Kako zatvoriti jaz u laminatu - dokazane metode

Laminat je jedan od najtrajnijih, pouzdanih i izdržljivih premaza na podu (primjer na slici). Međutim, s vremenom, kao i zbog preuređivanja namještaja, pada težih predmeta po težini, na njemu se ne pojavljuju samo ogrebotine, već i duboke pukotine.

Ako je laminat izložen čestoj vlazi, pod će se uskoro morati mijenjati. To se može spriječiti ako se nastale pukotine na vrijeme eliminiraju.


Kako zatvoriti pukotine u laminatu, ako se i dalje pojavljuju? U mnogim građevinskim supermarketima nude se kitovi, posebno dizajnirani za letvice i za uklanjanje raznih oštećenja na površini poda. Prilikom nanošenja jednog od tih sredstava na oštećeno područje uklanja se ne samo površinski defekt, već se stvara i zaštitni sloj koji sprječava ulazak prljavštine i vlage u pod.

Praznine u laminatu nisu samo kozmetički nedostatak. Ako ih ne primijetite na vrijeme, ili jednostavno ne obratite dovoljno pozornosti, uzrokovat će deformaciju cijele podne obloge. Kada dođe do unutarnjih slojeva zbog vanjskih oštećenja, oni nabubre i izobliče. U tom slučaju jedino rješenje je da se premaz u potpunosti zamijeni.

Uzroci pukotina

Koji je jaz u laminatu i što učiniti ako se pojave? I zašto se zapravo pojavljuju?


Obično su uzroci pukotina u laminatu:

 1. Curenje. Ne mora nužno biti poplava, već uobičajena količina malih količina vode, zbog čega premaz mijenja svoj oblik.
 2. Klimatske promjene. Taj se čimbenik ne može poništiti. Drvni materijali se sužavaju i šire od vlažnog i suhog zraka. U jesen i proljeće, ako je vani hladno, ali nema grijanja, podovi pate od vlage, a zimi, tijekom razdoblja grijanja, od prekomjernog suhog zraka.
 3. Brave. Često, prilikom montaže, ključevi za pričvršćivanje nisu pritisnuti, a trake s vremenom počinju odstupati. Stoga morate pažljivo provjeriti jesu li sve brave pričvršćene do kraja - ako to nije slučaj, između pločica će od samih početaka biti mali razmaci.
 4. Nedostatak deformacijskih praznina. Tijekom ugradnje letvica morate ostaviti praznine iz svih prepreka i točaka naglaska. Inače će pod biti deformiran, proširujući se po daskama. Zbog ove značajke valovi se mogu formirati duž lamele.

Uklanjanje praznina u laminatu

S obzirom na to kako zatvoriti jaz u laminatnom podu - postoji nekoliko načina. Izbor ovisi o ozbiljnosti problema.


Ako je šteta značajna, morate upotrijebiti radikalne mjere:

 1. Popraviti pastu . U izgradnjitrgovinama možete kupiti poseban sastav za popravak. Prije korištenja alata morate pročitati upute. Obrađeno područje mora biti očišćeno od krhotina, a oko oštećenja sam zalijepiti ljepljivu traku. Nakon toga stavite pastu (njezina nijansa treba se podudarati s bojom proizvoda) i izravnati površinu lopaticom. Nakon sušenja, sastav trake je uklonjen, a ostaci sredstava obrisani krpom.
 2. Kit za drvo . Načelo taloženja ostaje isto kao u prethodnom slučaju. Međutim, posebna pažnja se mora obratiti ako je kvar u području povećanog opterećenja, jer se vibracije događaju pri kretanju po podu. U tom slučaju, kit neće služiti kao što bi trebao, a nakon sušenja će se raspasti. Vidi također: "Kako napraviti popravak laminat učiniti sami."
 3. Posebna fuga . Ta sredstva se proizvode kao hermetički sastav za pukotine. Izrađuju se uz dodatak brtvila, silikona i drugih komponenti, zahvaljujući kojima se stvaraju visokokvalitetni i izdržljivi šavovi. Obično su ovi alati skuplji od drugih, ali imaju značajnu prednost - ne mogu propuštati tekućinu, što je vrlo važno za ovu vrstu premaza. Ova fuga je korisna za obične zglobove. Još jedna pozitivna točka - alat ne samo da eliminira jaz, već i poboljšava svojstva premaza.
 4. Mješavina gipsa i piljevine . Gips se pomiješa s piljevinom u istoj količini i doda se malo vode.Dobiveni sastav treba nalikovati pasti za zube. Zatim se sprema unaprijed pripremljena šipka veličine defekta koju treba popraviti, ugraditi i protrljati mortom. Ako nema žbuke i piljevine, možete upotrijebiti montažnu pjenu - ispunjava pukotinu. Nakon sušenja ukloni se višak koji se ističe iznad površine i sve se očisti brusnim papirom.
 5. Obojeno brtvilo . Ovaj alat može pomoći samo ako su udubljenja mala. Samo su trljale neispravno mjesto. Boja brtvila mora odgovarati boji obloge. Prednost ove metode je u tome što je ovaj materijal plastičan i sposoban je odgovoriti na promjene vlažnosti zraka, a time i na stupanj širenja podne obloge.

Što učiniti s pukotinama u laminatu

Ako sve gore navedene metode, nego da pečat rupu u laminatu, nije donio željeni učinak, morate saznati razlog za njegov izgled.

Kada je kvar nastao zbog činjenice da je podnožje neravnomjerno, potrebno je izravnati oblogu, zbog čega ukloniti oštećeno područje i ukloniti podlogu koja je postala neupotrebljiva. Ako kvar ne zauzima puno prostora, može ga se zamijeniti gustom. Ali ako je šteta značajna, onda morate obaviti samonivelirajuću glazuru.


Za jeftin laminat prikladan je klin. To uključuje pokretanje klinova između ploča i zidova okomito na spojeve.

Pouzdan način za uklanjanje razmaka između laminatnih pločica je rastavljanje nekih područja i postavljanje podova. Prvo, oštećeno područje se usisava. Zatim uklonite postolja, koji se nalazi najbliži odbora, gdje je bilo ispucati. Zatim pod laminata na mjestu postolja popraviti jedan kraj luka, a na drugoj, oni čekić čekićem. Kao rezultat, čini se da su daske privučene jedna drugoj, a jaz nestaje. Tako je moguće ukloniti nedostatke bez posjedovanja posebnih vještina i bez posebnih napora.

Kako spriječiti pukotine

Mnogo je lakše spriječiti pojavu pukotina, a ne razmišljati kasnije nego pokriti pukotine u laminatu.


Da ne biste uskoro trebali koristiti popravak laminata, morate slijediti nekoliko pravila:

 • ne smije dopustiti značajnu kontaminaciju podne obloge;
 • ako voda dospije na laminat, treba ga odmah obrisati;
 • ne pomičite namještaj i teške predmete po podu;
 • ako se pojavi mali jaz, treba ga odmah ukloniti, bez čekanja da se poveća (pročitajte također: "Zatvaranje praznina u drvenom podu - 10 opcija i metoda").

Ove jednostavne mjere pomoći će spriječiti pojavu teških oštećenja laminata, koja je sama po sebi dovoljno čvrsta i izdržljiva.