Kako odabrati i instalirati mjerač protoka za podno grijanje

Stvaranje kućnog grijanja je složen zadatak i mnogi problemi nastaju kada se riješi. Jedan od tih problema može nastati ako spojite nekoliko grijaćih prstenova na razdjelnike na podovima.


Idealno bi bilo da svaki prsten bude jednak dužine tako da je brzina protoka rashladnog sredstva u krugovima grijanja spojena na istu skupinu kolektora ista. Može biti problematično to postići, pa ćemo u ovom članku detaljno govoriti o ovom problemu, ali i dati nekoliko načina da ga riješimo.

Problemska pojava

Prije svega, vrijedi analizirati konkretan primjer pojave takvog problema i njegovih posljedica:

 1. U kupaonici, dnevnoj sobi i kuhinji postavljate konture grijanog poda;
 2. Povezuju se s istim sakupljačem;
 3. Područje kupatila, kuhinje i dnevnog boravka je očito drugačije, tako da će se duljina konture grijanog poda u svakoj sobi razlikovati, odnosno protok rashladne tekućine (vode) će biti različit.

Vrijedi reći što će to dovesti. Kratki grijaći prstenovi imaju niži hidraulički otpor, tako da voda cirkulira u njima mnogo brže,nego u dugim krugovima, što uzrokuje temperaturnu razliku u prostorijama na istoj temperaturi rashladnog sredstva koje se dobavlja iz kolektora.


Primjer rješenja problema na kojem ćemo ispitati princip korekcije je jednostavan zidni radijator. Ako radijatori koji se razlikuju po broju sekcija i dužinama cijevi spojite na isti kolektor, pojavit će se gore opisani problem (pročitajte: "Shema toplovodnog kolektora - kako sve treba raditi").

Problem s radijatorima se lako rješava, jer se u uputama kaže da instaliranjem termostata na svaku bateriju možete kontrolirati količinski protok. Obično je termostat normalan ventil. Isto tako, problem je riješen sustavom podnog grijanja.

Rješavanje problema s obrisima toplog poda

Spajanjem krugova podnog grijanja na jednu skupinu kolektora možete ih uravnotežiti na dva načina:

 1. Prva metoda uključuje stvaranje jednakih prstena, međutim, možete staviti nekoliko komada u jednu sobu, na primjer, možete staviti jedan prsten za grijanje u kupaonicu, tri u dnevnoj sobi i dva u kuhinju. Tako će zagrijavanje svih prstenova biti isto.
 2. Ako ne želite stvoriti nekoliko zvona u jednoj prostoriji, onda postoji i rješenje za vas. Krugovi grijanja mogu biti različitih duljina, ali moraju biti povezani posebnim uređajem - mjeračem protoka za grijani pod. Mjerač protoka ili rotametar je kombinacija balansirajućih ventila koji ograničavaju brojproizvedene u sustavu rashladnog sredstva. Primjer rotametra koji možete vidjeti na fotografiji.

Optimalna konstrukcija skupine kolektora

Optimalna konstrukcija smatra se skupinom kolektora, u kojoj je usisni razvodnik opremljen rotametrom, a termostat je postavljen na povratni kolektor. Takav sustav će omogućiti slanje potrebne količine rashladnog sredstva u svaki krug, a povratni kolektor takvog sustava će se otvarati i zatvarati krugovi kako se voda hladi.

Također je vrijedno napomenuti da se sustav može poboljšati automatskim otvorom za zrak, koji je instaliran na dovodnom razvodniku, a treba ga povezati s premosnicom s obilaznim ventilom.

Radit će kako slijedi:

 1. Zračni otvor će ukloniti zrak iz sustava koji ometa njegov normalan rad;
 2. Ako je vani toplije, termostati će zatvoriti strujne krugove, a obilazni ventil smanjit će povećani tlak unutar sustava.


Govoreći o tome kako radi podni mjerač protoka, vrijedi napraviti izmjenu: postoje tri vrste rotametara:

 • Mjerni rotametar ugrauje se zajedno s ventilom koji je neovisno reguliran, ovisno o izmjerenim očitanjima;
 • Kontrolni rotametar kontrolira količinu dolaznog rashladnog sredstva;
 • Treći tip kombinira prethodna dva, ali ima i višu cijenu.

Uravnoteženje kruga grijanja

Da biste ispravno uravnotežili količinu rashladnog sredstva u krugovima, slijedite upute:

 1. Izračunajte ukupnu količinu rashladne tekućine u litrama, koja prolazi kroz razdjelnik s mjeračem protoka tijekom 1 minute. Uzmi ovaj rezultat za 100%.
 2. Zatim odredite u postocima brzinu protoka svakog grijaćeg prstena i pretvorite ih u litre /min.
 3. Zatim podesite količinu toplinskog nosača koju isporučuje ventil na rotametru.
 4. S ovim radnjama izvodite vjerojatni balans kruga grijanja, tako da za podešavanje stvarnih vrijednosti pratite indikatore rotametra, iz kojih možete izračunati troškove krugova spojenih na kolektor.

mjerač protoka kvalitete

U trgovini možete naići na širok izbor različitih rotametara, stoga, da biste odabrali uzorak kvalitete, možete ga odabrati prema sljedećim značajkama:

 1. Mjerač protoka bi trebao imati visokokvalitetno kućište bez strugotina i izbočina. Materijal tijela je mjed, ali vrh je prekriven niklom.
 2. Unutarnja opruga mjerila protoka trebala bi biti izrađena od nehrđajućeg čelika.
 3. Polikarbonat je primjer idealnog materijala za prozirnu žarulju mjerača protoka, jer ovaj materijal može izdržati visoke temperature, kao i neke fizičke učinke.
 4. Nemoguće je odrediti u trgovini, tako da morate vjerovati proizvođaču i obratiti pozornost na pokazatelje: uređaj mora izdržatitemperatura do 110 ° C, kao i tlak od 10 bara.
 5. Maksimalni protok rotametra ne smije biti manji od 2-4 kubnih metara na sat. Mjerna ljestvica mora odgovarati danim indikacijama.
 6. Jamstvo na te proizvode je veliko, često od 5 godina.

Zaključak

Kolektor za pod sa toplom vodom s mjeračima protoka omogućuje vam kontrolu protoka rashladnog sredstva, što osigurava ugodnu temperaturu poda u svakoj prostoriji koja je spojena na taj krug. Takav način organiziranja sustava grijanih podova štedi novac jer trošite manje energije na zagrijavanje vode.