Obnova parketa vlastitim rukama - upute

Mnogi vlasnici vole ovaj vrlo lijep, topao i ekološki prihvatljiv premaz poput parketa. Prije nekoliko desetljeća takav pod bio je predmet luksuza i prestiža. Trenutno, gotovo svi mogu priuštiti ovaj premaz.


Međutim, ponekad se dogodi da pod počinje škripati, pogoršava zbog prodora prekomjerne vlage ili prljavštine. U tom slučaju, možda ćete morati obnoviti stari parket. Kako sami izvršiti ovaj postupak, bez pribjegavanja struganju i punjenju, detaljno ćemo opisati u ovom materijalu s fotografijom.

Najteži slučajevi

Struganje starog parketa i naknadno lakiranje uvijek je vrlo skupo, jer zahtijevaju vrijeme i rad. Međutim, postoji niz slučajeva u kojima stanje premaza ne ostavlja izbora.

Stoga će u takvim slučajevima biti potrebna najdugotrajnija restauracija parketa vlastitim rukama:

 • Parket izgleda neuredan, gažen, sa značajnim trošenjem, žljebovima, pukotinama na lamelama. U takvoj situaciji stari parket se još uvijek može spasiti, ali će morati naporno raditi. Preporučujemo, međutim, da se restauracija starog parketa povjeri gospodaru u ovom slučaju - i jeftinije i brže.
 • Zbog poplave s vodom, parket je bio natečen po podu, na nekim mjestima su letvice zaostajale. Takav se problem može riješiti samo potpunom zamjenom parketa. Istina, neke trake nakon sušenja mogu se ponovno upotrijebiti. Međutim, struganje i lakiranje je potrebno.
 • Parketno platno postalo je trošno, drvo je postalo crno, kad se pritisne šilo, ulazi u šipku za 5 mm. To sugerira da je parket počeo trunuti i plijesan. U ovoj situaciji, osim potpune zamjene parketa, nema drugih opcija. Osim toga, soba mora biti temeljito osušena i ažurirati pod.


U svim drugim situacijama možete bez problema preuzeti vlastite ruke za restauraciju parketa. Takva djela neće zahtijevati majstora velike vještine i mnogo vremena. Imajte na umu da u slučaju istovremenih popravaka u stanu, restauraciju parketa treba poduzeti u posljednjoj instanci.

Materijali za restauraciju

Za zaštitu parketa od vanjskih utjecaja otvara se posebnim lakovima.

Postoje 4 vrste lakova za parket:

 • Alkyd i Uralkid lakovi. Oni su jeftini, ne ispuštaju toksine, suše se vrlo brzo, tako da možete biti u sobi unutar sat vremena nakon lakiranja. Međutim, ovaj lak neće trajati više od 10 godina. Uralcade lakovi su nešto izdržljiviji iako su skuplji. U pravilu se koriste za kratkoročno popravljanje, nakon čega slijedi struganje i lakiranje, tetakođer po obodu sobe.
 • Temeljeno na epoksidnim smolama. Takvi lakovi pružaju izdržljiv i pouzdan premaz za 30-40 godina, iako su skupi. Dok liječe, otpuštaju otrovne hlapljive tvari, tako da ne možete početi raditi bez osobne zaštitne opreme (rukavice, respirator, zaštitne naočale). Prozori trebaju biti otvoreni, ali vrata u susjednu prostoriju moraju biti čvrsto zatvorena. Za ukrućivanje i dobivanje gustoće epoksidni lak će biti oko tjedan dana. Tek tada možete biti u sobi.
 • Akrilni lak sastoji se od baze i učvršćivača koji se miješa neposredno prije nanošenja. Ovaj sastav je praktički netoksičan, ali znatno skuplji od epoksida. Doživotna pokrivenost uz pravilnu njegu bit će 50 ili više godina.
 • Na bazi vode. Radi se o finoj suspenziji u vodi bilo kojeg polimera, na primjer, PVA. Takav lak se suši dnevno, dok je netoksičan i jeftin. Pruža dugotrajnu zaštitu stabla zbog dubokog prodiranja u njegovu strukturu. Na vrhu premaza može se primijeniti mastiks. Obrađena površina postaje manje osjetljiva na manje mehanička oštećenja. Međutim, ovi lakovi lagano mijenjaju boju stabla i brzo blijede na suncu.

Vrste djela

Prije nego obnovite parket vlastitim rukama, morate savladati nekoliko jednostavnih manipulacija. O svakom ćemo ih detaljnije ispričati.

kit

Gotovi pasti imješavine koje se mogu koristiti za popunjavanje pukotina i pukotina (detaljnije: "Koja vrsta kita za parket je najprikladnija"). Međutim, u nekim slučajevima, ova smjesa može se prirediti neovisno. Da biste to učinili, trebat će vam ostaci starog parketa, koji će ostati u rezervi. Potrebno ih je urezati u finu piljevinu i pomiješati s lakom od parketa u pastozno stanje ili s epoksidnim lakom u omjeru 4: 1. Ova žbuka je najprikladnija ako želite precizno odabrati ton drva.


Simulirani spojevi

Možete zamaskirati kit uz pomoć imitacije zglobova, što se može učiniti pomoću ravnala i šila:

 • Prvo trebate malo pričekati dok se kit ne stvrdne u želatinu, to jest, bit će plastičan, ali ne i ljepljiv. Alkid i Uralkid lak se stvrdnjava nakon nekoliko minuta nakon nanošenja i brzo kristalizira.
 • Za ravne linije spojeva brazde povucite šilo pod ravnalo.
 • Valovita linija prolazi kroz metalni ravnalo.
 • Ako je kit već zamrznut, onda za stvaranje krivotvorenja mora biti izgreban šilo.

Ručno struganje

Za struganje malih dijelova parketa možete koristiti ručni ciklus, koji se može kupiti u specijaliziranoj trgovini. Po želji, ručni se ciklus može izvesti iz oštrice za ravninu.


Brušenje stopala

Za mljevenje sitnih komada parketa možete koristiti dvije vrste šmirgla, zalijepljene na tabanima starih cipela. Za nacrtobrada papira će stati broj 40, a za doradu - №80. Mljevenje stopala se obavlja brže nego ručno, a obrada je osjetljivija od, na primjer, šipke.

Restauriranje parketa

Uklanjanje ljepljive gume

Parket se ne može tretirati otapalom, kako se ne bi pojavile ružne mrlje. Na glini ili gumi morate staviti vrećicu leda i ostaviti 20 minuta. I sama prljavština će zaostati ili početi rasti zajedno s paketom, tako da neće biti nikakvih tragova.

Popravak manjih površinskih nedostataka

U ovom slučaju podrazumijevamo pukotine, krhotine ili izbočine na lamelama parketa. Prije nego što uklonite lak s poda vlastitim rukama, ne morate napraviti namještaj, ako to ne ometa. Ručni ciklus i šmirgl papir moraju ostrugati stari lak i napraviti kvarove. Nakon nanošenja kita, kada se stvrdne u željeno stanje, lažne veze izrežu i ostavljaju da se smrznu. Dalje, nanesite parket lak željene nijanse, po mogućnosti u 2 sloja. Nakon prvog sušenja nanesite drugi sloj.


Brtvljenje utora

Pojava razmaka između parketa rezultat je prirodnog sušenja drva. Često ne ometaju punu upotrebu parketa u budućnosti. Ako je praznina uska i jednostruka, može se zatvoriti baš kao i druge manje nedostatke - ukloniti stari lak, kit, nanijeti lažni, a zatim lak.

Evo kako obnoviti parket, ako je otvor veći od 5 mm:

 1. Parket s paralelnim polaganjem letvica najprije se mora zagrijati gradnjomsušilo za kosu 10-20 minuta. Čim se pojavi miris mastiksa, možete ga zaustaviti.
 2. Sve trake zatežu se zajedno s lamelnom kukom i gumenim čekićem dok se ne stvori jedna velika praznina.
 3. Široki razmak ispunjen je zakivkom s kitom, što ga vodi u ravnini s parketom.
 4. Kako kiti otvrdnjava, možete nastaviti s daljnjim struganjem terena, kitanjem, brušenjem, nanošenjem lažnih veza i naknadnim lakiranjem (za više detalja, "Kako je parket lakiran prema pravilima").
 5. Za parket s ribljim kostima koristi se individualni pristup za svaki utor. Napunjeni su finom drvnom sječkom.

Škare od slobodnog parketa

Ako se na različitim mjestima pokrova nalazi rola odvojenog parketa, onda se mogu pričvrstiti na susjedne daske s malim klinčićima, zalijevati pod 45o . Montaža se izvodi duž dugih rubova od 1,5-2 cm od ugla. Glave karanfila moraju se utopiti u drvetu čekićem ili trezvenim kadama. Zalijepljene su male zareze iz kape, nakon čega je površina brušena i lakirana.

U slučajevima kada se nekoliko susjednih parketnih podova odvaja odjednom, možete ojačati pod od bambusa. Baveći se travom, bambus upija vlagu jače od stabla, apsorbirajući ga iz zraka.


Za popravak morate izvršiti sljedeće korake:

 1. Na spojevima na dužim stranama 15-20 mm od uglova, kroz uglove se buše promjer 4–6 mm.
 2. Komadići od bambusa su vrlo čvrsto zabijeni u rupe i preostali segment koji izlazibrušena dlijetom.
 3. Nakon tjedan dana popravljeni segment parketa može se strugati, zalijevati, zgužvati, polirati i lakirati.

Popravak škripavog parketa

Najčešći razlog za popravak parketa je izgled škripanja. Razlozi za ovaj fenomen mogu biti dva: prirodno sušenje i starenje drva; kršenje pravila instalacije (čitaj: "Kako napraviti popravak parketa vlastitim rukama - korak po korak upute"). Ako je potrebno obnoviti parket položen na bitumenski mastiks, još uvijek postoji mogućnost da se produži njegov život za nekoliko godina. No, slabo položen pod uštedjeti je malo vjerojatno.

Prva stvar koju možete pokušati pomoći s škripanje je parket kravata od rubova:

 1. Prvo ispitivanje je provjera vlažnosti zraka. Trebalo bi biti unutar
  40-60%, ali ne više, u suprotnom neće raditi na parketu.
 2. Nakon uklanjanja podnica po obodu prostorije, potrebno je provjeriti stanje odstojnih klinova. Često, zbog sušenja parketa, takvi klinovi slobodno leže u razmaku.
 3. Ako su umjesto klinova razmaci u blizini zidova ispunjeni montažnom pjenom, potrebno ih je rezati dlijetom dok se ne formira čisti žlijeb.
 4. Svakih 50-60 cm morate čvrsto voziti novi klin.
 5. Zatim morate svakodnevno klinati dublje klinove, dok provjeravate da li pod škripi. Ako se nakon tjedan dana klinovi voze dublje, nemoguće je, a kat i dalje škripi, to znači da ne možete pomoći. Možete samo u potpunostipromijenite pokrivenost. Kao dodatak, preko parketa na vodonepropusnom sloju možete položiti ivericu na čekanje nekoliko godina dok se stan ne remontira. Umjesto filma, možete koristiti minium ili white, ali tada će stari parket morati biti potpuno izbačen.

Uklanjanje nadutosti

Takvi se defekti podvrgavaju samoobnavljanju samo ako je njihovo područje malo, a na podu ima vrlo malo vode.


Redoslijed radnji u ovom slučaju je sljedeći:

 • Oteklo područje treba zagrijavati jedan ili jedan i pol sat sa sušilom za kosu, a kratko se prekida. Ako miris mastiksa, možda ćete moći spasiti parket.
 • Na topli pod treba postaviti debelu tkaninu, a tlak treba rasporediti po površini poda, uzimajući u obzir da na svakih 10 cm2ima 10 kg težine. Možete koristiti sve dostupne alate - cigle, kante vode, knjige, tegovi za vežbu, montirane na 40 mm ploču ili debelu šperploču.
 • Nakon dana možete provjeriti stanje parketa. Ako je prošireno područje počelo značajno opadati, postupak se može ponoviti.

Nažalost, ako takav pristup nije doveo do opipljivih rezultata, to znači da takav parket ne može biti obnovljen.

Imajte na umu da se učinkovitost borbe s uzdizanjem može očekivati ​​samo ako ste se odmah pozabavili tim pitanjem. Ako je već prošao tjedan ili više, proces truljenja već je počeo u drvu, a već je nemoguće pomoći takvom parketu.

Majstori savjetuju kada radite s parketom od ravnog sloja (orah ili hrast), da ga prije navlažite - ostavite dobro iscijeđenu vlažnu krpu dok se ne osuši. Nasuprot tome, sitno drvo (bukva, jasen, breza) i tropska stabla moraju se prije polaganja temeljito osušiti.

Kako se brinuti za parket

Da bi parket služio vjerno dugi niz godina, biti u dobrom stanju i nije potreban popravak, morate biti u mogućnosti pravilno se brinuti o njemu (više detalja: "Kako se dobro brinuti za parket - vrhovi"). Prije svega, parket je oštećen izravnom sunčevom svjetlošću, velikim česticama prašine ili pijeska, kao i nedovoljnom ili prekomjernom vlagom. Pod utjecajem prekomjerne vlage, parket buja, u previše suhoj sobi, pukne, sunce ga čini ružnim i tamnim, a pijesak uništava gornji sloj zaštitnog premaza.


Suptilnosti brige:

 1. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost - svjetlo treba biti raspršeno til ili okomite rolete. Horizontalne rolete u ovom slučaju se ne preporučuju, jer, naprotiv, one stvaraju usmjerenu struju sunčeve svjetlosti.
 2. Hodanje po parketu moguće je samo u mekim papučama, au svakom slučaju na ulici. Prije ulaska u prostoriju, možete postaviti maleni platneni sag tako da se zrnca pijeska zadrže na njoj. Tepih s dremkom neće štititi pod od pijeska.
 3. Da bi u stan donijeli manje prljavštine, bolje je staviti plastičnu podlogu za čišćenje cipela na ulaznim vratima.
 4. Ne dopustite da vlaga padne ispod 20%. Zimi, za vlaženje zraka, stavite posude pod vodom ispod baterija.
 5. Prozirite sobu što je češće moguće. U ljetnom prozoru zavjesa protiv komaraca, koja će također zaštititi od velikih čestica prašine.
 6. Potrebno je usisavanje parketa, što je to češće to bolje. No, mokro čišćenje se može obaviti samo ručno i ne više od jednom tjedno. Idealna tkanina od mikrovlakana.

Ako se unutarnji parket nalazi u neobojenom starom parketu, da bi ga se sačuvalo, potrebno je redovito trljati pod mastiksom na pčelinji vosak ili ulje. To čini gornji sloj parketa jačim. Alternativa može biti lak na bazi vode. Onda je dovoljno jednom tjedno.

Kako očistiti parket

Za čišćenje parketa možete koristiti samo posebne proizvode koji sadrže površinski aktivne tvari (tenzidi) koji imaju neutralnu kiselinsko-baznu reakciju. Ni u kojem slučaju nisu prikladni abrazivi, deterdženti za posuđe, soda ili otapala (aceton, alkohol, benzin i drugo).

Ako je krv udarila o pod ili ako su kućni ljubimci na njemu iscrpljena, odmah očistite kontaminaciju vlažnom krpom. Čim se te mrlje osuše, nemoguće ih je ukloniti bez traga. Morat ćemo češati, mljeti i ponovno otvoriti lak.


Zaključci

Uz pravilnu njegu, parket može dugo trajati i ugoditi ljepotomudobnost. Istovremeno se mogu obaviti i manji kozmetički popravci s manjim oštećenjima ili gubitkom izgleda. Vođeni preporukama i videozapisima, lako se možete nositi s tim zadatkom.