Kako napraviti drveni pod u garaži vlastitim rukama


Gospodarske zgrade su obično izgrađene nakon izgradnje stana. Stoga, pitanje kako napraviti drveni pod u garaži vlastitim rukama daje se pojedinim programerima, koji su ostavili ploču za oblaganje poda. Drvo upija neugodne mirise i goriva i maziva, intenzivno se istroše, čak ni s kotačima s kolicima automobila, moraju redovito ažurirati zaštitni i dekorativni sloj premaza za boje i lakove. Stoga, riva u garaži - nije najbolja opcija.

Dizajn drvenog poda u garaži

U skladu sa standardima za projektiranje parkirališta /garaža za putnička vozila CNIIPROMZDANIYA, za pod se pretpostavlja jednolično raspoređeno opterećenje od 400 kg /m2 . Stoga se preporučuju sljedeće vrijednosti poprečnog presjeka piljene građe i udaljenosti između njih:

 • pod u garaži dasaka debljine 2 cm - greda stupnja 0,3 m, izrađenih od daske od 5 x 15 cm;
 • ploča 3,5 - 4 cm - razmak grede 0,5 m, možete koristiti ploču debljine 5 cm na rubu ili šipku 10 x 10 cm.

Ovisnost dijela greda o opterećenjima i rasponima.

Važno! Drveni podovi se izrađuju u garaži vlastitim rukama samo od daske. Iverica, OSB ili iverica pogodni su isključivo za podlogu.

Glavne operativne nijanse koje utječu na dizajn drvenih podova u garaži su:

 • prisustvo vidikovca i podrumskih greda odsječeno je na mjestima tih struktura;
 • veličina zgrade je klasična izvedba 4 x 6 m, tako da je za svaki od prvog i zadnjeg reda dovoljno masivnog drva;
 • higijena - pri čišćenju je prikladnije brisati prljavštinu kroz vrata, tako da su daske postavljene duž duge strane i grede ispod njih preko, što smanjuje poprečni presjek drva;
 • nedostatak nosivih zidova - garaža nije uvijek izrađena od opeke i greda, na temeljima stupova su metalne i panelne zgrade, pa se za pod koji služi kao preklop izrađuje od opeke /blokova i u oplatu se postavljaju odvojeni postolja za potporu drva.

Važno! Budući da garaža u 90% slučajeva nije grijana, podovi ne moraju biti zagrijani i zvučno izolirani. Ali trebat će vam kvalitetna impregnacija s antisepticima i usporivačima plamena, bojenje akrilnim, uljnim, akrilnim bojama.

Postoji nekoliko shema drvenih podova u garaži:

 • po gredama - ako dijelovi rezane građe i razmak između njih omogućuju da se osigura nosivost konstrukcije;

  Jednoslojna konstrukcija podova duž greda.

 • u zaostacima - ako grede ne mogu pružiti ravnu vodoravnu površinu ili je njihova visina prevelika, greške se korigiraju zaostajanjem od minimalne debljine 5 cm postavljene narub koji vam omogućuje da koristite tanku ploču s proračunom debljine 2,5 cm.

  Grede prema gredama.

Važno! Grede se mogu čvrsto povezati s donjim oblogom zida zgrade, temeljem ili se mogu koristiti kao plutajući pod uz oslonac koji stoji samo na postolju unutar garaže.

Proizvodna tehnologija

Polaganje drvenih podova u garaži je lakše i brže nego u kućici, jer nema izolacije i zvučne izolacije. Rezana građa je ručna ili kružna pila, ubodna pila. Zamke su pričvršćene za elemente temelja, zidove od cigle ili zidove okvira za pilote sidrima, samoreznim vijcima ili čavlima.

Ako se koristi rubna ploča bez brava, potrebno je svaki red pričvrstiti. Podnu podlogu zaštititi od požara /antiseptika prije ugradnje, nakon što se dodatno iseče mjesto koje treba rezati istim spojevima.

Prekid horizontalne razine

Kako bi se olakšalo suho i polu mokro čišćenje, preporuča se da se podne ploče u garaži izrađuju s blagim odstupanjem prema vratima. Pod bi trebao biti u ravnini s pragom kako bi se olakšao dolazak vozila. Horizontalno bušenje izvodi se na sljedeći način:

 • ugradnja klinova u blizini zidova - uvučena maljem u zemlju;
 • napetost vrpce /vrpce - prema razini donjeg ruba greda, uzimajući u obzir razinu prednje površine ploče, nagib prema ulici je 4 stupnja.

  Prekidanje razine pomoću kabela.

Ako domaći majstor nije jak u zidovima, umjesto kvačica, možete postaviti dronjke, povući preko njih dva užeta za svaki red stupaca od opeke kako bi se osigurala poprečna razina svakog postolja.

Žice za rastezanje na krpama.

Ako se radi o graditelju laserske ravnine, nema potrebe za kablovima, dovoljno je postaviti uređaj u središte garaže i uključiti ga dok polagate temeljnu podlogu.

Korištenje konstruktora ravnine.

Thumbs

Šetnica u garaži je jeftinija od betonskih ploča, ali individualni poduzetnik mora uzeti u obzir čimbenike:

 • najsigurnija konstrukcija plutajućeg poda od daske postavljene na trupcima s više raspona, oslonjena na stupove od opeke koji nemaju krutu vezu s temeljima zidova i donjim vezom;
 • druga mogućnost - ploča za jednoslojne grede ili višedimenzionalne zamke montirane na njih, također ima visoku nosivost, ali ima niži vijek trajanja;
 • ako se grede na temeljima naslanjaju bočno ili udubljuju u donji cjevovod zidova, onda su postolja za dodatnu potporu konstrukcijskih elemenata sigurnosna, jer temelji koji nisu međusobno povezani ne doživljavaju isto opterećenje, mogu se spuštati različitim količinama nagrizanje tla.

  Postolja od cigle za grede.

Dakle, u ovomePriručnik je razmotrio mogućnost kako napraviti pod u garaži plutajući tip na postolju, kao najsloženiju konstrukciju od sljedećeg:

Podnožje stupa (postolja) može biti izrađeno od različitih konstrukcijskih materijala:

 • armirani beton - izrada jame 0,6 m dubine 0,6 x 0,6 m, punjenje drobljenog kamena ili pijeska 20 cm s nabijanjem nabijanjem, ugradnja oplate, armature žičanim okvirom, polaganje betona;
 • beton - zidani zidni blok 2 x 2 x 4 dm s obradom šavova (0,4 x 0,4 m)
 • cigla - zidane od keramičke opeke (0,25 x 0,25 m)

Izbor ovisi o cijenama u regiji za navedene građevinske materijale, dostupnosti njihovih ostataka nakon izgradnje vikendice s investitorom. Možete upotrijebiti kombiniranu metodu, sipanje dijela klupice u zemljanu oplatu, postavljanjem dijela poda blokova ili opeke.

Savjet! Gornja strana palca nužno je hidroizolirana s dva sloja krovnog materijala ili PVC folije.Koristeći kombiniranu tehnologiju, hidroizolacija se postavlja dva puta - prvo na beton, a zatim na zid.

Impregnacija rezane građe

Budući da je konstrukcija poda garaže izrađena od rezane građe, potrebno ih je zaštititi od požara i truljenja. Da bi se to postiglo, dovoljno je zasititi grede i ploče za zaštitu od požara i bioprotekcije, koja uključuje i antiseptik i usporivač vatre. Bolje je odabrati tekućinu s bojom koja izbjegava neobojena područja.

Grede

Za polaganje drvenih podova u garaži postavljaju se gredepodovi od cigle /betona duž kratkog zida gospodarskog objekta i učvršćeni su sidrima, uglovima. Korištenje ugrađenih proizvoda u ovom slučaju nije ekonomski izvedivo.

Raspored greda.

Kada se koristi šipka, nije potrebno dodatno učvrstiti elemente protiv prevrtanja. Ako programer koristi dasku 5 x 15 cm ili 5 x 20 cm po rubu, horizontalne ili dijagonalne veze od šipke /ploče se dodatno montiraju između greda.

Pričvršćenje snopa s ploče moguće je na nekoliko načina.

Kako bi se osigurao maksimalni vijek trajanja, nositelj zahvata trebao bi osigurati prirodnu ventilaciju svog podruma:

 • s visinom podruma (i podzemlja) od 40 cm u podrumu, proizvodi su izrađeni s ukupnom veličinom od 1/400 područja;
 • ako je visina podloge beznačajna, dišni putovi će se zimi prikopčati snijegom, tako da nisu napravljeni, rezovi su napravljeni u trupcima, a otvori su ostavljeni u podu duž dijagonale prostorije bliže kutovima.

  Ventilacijske rešetke u podu.

Važno! Otvori su ukrašeni šipkama, dišni putevi zaštićeni su od ulaska glodavaca u rešetke ili mreže.

Podovi

Šetalište se proizvodi standardnom tehnologijom:

 • prva ploča (nužno duž cijele duljine) položena je s razmakom 1–1,5 cm od zida;
 • tada možete koristiti kratke daske, koje se spajaju duž duljine u redovima u sredini zaostatka, razmak šavova u susjednomredovi trebaju biti kroz minimum zraka;
 • prilikom postavljanja svake nove ploče, montažer, stezaljke ili utičnice zateže drvenu vrećicu kako bi se izbjegli razmaci između redova rezane ploče.

  Tehnologija polaganja ploča.

Točke spajanja

Prilikom izrade drvenog poda u garaži s vidikovcem ili podrumom, razmotrite položaj greda i dasaka u blizini tih konstrukcija:

 • jama obično ide duž sobe, tako da se na njegovim krajevima grede pomiču na rub ili se koriste dodatne šipke ako razmak postane prevelik;
 • duž dugih stranica jame grede ne dosežu svoj rub debljinom ploče (obično 2,5 cm), koja će završiti s krajevima grede /ploče.

  Spajanje drvenog poda s vidnom jamom.

Dakle, pod u garaži može poslužiti kao daska od preostale drvene građe iz kolibe. Zbog niskih performansi obloge u agresivnim sredinama i primjene ozbiljnih opterećenja, u drugim slučajevima, drvo se ne preporučuje za ovu gospodarsku zgradu.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije