Kako napraviti podni estrih u stanu - materijali i tehnologije

Podni estrih u stanu koristi se za nekoliko zadataka - izravnavanje podnih ploča, maskiranje komunikacija, osiguravanje pouzdanog temelja za podove, zvučnu izolaciju i toplinsku izolaciju potporne konstrukcije. Za "mokre" estrihe korišteni su robni betoni, mješavina DSP-a i samonivelirajućeg samorazlivajućeg poda.

Svrha estriha

Prije nego sami izradite podnu podlogu u stanu, potrebno je točno odrediti koje će zadatke riješiti ova struktura:

 • u 70% slučajeva izravnava površinu podnih ploča i pruža horizontalnu površinu za podne obloge;

  Izravnavanje estriha.

 • ispod sloja betona može se postaviti izolacija i akustični materijal koji smanjuje udar i zračnu buku, i izvan i unutar prostorije; m

  Materijal koji apsorbira zvuk ispod estriha.

 • u rasadnicima, hodnicima, kupaonicama, konture grijanog poda su složene u estrih, što povećava udobnost rada i smanjuje potrošnju energije pri grijanju kuće;

  Estrih s toplim podom.

 • rjeđe s estrihomsavladani na podnim inženjerskim sustavima, na primjer, u kanalizacijskoj liniji ili električnim instalacijama.

  Struja unutar estriha.

Važno! Prisutnost dodatnih slojeva i komunikacija unutar veze automatski povećava njegovu debljinu. Može biti potrebna armatura od vlakana, žice ili polimerne mreže. Na primjer, ako postavite ožičenje ispod estriha u naboru, sloj betona iznad njega mora biti najmanje 5 cm, cijeli estrih će biti oko 8 cm, što može biti neprihvatljivo za stan i nepotrebno skupo. Dakle, bolje je postaviti ožičenje na stropu (ispod stropa).

Tehnologije i materijali

Klasični estrih izrađen je ručno za izravnavanje podnih ploča, čija je gornja strana uvijek neravnomjerna. Budući da prilikom instalacije graditelji poravnati donju ravninu, koja služi kao strop prethodnog kata. Pri odabiru materijala treba uzeti u obzir sljedeće nijanse:

 • kada se koristi DSP, minimalna debljina konstrukcije je 3 cm u gornjoj točki, u protivnom plutajuća glazura neće uspjeti u operativnim opterećenjima;
 • podna oblogamože spojiti "na nulu", ali u ovom slučaju nije moguće postaviti podno grijanje i zvučnu izolaciju ispod njega, budući da površina izolacijskih materijala mora biti kontinuirana u cijeloj prostoriji.

Kombinirane veze stvaraju se pomoću tehnologije:

 • značajne greške na razini cementnog morta i vodoravna razina pada više od 3 cm;
 • zatim se cijela površina puni samonivelirajućim smjesama, od kojih su neke pogodne kao završni sloj, budući da imaju dekorativnu površinu.

Važno! Postoje samoizravnavajući podovi za guste estrihe, ali je vrlo skupo u usporedbi s cementno-pjeskovitim mješavinama.

Samonivelirajući estrih

Posebna značajka proizvodnje estriha iz samonivelirajućeg poda u stanu je nedostatak svjetionika:

 • izbalansiranu smjesu nakon dodavanja vode i odlaganje gotove otopine na bazu širi se pod djelovanjem gravitacijskih sila u jednoj horizontalnoj razini;
 • matični majstor može samo izbaciti zrak s igličastim valjkom;
 • s debljinom sloja većom od 2 cm, mogu se koristiti plastični ili metalni okviri, koji se uklanjaju nakon stvrdnjavanja ili izravnavanjem samonivelirajućeg poda s valjkom.

Samorazlivajući pod spojnice na nulu.

Savjet! Samonivelirajući pod preporučuje se za izravnavanje kapi do 2 cm, a za velike kapi bolje je koristiti cementni malter, jer je mnogo jeftiniji.

Betonski estrih

Budući da dizajn ima nultu mogućnost održavanja, prije pravilnog izrade podne spojnice DSP-a, trebate se pobrinuti da soba ne mora poboljšati akustička svojstva podova, zagrijati ploče ili postaviti podno grijanje. Inače će se debljina estriha povećati s 3 cm na 6,5 ​​- 15 cm, što može uzrokovatistepenice u blizini ulaznih vrata, vrlo neugodno pri upravljanju apartmanom.

Moderni materijali i klasična mješavina pješčanog betona omogućavaju vlasniku nekretnine da napravi veze bez uključivanja stručnjaka. Nakon što se odabere potrebna debljina estriha i njegova slojevita konstrukcija, ostaje da se svi materijali polažu u određenom nizu i napune ih mješavinom. Sastav najpotpunijeg kolača betonske košuljice je:

 • temeljni premaz (podne ploče);
 • materijal koji apsorbira zvuk;
 • vodootporni film;
 • izolacija;
 • ojačani sloj;
 • obrisi vodenog toplinski izoliranog poda;
 • prigušnu traku po obodu zidova do visine estriha;
 • cementni estrih minimalno 3 cm.

Varijanta cjelovitog kolača s glazurom. U ovom slučaju, zvučna izolacija i obavlja ulogu izolacije.

Bilo koji sloj, osim posljednja dva, ne smije se koristiti u određenoj prostoriji stana, redoslijed preostalih materijala u potpunosti je sačuvan.

Važno! Neki zvučno izolirani materijali imaju vodootporna svojstva, tako da nepropusna hidroizolacija. Druge ploče za apsorpciju zvuka, naprotiv, po defaultu su izolatori, odozgo su zaštićene hidroizolacijskom folijom, a ekspandirani polistiren više nije potreban.

