Pravilno ojačanje podne ploče

Jedini službeni dokument koji sadrži zahtjeve za betonski pod u tlu - SP 31-105, ne predviđa pojačanje estriha. Podrazumijeva se da je temelj napravljen bez grešaka, da je zgrada bila postavljena na suhom, neljepljivom tlu, ili je izveden kompleks radova kako bi se uklonila ekspanzija i položila zidna odvodnja.

U praksi, pojedini programeri pojednostavljuju i krše tehnologije. Stoga se pri izradi podova uz tlo dodaju grijač i traka za pojačanje.

Operativne značajke poda na tlu

Pod normalnim uvjetima, pri radu poda na tlu, podložan je opterećenju od težine namještaja i putnika. Uzimajući u obzir temeljni sloj i zbijanje donjeg sloja pomoću vibrirajuće ploče, vjerojatnost slijeganja je minimalna. U zagrijanoj kolibi tlo ispod betonskog estriha ne može se zamrznuti, pojava sila uzdaha je u načelu nemoguća.

Ojačanje betonskih konstrukcija provodi se isključivo u svrhu sprječavanja razaranja od vlačnih opterećenja. U podnoj ploči može doći do kritičnih opterećenjanastaju jedino na neravnomjernoj raspodjeli namještaja ili izgradnji pregrada izravno na toj konstrukciji bez zasebnog temelja.

Prije podjele estriha pod pregradnim zidovima treba izraditi poseban temelj.

Betonski podovi na tlu ne spadaju u kategoriju temelja, ne smiju nositi unutarnje stepenice, teške uređaje za grijanje i opremu. Spojnica ne smije biti čvrsto povezana s elementima roštilja, postolja i temelja, odvojena je od okomitih ograđenih konstrukcija prigušivačem (trakom ili izolacijskim trakama).

Tehnologija i materijali za ojačanje

Glavni uvjet za projektiranje betonskog poda na tlu je racionalna kombinacija čvrstoće konstrukcije i proračuna izgradnje. Moguće su dvije opcije:

 • ako se strogo poštuje tehnologija, teške pregrade i unutarnji nosivi zidovi leže na vlastitim temeljima, armatura se izvodi s BP žičanim mrežama izrađenim prema GOST 8478 (debljina žice 5 mm, ćelija 10 x 10 - 20 x 20 cm);

Mreža BP1.

 • ako se iz nekog razloga ove ogradne strukture planiraju podupirati na podnim pločama, napravi se ukrućenje po cijeloj dužini pregrade, usmjerene prema dolje, ojačano okvirom od dva uzdužna pojasa armature povremenog poprečnog presjeka promjera 8-12 mm, vezanih kvadratnim stezaljkama ili okomito, vodoravno skakači.

Okvir armatureza ukrućenje.

U potonjem slučaju, ukrućenja se stvaraju zbog razmaka u sloju izolacije koji se nalazi ispod estriha poda uz tlo.

Važno! Ojačanje nije potrebno pojačavati, jer je teško ispod sloja. Njegova glavna svrha je osigurati ravnu površinu za polaganje hidroizolacije i uklanjanje apsorpcije cementnog želea u donje slojeve šljunka i pijeska prilikom lijevanja plutajućeg estriha.

Raspored armature u tlu na tlu

U svakom armiranju armiranobetonskih konstrukcija rješava se glavni zadatak - percepcija vlačnih opterećenja. S obzirom na to da su odsisne sile na podu nedostupne, rešetka nije potrebna u gornjem dijelu građevine. Treba biti postavljen što bliže potplatu ploče, uzimajući u obzir zahtjeve:

 • preporučeni zaštitni sloj - 1,5 - 3 cm;
 • ukupna debljina estriha - od 5 cm prema normama SP 31-105, u praksi do 10 cm (ako postoje obrisi grijanog poda).

Slojevi poda uz tlo.

Budući da su troškovi rada za izradu žičane mreže previsoki, poželjno je kupiti gotove BP proizvode u prodavaonicama hardvera.

Mrežica od fiberglasa i BP

U proizvodnji poda na zemlji najbolja opcija je armatura s mrežama BP. Ojačanje od stakloplastike ima linearni omjer rastezanja koji je previsok, tako da se pukotine počinju otvarati u betonskom estrihu prije nego barovi počnu apsorbirati vlačna opterećenja.

