Kako mljeti drveni pod - upute za obavljanje posla

S obzirom na trenutnu popularnost prirodnih građevinskih materijala, ne iznenađuje da se često koriste drveni podovi - drvo ima izvrsne estetske kvalitete i može imati bilo kakvu nijansu bez gubitka prirodnog uzorka, što se može vidjeti na bilo kojoj fotografiji s takvim podom.


Da bi se postigao najkvalitetniji pod, potrebno je polirati drvene ploče prije završne obrade. Osim toga, ova operacija se nužno mora provesti pri obnovi starog drvenog poda. Kako samljeti drveni pod vlastitim rukama, a raspravljat će se u ovom članku.

Izbor alata za brušenje

Prilikom odlučivanja o mljevenju drvenog poda, ne morate u nju uložiti mnogo truda - odgovarajući alat je već duže vrijeme prisutan i aktivno ga koriste i amateri i profesionalci.

Ovo su sljedeći uređaji:

 1. Mlin za drvo . Prisutnost takvog alata uvelike pojednostavljuje sav rad na obradi drvene površine. Problem je u tome što je ova oprema daleko od dostupnosti svima - trošak brusilice je visok i nije ga moguće nabaviti radi jednokratnog rada.vrijedi. Međutim, uvijek možete razmišljati o iznajmljivanju takve jedinice. Poželjno je odmah uzeti dva automobila - jedan za obradu ravne površine, drugi - za brušenje ugla.
 2. Ciklus . Ovaj alat vam omogućuje da ručno pasete pod, provodeći finu obradu teško dostupnih područja premaza.
 3. Šmirgl papir . Gotovo svaki vlasnik ima brusni papir, tako da nije vjerojatno da će biti potrebno njegovo stjecanje. Korištenje šmirgl papir omogućuje stvaranje glatke površine.

Brušenje drvenih podova

Kako se ne bi zbunili u postupcima pri brušenju, potrebno je promatrati određeni slijed operacija.


Algoritam radi na sljedeći način:

 • Priprema baze;
 • izravno brušenje podne ploče;
 • Tvrdi kit koji eliminira mikropukotine s površine drva;
 • Dovršavanje teško dostupnih mjesta.

Pravilna provedba svake etape omogućit će postizanje najviše kvalitete i udobne površine. Sve radnje treba razmatrati odvojeno.

Pripremni rad

Prije mljevenja drvenog poda ploča, morate pripremiti pod za rad.

Redoslijed radnji izgleda ovako:

 • Prvo, sav namještaj i druge predmete treba ukloniti iz prostorije;
 • Zatim se demontiraju sve stare podloge;
 • Ako postoji zaštitni sloj na podu, on se mora potpuno ukloniti;
 • Onda morate biti sigurniodsustvo čavala ili vijaka koji strše iz stabla (ako postoje, moraju se produbiti u površinu);
 • Nadalje, vrijedi napraviti struganje kako bi se stvorila ravna površina koja se može dalje obrađivati.


Pripravak također može uključivati ​​zaštitu prostora od prašine. Činjenica je da je stroj za poliranje podova, čak i sa sakupljačem prašine, još uvijek vrlo prašnjav i prostorija će biti kontaminirana. Osim toga, prašina mora pasti u susjednu prostoriju, tako da vrata prije rada treba zatvoriti krpom ili filmom.

Brušenje drvenog poda

Nakon što ste pripremili podlogu i prikupili sve potrebne alate, možete brušenje drvenog premaza napraviti izravno.

Tijek rada odvija se u nekoliko faza:

 1. Prvo morate pripremiti stroj za brušenje, uvući ga brusnim papirom s velikim abrazivom.
 2. Sljedeći je početni završetak. U ovoj fazi brusilica radi dijagonalno u odnosu na smjer polaganja drvenog poda. Pritom je potrebno podesiti stupanj tlaka bubnja na podu, za koji se koristi vijak za podešavanje. Ako to nije učinjeno, tada pri niskom tlaku obrada neće biti dovoljna, a preveliki tlak može uzrokovati smanjenje broja okretaja motora brusilice.
 3. Nakon završetka prvog prolaza, potrebno je zamijeniti brusni papir u stroju za brušenje u analogni s manjim abrazivnim sredstvom i proći krozponovno. U pravilu se izrađuje četiri prolaza s papirom br. 40, zatim se brusi 60, 80 i 120. Počevši od drugog prolaza, mlinac se kreće duž vlakana drva.


Potrebno je napomenuti da je potrebno mijenjati abraziv ne samo u skladu s algoritmom, već iu slučaju njegovog trošenja. Motor se može pokrenuti i zaustaviti samo u pokretu, inače će podna ploča imati vidljive oznake koje je gotovo nemoguće eliminirati.

Prilikom završne obrade tankih drvenih podova kako bi se smanjio rizik oštećenja premaza, potrebno je isključiti jedan prolaz, prolazeći, na primjer, abrazivnim br. Prvi prolaz uvijek obavlja najgrublji abraziv (najčešće se za to koristi 40).

kit

Prije nego što napokon polirate pod od dasaka, potrebno je zalijepiti sve pukotine na daskama ili parketu. Vrlo često se za git na drvenim podovima koristi sastav koji uključuje dvije komponente:

 • Fina drvena prašina;
 • PVA ljepilo (može se zamijeniti tvarima sličnim svojstvima).


Nakon nanošenja kita na drvene dijelove, pričekajte dok se sastojci ne stvrdne, a tek onda nastavite s završetkom radova.

Prerada teško dostupnih područja

Rukovanje teško dostupnim mjestima najčešće se obavlja ručno. Međutim, postoji rješenje za ovaj problem - ako koristite posebnu brusilicuza "uska" mjesta problem će se riješiti sam. Potrebno je koristiti takvu opremu nakon prvog prolaska, obrade uglova prostorije.


Na posljednjem prolazu, rad se ne završava. Za mljevenje drvenog poda kao cjelovite mjere potrebno je vakumirati pod i lakirati ga u skladu s tehnologijom njegove primjene (vidi također: "Koji je lak za borovu podu optimalan za pod").


Zaključak

Nakon čitanja ovog članka, možete točno odlučiti kako se pjeskare pod od drva. Vrlo je jednostavno napraviti drvene podove vlastitim rukama, ako znate tehnologiju rada i držite se toga. Rezultat će biti glatki, glatki pod, koji će biti vrlo ugodan na dodir i ugodan vizualno.