Kako položiti linoleum na drvenom podu

Kupci građevinskih objekata uvjereni su da su elastične obloge najlakši i najjeftiniji način nadogradnje poda u stanu ili seoskoj kući. Međutim, kao i svaki drugi podni proizvod, linoleum proizvodi zahtijevaju pažljivu pripremu mineralne baze. No, o radu s bazom drva u uputama proizvođača gotovo ništa nije rečeno.

Metode montiranja linoleuma

Elastični završni materijali namijenjeni za polaganje u privatnoj kući, stanu, uredu ili drugim objektima izrađeni su od prirodnih i polimernih komponenti. Prva sorta je poznata pod pojmom Marmoleum, druga po PVC-u ili vinilu.

Prema uputama proizvođača, valjani i modularni linoleum najbolje se polaže ljepljivom metodom. Također je dopušteno montirati proizvode pomoću dvostrane trake, ali ova metoda se ne smatra vrlo pouzdanom i preporučuje se za mala područja.

Do sada se na otvorenim prostorima naše zemlje mogu susresti obrtnici koji koriste krovne nokte, razne kitove, brtvila i slično za pričvršćivanje elastičnih premaza. Ako želite da vaš linoleum služi najmanje 7-10 godina bez gubitkafunkcionalnost i estetiku, proizvođači preporučuju napustiti takve egzotične metode fiksacije i točno slijediti upute. Odnosno, polagati oblogu pomoću kontaktnog ljepila, koje se nanosi na cijelo područje pripremljene baze.

Ljepilo za polaganje linoleuma.

Pri odabiru prikladne mješavine ljepila, treba razmotriti nekoliko parametara:

Vrsta premaza

Ljepljivi sastavi na otapala ili reaktivni polimer nisu prikladni za marmoleum jer kvare tkaninu (taljenje ili sagorijevanje). Gotovo svako kontaktno ljepilo može se koristiti pod PVC linoleumom, ali su karakteristike podloge vrlo važne, kao što je objašnjeno u nastavku.

Vrsta temelja

Idealna baza za polaganje linoleuma bez ikakvih problema smatra se visokokvalitetnim cementnim pijeskom, anhidridom, polimer cementnim estrihom, betonskim podom ili betonskom pločom. To je, praktički bilo mineralne baze koja zadovoljava zahtjeve SP 29.13330.2011 /SNiP 2.03.13-88 "Podovi" i SP 71.13330.2011 /SNiP 3.04.01-87 "Izolacijski i završni premazi".

Osim toga, proizvođačima je dopušteno polagati linoleum vlastitim rukama na prefabricirane veze izrađene od ploča od gipsanih vlakana, DSP, SML, kao i drvenih kompozitnih materijala s visokom otpornošću na vlagu (iverica, šperploča ili MDF). To jest, bilo koji list proizvoda s niskim koeficijentom zaostale vlage (ne više od 8%) i upijanja vode. Time se osiguravaju minimalne promjene linearnih dimenzija baze tijekompromjene temperature i vlažnosti, a time i cjelovitost obloge linoleuma tijekom razdoblja djelovanja koje je naveo proizvođač.

Baza šperploče pod linoleumom.

Dostupnost sustava podnog grijanja

Nije svaka mješavina nakon sušenja zadržala dovoljnu elastičnost da izdrži konstantne temperaturne promjene. Prema tome, upute za ljepilo moraju ukazivati ​​ne samo na optimalnu radnu temperaturu podnog poda, već i na kompatibilnost s "toplim podovima".

Iznad nismo naznačili šetalište. Prema uputama Marmoleuma iz Forbo Flooring sustava, kao i Tarkettovih PVC podnih obloga, drvena podloga (parket, daska) nije preporučljiva baza za linoleum zbog:

 • visoka razina preostale vlage;
 • izlaganje raznim deformacijama;
 • stalne fluktuacije u linearnim dimenzijama kao posljedica najmanjih fluktuacija temperature ili vlažnosti u prostoriji.

Prema tvrdnjama tehnologa, polaganje linoleuma na drvenom podu znači opasnost za podnožje i završni premaz. Zbog toga je bolje na drvo položiti sloj od iverice, iverice, OSB ploče ili izliti površinu dobrom samonivelirajućom smjesom (Bostik Roxol Fiber, Forbo-Erfurt 975, itd.)

Postoji iznimka od bilo kojeg pravila. I u vrstama baza za elastične premaze. Podne obloge od linoleuma na drvenom podu dopuštene su samo ako je riječ o starom parketu. To se već može nazvati stabilizirano, tj. Materijal:

 • ne boji seklimatske promjene,
 • praktički ne apsorbira vodu,
 • već je prošao sve vrste deformacija (savijanje, savijanje, skupljanje, itd.).

Stari parket.

Stari parket treba samo izravnati površinu, pričvrstiti oslabljene ili ispadne elemente, očvrsnuti i osigurati ujednačenu apsorpciju pomoću posebnih temeljnih premaza.

Potrebni alati i materijali

Alati i materijali:

 1. Pripravak prajmera prikladnog tipa (Forbo-Erfurt 044, Bostik Unidur, Homakoll 05C Prof).
 2. Akrilne brtve za brtvljenje spojeva i izravnavanje manjih nedostataka. Može se zamijeniti mješavinom PVA, vode i piljevine, ili istom masom punila na drvu;
 3. okovi ili ljepilo za pričvršćivanje lamela koje ispadaju;
 4. Ljepljivi sastav prikladan za rad na drvenoj podlozi (Homakoll 128 Prof, UZIN KE 2000 S, Bostik KS 330);
 5. cementne mješavine koje se brzo suše ili gips za lokalnu popravku;
 6. ručni stroj ili stroj za brušenje s abrazivnim mlaznicama za uklanjanje ostataka boje ili boje;
 7. građevinski usisivač i higrometar;
 8. Nož za rezanje linoleuma;
 9. Razina;
 10. čelična tračnica;
 11. Rulete i markeri;
 12. nazubljenom lopaticom za nanošenje ljepila;
 13. valjak za preklapanje ili utezanje za glatko postavljanje linoleuma na temeljni pod;
 14. Dvostrana traka za privremeno pričvršćivanje mreže na podlogu;
 15. Ljepilo za zavarivačke šavovei maskirnu traku;
 16. Ukrasne lamele ipragovi.

Savjet! Za brtvljenje rupa i popravak drugih manjih oštećenja, koristiti samo mase na temelju akrilatnog kopolimera. Silikonske paste nisu prikladne, jer na njima neće biti premaza.

Polaganje i marmoleum, te PVC obloga, proizvode se gotovo identičnim algoritmom. Ali budući da se proizvodi od vinila najčešće koriste u stambenoj gradnji, u nastavku će se raspravljati o ugradnji sintetičkih proizvoda.

Vodič korak po korak

Drvo se ne smatra uzaludnim materijalom, osobito kad se koristi kao baza. Stoga, kada radite, trebat ćete maksimalan napor, vještinu i kupnju skupih specifičnih proizvoda.

Proizvođači naglašavaju da je polaganje linoleuma na drvenom podu moguće pod sljedećim klimatskim uvjetima:

 1. Unutarnja temperatura nije niža od +17 ° C, podna podloga je od +15 ° C do +25 ° S.
 2. Relativna vlažnost zraka - do 75%, osnovna vlažnost - do 8% CM (mjereno higrometrom).

  Mjerenje vlage u drvu pomoću higrometra.

Ne zaboravite dati linoleumu izraz za aklimatizaciju premaza:

 • Za PVC - u obliku posipanja - najmanje 24 sata, zimi - do 3 dana;
 • Za marmoleum - 1-3 dana u urušenom obliku, a valjak mora biti postavljen strogo okomito.