Metal i polimerna vlakna rješavaju druge probleme:

 • spriječiti skupljanje mješavine kada se osuši;
 • smanjuju debljinu estriha;
 • zaustavlja ekspanziju mogućih mikropukotina tijekom rada.

Polimerna vlakna.

Stoga dodavanje vlakana betonu nije cjelovito ojačanje podova i estriha.

Pravila za postavljanje mreža

Pri ojačavanju betonskog poda na tlu dovoljno je ispuniti nekoliko uvjeta kako bi se osigurao normalan radni vijek konstrukcije. To pridržavanje zaštitnog sloja, minimalno dopušteno preklapanje i korištenje dasaka /dasaka pri hodu u vrijeme raspodjele betona preko površine.

Zaštitni sloj

Budući da je armatura osjetljiva na koroziju u dodiru s vlagom, ona se nalazi unutar betona, čiji se sloj od površine do okvira naziva zaštitnim. Zbog toga je rešetka položena, ne na površinu izolacije, već na betonske ili polimerne jastuke potrebne visine:

 • s minimalno dopuštenom debljinom betonskog poda u tlu 5 cm, koriste se elementi visine 1,5 cm;
 • Za velike debljine estriha mogu se odabrati brtve od 2-3 cm.

Osiguravanje donjeg zaštitnog sloja.

Važno! Zabranjeno je koristiti drobljeni kamen ili metalni otpad kao jastučiće.

Bočni zaštitni sloj podova osiguran je pomicanjem rešetki s trake za prigušivanje ili izolacijskih traka za 2 do 5 cm.

Preklapanje

ZavarenBP žičane mreže prodaju se u rolama, građevinske radnje imaju zidne mrežaste kartice s ćelijama različitih veličina. U svakom slučaju, vrlo je teško za sobu odabrati cijelu mapu potrebne konfiguracije i veličine.

Minimalno preklapanje mreže.

Stoga se materijal izreže na dijelove, a pri ojačavanju poda na tlu potrebno je osigurati da se preklapanje pojedinačnih kartica jedna iznad druge sastoji od najmanje jedne ćelije (10 cm). Budući da su žičani proizvodi mnogo lakši od mrežica za pojačanje, preporučuje se da se oni pričvrste na mjestima preklapanja s prepletanjima žica kako bi se spriječilo rezanje.

Montažni okviri

Za izradu elemenata za ukrućenje pod teškim pregradama, gornji sloj izolacije (5 cm) postavljen je s razmakom čija je širina nešto veća od debljine zida. U ovoj šupljini okvir je prethodno spojen žičanim uvijanjem, izrađenim prema tehnologiji:

 • dvije uzdužne šipke za pojačanje na vrhu i na dnu promjera 8–12 mm ("žljebasti");
 • horizontalni i vertikalni nadvratnici ili kvadratne stezaljke izrađene od glatkog ojačanja promjera 4 - 6 mm s privezama.

Ojačanje ukrućenja.

Pridržavanje donjeg i bočnog zaštitnog sloja je obvezno.

Hodanje po rešetkama s ispunom

Glavni problem pri polaganju mješavine za pod na tlo je mogući pomak rešetki s betonskim ili radničkim cipelama. Da biste osigurali apsolutnu nepokretnost kartica, trebat ćete staviti ispod brtvesvaki treći kut rešetkastih stanica, što nije ekonomski izvedivo.

Stoga se koristi nekoliko metoda:

 • izrada "tragova" - beton se puni od ulaznih vrata prostorije do udaljenog kuta, raspoređenog ispod rešetke, omogućujući vam da hodate po njoj bez striženja;

  Šetnja betonskim stazama.

 • polaganje i postupno pregrađivanje ljestvi - dasaka ili ploča postavljenih preko rešetke, čime se povećava površina ležaja i ravnomjerna raspodjela težine radnika.

  Rad na izravnavanju estriha s pokretnim podovima.

Važno! Prilikom ugradnje svjetlosnih signala za punjenje poda na tlo s otopinom za brzo stvrdnjavanje, oni dodatno vežu mrežu i daju joj potrebnu krutost za slobodnu cirkulaciju.

Svjetlosni signali za izravnavanje plutajuće spojke.

Stoga se ojačavanje podne konstrukcije na tlu može provesti samostalno, uzimajući u obzir gore navedene zahtjeve.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije