Kako napraviti postolje za grijanje cijevi - savjet majstora

U modernoj gradnji, oprema za grijanje ploča još nije stekla potrebnu popularnost za širenje u većini stanova i kuća, ali ova tehnologija ima jedinstvene značajke. U članku će se raspravljati o tome kako odabrati podnožje za cijevi za grijanje i organizirati sličan sustav, kao i njegove prednosti koje mogu osvojiti konkurenciju iz tradicionalnijih tehnologija.


Značajke grijanja prostora

Istraživanja su pokazala da 99% toplinskog zračenja djeluje na kožu, ljudsko tijelo apsorbira. Najpoznatiji prirodni izvor toplinske energije je sunce. Što se tiče prostora, istraživanja su pokazala još jednu zanimljivu korelaciju: zagrijana soba s hladnim zidovima smatra se manje ugodnom.

Razlog tome je što ljudsko tijelo bolje apsorbira toplinsku energiju iz zidnih stropova Grijani zrak reagira s većim dijelom kože nego u slučaju grijanih podova.


U vezi s ovom značajkom i dizajniran je postolje za grijanje cijevi,ugrađena u zidove. Takva konstrukcija funkcionira na osnovi Coandinog učinka: toplinski tok je ravnomjerno raspoređen po cijeloj površini zida iznad podne ploče, pa se zidovi prvo zagrijavaju, a zatim ostatak prostora u prostoriji.

Načelo funkcioniranja sustava

Sustav podnog grijanja radi prema sljedećem načelu: cjevovodi s nosačem topline montiraju se na samom dnu zidova prema obodu cijele zgrade. S druge strane, postolje za polaganje cijevi za grijanje sastoji se od aluminijskih letvica, au njegovoj konstrukciji postoje dva uzdužna proreza na obje strane njenog spajanja s podom i zidom.

Ova građevina radi kako slijedi:

 • hladan zrak ulazi ispod postolja kroz donji prorez;
 • unutar njega se zagrijava od rashladnog sredstva koje teče kroz krug grijanja;
 • iz gornjeg proreza duž zidova (prema gore opisanom Coandinom efektu), već zagrijan zrak se distribuira, što daje toplinu stropovima.


Rezultat takvog zagrijavanja su topli zidovi koji nastavljaju zagrijavati prostoriju, ravnomjerno zračenje energije na maksimalnu duljinu infracrvenog područja. Moguće je povećati stupanj zagrijavanja pomoću materijala s maksimalnom toplinskom vodljivošću kako bi se stvorio postolje.

Najučinkovitiji u tom pogledu su proizvodi od bakra i aluminija. Ali nosač topline s povišenim temperaturama nijeTo je potrebno jer zadatak sustava nije zagrijavanje zraka na maksimalnu temperaturu, već stvaranje velike grijane površine zida koje zrači toplinskom energijom.

U isto vrijeme, sustav je apsolutno siguran, budući da aluminij u konstrukciji ploče zagrijava do ne više od 40, a temperatura zida ne prelazi 37 stupnjeva Celzija. Dakle, nemoguće je izgorjeti na rafiniranom sustavu grijanja ili na zidu.

Prednosti i nedostaci grijanja ploče

Prije nego što odbijete kupiti postolje za cijevi za grijanje, trebali biste biti svjesni sljedećih prednosti:

 • toplinska energija je ravnomjerno raspoređena po prostoriji, a značajka infracrvenog zračenja je takva da se grije samo prozirni objekti;
 • ujednačeno zagrijavanje zračnih masa, što je teško postići u slučaju konvekcije;
 • ljudsko tijelo percipira infracrveno zračenje kao prirodno;
 • preklapanja imaju temperaturu približno jednaku tjelesnoj temperaturi, te stoga ne postoji neravnoteža u interakciji;
 • zidovi i strop su suhi, pa se ne događa nikakav učinak kondenzacije;
 • ugradnja takvog sustava je vrlo jednostavna, a također se savršeno uklapa i ploča za skrivanje cijevi za grijanje: različiti elementi nisu vidljivi na vizualnom pregledu i na fotografiji, što je vrlo estetski;
 • također je vrlo lako popraviti podloge ispod sustava grijanja;
 • sustav kada se koriste podlogeomogućuje uporabu posebnih termostata koji održavaju određenu mikroklimu u prostoriji;
 • prosječna temperatura rashladnog sredstva nema negativan utjecaj na učinkovitost sustava, već, naprotiv, omogućuje uštedu do 30-40% energije potrošene na njegovo grijanje.


Nedostaci takvog sustava su, naravno, sljedeći:

 • krug grijanja ispod podne ploče ne može biti duži od 15 metara kako bi se očuvala učinkovitost sustava. U velikim zgradama potrebno je koristiti razvodne razdjelnike koji omogućuju kombiniranje više krugova unutar zgrade ili prostorije;
 • nije dopušteno blokirati pukotine u podlozima tako da su toplinski tokovi ravnomjerno raspoređeni, a infracrveno zračenje istovremeno zagrijava cijelu prostoriju bez prepreka. Naravno, neće biti moguće potpuno napustiti dekor prostorije, stoga je potrebno odrediti dovoljno prostora na svakoj od zidova, ravnomjerno raspoređivanje takvih prostora;
 • na podnom podu za grijaće cijevi nije dopuštena ugradnja raznih ukrasnih obloga, čime se smanjuje učinkovitost prijenosa topline;
 • budući da će radijatori sustava grijanja stati što je moguće bliže zidnim stropovima, upotreba materijala nestabilnih za stvaranje pukotina, drugih deformacija i naknadno uništavanje je neprihvatljiva;
 • trošak takvog sustava je prilično visok, jer Dizajn koristi skupe materijale, čije će odbacivanje utjecatiučinkovitost.

Algoritam za ugradnju grijanja ploče

Namjestite krug s rashladnim sredstvom i postoljem na bilo koju površinu. Ugradnja postolja ispod kruga grijanja ne razlikuje se mnogo od ugradnje konvencionalnih ukrasnih traka. Sve možete obaviti sami, jer vam ne trebaju specifične građevinske vještine.

Priprema za ugradnju

Prvo morate odlučiti koji će se sustav grijanja koristiti: vodeni ili električni. Pod električnim radijatorima treba polagati električna ožičenja prema svim pravilima iu skladu sa sigurnosnim propisima. U slučaju kruga grijanja vode unaprijed, trebate unaprijed znati točno kako će biti spojeni: kroz centralno grijanje ili autonomni kotao za grijanje.


Da bi se pravilno izračunali potrebni elementi i sredstva, treba proučiti snagu sustava grijanja. Naravno, svaka soba će imati svoj pokazatelj, jer formira se na temelju niza parametara: površina, volumen, materijali u zidnim stropovima, učinkovitost izolatora itd. Smatra se da je 100 vati toplinske energije dovoljno za zagrijavanje prostorije po kvadratnom metru.

Instalacijski radovi

Lajsne su postavljene na visini od 1 centimetra od podne površine i pričvršćene na posebne nosače. Treba postojati i minimalni razmak između zida i podne obloge,tako da se ne pregrije.

Daljnji rad se provodi u sljedećem redoslijedu:

 • započinje rad s ugradnjom priključaka koji raspodjeljuju rashladno sredstvo na grijaće elemente;
 • cjevovodi iz kotla mogu se polagati duž donjeg ruba zidnih podova ili ispod podne obloge;
 • radijatori na pločama postavljeni su tamo gdje su zamišljeni pri izradi sheme sustava grijanja;
 • cjevovod od razvodnih razvodnika do radijatora koji povećavaju učinkovitost grijanja. Ovaj tip veze naziva se "snop";
 • montažom svakog elementa sustava i provjerom pouzdanosti spojnih elemenata možete ugraditi dekorativne obloge koje će poboljšati estetiku sustava grijanja i učiniti ga vizualno ljepšim kada se gledaju i na fotografijama koje objavljuju vlasnici u društvenim mrežama.
 • Pripremljeni sustav treba ispitati punjenjem rashladnim sredstvom. Kuća koja nije rezidencijalna tijekom cijele godine najbolje se zagrijava antifrizom umjesto vode. Vidi također: "Kako odabrati i instalirati grijanu ploču na podu."


Punjenje sustava mora biti popraćeno čišćenjem od viška zraka. Područja ispunjena zrakom mogu se identificirati dodirom, jer imaju nižu temperaturu od one napunjene rashladnim sredstvom.

Rezultat

Zapravo, iz gornjeg opisa može se zaključiti da grijanje bazne ploče imaznačajne prednosti u odnosu na tradicionalnije sustave. Njegove glavne prednosti su učinkovitost i ravnoteža.


Sobe opremljene ovom vrstom grijanja postaju udobne i udobne. Instalacijski radovi na sustavu grijanja i podnim pločama mogu se obavljati samostalno. Za pomoć u slučaju poteškoća možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze - od kupnje materijala i komponenti do testiranja sustava.