Kako napraviti drveni pod u garaži vlastitim rukama - korak po korak upute

Kada sami uredite pod u garaži, stručnjaci preporučuju korištenje materijala koji se lako instaliraju. Zbog toga se drveni pod može nazvati jednim od najboljih rješenja za garažne zgrade.


Prednosti i nedostaci drvenog poda

Mišljenja vlasnika garažnih zgrada podijeljena su u pogledu toga može li se prirodno drvo koristiti za izradu podne površine. Neki od njih smatraju takve drvene podove najboljim izborom, dok se drugi protive tom materijalu.

Uređaj drvenih podova u garaži (kao na slici) ima i pozitivne i negativne strane.


Iz prednosti takvog premaza treba napomenuti da:

 • drvo se odlikuje dugim vijekom trajanja, osobito ako se proizvodi obrađuju s posebnom impregnacijom;
 • drvo apsorbira vlagu prisutnu u zraku, tako da karoserija neće hrđati;
 • Drveni podovi ne mogu biti štetni za zdravlje, za razliku od hladnog betonskog estriha. Ova opcija dogovorapovršina poda u garažnoj sobi bit će dobar izbor za vlasnika automobila koji ga namjerava popraviti;
 • Ako drveni pod ugradite u garažu vlastitim rukama, koristeći debele podne daske i drvo, premaz se neće popustiti betonskom estrihu;
 • površina drvenih elemenata je jednostavna za ugradnju u usporedbi s lijevanjem betonske podloge;
 • premaz drva nije "prašnjav".


Nedostaci stabla:

 • drvo apsorbira mirise goriva i maziva;
 • drvni proizvodi podložni su truljenju, izlaganju štetnim mikroorganizmima i glodavcima;
 • materijal je zapaljiv i stoga je strogo zabranjeno koristiti zavarivanje u garaži.

Ugradnja drvenih ploča na zemlju

Kao primjer, kako napraviti drveni pod u garaži, članak opisuje njegovu ugradnju izravno na tlo.

Tehnologija rasporeda podnih obloga je sljedeća:

 1. Najprije se iz unutarnjeg dijela temelja ukloni sloj zemlje, zatim se postavi sloj koji se sastoji od smjese gline, pijeska i šljunka, nakon čega se jastuk pažljivo nabija.
 2. Budući da se rubovi drvenih greda moraju nalaziti na suprotnim stranama temelja, potrebno je postaviti potporne stupove između njih. Oni bi trebali biti ugrađeni tako da se nalaze pod kotačima vozila tijekom parkiranja i odlaska /ulaska. Također, na tim mjestima treba još montiratičvrste drvene grede.
 3. Za ugradnju nosača, to su iskopane jame dimenzija 40x40 centimetara, čija je dubina jednaka dubini glavnog dijela temelja. Početni red stupaca postavljen s uvlakom od 50 centimetara. Razmak između susjednih podupirača ne smije prelaziti 100 centimetara. Između greda promatrajte udaljenost 50-60 centimetara.
 4. Dno svih iskopanih jama prekriveno je grubim šljunkom veličine od 15 do 20 centimetara. Zatim, do razine tla, oni su izliveni betonom, što uključuje i sitnu frakciju šljunka (čitaj također: "Kako napraviti pod u garaži vlastitim rukama").
 5. Nakon stvrdnjavanja betona iz opeke rasporedite stupove u 2-3 reda. Oni moraju biti jednaki po visini. Oni će biti osnova za ugradnju greda.
 6. Kada se drveni pod u garaži postavlja na tlo između sloja betona i opeke, nanosi se vodonepropusni sloj krovnim materijalom. Preostalo otvoreno tlo prekriveno je plastičnom folijom za izoliranje od vlage. Ruberoid je također dopušten.


Opeke, potpornja od opeke može se zamijeniti šipovima za punjenje.

Tehnologija njihove samostalne instalacije je jednostavna:

  • s ručnom bušilicom od 200 mm na određenoj dubini;
  • unutar njih postavljene su cijevi namotane iz nekoliko slojeva krovnog materijala;
  • trokutaste armaturne šipke su umetnute u cijevi i zatim izlivene betonskom mješavinom, govoreći o razini.

  Ugradnja drvenih greda

  1. Budući da je težina automobila velika, značajno se opterećenje stavlja na pod u garaži i zbog toga je preporučljivo koristiti debeli štap ili pragovi za izradu pokrova. Oni su montirani rubu kako bi se poboljšala krutost.
  2. Zastoji su okomiti na ulaz, a drveni pod uzduž linije kretanja vozila. Fiksirajte u odnosu na razinu. Između zaostataka i zida garaže ostavite razmak od 2-3 centimetra.
  3. Na rubu greda potrebno je montirati oslonce ne manje od 10 centimetara (stupovi, postolje ili roštilj). Učvršćivanje se vrši na dva načina: s unaprijed izrađenim vezanjem po obodu ili izravno. Da bi se zrak mogao kretati ispod greda, ispod njih ostaje slobodan prostor.

  Izolacija drvenih podova u garaži

  Nije važno kako je drveni pod montiran u garaži - vlastitim rukama ili profesionalcima preporučljivo je zagrijati:

  1. Prvo se na grede postavlja gruba podloga.
  2. Zatim položite vodonepropusni sloj - polietilensku foliju.
  3. Za oblaganje koriste se različiti limovi, valjani ili zasipni materijali. Najčešće, vlasnici garaže biraju mineralnu vunu ili ekstrudiranu polistirensku pjenu.
  4. Nad izolacijskim slojem postavljen je hidroizolacijski materijal, a završni pod je obložen trupcima dasaka. Vidi također: "Kako napraviti pod u garaži vlastitim rukama."

  Polaganje drvenih podova

  Za ugradnju drvenih podova u garaži, poželjno je odabrati podne daske50 mm. Na malom garažnom prostoru bit će potrebno oko 1-1,3 kubičnih metara drva.

  Kada kupujete materijal, morate se uvjeriti da je drvo suho. Inače će se tijekom vremena pojaviti velike praznine u podu, a njegova će površina biti podvrgnuta deformaciji.

  Montaža drvenih dasaka na estrih

  Ponekad se u garaži već nalazi gotov betonski estrih, a kako bi se spriječilo da pod bude hladan, na njega se postavljaju drveni podovi. Čak i zimi će biti ugodnije raditi na takvoj površini.

  Pod kotačima automobila, zamke su ostavljene oko pola metra široke, a ostatak poda je ušiven drvetom. Prije toga, hidroizolacija je izrađena od krovnog materijala. Drvo treba obraditi impregnacijom.


  Ploče se prostiru po cijeloj dužini prostorije i za pouzdanost pričvršćuju se vijcima ili čavlima. Svi elementi drvene površine postavljeni blizu, dopušteno 5-mm razmak. Čak ih i neki graditelji namjerno ostavljaju, jer će biti lakše obaviti čišćenje.

  Dovršavanje drvenih podova u garaži

  Na kraju rada odaberu što će tretirati drveni pod u garaži. Kupnja bi trebala biti antiseptički sastav i sredstvo za gašenje požara. Stručnjaci ne preporučuju uporabu kompozicija "5 u 1". Smatraju da je nemoguće riješiti sve probleme jednim alatom.

  Odabir načina pokrivanja drvenih podova u garaži može se lako obaviti, jer postoji nekoliko načina za završetakprirodne drvene površine.


  Na prodaju su sljedeći proizvodi:

  1. Sreća . Nakon nanošenja na ploče, stvara se prozirni film koji ima bio-zaštitna svojstva. Zahvaljujući laku ploče, zaštićeni su od truleži i bušenja drva. Površine koje su pokrivene ne pucaju zbog promjene vlage i temperature.
  2. Boja . Kako slikati drvene podove u garaži? Stručnjaci, odgovarajući na ovo pitanje, savjetuju odabir boja na bazi organskih otapala. Moraju imati svojstva otporna na vlagu i vodu, u protivnom pod će se brzo pogoršati pod utjecajem vlage koja izlazi iz površine automobila. Vidi također: "Kakav je lijevak za drveni pod bolje prilagođen - vrste i pravila korištenja."

  Da biste povećali vijek trajanja podnih obloga na mjestima kontakta automobilskih kotača s drvenim podom u trenutku ulaska, morate položiti gumenu oblogu.