Što je minimalna debljina estriha u podu - standardi i pravila

Estrih je poseban sloj koji se nalazi između stropne konstrukcije i završnog poda. On obavlja funkciju baze pri ugradnji poda i pomaže poboljšati zvučnu i toplinsku izolaciju u prostoriji.


Prije nego što stavite završni premaz na pod, trebali biste saznati koja će visina estriha biti optimalna u privatnoj zgradi ili u stanu.

Značajke upotrebe estriha

Ne postoji jedinstveni koncept koliko bi debljina estriha trebala biti, jer ovaj parametar ovisi o nizu uvjeta:

 • vrstu preklapanja zgrade;
 • o tipu tla;
 • iz namjene sobe.

Svi gore navedeni faktori ne utječu samo na brzinu debljine cementno-pješčane estriha, već i na:

 • trošak rada;
 • izbor određene marke cementa;
 • s obzirom na korištenu armaturnu mrežu.


Na temelju visine izlivenog betonskog sloja, glazura je:

Minimalna debljina- do 20 milimetara. Ovaj tip je opremljen bez armature. Samonivelirajuće smjese najčešće se koriste za lijevanje estriha.

Prosječna debljina- do 70 milimetara. U ovom slučaju uključiteojačana mreža ili armatura.

Maksimalna debljinaje do 150 milimetara. Ovaj tip kravate se može nazvati monolit s armaturom. Tipično, ova opcija za kuću je i temelj i pod, kombinirani u jedan sustav.

Debljina betonske košuljice u velikoj mjeri ovisi o građevinskim materijalima koji se planiraju koristiti za njegovu izgradnju. Na primjer, sloj betona s ruševinama ne može biti minimalne debljine.


Za lijevanje tankih estriha, najbolji izbor je samonivelirajuća smjesa dizajnirana za završnu obradu poda ispod instalacije premaza. Uz njegovu pomoć dobiva se tanak i idealno ujednačen sloj - nakon što se potpuno osuši, počinju sastavljati dekorativni materijal.

Postoje neke nijanse koje se odnose na određivanje debljine estriha kada se planira ugradnja podnog grijanja. Uzimajući u obzir promjer cijevi za sustav grijanja, a obično ne prelazi 25 milimetara, dovoljan je sloj otopine od 50-70 mm.

Istodobno stručnjaci smatraju da će beton od 4 cm iznad cjevovoda biti dovoljan za optimalno funkcioniranje konstrukcije i dobro zagrijavanje prostora.

Ako se napravi viši podni estrih, debljina sloja će znatno otežati podešavanje isporučene topline, jer će se većina energije potrošiti na zagrijavanje betona.

Minimalna visina estriha

Prema SNIP-u, minimalna debljina estriha je 20 milimetara. Ali treba napomenutiznačajka. Ovisno o upotrijebljenom materijalu, visina sloja betona može biti različita. Ako stvorite estrih na bazi metala, onda je dovoljno dva centimetra.

Kada se ne planira ugradnja armaturne mreže, tada minimalna debljina ne može biti manja od 4 centimetra. To je zbog činjenice da niža visina sloja neće osigurati dovoljnu čvrstoću i otpornost na habanje premaza (više: "Što je najniži sloj estriha na podu koji možete učiniti").


Za slaganje estriha s minimalnom debljinom, mora se ispuniti nekoliko uvjeta:

 • dostupnost podloge;
 • površinu poravnanu s vezom;
 • bez cijevi ili fitinga.

Tanki sloj betonske košuljice nije izrađen u tehničkim prostorijama i tamo gdje se povećava opterećenje površine poda.

Debljina poda estriha u stanu, naime u kuhinji, u hodniku i kupaonici ne može biti minimalna, ovdje stručnjaci preporučuju postavljanje najdeblje baze.

Raspored tanke kravate

Obično se primjenjuje minimalna debljina betonske košuljice gdje je potrebno ugraditi izravnavajući sloj.

Redoslijed radova na ravnom terenu je sljedeći:

 1. Sipati sloj drobljenog kamena (šljunka) i pijeska, izravnati i temeljito zbiti.
 2. Na površinu se postavlja sloj vodonepropusnog materijala, koji može biti čak i jednostavan film od polietilena.
 3. Zatim stavite armaturnu mrežu i montirajtejednostavni aluminijski signali smješteni na gipsanu podlogu (više: "Mrežica za ojačanje podnih greda - vrste i načini uporabe"). Fiksiraju se u koracima od 100-150 centimetara paralelno jedan s drugim.
 4. Sipati betonsku mješavinu.

Minimalna visina estriha pomoću armature ne smije biti manja od 4 centimetra. Zbog prisutnosti mrežice i male debljine sloja koristi se beton izrađen od drobljenog kamena fine frakcije.


Kao rezultat usklađenosti s ovom tehnologijom, unatoč činjenici da je rješenje izlio s tankim slojem, izravnavanje poda estrih debljina koja ne prelazi 40 milimetara - ispada pouzdano.

Da bi se povećala čvrstoća premaza, treba upotrijebiti cement razreda koji nije manji od M 300, a smjesi treba dodati posebne plastifikatore.

Za gnječenje morta uzeti jedan dio cementa i četiri dijela šljunka i pijeska. Komponente se temeljito izmiješaju u homogenu masu. Najbolje je koristiti malu količinu betonske miješalice za pripremu smjese.

Počnite izlivati ​​estrih u smjeru od zida do vrata. Nema potrebe odmah izlagati sve betone, ali to je prema tehnologiji i ne bi trebalo biti učinjeno.


Otopina mora biti izlivena prema ovoj shemi:

 • širok metar;
 • po duljini - od jednog zida do drugog;
 • uz pomoć pravila provodi se na svjetlosnim signalima, zahvaljujući kojima se sloj betona izravnava, dok se višak smjese uklanja;
 • saponavlja se sljedeći metar betonskog postupka.

Najveća spojka visine

Ne postoji precizna definicija maksimalne debljine estriha. Činjenica je da za svaki pojedinačni slučaj ovaj parametar ima svoje vlastite dopuštene vrijednosti.

Stručnjaci smatraju da izrada estriha debljine više od 17 centimetara nema smisla. Nije uvijek potrebno napraviti betonsku konstrukciju s visinom armature od 150-170 mm.


Značajno zadebljanje sloja vrši se samo u nekim slučajevima:

 • ako se priprema temelj, koji će također postati pod. U takvoj situaciji, monolitna vezica od 15 cm je sastavni dio potporne konstrukcije;
 • u slučaju raspoređivanja površine poda u prostoriji s visokim opterećenjem, na primjer, u automehaničarskoj radionici. Automobil ima veliku težinu i njegov utjecaj na pod je značajan, stoga je izrada estriha visokog 15 cm u potpunosti opravdana;
 • prilikom polaganja poda na problematično tlo.

Ponekad graditelji predlažu povećanje debljine estriha kako bi se sakrila prisutnost značajnih razlika u visini. No, nedostaci na izvornoj površini mogu se ukloniti na druge načine.

Prije postavljanja 15-centimetarskog estriha, stručnjaci savjetuju da razmotrite mogućnost korištenja drugih opcija za izjednačavanje oštrih padova u visinama skice. Možete pokušati eliminiratiznačajni nedostaci pomoću jackhammer, kao i primjenu drobljeni kamen-pijesak sastav ili ekspandirane gline.

U slučaju kada se greške korigiraju ovim metodama, nema potrebe za betoniranjem sloja od 15 centimetara.


Potrebno je uzeti u obzir takav trenutak: ako dođe do ozbiljnih padova, ako ih uklonite samo uporabom konkretnog rješenja, troškovi će biti značajni. Najčešće takvi novčani troškovi neće biti opravdani. Činjenica je da raspored estriha velike visine zahtijeva veliku potrošnju betona.

Također nije financijski opravdano postaviti maksimalni sloj žbuke pri ugradnji podnog grijanog vode. Značajna debljina betonske košuljice iznad cijevi s rashladnim sredstvom dovest će do sporog zagrijavanja podne površine. Učinkovitost ovog dizajna će završiti beznačajno, a troškovi grijanja će se povećati na ogroman broj.

Zbog toga je važno znati kako pravilno izračunati debljinu estriha (detaljnije: "Kako izračunati estrih - koliko materijala je potrebno"). Na temelju rezultata možete odrediti količinu potrebnih materijala.

Koji se materijali koriste za punjenje estriha

Najpopularniji je betonski lijev. Kada ga primijenite, morate zapamtiti nekoliko točaka. Budući da priprema otopine ne zahtijeva samo pijesak i vodu, cement se treba kupiti ne niže od M 300.

Ako frakcije građevinskog materijala ne prelaze 3-5Milimetri će osigurati potrebnu kvalitetu završnog premaza. Također, konačni rezultat pozitivno će utjecati na uporabu ne pijeska, ali njegovog probira, jer će se poboljšati adhezijska čvrstoća čestica.

Kako bi se poboljšala kvaliteta montiranog poda i kako bi se uklonila mogućnost uništavanja estriha u budućnosti, u cementni malter treba ulijevati plastifikatore koji su posebni aditivi koji povećavaju čvrstoću i duktilnost betonskog sloja.

Osobito je potrebno koristiti plastifikatore pri gnječenju otopine u slučaju tankog izlijevanja podne površine.