Što odabrati epoksidni pod

U članku će se raspravljati o trenutno popularnim podnim oblogama - smjesi epoksi polimera. Razmotrite njegove glavne vrste, njihove karakteristike, prednosti, nedostatke i značajke primjene.


Epoxy podna obloga

Zapravo, ovaj pod predstavlja dvokomponentni sastav koji se temelji na učvršćivaču i epoksidnoj smoli.

Osim gore navedenih komponenti koriste se:

 • pigmente, koji ovojnici daju određenu boju;
 • različita punila;
 • aditivi koji poboljšavaju elastičnost kompozicije, što omogućuje da se mješavina ravnomjerno širi po površini.


Zbog posebnog sastava epoksidnog poda lakše se nanosi, fiksira se bolje i izgleda vrlo lijepo. Savršeno ravna ravnina bez šavova izgledat će točno na fotografiji, kao i tijekom vizualnog pregleda, i neće popustiti tradicionalnim podnim oblogama. Postoje i druge osobine epoksidnog premaza: antistatička i visoka paropropusnost.

Postoji razlika između vrsta epoksidnih premaza na teksturi:

 • mat i polu-mat;
 • sjajni i polusjajni.

Nanošenje epoksidnog premaza

Epoksidni podovi koji su danas dostupni strogo su standardizirani prema GOST-u, što omogućuje korištenje takvog sastava u brojnim specijaliziranim ustanovama.

Ovaj popis uključuje:

 • zdravstvene ustanove i farmaceutska poduzeća;
 • u prehrambenoj industriji;
 • u tiskarama;
 • u montažnim pogonima gdje se aktivno provodi rad s elektronikom;
 • u obrazovnim ustanovama;
 • u ugostiteljskim objektima;
 • prirodno u stambenim prostorijama, i stanovima i privatnim kućama.


Prednost je u tome što se može primijeniti epoksidna podna obloga, kako unutar zgrade tako i na uličnim platformama. Karakteristike izvedbe ovog materijala omogućuju da se koristi pod utjecajem različitih čimbenika.

Prednosti i nedostaci premaza

Popularnost epoksidnog premaza je zbog činjenice da ima značajne prednosti u odnosu na druge tipove podova:

 • briga za njih je vrlo jednostavna. Za razliku od konvencionalnih podova, epoksidni se podovi mogu oprati i očistiti bilo kojom kućnom kemikalijom;
 • otporni su na temperaturne ekstreme, a kvaliteta materijala ne pati. Takve obloge moguće je nanositi iu kupališnim kompleksima. Ostavljajući ovaj premaz bez grijanja u hladnoj sezoni, ne možete se bojati da je todeformirani: pukotina, pukotina itd.;
 • zbog čvrstoće izlivenog poda ne nakuplja prljavštinu, bez obzira na intenzitet rada;
 • Naneseni sloj epoksidnog materijala, postavljen u skladu sa svim pravilima rada, otporan je na habanje. Materijal se može lako popraviti, jer su svi nedostaci zapečaćeni prozirnom epoksidnom smjesom i četkom. Uzimajući u obzir takve značajke rada, premaz će trajati mnogo godina;
 • materijal koji se koristi u lijevanju otporan je na kemijska djelovanja raznih otopina, kiselina, lužina itd.;
 • koristeći polimerne epoksidne podove, vlasnik također ispada visokokvalitetna hidroizolacija. Ovaj sloj ne možete postaviti na niže razine preklapanja.


Nedostaci takvih kompozicija su također dostupni:

 • cijena epoksidnog premaza je visoka, a uzimajući u obzir trošak rada, iznos se zapošljava pristojno;
 • svaki nedostatak epoksidnog poda je vidljiv i treba ga odmah ispraviti;
 • Demontaža epoksidnog premaza je vrlo teška, budući da se monolitni sloj mora rastaviti do tla pomoću posebne građevinske opreme.

Vrste epoksidnih premaza

Danas na građevinskom tržištu postoji nekoliko vrsta epoksidnih premaza koji se razlikuju po teksturi. Svaki se tip proizvodi u određenim uvjetima rada.


Uzimajući to u obzir, postojeSljedeće vrste epoksidnih spojeva:

 1. Tanki slojevise nanose kao emulzijski sloj od 1 mm. Istovremeno, karakteristike čvrstoće materijala ne trpe zbog male debljine nanošenja. Premaz savršeno odolijeva mehaničkim naprezanjima i kemijskim napadima.
 2. Premaz debelog slojaje, kako mu i ime kaže, ne uvećani sloj prethodne sorte, već jedinstvena tehnologija nanošenja u nekoliko slojeva. Pod je mnogo jači, otporniji na različite vrste izloženosti i savršeno se koristi kao podna obloga u stambenom području.
 3. Kvarcnisamonivelirajući podovi na bazi epoksida razlikuju se dodavanjem kvarcnog pijeska u strukturu, što poboljšava prianjanje između slojeva ovog premaza. Karakteristike sloja ovog sastava su još bolje nego u slučaju prethodnih vrsta. Njegova je posebnost to što se sloj može obrezati u stilu interijera prostorije. Organska kombinacija podova i dekoracija sobe izgledat će vrlo lijepo na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, što su vlasnici vrlo cijenjeni.
 4. Industrijski epoksidni premazvrednuje se u zatvorenim uvjetima gdje je razina mehaničkog i kemijskog opterećenja previsoka. Unatoč opsegu primjene, čak se i takav premaz može oblikovati na različite načine: imati uzorak, kombinirati različite boje, imati grubu površinsku strukturu, itd. Jedina važna stvar je da materijal mora zadovoljiti niz kriterija: odsutnost štetnihkomponente ljudskog tijela, sigurnost u kontaktu s poplavljenim podom, zaštita od požara.

Odabir epoksidnog premaza

Potrebno je odabrati samonivelirajući pod od epoksidne smole, koja je glavna komponenta, uzimajući u obzir sljedeće značajke:

 • epoksidni se podovi mogu sipati ne samo u zatvorenim prostorijama, nego iu uličnim platformama ili garažama gdje će biti izloženi temperaturnim promjenama, ali neće izgubiti svoju učinkovitost;
 • sastav emulzije mješavine za izlijevanje mora biti odabran na temelju uvjeta u kojima će se stvarati premaz. Za povećano mehaničko naprezanje, jedan tip će raditi, za izlaganje kemikalijama - drugi, a pri radu s električnom mrežom potreban vam je antistatički materijal;
 • važno je voditi brigu o estetici lijevanog premaza, jer je u dnevnim sobama ili na javnim mjestima vrlo važna skladna kombinacija spolova s ​​okolinom.

Bez obzira na to koji je tip epoksidnog premaza kupljen, postupak lijevanja će se sastojati od istih koraka.

Priprema podloge

Za početak, radnik mora obraditi baze tako da postane prikladan za stvaranje naknadnih slojeva na vrhu. Važno je napomenuti da je u slučaju poravnanja s betonskom spojnicom moguće raditi na temperaturi od najmanje 5 stupnjeva Celzijusa i vlažnosti zraka unutar 75-80 posto.


Priprema se provodi na sljedeći način:

 • otkriveni su svi nedostaci na podlozi. Ako su minimalne, mogu se ukloniti uobičajenim cementno-pješčanim mortom ili kitom. Druga mogućnost je praktičnija jer se mješavina cementa suši dulje;
 • preporuča se raditi sa strojem za brušenje i poliranje na velikim mjestima, a zatim ukloniti svu prašinu, ostatke i druge zagađivače s površine;
 • obrađena površina je premazana kako bi se povećala adhezija nanesenog epoksidnog sastava, a silikonski pijesak se prelije preko nanesenog sloja premaza. Vidi također: "Što je kvarcni vinil za pod i kako ga položiti."

Sada je baza spremna i možete započeti proces lijevanja epoksidnih podova.

Poplavljivanje osnovnog sloja

Bez obzira na to koji epoksid za pod je sadržan u odabranoj smjesi, proces izlijevanja izgleda isto.


Za početak, nanosi se osnovni premaz:

 • Po završetku sušenja osnovnog sloja, može se primijeniti samonivelirajući polimer. Važno je to učiniti u prugama kako bi se postigla ujednačenija površina;
 • ravnomjerna raspodjela može se postići uporabom oštrice - poseban alat za izravnavanje sloja samonivelirajućeg poda;
 • emulzija se može rasporediti na teško pristupačna mjesta lopaticom;
 • mjehurići zraka s površine se uklanjaju igličastim valjkom;
 • hodanje po površini možeisključivo u posebnim bojama kako ne bi na njemu ostavili nepotrebne mrlje u procesu stvaranja premaza.

Završni premaz

Kao iu prethodnoj fazi, vlasnik mora primijeniti poseban premaz s dodatkom polimernog laka, koji će podu dati sjajni efekt. Ovaj sloj se suši najmanje 48 sati.

Poteškoće s lijevanjem epoksidnog poda ne bi trebale nastati, jer je bit procesa u jednostavnoj primjeni sastava i dobivanju monolitnog poda. Važno je da između ispunjenih traka nema šavova.


S ovom tehnologijom, primjena podne dekoracije može se postići dodavanjem različitih elemenata na bilo koji dio prostorije. Epoksidni podovi omogućuju im da budu postavljeni ispod završnog sloja. Tako se stvaraju izvorni crteži, uzorci ili se funkcionalna područja sobe jednostavno ograničavaju. Ako u slučaju tradicionalne podne obloge morate naporno raditi kako biste se skladno spojili s nekoliko vrsta materijala, tada se pod slojem epoksidnog premaza uklapaju ukrasni elementi.

Rezultat

Zbog niza pozitivnih svojstava dvokomponentnih epoksidnih smjesa, njihova popularnost raste iz dana u dan. Kompetentno odabran materijal i uočena tehnologija lijevanja rezultirat će visokokvalitetnim, izdržljivim i izdržljivim podovima. Važno je zapamtiti da je mješavina odabrana isključivo za namjeravanu uporabu spolova kako bi seojačati slabosti u sobi.

U slučaju poteškoća s premazom uvijek se možete obratiti stručnjacima koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od odabira sastava i izračunavanja potrebne količine materijala do primjene svih slojeva i provjere premaza prije puštanja u rad.