Priprema ploča

Jako prianjanje betonske košuljice na ploču poda moguće je samo u odsutnosti izolacijskih slojeva u kolaču. Međutim, čak i unutraU tom slučaju površina koja se preklapa treba biti bez prašine i premazana, popraviti pukotine i pukotine prije izlijevanja konstrukcije.

Pripremni radovi.

Rušenje horizontalno u stanu

Tada je potrebno pronaći instrumentalnu gornju točku postojeće baze:
 • na proizvoljnoj visini na svim zidovima stana stvorena je samostalna horizontalna oznaka, za koju se može koristiti vlastiti ili iznajmljeni ravnateljski, laserski ili hidraulički nivo;
 • tada se udaljenosti od preklapanja do obilježja nastale u prethodnoj fazi mjere na različitim mjestima, kraći od njih će biti gornja točka postojeće baze.

Daljnje akcije su:

 • sloj prigušenja - let se zalijepi po obodu zidova u svakoj sobi;
 • prijenos razine - gornja vodoravna linija se prenosi na traku amortizera.

Traka za prigušivanje.

Nakon čega je potrebno položiti preostale slojeve, ako postoji potreba za određenim prostorom.

Dodatni slojevi

Zvučna izolacija i akustični materijali koji apsorbiraju zvuk uvijek se postavljaju na peć kako bi se prigušile vibracije zvuka u neposrednoj blizini izvora. Hidroizolacija je potrebna kako bi se zaštitni omotač zaštitio od vlažnosti, a vlažan zrak može prodrijeti u konstrukciju isključivo s donjeg kata kroz strop. Stoga je ovaj slojnakon akustičnog materijala i prvi bez njega.

Polaganje akustičkog materijala.

Ostali materijali su složeni:
 • toplinska izolacija - koja se obično koristi u prizemlju, ako akustični materijal nema slična svojstva, kako bi se smanjio gubitak topline u konstrukciji, ispod koje se nalazi podzemni ili podrumski prostor;
 • pojas za ojačanje - žičana mreža BP, stakloplastika, mrežica od polimerne žbuke ili vlakna, dodana betonu tijekom miješanja;

  Hidroizolacija i ojačanje.

 • podno grijanje - cijevi za vodu, grijaći kabel, tepisi ili električna izmjena vode, komunikacije se mogu povezati s mrežama.

Važno! Debljina cementno-pijesak estriha treba osigurati snagu ove strukture od opterećenja namještaja, hodanje članova obitelji. Stoga se pretpostavlja da je minimalno 3 cm.

Pročitajte više o zvučnoj izolaciji u članku:Zvučna izolacija poda pod estrih .

Ugradnja svjetionika i polaganje betona

Kako bi se osigurala visoka čvrstoća izrađenog betonskog estriha, treba upotrijebiti minimalni omjer vode i cementa u smjesi. Beton je tvrd, plastifikator se dodaje, ali obradivost ostaje niska. Stoga je lakše ispuniti i poravnati strukturu u horizontalnoj razini prema unaprijed postavljenim svjetionicima po pravilu.

Postoji nekoliko tipova svjetionika:

 • pinovi - samorezni vijci ili tiplovi, uvrnuti u ploču;
 • referenca - tronožac s šipkom koja se pruža uz navoj ili plastični ravnalo postavljeno okomito u stalku;

  Upućivanje svjetionika.

 • žbuka - linearna ili točkasta, izrađena od žbuka koji se brzo stvrdnjava;

  Malter za svjetionik.

 • pocinčani profil - gipsani nosač, profil za gipsane sustave;

  Profil svjetlećeg gipsa.

 • od rezane građe - svjetlosni signali su šipke s normalnom geometrijom, obrađene antiseptikom;
 • od presjeka cijevi od metala-valjaka odgovarajućeg poprečnog presjeka.

Pročitajte više o svjetionicima u članku:Kako postaviti svjetionike za estrih .

Linearni svjetlosni signali pričvršćeni su na površinu s tiplama ili ugrađeni u smjese za brzo stvrdnjavanje. U svakom slučaju, udaljenost između točkastih signala ili redova linearnih signala ne smije prelaziti duljinu pravila, koje će morati ukloniti višak betona nakon što je postavljen. Točkasti se signali uglavnom koriste za samonivelirajuće podove, dok je za cementni mort mnogo prikladnije koristiti linearne svjetiljke.

Kako bi se beton ravnomjerno smjestio između svjetionika i poravnao zrcalo konstrukcijskog materijala, majstor se mora kretati unutar konstrukcije. Što je teško učiniti u prisutnosti izolacije, zvučne izolacije i, što je najvažnije, na površini armaturne mreže bez njenog pomicanja cipelama.

Stoga se za osiguravanje cirkulacije unutar ne-poplavne strukture koriste dvije metode:

 • u prvom slučaju, majstor je nalio beton ispred sebe, počevši od ulaza, do udaljenog ugla prostorije, mješavina je ravnomjerno raspoređena oko rešetke, dizajn dobiva krutost dovoljnu za hodanje;
 • u drugoj verziji, podmetači (brtvila) postavljaju se unutar rešetkastih ćelija, na koje se podupiru daske ili ploče od šperploče, koje se pomiču kako se proizvode do izlaza.

Važno! Za razliku od temelja i drugih masivnih konstrukcija, glazure se ne zbijaju vrhovima potopnih vibratora i vibro ploča koje mogu uništiti svjetionike. Zato nanosite beton s minimalnim vodocementnim omjerom.

Dakle, domaći majstor može iz vlastitih sila izrađivati ​​podlogu od cementnog morta ili samonivelirajućeg poda sa potrebnim brojem izolacijskih slojeva i ugraditi konture grijanog poda unutar konstrukcije.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije