Polaganje parketa na estrih pomoću dokazane tehnologije

Podovi parketa smatraju se jednom od najpopularnijih vrsta podnih obloga: izgledaju sjajno na svim fotografijama interijera i savršeno se uklapaju u mnoga stilska rješenja, otporni su na vanjske utjecaje, uz pravilnu njegu mogu služiti godinama bez problema. Proces polaganja parketa (i komad i parket) zahtijeva posebne vještine, bez kojih je kvalitetan rezultat nemoguć. Najčešće se u uvjetima gradnje postavlja parket na betonskoj spojnici.


Parket ili parket: glavne razlike

Unatoč sličnosti imena, podovi i podovi vrlo su različiti po sastavu materijala i načinu ugradnje. Pravi ili klasični parket je od masivnog drva, najčešće se koriste četinarske šume zbog dobre otpornosti na vanjske utjecaje - ekstremne temperature, mehanička i kemijska opterećenja. Daske duljine od 15 do 90 cm, širine od 3 do 12 cm i debljine do 2,5 cm izrađene su iz niza.Parket možete instalirati na različite načine: stavite ga na ljepilo, pričvrstite ga pomoću okova ili specijalnih konzola, napravite tzv. "Rastezljivi parket" (povucite posebnu žicu od plastike ili drugog materijala kroz sve letvice).

S druge strane, parketna daska nije izrađena od masivnog drveta, već se sastoji od tri sloja: srednji sloj koji se sastoji od mekih drvenih vlakana nalazi se okomito na donji stabilizirajući sloj drva. U ovom sloju se režu spojni elementi: šiljci i utori ili mehanizam zakretanja kutnog sustava zaključavanja. Gornji sloj je od drva vrijednih vrsta drveća i uz dodatnu obradu može imati različitu teksturu i boju. Premazi se razlikuju i po načinu ugradnje: parket se može polagati samo uz pomoć posebnih nosača ili metodom zatezanja. Srednji sloj je obavezan između parketa i estriha, može biti ploča od iverice ili iverice. Parket na estrihu bez šperploče ili ploča od iverice ne može se postaviti - drvo i beton imaju različitu razinu toplinskog širenja, stoga će se drvo jednostavno nabubri i otići će netočni "mjehurići".


Polaganje parketnih dasaka na spojnici provodi se na dva načina: ljepilo (za rad morate odabrati posebno ljepilo za podnu oblogu - na spojnicu se nanosi dovoljno gust sloj, za to najbolje odgovara poliuretanski ili disperzijski ljepilo) i dvorac (vidi također) ili podna obloga: korak po korakZahvaljujući okomitom rasporedu slojeva u podnoj dasci, ovaj materijal dobro podnosi vlagu i temperaturu u prostoriji.

Tehnologija polaganja parketnih dasaka na estrih je pristupačnija za korištenje neprofesionalnih u usporedbi s tehnologijom polaganja parketa. Montirani pod podne ploče ne zahtijeva dodatnu obradu nakon ugradnje. Vidi također: "Kakvo je ljepilo potrebno za pod - moguće opcije."

Ugradnja parketa na estrih: potrebni alati

Za sastavljanje parketa potreban vam je sljedeći minimalni set alata:

 • čekić za parket;
 • Ubodna pila ili pila (što su zubi manji, to bolje);
 • oštar nož;
 • Materijali za obilježavanje (vrpca, vrpca, olovka);
 • Razina;
 • bušilica;
 • graničnici i šipka za nabijanje;
 • lopatica od nehrđajućeg čelika;
 • stroj za struganje;
 • građevinski usisivač;
 • Površinska i kutna brusilica.

Također iz materijala potrebno je kupiti hidroizolacijski film, kit za drvo (može se zamijeniti tekućinom za izradu kitova), ljepilo za temelj, impregnacija za beton i specijalni parketni lak.


Zbog načina ugradnje, pod će se na kraju pokazati kao "plutajući", odvojen od podnožja, tako da u radu ne smijete koristiti lakove koji čine previše tvrdu površinu. Mnogo je bolje parket obraditi voskom ili posebnim uljem.

Faze ugradnjeparket na betonskom estrihu

Faza I. Priprema baze.

Za polaganje parketa dno baze (betonski estrih) mora biti čista, ravna i sušena.

Da bi se postigao ovaj rezultat, koriste se tri osnovne metode poravnavanja estriha:

 1. Dodatni sloj cementno-pješčanog morta. Metoda je prikladna ako je ploča u izvornom obliku potpuno neprikladna za daljnje polaganje parketa. Rezultat je glatka i vrlo glatka podloga. Međutim, ova metoda ima jedan značajan nedostatak - primijenjena otopina mora stajati najmanje 28 dana. Nakon što se cement osuši, morate hodati po njemu s brusilicom i napuniti s armaturom.
 2. Grubi samonivelirajući pod ili upotreba uređaja za izravnavanje na bazi cementa i gipsa. Obje od tih mješavina izrađene su posebno za izravnavanje poda, potrebno ih je nanijeti malim slojem (1,5 - 2 cm). Vrijeme sušenja ne prelazi dva tjedna i ovisi o korištenoj smjesi.
 3. Pjeskarenje /pjeskarenje i brušenje. Metoda zahtijeva temeljitu temeljnu obradu podloge: sve postojeće pukotine moraju biti zapečaćene epoksidnim kitom, očistiti i odmastiti površinu podloge. Po završetku radova betonski estrih se otprašuje i napuni posebnom smjesom. Za visokokvalitetno naknadno polaganje parketa, dozvoljeni pad ne smije biti veći od 1 mm po 1 četvornom metru baze.

Faza II. Ugradnja graničnika i hidroizolacije

Na pripremljenu površinu se polažeposebni hidroizolacijski film za parket (ne možete koristiti film ispod podnice ili ispod laminata, oni imaju različita svojstva). Folija se mora položiti preklopljena, a rubovi traka treba pričvrstiti ljepljivom trakom. Osim filma, mnogi proizvođači nude posebnu samoljepivu gumenu vrpcu za ugradnju po obodu prostorije. Zamjenjuje restriktivne klinove i sprečava deformiranje materijala uslijed toplinskog širenja.


Faza III. Polaganje parketa na estrih

Za dobar rezultat potrebno je stvoriti povoljne uvjete za obavljanje posla:

 • Sobna temperatura je 15 do 25 stupnjeva;
 • Vlaga oko 40%;
 • Nekoliko dana prije početka rada daska treba dovesti u prostoriju za aklimatizaciju.

Ovisno o svim gore navedenim uvjetima, polaganje parketa na estrih je vrlo jednostavno. Kao i kod konvencionalnih podnih podova, parket bi trebao biti postavljen uz prozor tako da svjetlosni potoci prolaze duž letvica.

Ako se montaža izvodi pomoću čeličnih nosača (to mogu biti konzole od Junckersa, Nexusa, itd.), Potrebno je učiniti sljedeće: pričvršćivači se uvlače u svaku traku na poleđini tako da jedan dio trake ostaje slobodan, a susjedne konzole nalaze se na na udaljenosti od 15 - 40 cm jedna od druge. Svi krajevi lamela obloženi su PVA ljepilom, svaki uzastopni red postavljen je tako da konzole čvrsto i čvrsto povezuju dvije susjedne letvice. Nije potreban zadnji redakpričvrstite, mora se zalijepiti na prethodni red

Tehnologija polaganja parketa na kravatu u metodi napetosti razlikuje se od polaganja pomoću metalnih nosača - svaka šipka mora biti izbušena tako da su rupe jednako razmaknute jedna od druge. Zatim sastavite središnji red lamela na koje je montirano cijelo platno. Šiljak sljedeće trake umetnut je u svaki utor pomakom od pola ili četvrtine duljine, stoga se sve rupe moraju nužno podudarati. Na kraju sklopa poda između suprotnih zidova potrebno je zategnuti plastične pričvrsne žice - one će spriječiti sezonske promjene u stanju podne obloge. Na jednoj strani je pričvršćen držač s čepom na kabel i smješten u rupu za montažu. Pomoću mehanizma za stezanje, pričvrsni kabel je zategnut i pričvršćen na suprotnoj strani istim držačem.

Faza IV. Brušenje i struganje poda

Po završetku radova, montirani parket se obrađuje punilom kako bi se sakrile manje ogrebotine ili strugotine koje su se pojavile tijekom rada. Tada je pod uzemljen s mlincem za parket. Za prvo brušenje prikladna je mlaznica veličine zrna 40 - 60, a svako naknadno brušenje se vrši pomoću površinskog brusnog stroja s većom veličinom zrna mlaznice - od 120 jedinica i više.


Završna faza polaganja parketa - nanošenje temeljnog premaza i zaštitnog premaza. Potrebna su sva područja gdje se parket graniči sa zidovimazatvorite podloge.

Zaštita od vlage na estrihu

U skladu s normama gradnje, za polaganje parketa na spojnici dopuštena je vlaga od 6 do 12%, no mnogo je optimalnije čekati da se vlažnost spusti na 4%. Uporaba umjetnih metoda sušenja, kao što su ventilatori ili grijači, je neprihvatljiva. Ovi postupci će donekle ubrzati sušenje estriha, ali se mogu pojaviti neravnomjerno isušeni dijelovi i, sukladno tome, baza će se sagnuti. Uvjeti tehnološkog prekida postavljeni su tako da konačni rezultat ne zahtijeva dodatni rad, pa je bolje biti strpljiv i ne pokušavati ubrzati proces sušenja. Tek nakon što je podloga potpuno suha, podnožje se može pokriti hidroizolacijskom folijom (ne koristiti parnu barijeru).

Kako vratiti parket s pukotinama

Ako se nepravilno koristi na podu, mogu se pojaviti pukotine. Nažalost, nemoguće ih je kvalitativno obnoviti, potrebno je demontirati ispucani parketni dio.

Ako u skoroj budućnosti takva mogućnost nije predviđena, možete zaustaviti širenje pukotine silikonskom brtvom ili gotovim toniranim kitom. Dok se potpuno ne osuši, zapečaćeno područje ne smije se puniti.

Potrebno je stalno pratiti stanje parketa, za to trebate kupiti set za njegu drvenih podova. Najmanje jednom godišnje potrebno je obnoviti zaštitu ulja ili voska na podu tako da parket može bitiviše je ostala estetski privlačna i zadovoljna vlasnikom ljepotom svojih oblika i prirodnošću stabla.