Kako napraviti pod na lođi s vlastitim rukama - faze završne obrade

Većina vlasnika stanova odbija se s otvorenog balkona i nastoji zagladiti i zagrijati koristeći najbolje tehnologije koje danas postoje. Samostalno napraviti pod na lođi nije teško. Trebali biste mu pristupiti profesionalno, promatrati sve faze rada i onda će podovi biti topli, lijepi i trajati će jako dugo. Razmislite o tome kako napraviti pod na lođi vlastitim rukama.


Izbor materijala

Teško je zamisliti udobnu lođu koja nema ostakljenje i izolaciju. Na taj se način poboljšava unutarnja klima, pogodna za unutarnje cvijeće ili za punjenje na svježem zraku. Jednostavno staklo može povećati temperaturu na lođi za oko 5-7 ° C, a ako se apartman nalazi na južnoj strani - za oko 10-12 ° C. Ugrijana loža je još jedna puna soba u stanu.


Ako odlučite kombinirati lođu i susjednu sobu, dobro bi trebali izolirati zidove i pod. Prilikom odabira materijala za pod na balkonu, trebali biste analizirati sve dostupne opcije i zaustaviti se na najprikladnijoj.

Možete zagrijati pod na različite načine. Na primjer, stavljanjesustav toplog poda.

Ali prije toga morate obavljati druge vrste poslova:

 • izravnavanje poda;
 • toplinska izolacija;
 • protupožarna zaštita.

Tada možete početi raditi podno grijanje i završnu obradu.

Ovisno o mogućnostima vlasnika i karakteristikama prostorije, odabrani su materijali potrebni za sve etape podne instalacije.

Treba razmotriti:

 • značajke balkona;
 • stupanj zagrijavanja;
 • vrsta ostakljenja;
 • financijske mogućnosti;
 • planiranu temperaturu nakon zagrijavanja.

Čak i ako se ne izvodi zagrijavanje i ostakljenje, podni uređaj na balkonu uključuje sljedeće korake:

 • izravnavanje površine;
 • fini finiš.

Učinkovitost, pouzdanost i ljepota sastavni su dijelovi balkona.

Građevni materijal od kojeg je izrađen mora izdržati:

 • utjecaj vanjskog okruženja;
 • iznenadne promjene temperature;
 • oborine i vremenska iznenađenja.

Također biste trebali uzeti u obzir vrstu lože. Ako se radi o otvorenom balkonu, onda biste trebali napraviti betonski estrih s ekspandiranom glinom, a za završnu obradu upotrijebite keramičke ili pločice, keramički granit, umjetni ili prirodni kamen. A ako je zatvoren, onda podnice na balkonu mogu biti izrađene s materijalima kao što su laminat, zidne obloge, topli linoleum (čitaj: "Pouzdan pod na balkonu - što učiniti,odabrati materijal ").

Izravnavanje poda na balkonu

Tipične kuće imaju loše završne i zakrivljene površine. Budući da se gotovo svi materijali za završnu obradu moraju polagati na ravnu površinu, pod ravan poda na balkonu. To će također spriječiti nakupljanje vode i ulazak u prostoriju.

Ako se na površinskom pregledu vidi da je lođa neravnomjerna, onda se ona mora izravnati s kvalitetom završne obrade. Također je potrebno da biste dobili osloboditi od malih nepravilnosti i nedostataka. Da biste to učinili, nanesite samorazlivnu smjesu. U slučaju jakih iskrivljenja površine, za izravnavanje se koristi košuljica ili se ispod drvenih podova polaže zaostatak (pročitajte: "Izravnavamo pod na balkonu: opcije za estrih").


Na podnu ploču ne bi trebalo biti dodatnog opterećenja, stoga bi postavljanje poda na balkon trebalo biti izrađeno od laganih materijala. Bez obzira na to koji materijali za završnu obradu će se koristiti, ugradnja poda na balkon obavlja se sljedećom tehnologijom:

 • uklanjanje starog završnog sloja;
 • oslobađanje od truleži i vlage;
 • brtvljenje svih postojećih šavova i pukotina;
 • liječenje antifungalnom formulacijom;
 • izvođenje niveliranja i brtvljenja;
 • Pripremanje površine ili priprema podloge za završnu obradu.

Poravnajte pod na loži na različite načine:

 1. Standardni cementni estrih bez izolacije i brpunila.
 2. Suhi estrih od pjenastog polistirena ili izolacija od ekspandirane gline;
 3. Suhi i polusuhi estrih s izolacijom.
 4. Poravnanje pod sustavom "topli podovi".
 5. Drveni pod na trupcima s izolacijom ili bez (detaljnije: "Kako napraviti drveni pod na balkonu - upute za ugradnju i obradu").
 6. Pod izravnavanje linoleuma ili laminata može se izvršiti na bilo koji način.
 7. Popločavanje ispod pločice.

Sloj gline za dobro zagrijavanje trebao bi biti najmanje 3 cm, dok se suha piljevina može koristiti s glinom, ali to se radi samo ako je pod na ostakljenoj lođi nepropusan.

Estrih se sastoji od mješavine pijeska i cementa, čiji omjer ovisi o proporcijama vode i pijeska. Također je potrebno razmotriti brand cementa. U polusuhom estrihu malo vode, a cement i pijesak treba dobro miješati. Tekuća otopina će se razbiti tijekom sušenja, osobito ako postoji visoka ili niska temperatura. Gustu otopinu nije lako položiti.

Konzistencija otopine za izravnavanje poda treba biti poput guste kreme. Takva otopina će u potpunosti pokriti ekspandiranu glinu, a ako je mješavina vrlo tekuća, ona može plutati.

Suhi estrih se polaže gipsanim vlaknima ili vlaknasto-cementnim listovima na dobro izravnanu površinu. Spojevi ploča se lijepe i učvršćuju vijcima s razmakom od oko 20 cm, zatim se polaže folirana polietilenska pjena, a na nju se postavlja laminat ililinoleum.

Ugradnja drvenih podova na trupce

Ako vam je teško odabrati materijale za pod lože, bolje je koristiti drvo. To je prirodan i izdržljiv materijal. Da bi se završio pod u kućama, drvo se koristi duže od ostalih završnih materijala.

Moguće je napraviti ne samo pod od drva, već i završiti nasuprot zidovima balkona. Također je potrebno odabrati što će se bojati poda na balkonu.


Uobičajeni uređaj na podu na balkonu obavlja se sljedećom tehnologijom:

 1. Površina se čisti i priprema za izravnavanje.
 2. Izvodi se jednostavna veza.
 3. Kada je glazura suha, pod je vodootporan na balkonu. Za to
  rastezljivi vodootporni film.
 4. Položeni su zastoji i pričvršćeni na podnožje.
 5. Ekspandirana glina ili druga izolacija je ispunjena.
 6. Osnovni sloj ili podloga se polaže ispod završne obrade.

Pri izvođenju poda na trupcima potrebno je uzeti u obzir visinu praga balkonskih vrata i sloj izolacije. Veličina drvne građe se bira pojedinačno, budući da visina poda na balkonu može biti različita. Na primjer, ako namjeravate postaviti izolaciju u nekoliko slojeva, potrebno je podići visinu poda. Sanduk je izrađen od drva izravno na betonskoj ploči. Preporučuje se polaganje hidroizolacijskog filma.


Potrebno je izložiti trupce na balkonu na jednakoj udaljenosti jedan od drugoga i bolje preko ploče. To će pojednostaviti kontrolu razine.vodoravno. Proširena glina uliva se u prostor između zaostataka.

Na trupcima su prikovane završne ploče. Možete koristiti gotov drveni štit i popraviti ga s postoljem.

Ne zaboravite na postojanje praga, koji bi također trebali biti lijepo uređeni (više: "Izrada praga na balkonskim vratima: koji materijal odabrati"). To će sakriti prazninu i ugladiti razliku u visini poda balkona i životnog prostora.

Laminatni podovi na balkonu

Ako je površina lođe mala, onda možete kupiti skup i laminat visoke kvalitete. To će potrajati i stoga njegova kupnja neće uvelike utjecati na proračun. Za balkon ili lođu kupite laminat otporan na vlagu, jer ako voda uđe u njega, uobičajeni laminat će se omekšati i rezati (pročitajte i: "Stavimo laminat na ložu - sami to napravite").


Ako namjeravate montirati sustav "topli pod", morate odabrati laminat s odgovarajućim oznakama. Međutim, takav materijal će koštati više.

Podovi od linoleuma

Dovršavanje poda na lođi također se provodi uz pomoć izoliranog linoleuma. Ovaj pod je praktičan. Za razliku od jednostavnog tankog linoleuma ima veću debljinu i vlaknastu bazu. Cijena izoliranog linoleuma je viša, međutim, razlika je očita. Pod će biti puno topliji od korištenja običnog linoleuma, možete hodati bosi.

Baza za linoleum također treba biti ravna i izolirana.Tanki linoleum se također može zagrijati ako izvedete toplinsku izolaciju baze ili koristite sustav "toplog poda".


Idealno je staviti cijeli komad. Ako je pod na balkonu složenog oblika, tada se mjeri najšire mjesto i duljina, te se dodaju dimenzije 2-5 cm za naknade. Nakon što je stekao linoleum željene veličine, trebao bi se proširiti kod kuće kako bi bio ujednačen. Nakon nekoliko dana, oblik lima je oštrim nožem prilagođen dnu lože. Rubovi bi trebali biti pritisnuti nečim teškim.

Ako iznenada je uklonjen dodatni 2-3 cm, ne brinite, te nedostatke će sakriti postolja. Kvaliteta postavljanja linoleuma ovisit će o tome koliko su dobro učvršćeni dijelovi postolja. Preporučuje se korištenje fleksibilnih rubnih elemenata s fleksibilnim rubom. Ona savršeno zaokružuje površinu na zglobovima.

Pod pločom možete sakriti:

 • komunikacije i žice;
 • fiksna telefonska žica;
 • električni kabel;
 • internetski kabel;
 • Antenski kabel za TV.

Izmjerite duljinu postolja je potrebno uzimajući u obzir priključak učvršćivanje ukrasne površine. Nakon polaganja dasaka na sve strane, kutevi se skupljaju. Svi kutovi trebaju biti dobro pritisnuti i pričvršćeni za zid. Postolje duž cijele dužine također je pričvršćeno na zid pomoću samoreznih vijaka jednake visine.

I kako napraviti pod na lođi od linoleuma? To nije lak zadatak. Za spajanje komada s savršeno glatkim rubovima koristi se metoda "hladnog zavarivanja". Za zagrijavanje ljepilananesite na poleđinu linoleuma, stavite karton ili drugi debeli materijal ispod zgloba. Zatim se zglob treba zagrijavati ili s građevnim sušilom za kosu ili s toplim željezom tako da ljepilo „zgrabi“. Ljepilo je vrlo teško ukloniti, tako da se ne smije vidjeti kroz šav. Kada ljepilo odradi svoj posao, vrpca i karton se skidaju. Rezultat je glatki šav.

Zagrijavanje poda na balkonu

Razmislite kako napraviti topli pod na balkonu. Da biste dobili dobro izoliran pod, svi šavovi i rupe moraju biti dobro popravljeni. Mora se napraviti dobra hidroizolacija poda na lođi. U te svrhe lakše je koristiti montažnu pjenu, silikon ili brtvilo. Moramo pažljivo raditi kako bi sve izgledalo lijepo. Da biste očistili mrlje od silikona, potrebno je ukloniti ostatke pjene.

U dizajnu grijane podnice dva sloja:

 1. gaz s instaliranim sustavom grijanja;
 2. Završna obrada.


Kao gornji poklopac možete odabrati:

 • mramorne ploče;
 • porculanski kamen;
 • crijep;
 • tepih;
 • podna daska;
 • laminat;
 • linoleum.

Visina osnovnog sloja za zagrijavanje s bilo kojom vrstom sustava "toplog poda" treba biti 10-15 cm.

Bolje je povjeriti ugradnju toplih podova stručnjacima. Da biste sami uštedjeli novac, možete izvršiti spojnicu.

Pločice za završnu obradu loggie

Na otvorenoj ložizavršna obrada bilo koje vrste pločica bit će idealna, osobito ako se temelji na cementnom estrihu. Izbor boje, uzorka, teksture je ogroman. Najčešće se u dekoraciji nalaze pločice, keramičke pločice i porculan. Pod takvih materijala bit će pouzdan i trajan, naravno, ako na njega ne ispuštate teške predmete. Pod pločice ima nedostatke: klizava je i hladna. Na takvom podu u pravilu se širi topli tepih.


Polaganje poda na balkon kako slijedi:

 • Uklanja stari finiš i priprema površinu za izravnavanje.
 • Hidroizolacijski film se širi.
 • Toplinska izolacija.
 • Izrađuje se smjesa za izravnavanje ili izravnavanje.
 • Na uobičajeni način uz uporabu "križeva", koji su potrebni za jednaku debljinu šavova, pločica se polaže na odgovarajuće ljepilo.
 • Tretiranje spojeva sa fugom ili brtvilom.

Pod na balkonu najbolje je od izdržljivog porculana. Međutim, postoje poteškoće u postavljanju: teško ga je rezati zbog svoje čvrstoće. Tu je i posebna pločica koja se savršeno uklapa. Ona tvori glatku čvrstu površinu, na primjer, mramoriran.

Smatralo se kako pravilno napraviti pod na balkonu raznih materijala tako da se ispostavilo da je lijep i da se poslužuje jako dugo vremena.