Kako položiti linoleum na drvenom podu vlastitim rukama

Pitanje izvedivosti polaganja linoleuma na drvenim podovima ostaje otvoreno za mnoge vlasnike, jer drveni pod ima mnoge prednosti koje linoleum vjerojatno neće ubiti. U članku će se raspravljati o tome kako postaviti linoleum na drvenom podu u staroj kući tako da neispravan pod postane lijep i pouzdan.


Značajke drvenih podova

Specifičnost drvenih podova su sljedeće značajke:

 • prije svega, drveni podovi su konstrukcija višeslojnog "kolača", gdje se osim podnih obloga nalazi i podloga od trupca, te toplinska izolacija i hidroizolacija;
 • Također je vrijedno uzeti u obzir da se pod drvenim podom stvara određena mikroklima s konstantnom vlažnošću i varijacijama niskih temperatura. Vlaga koja ulazi u takvo okruženje brzo se suši, jer kvalitetni drveni podovi imaju dobru parnu barijeru.

Nakon što postavite linoleum na drvenom podu, vlasnik će razbiti tu mikroklimu. To može dovesti do najozbiljnijih posljedica: visoke vlažnosti, promjene toplinske vodljivosti i deformacije osnovnih materijala. Kako bi se smanjio rizik od takvih procesa potrebno je stvoritivisokokvalitetna ventilacija za podlogu.


Čak i ako je polaganje linoleuma na drveni pod vlastitim rukama već učinjeno, nije prekasno za stvaranje zračnih kanala u podu. Harmonično ih kombinirati s interijerom sobe pomoći će ukrasne rešetke, koje će izgledati originalno na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda. Rezultat stvaranja takvih poteza bit će odsustvo truleži, formiranja gljivica i uzgoja kukaca.

Priprema za ugradnju linoleuma

Po analogiji s bilo kojim radom na polaganju podnih obloga linoleum se može montirati tek nakon pripreme grube površine (riva). Prije postavljanja linoleuma na drveni pod, potrebno je stvoriti savršeno ravnu i izdržljivu osnovu za to.

Svaka razlika u visini ili pregibima postavljenog materijala može dovesti do stvaranja pukotina ili područja rasprskavanja tijekom rada. Vratiti linoleum je nemoguće, i stoga ga morati promijeniti, što podrazumijeva nove troškove.


Važno je provjeriti drvene podove prije polaganja linoleuma za:

 • škripa u odvojenim područjima;
 • razmaci između elemenata podne obloge i pukotina u njima;
 • odbori loše kvalitete;
 • plijesan, plijesan, itd.

Bilo koji od gore navedenih nedostataka treba ukloniti nakon detekcije, ali ako ih ima puno, onda govorimo o potpunoj zamjeni premaza. Prije polaganja linoleuma na drvenom podu u staroj kući, trebali biste razmisliti o tomeizvedivost potpune zamjene podne obloge koja se koristi kao osnova. Moguće je da njegova zamjena će riješiti sve probleme i polaganje linoleuma može se odstupiti.

Međutim, članak se ne bavi alternativama linoleumu, već o tome kako postaviti linoleum na drveni pod kako bi se dobio radikalno novi premaz s izvrsnim performansama i vizualnim značajkama. Sve gore navedene nedostatke možete ukloniti sami.

Postupak obnove drvene podloge sastoji se od sljedećih koraka:

 • ploče za škripanje i klimanje moraju biti bolje učvršćene;
 • pokvarena i propusna - točka za zamjenu novim;
 • pukotine i pukotine - zatvaranje uz pomoć posebnih mješavina za obradu drva;
 • Konačno poravnanje vrši se uklanjanjem.


Međutim, čak ni gore opisani koraci neće pomoći da podloga bude savršeno ravna, što znači da će biti potrebne dodatne mjere. Najjednostavniji način upotrebe specijalnih materijala za izravnavanje baze, koja će također imati strukturu drveta.

Radi se o ploči od iverice i vlaknima. Ako je pod izravnat sa značajnim brojem zakrivljenih ploča, bolje je koristiti ploče od iverice ili gipsanih vlakana.

Takvi se materijali pričvršćuju na podlogu pomoću mješavine ljepila i vijaka. Kombinacija ova dva elementa za ugradnju stvorit će izdržljivu podršku ispod linoleuma.Foto i vizualni pregled pružit će vlasniku savršeno ravan pod, koji kupci vrlo cijene.

Prilikom učvršćivanja ekvilajzera lima na drveni pod, potrebno je zavrnuti vijke ispod površine (umetnuti kapice) kako se ne bi oštetila oprema u budućnosti tijekom struganja, a zatim da se na tim elementima ne otkidaju linoleumi.

Potrebno je polagati listasti materijal u bijeg: polaganje se izvodi od kraja do kraja, ali s nekim pomakom (po analogiji s palubnom metodom polaganja šetališta). To će povećati stabilnost baze i ravnomjerno raspodijeliti teret koji stanari stvaraju na cijelom prostoru.

Izbor linoleuma

Prije nego što proučite upute o tome kako ispravno položiti linoleum na drvenom podu, trebali biste odlučiti o kakvoj se vrsti materijala može kupiti za polaganje.


Trebalo bi ga odabrati prema nizu kriterija:

 • namjena tipa prostorije: polu-komercijalni materijal - za kuhinjske jedinice, hodnike i hodnik, kućansku opciju - za spavaće sobe i druge sobe s malim brojem posjetitelja;
 • Širina linoleuma je vrlo važna, jer je jedan list mnogo lakše složen nego dva i stražnjica;
 • Debljina linoleuma mora nužno biti veća od 3 milimetra.

