Kako odabrati postolje za pod - što se usredotočiti na boju

Završna faza u izvođenju bilo kojeg posla s podnim oblogama je ugradnja dasaka po obodu prostorije. Međutim, nije svatko zna kako odabrati postolje za pod, tako da ne samo da obavlja svoje praktične funkcije, ali također služi kao dekorativni element koji nadopunjuje unutrašnjost sobe.


Kako odabrati podni postolja, što tražiti pri kupnji, kao i ono što bi trebalo uzeti u obzir nijanse prilikom rada s različitim vrstama premaza, pričajmo kasnije u materijalu, dopunjene fotografijama i videozapisima.

Glavna svrha postolja, za koje su izumljeni, jest prikrivanje tehnoloških razmaka između podova i zidova, kao i estetike uglova. U isto vrijeme, ne manje važan aspekt korištenja podnih postolja je postavljanje akcenta na određene objekte, maskiranje nekih objekata, ako je potrebno, jednom riječju, dajući unutrašnjost.

Neki dizajneri koriste boje slične podlozi kako bi sakrile stožerna vrata, jeršto je stavilo na dno krila vrata.


Postoje mnoge vrste postolja iz raznih materijala. Konkretno, lajsne su izrađene od plastike, MDV, LDF, gipsa, stakla, mozaika, porculanskog kamena i prirodnog furnira ili masivnog drva (čitaj: "porcelansko postolje - vrste i prednosti"). Pa ipak, materijal ne igra najvažniju ulogu ako odlučite koji postolje odabrati za pod. Vrlo važni čimbenici su i: oblik, veličina i boje ovih dekorativnih elemenata, o čemu ćemo detaljnije raspravljati u nastavku.

Budući da izbor podnožja utječe na materijal za podove

Kako bi se kompetentno organizirala završna obrada poda, potrebno je uzeti u obzir svrhu odabira postolja za pod, odnosno materijal za izvođenje podova igra važnu ulogu. Nije potrebno kombinirati premaz i lajsne s različitim teksturama, jer nije samo neorganski, nego i nepraktičan s gledišta proračuna.


Postoje određena pravila o tome kako odabrati podnu dasku tako da izgleda prikladno:

 1. Postolja od furnira ili masivnog drva . Takvi proizvodi su najpoželjniji u kombinaciji s podovima od vrijednih ili jeftinih vrsta drva, a posebno govorimo o parketima ili palubnim pločama (više: "Kako odabrati i postaviti drvene podove za pod").
 2. PVC postolja . Takav materijal se široko koristi za uokvirivanje podovalinoleum, kao najčešće korištena podna obloga. Relevantnost plastičnih postolja u ovom slučaju je sasvim razumljivo, jer su teksture vrlo slične ovoj ovojnici. Osim toga, ne manje prisutni takvi skretnici izgledaju u tandemu s laminatom ili tepihom. Osim toga, PVC postolja klasificiraju se kao jeftini proizvodi.
 3. Metalne ploče . Kromirane ili obične metalne letvice savršene su za završnu obradu podova keramičkim pločicama, stvarajući stil visoke tehnologije.
 4. Polica od LDF-a . Proizvodi iz ove kategorije optimalno su kombinirani s laminatom, tepihom, drvom, čak i keramičkim pločicama. Nedavno su se pojavili na prodaju, međutim, već su uspjeli osvojiti simpatije potrošača. Lajsne od LDF-a mogu se bojati neovisno u svim bojama, dajući unutrašnjosti potrebne akcente.
 5. Keramičke podloge . Naravno, ova se završna obrada koristi samo u kombinaciji s podovima od keramičkih pločica ili porculana u prostorijama s visokom razinom vlage. Često ne biste trebali posebno odabrati ploču za određenu vrstu pločica, jer su izrađeni od istog materijala iu istoj shemi boja. Vidi također: "Kako instalirati postolje u kupaonici na podu - za i protiv različitih vrsta."

Utjecaj unutrašnjosti na izbor boje postolja

U one dane, kada na tržištu nije bilo raznih građevinskih materijala, nitko nije razmišljao o tome koja bi boja trebala biti podnožje - kupili su istipoput nijanse podne obloge. Trenutno, ovaj problem više nije relevantan, budući da odabir široke palete boja po podu nije teška među raznovrsnim bojama i teksturama. Sada možete dopustiti sebi da ostvarite svoje najluđe fantazije.


Na prvi pogled nije jasno zašto postolja pridaju tako veliku važnost. Međutim, kompetentan izbor boja može dati obojenost u prostoriju i sakriti neke elemente interijera koje ne želite naglasiti.

Za koje elemente trebate odabrati elemente

Budući da je svaki interijer bogat različitim elementima, načelo izbora podnog postolja može ovisiti o raznim razlozima.

Sljedeći elementi mogu utjecati na odabir podloge:

 • stropovi;
 • stropne grede;
 • zidovi;
 • trim;
 • okviri prozora;
 • krila vrata;
 • namještaj;
 • unutarnji detalji i dodaci (uključujući male dijelove u obliku vaza, jastuka ili rasvjetnih tijela).


Prilikom rada sa stropnim postoljima treba slijediti ista pravila kao i za podni okvir, jer su u njihovim estetskim funkcijama gotovo identični.

Što treba uzeti u obzir pri odabiru boje lima za drvene podove

Interijer stručnjaci su razvili cijeli sustav uvjeta, kako odabrati postolje za pod po boji.

U slučaju drvenih podova treba uzeti u obzir osnovnu nijansupodne obloge.

Ako su kao dominantne boje podne obloge odabrane tople boje breze, javora, bukve, bagrema ili jasena, cijela atmosfera postaje topla i ugodna. Nešto neutralnija nijansa je bež.

Takvi tonovi pokrivenosti mogu se kombinirati s temeljima različitih nijansi, komercijalno dostupnim. Osim toga, svjetlo podovi ne ograničavaju zamjenu namještaja, koji se može napraviti bez obzira na boju premaza. Još jedna prednost laganog poda je pogodnost njege - mrlje ili ogrebotine na takvom premazu su mnogo manje vidljive.


Stoga su za podne obloge toplih nijansi podjednako prikladne i svjetle i tamne letvice, s pogledom na samo dominantne elemente interijera.

Pri odabiru okvira za pod koji ima narančastu ili crvenkastu nijansu, važno je uzeti u obzir činjenicu da drvo trešnje, mahagonija ili oraha zahtijeva kompetentan pristup dizajnu okolnog interijera. Posebno, nijansa trešnje na podu zvuči skladno u kombinaciji s žućkastom, zelenom ili tamno smeđom bojom.

Vrijedno je zapamtiti da je potrebno odabrati boju postolja pažljivije, što je jarko narančasta ili crvena boja poda manifestirana. U pravilu, kako bi unutrašnjost izgledala elegantno i prirodno, najbolje je odabrati podlogu ton veći ili niži od osnovne boje poda.

Treba imati na umu da boja okvira treba biti u skladu sneke interijere. Često, boju poda preferiraju ljubitelji kolonijalnog stila u interijerima.


Bogate tamne nijanse, osobito smeđi hrast, unose u unutrašnjost atmosferu sigurnosti i udobnosti doma. U pravilu, dizajneri biraju takve premaze u kombinaciji s namještajem u seoskom stilu.

Tamni pod će skladno izgledati u interijerima različitih stilova, međutim, takva intenzivna boja zahtijeva veliku količinu svjetla u sobi.

Optimalno je koristiti krem, bež, bijeli, žućkasti ili zelenkasti ton u tandemu s smeđim podom. No, da se zaustavi izbor na crnoj boji nije vrijedno toga, jer će dodati situaciju sumornosti i depresije.

Stoga u slučaju podnih postolja treba odabrati jednu od navedenih boja. U isto vrijeme, ne zaboravljajući da se takva oštrica treba preklapati s bojanjem pojedinih objekata u unutrašnjosti, kao is bojom poda.

Kako odabrati boju postolja do linoleuma

Veliki izbor boja i tekstura linoleuma ponekad čini vrlo težak proces odabira boje vanjskog plastičnog postolja. Ako premaz linoleum oponaša drveni list s odgovarajućim bojama, onda je sasvim moguće odabrati odgovarajući okvir. U isto vrijeme primjenjuju se ista načela kao i kod rada s drvenim podovima, kao što je gore opisano. Situacija je sasvim drugačija ako linoleum ima neobičnu teksturu,oponaša mramornu mrvicu ili prirodni kamen, na primjer. Vidi također: "Kako instalirati postolje na linoleum - preporuke stručnjaka."


U tom slučaju dizajneri preporučuju dva načina za rješavanje problema:

 1. U nekim slučajevima, boja linoleuma je toliko jedinstvena da je nemoguće pronaći odgovarajući rub za nju. U tu svrhu na raspolaganju su posebna postolja, opremljena utorima na prednjoj strani. U tim žljebovima nakon polaganja obloge umetnite trake od istog linoleuma kao i pod. Dobivene podloge idealno su kombinirane s gotovom podnom oblogom i ekskluzivne su.
 2. Postavljanje linoleuma s nekoliko nijansi u bojama, za fringing odabrati onu boju koja se najviše kombinira s elementima dekoracije. Naime, postolje se mora preklapati u boji s namještajem, prozorskim okvirima i platnama. Za takve neobične boje, kao što su, recimo, šljunčani čipovi, pri izboru rubova treba se osloniti na glavnu unutrašnjost sobe.

Utjecaj boja stijenki na izbor ploča

Fantazija dizajnera interijera doista je neograničena. Novi trend je odabir boja podnica ispod tona zidova prostorije. Ova tehnika omogućuje ne samo skladno uklapanje uokvirenje poda u unutrašnjosti, ali i vizualno povećati visinu stropova, što je posebno važno u stambenim zgradama s niskim stropovima.

Često se ova tehnika koristi u kombinaciji sa zidovima, zalijepljenim tapetama za slikanje,ili jednostavno otvoriti bojom bilo koje nijanse. Da bi se postigla potpuna podudarnost, podne obloge su prekrivene istim sastavom kao i zidovi. Optimalno prikladan za ove svrhe skirtings od LDF, koji su dobro podložni slikarstvu kod kuće.


Kao opcija, postolja se biraju prema boji pozadine kojom se zidovi lijepe. Ako boja nije monokromatska, onda odaberite preovlađujuću nijansu i ispod nje odaberite boju postolja. U ovom slučaju, dopušteno je da se zidovi i kadriranje malo razlikuju u sjeni.

Imajte na umu da ploče različitih boja mogu imati malo drugačiji vizualni efekt. Dakle, ako je kadriranje sobe gotovo iste boje kao i pod i zidovi, tada soba dobiva dodatni volumen, to jest, čini se više. Nasuprot tome, ako boja postolja oštro kontrastira s podom i zidovima, soba ne izgleda tako voluminozno, već izduženiji.

U zaključku,

Dakle, nema sumnje da bilo koji baseboard ispod vrata ili ispod poda ne bi trebao biti odabran samo s obzirom na vrstu podnice, ali i uzeti u obzir shemu boja instalacijskog materijala sama, kao i druge dekorativne elemente, kao što su prozorski okviri, stropne grede, ploče vrata, zidne ili stropne dekoracije, namještaj ili rasvjeta.

Bordure postavljene na obodu prostorije izgledat će najskladnije ako budu odabrane uzimajući u obzir pravila i preporuke navedene u ovom materijalu. Naravno svimamoguće kombinacije premaza s dizajnom u jednom članku ne mogu se dati, već osnovna načela koja bismo još mogli ustvrditi.


Prateći principe iskusnih dizajnera, kao i na temelju vlastitog osjećaja za stil, možete odabrati optimalnu kombinaciju boja kako bi vaš interijer bio zadovoljan duže vrijeme.