Kako toplo podni penopleks - dokazane metode

Penoplex se odnosi na najbolje grijače za pod zbog svojih tehničkih karakteristika. Tehnologija postavljanja takvog materijala je vrlo jednostavna i nema nikakvih nijansi, pa je polaganje penoplexa na pod moguće i vlastitim rukama.


Prednosti Penoplexa

Ova vrsta izolacije izrađena je u pločama različite debljine. Najčešća širina je 600 mm, duljine 1200 i 2400 mm. Debljina počinje na 20 mm i završava na 100 mm. Jedno pakiranje sadrži 4 do 20 listova, ovisno o njihovoj debljini.


Najvažnije prednosti uključuju sljedeće:

 • uopće ne upija vlagu;
 • niska toplinska vodljivost i propusnost pare;
 • ne emitira štetne tvari;
 • se ne boji mikroorganizama;
 • karakteristike visoke čvrstoće.


Pravilno postavljena pjena na podu ispod estriha neće dopustiti da u sobu uđu hladnoća, vlaga, prekomjerna buka, što će biti odličan štit čak iu sezoni smrzavanja. Međutim, penoplex se boji otapala i visokih temperatura, a cijena je prilično visoka. Ali čak i unatoč tome, materijal postaje sve popularniji među ostalim grijačima,zamjena mineralne vune i pjene (vidi također: "Toplinska izolacija poda od pjenaste plastike ispod estriha - upute za ugradnju").

Metodologija za zagrijavanje podova

Idealan način je prikladan penoplex pod podom s toplom vodom. Može se polagati na beton ili pješčano-šljunčanu podlogu, kao i na drveni pod. Svaka od metoda je nešto drugačija, tako da prije nego zagrijete pod s penoplexom, trebate proučiti tehnologiju za određeni slučaj.

Toplinska izolacija iznad zemlje

Za posao koji nam je potreban:

 • šljunak ili mali drobljeni kamen;
 • pijesak i cement;
 • građevinska razina i pravilo;
 • naprava za zabijanje;
 • armaturna mreža;
 • metalizirana ljepljiva traka;
 • vodonepropusni materijal;
 • metalne bisere;
 • alabaster;
 • penoplex.


Za ugradnju ove vrste izolacije potrebno je spustiti razinu tla na 500 mm od gotovog poda. Ne bi trebalo biti nikakvih šupljina u tlu, inače će budući podrum uzrokovati neujednačeno skupljanje, što će uzrokovati uništavanje poda. Vidi također: "Kako napraviti topli pod na tlu - vodič korak po korak."

Radovi se izvode u sljedećem redoslijedu:

 1. Prvo morate dobro izravnati tlo, sabiti ga po cijeloj površini. Ako je vrlo sirovo, morate pričekati da se potpuno osuši.
 2. Zatim se suhi šljunak ili drobljeni kamen puni slojem od 300-400 mm, nakon čega se zbija, izravnava i izravnava.
 3. Na vrh šljunka polaže se 100 mm pijeska srednjeg zrna, zatim se vrši nabijanje i izravnavanje podloge. Pijesak se može zamijeniti granotsevom.
 4. Ako izolirate stambenu kuću s malim opterećenjem na podu, penoplex se može staviti izravno na jastuk od pijeska. Ploče s priključnim žljebovima lakše se polažu. Proces polaganja je najbolje započeti od vrata kako bi se vodoravna razina sloja pijeska držala u pokretu. Spojevi ploča trebaju se čvrsto dotaknuti naknadnim dimenzioniranjem njihove metalizirane ljepljive trake. Ploče treba položiti s 50 postotnim odstupanjem od prethodnog retka. Položaj svih ploča u svakom redu kontrolira se razinom.
 5. Penoplex je pokriven vodoodbojnim slojem ili jednostavnim polietilenskim filmom. Ako film filma ne može pokriti cijelu površinu poda, on je prekriven komadima filma s preklapanjem. Preklapanje ne bi smjelo biti manje od 10 cm, a nakon toga spojeve treba zalijepiti ljepljivom trakom, tako da kasnije, tijekom izlijevanja estriha, otopina ne prodire. Polietilen mora stršiti na zidovima negdje 10-15 cm. Sada možemo na našu izolaciju staviti armaturne mreže, kao što je pocinčana. Oko prostorije na zidovima ostavljaju se razmaci od 2-3 cm, a podloge se postavljaju svaki treći metar, na primjer, iz komada plastike, i treba paziti da mreža bude manje od 2,5 cm iznad baze.
 6. Prije izlijevanja glazure na peroplexu, na vrh rešetke se postavljaju svjetlosni signali. Najbliže ziduSvjetionik bi se trebao nalaziti na udaljenosti od 20 cm, a razmaci od svjetionika do svjetionika trebali bi biti oko 180 cm. Za izradu svjetionika miješa se otopina alabastera, koja se postavlja u dijelovima duž zida, a zatim se na nju postavlja svjetionik. Konstrukcijska razina postavljena je na vrh, nakon čega se svjetlo nivelira po razini, potopivši ga, ako je potrebno, u otopinu ili je podigne, za koju se doda malo otopine ispod šine.
 7. Zatim se cementna kaša priprema proporcionalno pijesku 1 do 3. Najprije se cement pomiješa s pijeskom, zatim mu se doda voda i miješa dok se ne dobije smjesa slična pasti. Gotova cementna kaša se lijeva između svjetionika, ravnomjerno raspoređena i izjednačena pravilom. Često je dovoljno 5 cm. Po želji, cementni mort može se zamijeniti bilo kojom drugom gotovom samonivelirajućom smjesom. U tom slučaju preporučena debljina varira i ovisi o preporukama proizvođača. Sada možemo pretpostaviti da je glazura na penoplexu, čija je tehnologija punjenja gore opisana, spremna, a nakon sušenja možete se pripremiti za ugradnju podne obloge. Vidi također: "Kakvu izolaciju ispod laminata je bolje postaviti."


Ako namjeravate zagrijati pod u garaži ili sličnoj prostoriji koja ima teška opterećenja na podu, na podlogu od pijeska postavlja se materijal koji odbija vlagu,ojačanje i izraditi betonski estrih. U tom slučaju debljina estriha će biti veća i obično iznosi 5-10 cm, a zatim se postavlja penoplex, ali tek nakon što se betonska podloga potpuno osuši. Posljedično, estrih na tehnologiji penoplexa, koji je sličan uređaju za stambene prostore, razlikovat će se samo po debljini sloja.

Zagrijavanje ploča

Morat ćete nabaviti sljedeće alate i materijale:

 • razina zgrade;
 • kit polimera;
 • prajmer;
 • vodoodbojni film;
 • izolacija;
 • poliuretansko ljepilo;
 • samorazlivna masa.


Redoslijed radova je sljedeći:

 1. Prije svega, ploče se provjeravaju na nedostatke. Sve izbočine, pukotine, udubljenja treba ukloniti. Izbočine se mogu oboriti pomoću perforatora, a šupljine i jame prekriti s polimerskim kitom. Ako ima puno nedostataka, temelj će se morati izravnati sa samonivelirajućim sredstvom. Ako ploče imaju normalno stanje, bez oštećenja, možete ograničiti uklanjanje smeća i čišćenje od prašine.
 2. Ako je preklapanje izloženo izolaciji koja nije niža od drugog kata, tada se penoplex puzi izravno na preklop, koji je prethodno obrađen sa smjesom prajmera. Ako je preklapanje dio podruma ili prizemlja, preporučljivo je koristiti pod s hidro-odbojnim filmom. Ispada da je, na temelju položaja poda, ili napunjen ili pokrivenzaštitni sloj izolacije od vlage. U potonjem slučaju, spojevi filma moraju biti zalijepljeni.
 3. Nanesite sloj ljepila na rub grijača, zatim ga nanesite na pod i pritisnite ga prema dolje. Položaj svake pojedinačne ploče provjerava se na razini zgrade, paralelno kontrolirajući horizontalni položaj susjednih komada izolacije, tako da je površina savršeno ravna. Polaganje svakog sljedećeg reda ploča provodi se s pomakom od polovice širine segmenta tako da se šavovi ne podudaraju.
 4. Na vrh izolacije postavlja se sloj polietilenskog filma za hidroizolaciju.
 5. Klasični cementni estrih debljine do 5 cm ili samorazlivna smjesa može se izliti na vodonepropusni sloj. Čim se glazura potpuno osuši, možete početi s polaganjem gotovog poda.

Metode zagrijavanja baze podnog grijanja

Da biste stavili penoplex ispod toplog poda, morat ćete proći kroz nekoliko faza:

 1. Betonska podloga je prethodno očišćena, otprašena i premazana. Na zidovima se označava nulta razina podne obloge. Ako je potrebno, podna površina se dodatno izravnava cementnim estrihom. Ako je površina savršeno glatka, tada možemo početi zagrijavati betonski pod pomoću pjenastog žbuke bez estriha.
 2. Ploče od pjenaste plastike, premazane ljepilom, stavljaju se na pripremljenu površinu i prešaju. Nakon toga se horizontalni položaj ploče i susjednih ploča provjerava po razini. Polaganje se izvodi u razbezbezhku, šavovi su pola apartširina izolacijske ploče.
 3. Zaštitu od vlage osigurava sloj folije, čiji su spojevi zabrtvljeni trakom. Rubovi vodonepropusnosti vode do zidova gdje pričvršćuju prigušnu traku.
 4. Na vrh filma postavljena je oprema za podno grijanje, nakon čega se glazura slijeva na crtu za obilježavanje. Čim se pod suha osuši, možete polagati završni premaz.

Kako izolirati drveni pod

Polaganje sloja pjene može biti na vrhu daske ploče, ako je u dobrom stanju.

U tom procesu trebat će vam sljedeći alati: građevinska razina, čekić, brusni kotač, odvijač, vijci, temeljni premaz, antiseptik, parna brana, kao i šperploča, iverica ili OSB. Vidi također: "Kakvu izolaciju za pod ispod linoleuma odabrati i kako postaviti."


Redoslijed postupaka za zagrijavanje poda ploča:

 1. Uklonite podlogu i završni premaz. Naknadna izolacija bi se trebala provoditi tek nakon provjere kvalitete kašnjenja. Da biste to učinili, uklonite nekoliko dasaka i procijenite njihovo stanje. Sva oštećena područja s plijesni, crnim mrljama ili kukcima bez koštica moraju se zamijeniti. Ako su zaostaci dobro očuvani, ploče možete zakucati na mjesto, a zatim provjeriti vodoravni položaj u odnosu na raspored.
 2. Poravnanje drvene podloge izvodi se brusnim kolutom, a šupljine i utori se pune kitom za drvo.
 3. Zatim se ploče obrade antiseptičkim prajmerom i dobro se osuše. Vrlo poroznodrvo je pokriveno u 2 ili 3 sloja tla.
 4. Penoplex se može polagati na suhoj osnovi. Način polaganja sličan je prethodnom - ploče se sade na ljepilo, miješaju. Ako postoje praznine između ploča, treba ih zamijeniti. Sastav pjene ne bi trebao uključivati ​​toluen, koji uništava penoplex.
 5. Parna brana postavljena je na vrh izolacije. Platna imaju preklapanje od 10 cm, a rubovi trebaju biti lagano slojeviti na zidovima. Nakon toga, svi viškovi će biti uklonjeni.
 6. Zatim, stavite sloj šperploče ili iverice, stavljajući ih na pola puta preko širine platna tako da se šavovi ne spajaju na jednom mjestu. U procesu polaganja potrebno je kontrolirati razinu u odnosu na horizont. Položena površina mora biti potpuno ravna.
 7. U završnoj fazi može se položiti završni premaz.

Pošteno, napominjemo da neki obrtnici nude položiti perokside između zaostataka kako bi zagrijali pod. Budući da pri ugradnji poda takvog dizajna glavna mehanička opterećenja padaju na zaostatke, takve osobine kao što su čvrstoća i otpornost na vlagu jednostavno neće biti tražene. Vidi također: "Kako postaviti infracrveni pod pod linoleum - slijed instalacije."

Odnosno, izolacija poda sa zaostacima od pjene jednostavno nije preporučljiva. Stoga preporučujemo da koristite jeftinije materijale, kao što su mineralna vuna ili pjena.