine se smanjuju ako vlaga isparava brže nego što je potrebno, a to se događa kada se ne održava optimalna razina vlage. Često se postavlja pitanje sljedeće vrste: “Podni oblog na estrih: nakon koliko sati će se potpuno osušiti?”. Nema jasnog odgovora - brzina sušenja ovisi o debljini sloja, razini vlage u prostoriji i drugim čimbenicima.


Obično naBetonski estrih se polaže s udubljenim slojem samonivelirajuće prevlake, a već na vrhu je samonivelirajući pod s finim disperzivnim česticama (često obojenim bojama), što je završna površina.

Savjeti i tajne

Male izbočine koje se pojavljuju na nacrtu su defekti i uklanjaju se brušenjem. Plitka jama izbliza s otopinom samonivelirajućeg poda. Prije ulijevanja završnog sloja, morate biti sigurni da je hrapava površina apsolutno ravna.


Što se tiče potrebe za samonivelirajućim podom na estrihu, to nije potrebno. Izravnati površinu može na druge načine - na primjer, široko je rasprostranjena varijanta s uporabom cementa. Međutim, samonivelirajući podovi imaju nekoliko prednosti.

Prije svega, oni su najbolje rješenje za prostore koji su izloženi značajnim mehaničkim opterećenjima - raznim industrijama, automobilskim servisima i tako dalje. U apartmanima uz pomoć samonivelirajućih podova možete napraviti zanimljiv i originalan dizajn, štoviše, ovaj pod će trajati više od desetak godina.

Jednostavno je popuniti veliki pod na starom kvačilu, a moguće je nositi se s tim poslom i vlastitim snagama. No, tijekom rada i nakon što je potrebno da se pridržavaju tehnologije točno, kao i najmanje odstupanje od njega može dovesti do činjenice da će premaz biti beznadno oštećen.