Kako izraditi daske na drvenim pločama: upute za ugradnju

Za opremanje drvenog poda, morate imati čvrstu osnovu - trupce. U članku će se raspravljati o tome kako ispravno položiti daske na trupce i učiniti podnice pouzdanim i izdržljivim.


Šetalište

Danas stručnjaci mogu ponuditi polaganje podne ploče u nekoliko tehnoloških varijacija.

Shema polaganja dna podnice obično se bira prema sljedećim kriterijima:

  • obilježja građevinske konstrukcije;
  • uvjeti okoliša (klima);
  • vrsta podloge;
  • obilježja tla (u slučaju prvog kata privatne kuće) itd.


Obično se dno dasaka koristi u slučaju kada materijal odgovara općoj unutrašnjosti završenog prostora. U stvari, odbor nije cijenjen kao mnogi popularni podovi, ali, na primjer, na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda ne izgleda gore od parketa, laminata, pločica ili linoleuma.

Također, šetnica može biti temelj (grubi pod) za ostale građevinske materijale. Unatoč svrsi polaganja daska, postupak instalacije nije mnogo drugačiji (pročitajte: "Kako napraviti grubi pod vlastitim rukama").

Ugradnja drvenih podova: značajke i alati

Podna konstrukcija na trupcima je takva da je moguće montirati površinu dodatnim oblogama koje se nalaze ispod šipki, u obliku drvenih ploča, komada šperploče, itd. Horizontalno ravna površina može biti, ako postavite razinu zaostajanja, ako koristite uređaj s navojem.

Prednost ovog načina polaganja podne ploče je u tome što u praznom prostoru između zaostataka možete postaviti različite komunikacije. Instalacija ovog prirodno može se provesti samo u sobama s visokim stropovima, budući da trupci, daske i dodatni slojevi uzimaju od 7 do 10 centimetara u visinu, što značajno smanjuje visinu prostorije.


Za pravilno polaganje podnih obloga u trupce, potrebni su sljedeći alati:

  • električni alati: ubodna pila, bušilica, odvijač, bušač;
  • čekić i ravnina;
  • stupanj izgradnje tekućine;
  • mjerni uređaj duljine 2 metra (mjerna traka, ravnalo, metar);
  • klamerice i male zrake;
  • potrošni materijal za pričvršćivače: tiple i vijke.

Podovi su učinkoviti u radu, bez obzira na prostoriju, osim onih gdje je stalno visoka vlažnost. Polaganje se provodi samo kada je isključen utjecaj tekućine na pod. Ako se prije ugradnje ulije estrih, isplati se čekati mjesec danaosušite (pročitajte i: "Ugradnja poda na trupce vlastitim rukama - upute").

Materijal izrade i linearne dimenzije kašnjenja

Trupci od bora, smreke ili jele popularno se koriste u stambenim područjima. U proizvodnji drva koristi 2 i 3 sorte, koje sadrže najviše 20% vlage. Standardna razlika presjeka 2 do 1,5 centimetara. Obično su parametri zakašnjenja odabrani uzimajući u obzir potencijalno opterećenje na podu. Ovaj pokazatelj se formira uzimajući u obzir: masu ploča položenih na trupce, masu ugrađenog namještaja, kućanskih aparata itd.

Također, dimenzije odlaganja bi se trebale odabrati uzimajući u obzir veličinu raspona između susjednih tračnica. S debljinom poda od 30-40 milimetara, dopuštena širina raspona je 80 centimetara. Manja debljina sloja zahtijeva smanjenje veličine raspona.


Standardna visina šipke koja se koristi kao trupac iznosi 1-1,2 centimetra. Također, drvo se može zamijeniti dvjema pločama odgovarajuće širine, koje su prošivene i postavljene na rub. Prilikom izračunavanja visine trupca, vrlo je važno uzeti u obzir izolacijski sloj (za više informacija, "Kako izračunati podnožje - moguće opcije"). Između postavljenog materijala i podne obloge treba biti razmak od 2-3 centimetra, pružajući visokokvalitetnu ventilaciju.

Ako je vlasnik zamislio da postavi drvene podove u stanu ili kući, trebao bi transportirati sve trupce u prostoriju koja će se obraditi tjedan dana prije početka rada (pročitajte: Kako napraviti pod od dasakastan vlastitim rukama. ") na zaostacima u stanu vlastitim rukama - primjeri. "

Izbor ploča za podove

Crnogorično drvo smatra se najpopularnijim materijalom za podne obloge. Također, stručnjaci su posezala za polaganjem pepela ili hrasta. Podnice za spavaću sobu obično su izrađene od ploča od jasena i johe s ljekovitim svojstvima.

U slučaju da se izvede dodatno lakiranje površine, preporuča se urediti dasku daske drvenim pločama visoke gustoće. Takve ploče obično imaju prirodan uzorak i karakterističan sjaj na površini. To se smatra orahovim i crvenim daskama. Jeftiniji vlasnici cijene hrastove daske.


