Koji su pragovi za pod i kako oni leže

Suvremeni trendovi u izgradnji su takvi da se pri polaganju podnih obloga pristaju razne vrste materijala kako bi se u obzir uzeli uvjeti u određenoj prostoriji ili zoniranje. U članku će se raspravljati o tome kako, pomoću podnih pragova, skladno rasporediti spoj između različitih vrsta premaza.


Vrste pragova za podove

Po analogiji s mnogim dekorativnim elementima dizajniranim za unutarnje uređenje, prašci su predstavljeni širokim rasponom pogleda s razlikom u određenim parametrima.


Razlikuju se nizom znakova:

 • materijalkoji se koristi u proizvodnji: aluminija, drva, polimernih supstanci, obojenih legura, kao i kombiniranih tipova. Svaki materijal uzrokuje određene karakteristike. Na primjer, fleksibilnost ovog elementa će dati plastiku, a visoka čvrstoća će imati metalni prag, koji se najčešće koristi za ravne zglobove;
 • svrha praga : ugradnja u vrata, spajanje spojeva između različitih vrsta premaza u istoj prostoriji, fleksibilni pragovi za stvaranje krivulje
 • vrsta profila presvlake : za kombiniranje premaza iste visine, može se koristiti simetrični profil i pragove na više razinaza pod, savršeno će se nositi s visinskom razlikom između susjednih područja;
 • način pričvršćivanja razmaka : otvoren, skriven, sa ili bez montažne šipke, sa samoljepljivom podlogom, s ugradnjom ispod poda, itd.


Stručnjaci preporučuju da svoj izbor ne zasniva na jednom kriteriju, već da ih sve skupa uzme. Samo traka zaštićena od većine vrsta negativnih utjecaja učinkovito će služiti dugi niz godina.

Namjena podnih pragova

Nekome se može činiti da prag samo zatvara spoj između različitih podnih materijala. Zapravo, ovaj element je višenamjenski.

Osim dekorativne vrijednosti, tako da podovi izgledaju originalno na fotografiji, postoje brojne važne tehnološke funkcije:

 • ispravno postavljeni podni pragovi služe kao zaštitni element za rubove susjednih podova;
 • zbog činjenice da su pragovi za pod su široki i čvrsto se uklapaju, prašina, vlaga, krhotine, insekti neće pasti ispod njih;
 • u slučaju premazivanja pločica, prag može zaštititi keramičke pločice od deformacija kod raspodjele opterećenja duž njezinih rubova;
 • Ako je ključ za pod postavljen na spoju premaza različitih visina, tada će se traka učiniti sigurnim za stanare kako bi mogli hodati okolo, što će se redovito spotaknuti na neotvorenu platformu.


Iz navedenog se može zaključiti daPolaganje matice na zglob je tehnološki nužno djelovanje, a ne samo ukrašavanje prostorije troškovima kupnje dekorativne trake. Potrošeni novac će vam omogućiti da uštedite veliku količinu novca, koju ćete možda morati platiti za ponovno postavljanje pločica ili zamjenu oštećenog linoleuma zbog nedostatka matice (pročitajte: „Koji prag linoleuma treba odabrati u obliku i veličini“).

Polaganje podne matice

Osim toga, da bismo utvrdili koji su unutarnji pragovi za pod, obratimo pozornost na postupak polaganja ovog elementa. Razmotrite slijed polaganja na primjeru standardne kombinacije: linoleum u hodniku i keramičke pločice u kupaonici (pročitajte i: "Prag u kupaonici je kako to učiniti sami").

Najvažnije je odabrati materijal matice, koji će se koristiti za završnu obradu zgloba. U konkretnom slučaju, uobičajeni metalni pragovi za pod bili bi nerazumni, jer u jednoj od soba povećana vlažnost zraka negativno utječe na metal.


Morate koristiti hidrofobne elemente, i s obzirom da je pločica mnogo veća od linoleuma, onda mora biti poda štediše s razlikom, izdržljiv i pouzdan, jer opterećenje s ovom metodom polaganja je previsoka. Svi navedeni uvjeti idealni su za aluminijske podne obloge, koje se mogu naći u asortimanu svake hardverske trgovine.

Sljedeći korak je odabrati putkoristi se za stezanje matice. Najbolje je koristiti modele koji imaju skrivene kopče ili držač za montažu. Izvana, ove ploče su vrlo lijepe, a instaliranje ih je vrlo jednostavno. Cijena za njih je visoka, ali istodobno skrivena metoda instalacije omogućuje da se na fotografiji i vizualnim pregledom izbjegne pojavljivanje takvih vijaka, vijaka i sl.


Proporcije praga odabiru se ovisno o prethodno izmjerenoj visinskoj visini između dva spojena premaza, a zatim se naglasak stavlja na boju i vrstu daske na temelju raspoloživog unutarnjeg prostora.

Polaganje se obavlja na sljedeći način:

 1. Ako je izbor pao na vratima tima s montažnom pločom, donji dio se može pričvrstiti vijcima na pod ili položiti u sloj ljepila ispod pločice.
 2. Zatim se izreže šipka željene duljine, uzimajući u obzir udaljenost zgloba.
 3. Bez uporabe samoreznih vijaka, traka je jasno centrirana u središtu vrata i postavljena na mjesto spoja.
 4. Budući montažni položaji su označeni i bušeni bušilicom.
 5. Samourezni vijci su umetnuti u njih, ali nisu previše stegnuti tako da se šipka ne deformira i ostaje savršeno ravna.
 6. Preko pripremljenog nosača, sam prag je ugrađen i sjedne na svoje mjesto.


Ako ne odstupate od tehnologije, prijelaz između prostorija će biti uredan i neće uzrokovati nelagodu tijekom rada. Nije svatko želi posrnuti preko sličan element svaki put kad se kreće iz hodnika u kupaonicu.soba ili kuhinja. Vidi također: "Izrada praga na balkonskim vratima: koji materijal odabrati."

Rezultat

Na temelju navedenog možemo zaključiti da su pragovi za pod su plastični, drveni, metalni i mnogi drugi, lako se uklapaju u spoj između različitih premaza. Istovremeno, oni će igrati najvažniju ulogu, kako s estetske, tako i sa ukrasne strane.


Poteškoće u procesu instalacije ne bi trebale nastati, ali ako želite, uvijek se možete obratiti stručnjacima koji će vam pomoći odabrati i postaviti prag. Najsigurnije je da stručnjaci polože spojene podne obloge.