Kako instalirati postolje na linoleum - preporuke stručnjaka

U završnoj fazi popravka instalirana je podna postolja. Obavlja estetske i zaštitne funkcije. Zahvaljujući postolju, vlaga ne ulazi u razmak između poda i zidne obloge, zbog čega se mogu pojaviti gljivice i plijesni.


Postolja za linoleum se proizvode od raznih materijala, a ovisno o tome, odabire se način postavljanja postolja na pod. Razmislite o instalaciji najčešćih tipova lajsni, koji se koriste kada su podnice linoleum.

Nijanse ugradnje raznih podnica na linoleumu

Konvencionalni podni postolji su element dekoracije, pa su odabrani tako da se kombiniraju s linoleumom. Za njihovu proizvodnju koriste se različiti materijali. Vjeruje se da je za linoleum najbolja opcija PVC postolje. Međutim, linoleum listovi imaju veliki broj boja i izgledaju sjajno s drvenim i furniranim rubovima.

Razmislite o tome kako instalirati postolje na linoleum, ovisno o njihovoj vrsti (više: "Vrste podova u veličini, obliku i materijalima proizvodnje").

Plastični postolji imaju najveću raznolikost. Cijena za njih je pristupačna, tako da su takvi postolja vrlo popularni. Oni će biti kombinirani s bilo kojiminterijera, kao što možete odabrati bilo koju teksturu, boju i oblik. Ovi postolja su fleksibilni, što im omogućuje da savršeno pristaju svakom zidu, ponavljajući njegovu konturu (pročitajte također: "Kako odabrati i ugraditi fleksibilno postolje za pod - značajke").


Prema riječima stručnjaka, najbolje je koristiti PVC podloge za linoleum, budući da su njihovi tehnički pokazatelji najprikladniji za podne obloge ovog tipa.

Sada ćemo se osvrnuti na pitanje kako pravilno postaviti plastične podne obloge na pod.

Postoje tri načina za to:

 1. Pomoću vijaka . Većina plastičnih letvica sastoji se od vodiča i dekorativnih elemenata. Vodilica je montirana na zidu, a dekorativni element je pričvršćen na njega sa zatezima.
 2. Učvršćivanje dvorca . Obavlja dvije funkcije: koristi se kao spojni element i omogućuje polaganje kabela u prostor između zida i postolja.
 3. Ljepilom ili tekućim noktima . Za ugradnju panela može se koristiti ljepilo sastava samo ako list linoleum je dobro pričvršćena na bazu.

Bit će vrlo teško ukloniti trake tijekom naknadnih popravaka ako su fiksirane ljepilom. Ovu opciju najbolje je upotrijebiti samo kada drugi način spajanja nije moguć. Vidi također: "Koji pragovi za linoleum odabrati u obliku i veličini."

U klasičnoj izvedbi postolje su izrađene od drva. danasoni su i dalje popularni. U odabiru boje postolja linoleum treba slijediti klasične opcije, kao što je kombinacija crvene i smeđe nijanse.


Podna ploča od drva će biti odličan dodatak klasičnom interijeru u kojem je podna obloga linoleum. I kako u ovom slučaju noktiju temeljnu ploču na linoleumu? Pričvršćivanje ovog tipa postolja vrši se istim metodama kao i PVC postolja. Osim toga, polaganje postolja na linoleum može se obaviti pomoću završnih noktiju.

Furnirana u usporedbi s drvenim postoljem ima nižu cijenu, ali po izgledu nije lošija. To je nekoliko slojeva furnira zalijepljenih zajedno kao šperploča. Proizveden je velik broj lajsni, koje imaju raznovrsnu teksturu i hlad, što im omogućuje da ih lako podudaraju pod linoleumom.

A u ovom slučaju kako postaviti postolje na linoleum? Učvršćivanje se vrši pomoću posebnih ugradnih stezaljki, isporučenih u kompletu s furniranim postoljem.

Instaliranje letvica

Bez obzira na vrstu postolja, najpouzdaniji način ugradnje je pričvršćivanje vijcima. Sve se radi prilično brzo, jer je postavljanje postolja na linoleum vrlo jednostavno.


Slijedi sljedeći slijed radnji:

 • Od polaganja postolja na linoleum slijedipočevši od ugla sobe, prva stvar koju trebate učiniti je odrezati ih na kutni spoj. To je učinjeno uz pomoć kutije. Ako se ne želite uključiti u podrezivanje i spajanje podnožja na uglovima, možete kupiti plastične trake s gotovim kutovima, što će olakšati instalaciju i ubrzati proces.
 • U podnožju se buše rupe za vijke u razmacima od oko 30 cm, a ako se postavi plastični postolje, mora se rastaviti na dva dijela. Unutarnji element mora biti učvršćen na zidu.
 • Daska se nanosi na zid, a tragovi se izrađuju na dostupnim rupama.
 • Zatim je postolje uklonjeno i na oznakama su napravljene rupe.
 • U probušene rupe umetnuti su plastični tiplovi.
 • Cilindar je pritisnut uz zid i pričvršćen vijcima. Ploča bi trebala dobro prianjati uz pod. U suprotnom, prašina i vlaga će ući u prazninu, što može rezultirati pojavom gljivica i pogoršanjem premaza.
 • Instalira priključak koji je potreban za instaliranje novog remena.
 • Sljedeća traka je umetnuta u priključak. Zatim se svi gore navedeni koraci ponavljaju sve dok se ne postave svi postolja. Vidi također: "Podni pod - kako ispravno popraviti i koji je bolje odabrati."


Isti se posao obavlja i kod ugradnje postolja na pričvršćivače, ali samo s jednom razlikom - nije potrebno napraviti rupe u dasci, jer je pričvršćena na kopče, koje su pričvršćene vijcima na zid.

Način rezanja postolja

Najlakši odgovor na ovo pitanje je korištenje pile. No, kako napraviti postolja na podu, tako da zglobovi na uglovima izgledaju lijepo. Da biste to učinili, izrežite ih pod pravim kutom. Pojedini kućni majstori sijeku materijal "po oku", a ako im se posreći, završe s ravnim zglobom. Međutim, ako ne želite riskirati i ručno podesiti letvice do željenog kuta, trebate koristiti blok.

Stuslo je poseban uređaj za rezanje materijala pod kutom. Najčešći blok se koristi za rezanje dasaka pod kutom od 45 °, ali uz pomoć njega možete napraviti točan rez pod gotovo bilo kojim kutom.


Stroj se koristi na sljedeći način: dio je čvrsto pritisnut uz tijelo, željeni kut je podešen i obrezan.

Tu je i kućni blok, koji je plastični pladanj male veličine s utorima, namijenjen za podrezivanje pjenastih ploča. Potrebno je raditi s tim ovako: šipka se stavlja u radni prostor, a pila se ubacuje u jednu od udubljenja, rezanje se izvodi pod potrebnim kutom.


Zaključak

U članku se ispituje kako pravilno postaviti postolje na linoleum. Ovaj proces je vrlo jednostavan, tako da možete sami instalirati ploču.