Provedite ugradnju podnih obloga pomoću ploča koje imaju dizajn s utorom. Najpopularniji materijal je debljine 2,8 cm. Povećanje debljine na 3,6 centimetara preporučuje se u slučaju prostorija s posebno intenzivnim opterećenjem na površini poda. Širina ploče može biti od 6,8 ​​do 13,8 centimetara.

Na svakoj dasci s dna tijekom proizvodnje izrađuje se poseban rez od 2 milimetra, što omogućujepoboljšati ventilaciju premaza. To je osobito važno kada se pokrivaju ploče s drugim materijalima. Izvana u blizini utora uklanjaju minimalni dio drva (kosina) kako bi se poboljšala povezanost ploča.

Vrijeme kašnjenja na podlogu

Ova faza je vrlo važna, jer će pogrešan raspored šipki dovesti do nepravilnosti. Tako da vlasnici nemaju potrebu pronaći odgovore na pitanje kako izravnati drveni pod, potrebno je slijediti sve upute. Pod zaostalim mora biti postavljen hidroizolacijski materijal: plastična folija debljine 0,2 milimetra ili penofol. Drugi materijal je poželjniji jer također ima učinak apsorpcije buke. Primijenite i ruberoid. Svako zaostajanje treba biti čvrsto fiksirano, a površina položenih šipki mora biti smještena u istoj ravnini.


Prilikom polaganja potrebno je upotrijebiti razinu gradnje vode, s kojom možete označiti liniju horizonta na zidu. Koristeći konstrukcijsku vrpcu rastegnutu između suprotnih zidova, potrebno je ugraditi dva trupca na udaljenosti od 15-20 milimetara. Daljnje polaganje napravljeno je uzimajući u obzir razinu postojećih šipki. Smjer ugradnje obično se bira poprečno u odnosu na prirodno svjetlo (okomito na zrake sunca koje dolaze iz prozora). U slučaju malih prostorija, bolje je instalirati okomito na smjer kretanja vlasnika.

Lagovi su postavljeni proizvoljno. Čak i bez tehnologijepričvršćivanje šipki, ali u tom slučaju postoji opasnost od premještanja ploča. Bilo bi praktičnije koristiti tiple.

Ako je duljina jednog snopa manja od udaljenosti između suprotnih zidova, potrebno je položiti nekoliko proizvoda stražnjice, rezanje na potrebnu dužinu. Čvrstoću takve konstrukcije moguće je povećati izradom malih zareza na spojnim točkama. Da bi se povećala krutost, koriste se posebni uglovi koji su pričvršćeni na šav između dvije šipke poprečno.

Izolacijski materijali polažu se u šupljinama između zaostataka: mineralna vuna, penoizol ili polistirenska pjena. Ako propuha u sobi nedostaje i instalacija se provodi na tlu, izolacija se ne uklapa dok se ne popuni gazni pod.

Izrada podova od dasaka

Podna ploča postavlja se na trupce okomito na njihov položaj. Priključak proizveden metodom "češalj u žlijebu". Prva ploča je postavljena sa češljem na stranu zida jedan centimetar od nje. Prvi vijci su pričvršćeni na udaljenosti od 3 cm od zida. Naknadna ugradnja postolja će sakriti te elemente, a fotografija renovirane sobe neće biti oštećena.

Sve ostale ploče pričvršćuju se na trupce kao samorezni vijci s uvrtanjem u utor pod kutom od 45 stupnjeva. Učvršćivač mora biti potpuno skriven u drvu. Preporuča se da se godišnji prstenovi na susjednim pločama postavljaju u različitim smjerovima, čime se osigurava sigurnost podnih dasaka tijekom rada.


Kundak se može usmjeriti pomoću male šipke i čekića prije nego se ploča osigura vijkom. Da bi se ploče spojile što čvršće na trupac, montiran je poseban nosač. Nadalje, između ove konzole i zadnje ploče se zabija klin. Čim radnik stigne do suprotnog zida, ploče u blizini moraju biti izrezane kako bi se dobio simetrični udubljenje od 1 centimetra i uzeti u obzir potrebu za visokokvalitetnom ventilacijom obloge. Kada je zadnji red poda osiguran, klinovi se mogu ukloniti.

Rad na polaganju podne obloge trebao bi biti u toploj sezoni (ne u sezoni grijanja). Složeno drvo treba osušiti. Najpraktičnije je raditi u ljetnim mjesecima, nakon duge topline, jer je u tom razdoblju materijal posebno snažno zasićen vlagom.

Tijekom vremena ploče se mogu osušiti. U ovom slučaju postoji tehnologija za privremeno postavljanje podova. Ploče s ovom tehnikom su fiksirane svakih 5-6 redova. Nedostajuća područja u ovom slučaju bilježe se tako da se ne dođe do uništenja podne obloge. Po isteku razdoblja sušenja, pod je rastavljen i ponovno pokrenut.

Rezultat

Iz gore navedenog, postaje jasno da ugradnja šetališta na trupce nije tako teška. Izvođenje takvog rada može bilo tko s određenim građevinskim vještinama. Nakon određenog razdoblja rada, preporuča se da novi vlasnici šetalištapostupak kao što je struganje dna daske, koji je namijenjen za vraćanje izvornog izgleda drvenog poda