Polažemo linoleum na drvenom podu u 4 koraka:

Priprema baze

Površina gaza mora se uklonitisve što će ometati interakciju ljepila, osnovnog i završnog materijala. To jest, ostaci premaza boje, prljavštine, mrlja od masnoća, ulja i tako dalje.

Posebna pozornost posvećuje se osnovnoj površini. Stoga provjerite:

 • Pouzdanost pričvršćivanja svake trake. Ne bi smjelo biti nikakvih zračenja, opuštenih ili škripavih elemenata. Učvršćivanje lomljivih ploča napravljenih vijcima ili čavlima, klinovima i poklopcem mora biti "utopljeno" duboko za 2-3 mm.
 • Integritet lamela. Pokvarene, pljesnive i zatamnjene površine, kao i hrđavi zatvarači, treba ukloniti i napuniti lokalno pomoću brzosušećih reparaturnih smjesa.

  Parket s oštećenim letvicama.

 • Ravna ravnina površine. To znači da bumps, ploče treba rezati; Otvorite rupe, rupe i druge slične nedostatke s bilo kojom popravnom smjesom, ispunite šupljine i rupe brtvenim sredstvom ili brtvom.
 • Razina vlažnosti lamela s higrometrom (može se iznajmiti). Maksimalna dopuštena stopa iznosi do 8%. Na povišenim vrijednostima pokušajte osušiti pod ili obraditi posebnim premazima.

Ne zaboravite ugasiti podno grijanje 2-4 dana prije polaganja. Nakon zatvaranja svih oštećenja, površinu treba premazati 1-2 puta i ostaviti da se suši 12-36 sati.

Prilagodba materijala veličini prostorije

Linoleum se mora proširiti, čvrsto pomaknuti i izravnati duž ravnog zida. Po obodu možeučvrstite je dvostranom trakom. Ako su okomite ograđene strukture neravne, onda nanesite premaz na zid, pritisnite metalnu šinu na bazu i postupno odrežite sav višak nožem, uzimajući u obzir kompenzacijski razmak od 5-10 mm.

Uklanjanje viška linoleuma.

Pažljivo podrežite unutarnje i vanjske kutove. To jest, pritisnite podni materijal na mjesto spoja na zidu i podu, napravite urez od presjeka od 3-5 mm, odvrnite platno i pažljivo uklonite višak.

Ako se linoleum položi s 2 ili više pruga, a zatim da se dobije ravan spoj, možete napraviti malo preklapanje, oko 3-5 cm, a zatim ga pritisnuti tračnicom ili ravnilom i rezati oba sloja nožem. Stvara se takozvani čvrsto izrezani šav, koji se vrlo lako povezuje s hladnim ljepilom za zavarivanje.

Preporučujemo:Kako lijepiti zglobove linoleuma .

Vezni linoleum

Nanesite materijal poda na pola, uklonite nepotrebnu ljepljivu traku. Ljepilo temeljito promiješati, nanijeti na podlogu i ravnomjerno rasporediti po podu lopaticom.

Nakon kratkog tehnološkog prekida (10-30 minuta), postavite natrag linoleum i ugladite ga valjkom ili pločom za preklapanje. Slično tome, trebate učiniti s ostatkom platna.

Nakon 36-48 sati, ljepilo će se osušiti i šavovi se mogu obraditi u skladu s uputama na kutiji za hladno zavarivanje. Posljednji korak je fiksiranje dasaka na zid i pragova na pod.

Bzaključak je još uvijek podsjetiti da drveni pod nije najbolja baza za PVC ili prirodni linoleum. Nemojte štedjeti, kupovati vodootpornu šperploču, ivericu ili samonivelirajuću smjesu da biste napravili pravu bazu. Sve vaše investicije zasigurno će se isplatiti s dugim servisom, apsolutno bez problema.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije