Konstrukcije i funkcije estriha

Pod je složena višeslojna konstrukcija. Prije proizvodnje treba jasno razumjeti svrhu svake od njih. Definicija pojma "podni estrih" nalazi se u službenom dokumentu SP 29.13330, koji regulira proizvodnju podova različitih izvedbi.

Funkcije estriha

Kod gradnje zgrade, graditelji se preklapaju na razini svakog sprata armiranobetonskim pločama. Ove konstrukcije se proizvode u tvornici, ali neizbježno imaju nejednaku debljinu i neravnu gornju ravninu nakon polaganja na zidove.

Ploče poda moraju se izravnati prije polaganja podne obloge.

U privatnoj kući, peć se može izliti na pripremljenu podlogu koristeći tehnologiju poda uz tlo. Beton je prilično grub konstrukcijski materijal, idealno glatke površine su vrlo teško dobiti iz njega.

Kako bi se osigurao udoban rad objekata, površina poda u prizemlju ili na podnim pločama mora biti pokrivena podnim oblogama. Tu nastaju problemi:

 • površina mora biti izravnana kako bi se smanjila potrošnja ljepila za pločice kada je obložena pločicama;
 • u sobama s zamkama (pranje, tuširanje, garaža) treba stvoriti nagib za odvod;
 • potrebno je ravnomjerno prikupljati strukturna i operativna opterećenja; redistribuirati napodne ploče i podovi uz tlo;
 • koji se nalaze na pločama inženjerskih sustava i obrisa toploga poda, izolacijski i zvučni materijali poda trebaju biti skriveni unutar sloja betona.

Komunikacija mora biti skrivena u betonu.

Sve ove zadaće u kompleksu rješavaju izravnavajući estrihi proizvedeni po nekoliko tehnologija. U građevinskom kodeksu pravila za pod SP 29.13330 dano je objašnjenje - estrih od poda što je to, minimalne značajke debljine i čvrstoće za svaki pojedini slučaj.

Vrste glazura

Postoji nekoliko tehnologija za izradu estriha s različitim materijalima. Izbor ovisi o uvjetima rada, opsegu radova i proračunu gradnje. Na primjer, bolje je ne koristiti suhi estrih u mokrim prostorijama (kupaonica, kada, WC, kupka), polu-suho je ekonomski neprofitabilno u malim količinama, jer je potrebno koristiti posebnu opremu. Stoga je najpopularnija opcija mokri estrih.

Klasifikacija glazure na spoju s bazom.

Međutim, tu su i opcije:

 • pješčanog betona - cementno-pješčana podna obloga podsjeća na zidarski mort, ali je omjer cementa i pijeska viši (1/3), glavni nedostatak je minimalna debljina od 3 cm (od 2 cm u blizini kanalizacijskih odvoda pri izradi padina);
 • iz samonivelirajućeg poda - proizvodi se u obliku gotove smjese, ima samonivelirajuća svojstva, ima posebne aditive koji omogućuju smanjenje debljinesloj do 1 mm ili spojite "na nulu".

Važno! U nedostatku separacijskih slojeva, koji se automatski stavljaju u slojeve /ploče za glazuru (zvučna izolacija, izolacija, hidroizolacija), dizajn je čvrsto spojen s podnom pločom ili podom na tlu. U svim drugim slučajevima, glazura postaje plutajući, tj. Nije čvrsto povezana s bazom.

Mokro

Za formiranje cementnog kamena u betonu dovoljna je količina vode iz mase veziva. Međutim, to je nezgodno u radu:

 • smanjena pokretljivost i obradivost konstrukcijskog materijala;
 • moguća je pojava nepomiješenih grudica, osobito u proizvodnji same smjese;
 • tijekom hidratacije u prva tri dana, potrebno je intenzivno vlaženje kako bi se izbjeglo skupljanje i pucanje.

Mokri estrih.

Stoga se vodocementni omjer povećava na V /C = 0,75 jedinica. U usporedbi s drugim tehnologijama, glazura je:

 • pretakanje svjetionika, budući da mješavina nema samonivelirajuća svojstva, mora se postaviti između vodilica, zatim izravnati i „odrezati“ višak pravilom;
 • debljina sloja od 3 cm bez zvučne izolacije i izolacije, 4 cm u prisutnosti bilo kojeg od ovih slojeva;
 • Ako su u mokri estrih ugrađene tople podne cijevi, treba ih potopiti najmanje 4,5 cm duboko u nju.

Budući da su suhe podne mješavine 5-7 puta skuplje od DSP-a za pješčani beton,nije ekonomski izvedivo napraviti takve debele slojeve. Umjesto toga koriste male frakcije punila (kvarcni pijesak) i modifikatore, koji omogućuju rastezanje spojnice "na nulu" bez smanjenja čvrstoće konstrukcije.

Samonivelirajući pod.

Površina je idealno glatka i čak i zbog samonivelirajućih svojstava. Instalacija svjetionika nije potrebna, ali iz smjese je potrebno ukloniti zrak s igličastim valjkom, koji valja cijelu površinu poda.

Važno! Najčešće se peskobeton i rasuti pod koriste u kombinaciji jedni s drugima. Velike razlike u visini usklađene su s DSP-om, au preostalim područjima koristi se samonivelirajuća mješavina samonivelirajućeg poda.

Polu-suho

Za velike količine, profesionalni programeri primjenjuju tehnologiju mehaniziranog polusuhog estriha. Za razliku od betona s visokim omjerom W /C, ovaj materijal sadrži manje vode (W /C = 0,4). Kada se beton stisne u ruci, iz njega se ne oslobađa gotovo nikakva vlaga. Značajke tehnologije su:

 • odsustvo svjetionika iz cijevi, profila - vodilice se stvaraju iz betona po pravilu;
 • djelomična ili potpuna mehanizacija procesa - mješavina se miješa u bunkerima, puni se kroz crijeva u prostoriju pomoću pneumatskog tlačnog punjača, raspoređenog preko podne ploče pomoću prigušivača (lijevak na postolja), raspodijeljenog pomoću spojnice, zbijena i izravnana lopaticom.

Polusuhi estrih.

Važno! Svi radovi na izradi polusuhog estrihamože se obaviti ručno, s izuzetkom fugiranja. Iznajmljivanje lopatice je potrebno u svakom slučaju, što utječe na nepopularnost tehnologije i njezinu visoku cijenu za pojedinog developera.

Suho

U suhim prostorijama, podu možete poravnati s podnom ili podnom pločom tehnologijom suhog estriha. Za razliku od prethodnih opcija, to će omogućiti bez mokrih procesa, značajno povećati produktivnost rada i skratiti vrijeme potrebno za puštanje u pogon.

Sam suhi estrih ima nekoliko slojeva, napravljenih od drugih materijala:

 • razlike u visinama izjednačene su s ekspandiranim glinenim pijeskom prikladne frakcije pomoću svjetionika;
 • zatim na površinu nastalog sloja, koji rješava probleme izolacije i zvučne izolacije, gipsane ploče polažu u dva sloja s ofsetnim spojnicama;
 • Gipsani vlaknasti sloj gornjeg sloja zalijepi se duž konture na donji sloj i dodatno se učvrsti na spojevima pomoću samoreznih vijaka.

Suhi estrih.

Već je moguće hodati po suhom estrihu tijekom proizvodnog procesa, po analogiji s pločicama za popločavanje i laminatom. Nije potrebno čekati da se struktura osuši, podstava se proizvodi istog dana.

Savjet! Unatoč prisutnosti različitih proizvođača vlage otporne GVL tehnologije ne preporučuje se za kupaonice, WC, kupke i kupaonice. Osim hidroizolacije podloge, u ovom slučaju je potrebno dodatno pokriti površinu gipsanog lima vodonepropusnim materijalom kako bi se spriječilo curenje na donji pod tijekom impulsa.kanalizacija, opskrba toplom vodom /hladna voda.

Prema tome, moguće je izravnati podnu ploču s tlom ili armiranobetonskim podom, sakriti komunikacije i podići podnu oblogu na nekoliko načina. Bilo koja od tih struktura je spojnica, ali dizajn uzima u obzir vlažnost, ekonomičnost konstrukcije i vrijeme proizvodnje.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije