Kako položiti laminat vlastitim rukama - upute stručnjaka

Laminat - jedan od najčešćih podova koji ima mnoge prednosti. Najvažnija prednost takve pokrivenosti je istovremena prisutnost visoke kvalitete i niske cijene, jer ti faktori brinu većinu potrošača.


Laminat ima mnogo vrijednih alternativa, na primjer, parket ima takvu trajnost i vijek trajanja, ali cijena za to je nekoliko puta veća. Složenost instalacije - značajan nedostatak većine podnih obloga, ali laminata možete jednostavno instalirati sami. U ovom članku ćemo detaljno analizirati kako položiti laminat i što vam je potrebno za to.

Alati i materijali

Prije nego što počnete polagati laminat, morate pripremiti pomoćni materijal i alate za ugradnju, obaviti sve radove u cijelosti, a da ih ne ometaju shopping putovanja.

Za polaganje laminata trebat će vam sljedeći materijali:

 1. sam laminat;
 2. laminatne spajalice;
 3. temeljni premaz;
 4. Polietilenski film;
 5. laminatna podloga;
 6. Klin se može napraviti od drvenih klinova iliostaci lamele, ali se također prodaju u trgovini;
 7. postolja i učvršćenja;
 8. Zagrade, ako je potrebno;
 9. Po želji možete kupiti i poseban zatezač s trakom od 30 cm, ali možete i bez nje. Vidi također: "Koja vrsta alata za polaganje laminata je potrebno."

Nadalje vrijedi govoriti odvojeno o nekim točkama popisa. Počnimo s kupnjom laminata. Vrlo je jednostavno odabrati laminat, jer ćete u trgovini uvijek biti u mogućnosti odabrati potreban materijal, ali s njegovom količinom mogu nastati problemi. Da kasnije ne morate kupiti dodatne lamele, trebali biste unaprijed izračunati područje buduće pokrivenosti.


Preporuča se kupiti laminat s marginom od jedne petine potrebnog prostora. Zapamtite da letvice nemaju standardizirane veličine, tako da materijal različitih proizvođača može imati drugačije područje, imajte to na umu pri izračunavanju. Lamele se prodaju u pakiranjima gdje također mogu biti različite količine. Nakon kupnje, materijal treba pripremiti prije rada: neka se laminat aklimatizira, stavljajući ga u zatvoreni prostor nekoliko dana.

Odabirom podloge za pod, obratite pozornost na dvije opcije:

 • Ekstrudirani polistiren ima nisku cijenu i visoku čvrstoću;
 • Podloga od plutenog materijala ima višu cijenu od prethodne verzije, međutim, ona će moći zatvoriti male nedostatke u polju promaje, osim toga, ovaj materijal ima svojstva "disanja".

Ako razmišljate o tome kako sami položiti laminat, onda nemojte žuriti koristiti profesionalne alate, jer su relevantni samo u slučaju redovitog rada s podovima.


Za samostalno oblikovanje postoje jeftiniji alati koji vam omogućuju da obavite posao na pristojnoj razini:

 1. Laminat se može piliti pilom s finim zubima (metalnim) ili ubodnom pilom;
 2. građevinsko područje;
 3. Oštar nož;
 4. Olovka;
 5. Rulet;
 6. Drveni blok;
 7. ljepljiva traka;
 8. Drveni kiyanka za udaranje lamela jedni drugima, također možete koristiti običan čekić.

Priprema podloge

Ako postavite laminat na neravnu podlogu, vrlo brzo će škriputati, a zatim potpuno propasti. To je zbog njegovih određenih značajki, na primjer, načina spajanja lamela: spojne brave će brzo postati neupotrebljive ako je opterećenje na njima neravnomjerno raspoređeno.

Češće je osnova za laminat betonski pod. Stara betonska podloga vjerojatno će imati neke nedostatke, npr. Dio betona može se oljuštiti. Sve nedostatke treba ukloniti, a zatim izliti površinu finim betonskim estrihom. Za lijevanje možete upotrijebiti gotovu smjesu ili sami napraviti cementno-pješčani mort.


Može potrajati nekoliko puta da se betonska glazura potpuno osuši iz kućne žbuke.tjedna. Pobrinite se da je beton suh, a zatim uzemljite površinu. Prajmer će ojačati betonsku površinu i spriječiti stvaranje betonske prašine koja može izazvati neugodne škripe u laminatnim bravama.

Laminatni pod može se postaviti i na stari drveni pod. Na razini takve baze često je nemoguće, tako da na nju morate instalirati šperploču ili ivericu. Pazite da podloga ne škripi i da nema oštećenja kao što su trulež ili plijesan. Listovi šperploče pričvršćeni su vijcima, čija je kapa udubljena. Preporuča se da se šavovi listova i poklopci samoreznih vijaka kitaju (pročitajte i: "Kako sami staviti laminat - upute za instalaciju korak po korak").

Ispod laminata mora se postaviti i podloga. Mora se učvrstiti na temelju zaštitne trake kako bi se spriječilo klizanje tijekom ugradnje lamela. Ploče podloge strogo su nasukane.

Postavljanje laminata

Prije nego što sami postavite laminat, preporuča se početnicima napraviti plan polaganja.

Nacrtajte detaljan dijagram na papiru, poštujući skalu i slijedeći pravila:

 1. Pri polaganju morate se pridržavati uvlake za prigušivanje - razmak od 1 cm između podne obloge i zida;
 2. Lamele je potrebno polagati prema pravilu opeke tako da spojevi panela ne tvore križeve šavove;
 3. Dok podešavate ploče po veličini, letvice ne smiju biti kraće od 30 cm i već 5 cm;
 4. Ako je podloga drveni pod, letvice moraju biti postavljene okomito na stare podne obloge.

Nakon završetka izračuna, možete početi polagati. Instalacija lamela mora početi od zida, koji će imati najotvoreniji pod. Bolje je dovršiti instalaciju u kojoj namjeravate namjestiti namještaj kako biste sakrili sve nepravilnosti ispod njega. Izrežite povezni greben koji je okrenut prema zidu, a zatim lamele spojite s krajevima kako je navedeno u uputama za materijal. Osigurajte sljedeći red lamela. Vidi također: "Kako izvesti laminat - dokazana metoda instalacije."


Nakon izrade dva reda, morate postaviti nosače između zida i ploča. Razmaknice će stvoriti prazninu zaklopke, tako da njihova širina treba biti najmanje 8 mm. Ugradite ih na udaljenosti od 30 cm jedna od druge. Nakon ugradnje razmaka, nastavite polagati preostale rades.

Potrebno je odvojeno razgovarati o vratima uređaja. Ploču morate rezati tako da se čvrsto uklapa između dva spoja (pročitajte: „Kako rezati laminat kod kuće: alati i metode“). U nekim slučajevima potrebno je koristiti spojne trake, koje se mogu detaljno pročitati na našoj web stranici.

Različite upute za polaganje laminata

Laminat se često uklapa u sljedeća tri smjera:

 • Duž linije svjetla . Ova metoda polaganja se koristi najčešće, jer vam omogućuje da izbjegnete zasjenjenje šavova, tako da površina poda izgleda točnije (pročitajte i: "Kako položiti laminat duž ili preko - izbor metode polaganja")
 • Preko linije svjetla . Ova metoda se koristi u zgradama u kojima se prozori nalaze na širokom zidu. Polaganje lamela na ovaj način je teže, ali će završeni rezultat vizualno proširiti prostoriju.
 • Dijagonalno slaganje laminata . To je najteži i najneobičniji način polaganja lamela, ali ima i svoje prednosti, na primjer, tako da možete stvoriti originalni dizajn sobe. Mnogo je teže izvesti takvo polaganje, nakon svega potrebno je napraviti mnogo posjekotina, ali i mnogo više materijala.


Ako se odlučite postaviti laminat na ovaj način, onda zapamtite o značajkama u tehnologiji njegove instalacije: kako bi vam olakšali navigaciju, morate rastegnuti kabel između suprotnih uglova. Počnite polagati laminat iz ugla koji je najbliži prozoru, držeći kut od 45 stupnjeva od susjednih zidova. Također zapamtite o trajnosti premaza: udaljenost između zglobova u susjednim redovima ne smije biti manja od pola metra. Primjer takvog stylinga možete vidjeti na fotografiji.

Metode pričvršćivanja lamela

Analizirajući pitanje kako položiti laminat vlastitim rukama, ostaje da se govori o dva načina pričvršćivanja lamela: ljepilo i zaključavanje. Nećete morati sami rješavati ovaj problem, jer će upute za kupnju laminata pokazati kako ćete ih morati sastaviti.

Metoda zaključavanja povezuje se svojom izdržljivošću i koristi se gotovo svugdje. Lamela je pričvršćena zahvaljujući utorima igrbovi koji tvore dvorac.


Ove brave su također napravljene u dvije vrste:

 • Brave za zaključavanjeimaju malu čvrstoću, ali ih je lako pričvrstiti: lamele pristaju u horizontalnoj ili vertikalnoj ravnini.
 • Klinaste braveimaju veću čvrstoću, ali ih je mnogo teže povezati: utori i izbočine se uskoče samo pod određenim kutom.

Metoda ljepila danas se praktički ne koristi, jer se takva veza ispostavlja krhkom. Da biste se na ovaj način spojili s lamelama, kupite posebno ljepilo i obložite ga krajevima i rubovima, a zatim ih čvrsto pritisnite.

Zaključak

Nakon čitanja članka, možete pouzdano početi polaganje laminata, ali ako imate bilo kakvih pitanja, uvijek možete pronaći dodatne informacije iz drugih članaka predstavljenih na našoj web stranici.