Kako položiti linoleum na betonskom podu ispravno - upute

Polaganje bilo kakvih podova na betonsku podlogu je veliki problem, jer pripremni radovi postaju stvarna prepreka za postavljanje kvalitetnog materijala. U članku će se raspravljati o tome je li moguće postaviti linoleum na betonskom podu tako da traje dugo, udoban je za korištenje i privučen svojim izgledom.


Betonski pod i linoleum

Svatko razumije da kvaliteta ugradnje podne obloge utječe na izgled prostorije na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, kao i na to koliko će dugo biti moguće koristiti pod bez gubitka kvalitete. Ako je vlasnik odlučio položiti linoleum vlastitim rukama na betonski pod, tada bi trebao znati da izravno polaganje materijala na takvu podlogu jednostavno ne može biti.


Prije polaganja potrebno je napraviti sljedeće pripremne postupke:

 • pripremiti sobu u kojoj se izvodi instalacija
 • pripremiti podlogu za polaganje.

Priprema sobe

Prije polaganja linoleuma na betonski pod, potrebno je osloboditi sobu iz različitih predmeta opremanja i ukrasnih elemenata koji mogu ograničiti pristup cijelom prostoru.mjesto za polaganje. Ako se odjednom obrađuje nekoliko soba, na primjer dvosobni stan, sobe se obrađuju redom.

Priprema baze

U očišćenoj prostoriji za rukovanje podom mora početi s demontiranjem podnica, ako ih ima. Ovaj postupak možete obaviti s dužnom pažnjom ako planirate ponovno učvrstiti postolje na novom katu.

Odbojna baza treba provjeriti na nagibu i neravnosti. Možete koristiti dugačku razinu zgrade. Značajne kapljice na površini eliminiraju se lijevanjem estriha.


Prema tome, prije polaganja linoleuma na beton, mora se izravnati kako slijedi:

 • Za početak, postavljeni su svjetionici koji će se koristiti za lijevanje. Važno je staviti ih na savršeno čistu podu bez pukotina i strugotina. Ako ih ima, potrebno ih je zalijepiti, a zatim ukloniti sve smeće, prašinu i prljavštinu. Tek nakon toga moguće je ugraditi metalne letve, pričvršćujući ih na brdinu mješavine žbuke. Razmak između letvica treba biti nešto manji od duljine pravila koje se koristi za izravnavanje fuge. A gipsani nosači se izrađuju duž cijele dužine svjetionika od 25-30 centimetara;
 • koristeći konstrukcijsku razinu potrebno je postići položaj gornjih dijelova svjetionika u jednoj ravnini;
 • čim se mješavina ljepila osuši, traku možete napuniti unaprijedpripremljeni cementno-pješčani mort (omjer - 1: 3);
 • mješavina je, kao što je već spomenuto, izravnana drvenom ogradom - pravilima, prema ulaznim vratima. Ispunjenje također počinje od dalekog ugla sobe prema ulaznim vratima;
 • prije polaganja linoleuma na beton, nakon izlijevanja, potrebno je pričekati vrijeme potrebno za potpuno sušenje estriha. To će zaustaviti isparavanje vlage iz baze. Budući da linoleum ne dopušta isparavanje pare, dolazi do kondenzacije. Linoleum ovlažen na taj način će trunuti i uskoro će izgubiti svoje radne karakteristike i izgled.

Građevinski propisi pretpostavljaju da između pravila i estriha u prostoriji neće biti praznina od više od 2 milimetra, što ukazuje na savršenu ravnost poda. Vidi također: "Kako napraviti pod pod linoleum na betonskom podu."

Ako je pri ocjenjivanju grubog poda pokazatelj hrapavosti bio minimalan, tada možete koristiti ne betonsku otopinu, već uobičajenu samorazlivnu smjesu. Takva otopina se miješa na sličan način, ali se ulije mnogo manje debljine i brzo se suši.


Nakon 3 dana nakon završetka radova, možete nastaviti s polaganjem linoleuma. Postoje situacije u kojima cementno-pješčani estrih djeluje kao gruba podloga, a završna obrada - od samonivelirajuće smjese. Vidi također: "Polaganje linoleuma na betonski pod."

Kao što je već navedenoiznad, nemoguće je prekriti betonski linoleum bez sloja između tih materijala. Dakle, kako položiti linoleum na betonskom podu, tako da traje dugo i učinkovito.

Kao srednji podovi između linoleuma i betona mogu se upotrijebiti ekstrudirane drvene ploče ili gipsani vlakni, fiksirani mastiksom na bitumenskoj osnovi.

Ako linoleum nema zagrijavanje sloj iznutra, onda pod gore materijala možete dodatno položiti sloj izolacije (više: "Što izolacija za pod ispod linoleum odabrati i kako postaviti"). U tu svrhu se obično koristi ekstrudirana polistirenska pjena. Ova opcija je najbolje polaganje kada se radi s betonskom podlogom.

Vrste linoleuma

Prije polaganja, trebali biste razumjeti koji je linoleum bolje položiti na betonski pod kako bi pod učinio i zadovoljio potrebe vlasnika određene prostorije.

Razlika u tehničkim karakteristikama dovela je do sljedeće klasifikacije linoleuma:

 • komercijalni;
 • polu-komercijalno;
 • kućanstvo.


Po imenima odmah postaje jasno da od prve do zadnje varijante smanjuju radne karakteristike i druge parametre premaza. Stručnjaci preporučuju čak iu kućama koristiti polu-komercijalni tip, budući da je to nešto prosječno i može izdržati značajna opterećenja.

Nakon što je unaprijed izmjerio površinu prostorije, potrebno je kupiti linoleum s linearnim dimenzijama 10 centimetara više.

Odabir adhezivne smjese

Obično se montira linoleum pomoću kitova, koji imaju visoku otpornost na vlagu i visoku čvrstoću. Prema tome, kada se primjenjuju, također se dobiva vodonepropusni sloj.

Potrebno je istaknuti sljedeće vrste mješavina ljepila za linoleum:

 • linoleum na osnovi tkanine je savršeno pričvršćen na sloj ljepila s bitumenom u kompoziciji ili disperzijskom ljepilu od 0,5 milimetra;
 • materijal s toplinski izolirajućim slojem je pokriven pomoću istog disperzijskog ljepila, ali je sloj povećan na 0,7 milimetra;
 • Linoleum bez šavova može se polagati pomoću sintetičkih guma i gume. Naneseni sloj treba imati debljinu do 0,4 milimetra. Vidi također: "Kakvo ljepilo za linoleum na betonskom podu je bolje koristiti i kako točno."


Ljepilo možete i sami pripremiti, ali profesionalci to ne preporučuju, jer nepravilnosti u procesu kuhanja mogu dovesti do neželjenih posljedica u obliku slabo prianjajućeg linoleuma ili potpuno oštećenog premaza.

To će biti jako loše ako pretjerate sa komponentama domaćeg ljepila, vlasnik će napraviti rupe u linoleumu vlastitim rukama koje ne možete prikazati na fotografiji ili prezentirati gostima. Kupi ljepilo je najbolje s linoleum, kako bi bili sigurni u učinkovitostsmjesa.

Postavljanje linoleuma

Potrebno je obaviti rad na polaganju linoleuma na temperaturi od najmanje 15 stupnjeva Celzija i podnoj vlagi ne većoj od 5 posto. Na vrhu betona (bez sloja) može se rastezati samo gusti materijal sa slojem filca kao grijač i velika debljina.


Linoleum je položen na sljedeći način:

 • za početak, materijal se može prilagoditi mikroklimi prostorije, za koju se širi nekoliko dana gdje će biti položen;
 • zatim se listovi režu tako da nakon polaganja ostaje razmak sa zidom od 1 centimetra. Ova praznina će nadoknaditi moguće širenje linoleuma tijekom grijanja i omogućiti deformaciju kada se susretne sa zidovima;
 • nakon pripreme, linoleum je presavijen na pola i smjesa ljepila je obložena lopaticom sa zubima na jednoj strani. Nakon toga lijepljenje se vrši pažljivo;
 • tada je moguće podmazati i odvrnuti drugu polovicu;
 • kako bi se uklonila svaka prozračnost i ne privlačna područja, valja preći preko premaza.

U malim sobama materijal se ponekad ne lijepi, jer ga mogu držati komadi namještaja i kućanskih aparata instaliranih na podu. Vidi također: "Kako položiti linoleum na drvenom podu vlastitim rukama."


Ukupno

Koristeći gore navedene upute za odabir i oblikovanjelinoleum, ne raditi sami neće biti teško. Rezultirajući premaz će biti lijep, pouzdan i trajat će mnogo godina. Ako postoje poteškoće, uvijek možete kontaktirati stručnjake koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od kupnje potrebnih materijala do polaganja i stavljanja premaza u pogon.