Kako odabrati i instalirati grijani postolja na podu

Grijanje prostorije je najvažniji zadatak koji se može postaviti samo za vlasnika, a za njegovo rješavanje postoji mnogo mogućnosti. U članku će se raspravljati o tome što je to grijaće postolje, koje su njegove značajke i tehnologija ugradnje.


Prednosti korištenja toplih lajsni

Uobičajeno mjesto za ugradnju radijatora za grijanje su prostori u blizini zidova ispod prozora. No, značajan nedostatak ove tehnologije montaže je da se grijanje prostorije provodi pomoću konvekcije zraka, koja je neujednačena. Hladan zrak u blizini poda povećava temperaturu, a uzdiže se do stropa, a na njegovo mjesto dolazi manje zagrijavanje. Dakle, topli zrak je samo u jednom dijelu sobe, a to nije dovoljno za udobnost i udobnost.

Ako koristite zagrijavanje postolja, onda će problem biti riješen. Ova tehnologija dovodi do ravnomjerne raspodjele toplinske energije preko zidnih i podnih stropova.


Dodatne prednosti takvog sustava:

 • značajna ušteda prostora zbog činjenice da instalacija pada isključivo na spojeve poda i zidovaopseg sobe. Na fotografiji, takav sustav grijanja se ne razlikuje mnogo od uobičajenog dekorativnog postolja;
 • povećanje učinkovitosti proporcionalno povećanju visine prostora;
 • sigurnost rada;
 • ušteda resursa koji se troše pod standardnim uvjetima grijanja;
 • optimalnost za ostakljene sobe;
 • ne uzrokuje kondenzaciju na čašama;
 • zbog činjenice da se strop u početku zagrijava, a zatim zraka, zidovi su zaštićeni od stvaranja plijesni i gljivica;
 • jednostavnost ugradnje;
 • dizajn poda postaje originalan i stvaranjem toplog podnog grijanja možete odabrati potpuno odgovarajući interijer koji će izgledati spektakularno na fotografiji i na vizualnom pregledu;
 • popravak neće uzrokovati poteškoće i neće zahtijevati potpuno rasklapanje;
 • topli zrak pomiče vrlo sporo, za razliku od konvekcijskog grijanja, što štedi alergije od mogućeg podizanja prašine na podu;
 • Trošak je optimalan i dostupan većini vlasnika.

Značajke podnica za grijanje

Već iz opisa prednosti sustava i naziva može se razumjeti da ne samo da zagrijava prostoriju, već i zamjenjuje uobičajene postolja. Instalacija se izvodi na spoju poda i zidova po obodu prostorije. Podno grijanje radi analogno s tradicionalnim sustavom grijanja - topli zrak se kreće prema gore, ali to nije konvekcija, jer uovo grijanje je tzv. Coandin efekt, kada se zidovi zagrijavaju, a ne zrak u prostoriji.


Kada se strop grije, počinju stvarati infracrveno zračenje, ravnomjerno zagrijavajući ostatak prostorije i stvarajući veću udobnost u njemu od normalnog vodenog ili električnog kruga vode. Ne postoje posebni zahtjevi za postavljanje takvih podnica, jer oni rade u temperaturnom rasponu koji ne može prouzročiti štetu na kućanskim aparatima ili namještaju.

Vanjski je takav sustav vrlo kompaktan i estetski, jer je prekriven ukrasnom aluminijskom trakom na vrhu. Maksimalna snaga ovog dizajna omogućuje njegovu uporabu kao glavnu instalaciju grijanja. Posebno se preporuča koristiti u prostorijama s velikim brojem prozora i drugih staklenih površina. Toplina koja se uzdiže duž ravnine zidova ne dopušta stvaranje kondenzacije na staklu.


Stanovnici stanova i kuće neće znati probleme s prostorima na uglovima zgrade, koji su najčešće izloženi smrzavanju zidova, plijesni i gljivama. Od posebnog interesa za ovaj način grijanja je pokazati onima koji upravljaju prostorom velikog prostora: dvoranama, muzejskim dvoranama, tržnicama itd.

Kao što je gore spomenuto, zrak se diže vrlo sporo, pa s uzlaznim strujama prašina i razne bakterije neće ući u ljudska pluća.

Značajkepostrojenja

Dakle, jasno je da je termo postolje montirano oko oboda prostorije. Nema potrebe pokrivati ​​cijelu dužinu. Dovoljno je izračunati potreban broj komponenti kako bi se postiglo optimalno zagrijavanje prostorije. Neki parametri u kombinaciji, naravno, s područjem grijane prostorije utječu na to.


Također je vrlo važno odrediti vrstu sustava:

 • električni;
 • tekućina (antifriz, voda).

Električna topla ploča

Električno zagrijani postolje stvara toplinsku energiju pomoću električnog grijača na koji se primjenjuje električna struja. Ovaj element je postavljen ispod postolja u duljinu. Naravno, glavni izvor za sustav postaje električna energija. Prilikom instaliranja električnog ožičenja važno je uzeti u obzir kako bi se poštivale sve norme i mjere opreza. Da, i kućna električna mreža mora izdržati opterećenje stvoreno na njemu.


Takvi sustavi grijanja dopunjeni su termostatima koji reagiraju na temperaturu zraka i reguliraju intenzitet cijelog kruga grijanih lajsni. Slični regulatori mogu biti ugrađeni u tekuću verziju sustava.

Raspon radne snage za takav sustav je 50-400 W. Termostat montiran na tim vrijednostima pomoći će postići ugodnu temperaturu u prostoriji i smanjiti troškove električne energije.

Tekućina je toplapostolje

Tekuće postolje za grijanje prostora može se spojiti i na sustav centralnog grijanja i na autonomni sustav grijanja. Ispod postolja postavlja se bakreni cjevovod koji emitira toplinsku energiju kada se zagrijava od rashladne tekućine koja cirkulira kroz nju. Učinkovitost možete povećati uz pomoć posebnih mjedenih ploča montiranih na cijevi.

Ugradnja toplog postolja

Ugradite podno podno grijanje u sljedećem redoslijedu:

 • Za početak, pripremite cijelu kuću za ugradnju takvog sustava. Bit je zadatka stvoriti izlazne kanale za naknadno povezivanje. U slučaju varijante tekućine, potrebno je polagati cjevovod na razvodni razvodnik, a električni ne može raditi bez naponskog kabela napona od 220 Volta;
 • Daljnje radnje mogu se obavljati tek nakon oblaganja podova i zidova, kao i nakon ugradnje konvencionalnih dekorativnih podnica. Po završetku tih radnji, cijevi ili kabeli se mogu polagati i priključiti na glavni krug grijanja odnosno kabel za napajanje;
 • Linija za završnu obradu bit će ravnoteža kruga, pod tlakom sustava i postavljanjem automatskog grijanja (za tekuću verziju). Električna izvedba zahtijeva provjeru ispravnosti napajanja električnom energijom, mjerenje vrijednosti otpora korištene izolacije i postavljanje termalnih regulatora.

dobrotaizvođenje radova određuje dugoročno korištenje instaliranog sustava i pouzdanost svakog od njegovih funkcionalnih elemenata. Da biste postigli najbolje performanse, trebali biste se pridržavati osnovnih pravila i sigurnosnih mjera opreza, kao i da ne odstupate od algoritma djelovanja tijekom instalacije. Vidi također: "Kako napraviti postolje za grijanje cijevi - savjet majstora."


Stručnjaci kažu da se ne vrijedi dugo odabrati sustav. Postoji dovoljno električne mreže za 220 volti, a tekućina savršeno funkcionira u kombinaciji sa standardnim zagrijavanjem vode u gradskim kotlovnicama i nositeljima topline iz autonomnih sustava. Nije bitno koji se kotao i gorivo koriste.


Rezultat

Stvaranje toplih postolja rješava mnoge probleme koji se javljaju kod vlasnika koji žele učiniti svoje domove udobnijima i udobnijima. Montaža tople podne obloge vrlo je jednostavna. Stoga je izbor najboljeg sustava grijanja za određenu prostoriju u većini slučajeva jednostavno očigledan.