Početak rada

Na pitanje kako položiti linoleum na drveni pod, svaki stručnjak može sa sigurnošću reći da je materijal potrebanprilagoditi se uvjetima u prostoriji u kojoj će se instalirati.

U tu svrhu, linoleum se unosi u prostoriju i raspoređuje na podu (nekoliko dana) tako da ona dobije optimalne razmjere pri uvjetima temperature i vlažnosti prostora u kojem će se koristiti. Osim toga, upotreba materijala je samo u prostoriji, a prijevoz se odvija u početnom stanju u obliku valjaka.


Zatim se mjerni rad i rezanje materijala provode uz pomoć oštrog noža i odabranog mjernog alata (nužno dugačkog). Materijal je potrebno podrezati tako da postoji razmak od 1 centimetra između zidova prostorije i linoleuma. Vidi također: "Kako staviti linoleum na linoleum ispravno - savjeti."

Potrebna je takozvana kompenzacijska praznina u slučaju da se listovi prošire kako temperatura u prostoriji raste. Zakopan u zidu, linoleum će se naduti, a centimetar margine dovoljno je da se izbjegnu takvi problemi. Pukotine će se zatvoriti uz pomoć podnih ploča, a vizualna nelagoda u sobi neće se pojaviti.

Zatim će se dati upute kako pravilno postaviti linoleum na drveni pod vlastitim rukama, ako pretpostavimo da list materijala u potpunosti pokriva cijelo područje poda u sobi. Vidi također: "Kako položiti linoleum - opcije za polaganje vlastitih ruku."

Algoritam montaže

Sve daljnje radnje se izvode uodređeni slijed:

 • list linoleuma treba preklopiti na pola dužine i staviti na polovicu prostorije;
 • nenastanjeni dio poda je premazan ljepilom pomoću valjka ili četke;
 • nakon 10-15 minuta, kada se ljepilo malo zaglavi, potrebno je saviti gornji rub ploče i pričvrstiti ga na razmazano područje;
 • odmah je potrebno uzeti čist valjak i upotrijebiti ga za izjednačavanje nepravilnosti (koje se ne pritiskaju) preostale nakon instalacije;
 • zatim se drugi dio plahta okrene na već položenu polovicu poda, a ljepilo istisnuto na podu se ukloni krpom ili spužvom. Nije moguće da ljepilo dođe na linoleum izvana, jer će to dovesti do stvaranja mrlja koje se ne mogu ništa ukloniti;
 • za drugi list, algoritam djelovanja je sličan;
 • na kraju je potrebno pustiti pod da se suši jedan dan i pričvrstiti po obodu postolja kako bi završio završetak.

Dakle, svatko tko je zainteresiran da li je moguće polagati linoleum na drvenom podu može shvatiti da ne samo da se taj postupak može obaviti, nego i vrlo jednostavno (čitaj: "Kako položiti linoleum na drvenom podu - savjeti o polaganju vlastitim rukama" ).


Zapravo, tijekom instalacije može biti samo nekoliko problema:

 • poteškoća izravnavanja drvene podloge;
 • potrebu za korištenjem dvaju listova materijala.

Ako smo se bavili izravnavanjem baze, onda kako položitiLinoleum na drvenom podu u dvije trake bit će opisan u nastavku: bez produbljivanja u procesu, ali s opisom njegovih glavnih faza.

Ugradnja linoleuma na drvenom podu u dvije trake

Postoji nekoliko opcija za polaganje linoleuma u dvije trake, ali najjednostavnije je preklapanje nakon čega slijedi rezanje gornjeg sloja. Prilikom rada morate koristiti oštro oštar nož i dugu drvenu letvu (pravilo).

Stavljanjem materijala na pod bez lijepljenja, potrebno je na dnu ploče duljine uspostaviti pravilo jasno paralelno sa zidom. Zatim se gornji sloj obrezuje, ali stručnjaci preporučuju rezanje dva lista odjednom, sve do drva ispod njih. U ovom slučaju, dobivate najjednostavniji spoj između slojeva linoleuma. Vidi također: "Kako položiti linoleum ispravno - jednostavan i jasan upute."

Rezultirajući listovi su slagani po analogiji s prethodnim odjeljkom, pisanim za jednostruki styling. Dodatna mjera je izlijevanje sastava ljepila, slično kao i brtvilo.


Postoji i složenija metoda koja zahtijeva uporabu aparata za zavarivanje i plastičnu vrpcu. Uz pomoć uređaja, ovaj kabel se može izliti u šav između ploča. Početnici se nikada neće moći sami nositi s takvim postupkom, pa će im trebati pomoć stručnjaka.

Manje je primjenjiva metoda korištenja dvostrane ljepljive trake, koja se koristi za obradu prostorije po obodu. takvaOpcija polaganja nije najpouzdanija, te postoji rizik da će traka biti loše kvalitete, što znači da će linoleum ispasti unutar minimalnog razdoblja nakon puštanja u rad.

Ukupno

U članku se detaljno opisuje kako samostalno polagati linoleum na drveni pod i sigurno je da to nije najlakše učiniti. Da biste dobili najviše izdržljiv, pa čak i podnice, trebali biste pokazati maksimalnu pažnju, točnost i strpljenje.


To je najbolje da se obratite stručnjacima koji će preuzeti odgovornost za sve faze instalacije - od odabira potrebnih materijala (uzimajući u obzir želje vlasnika) do polaganja linoleuma i stavljanja u pogon.