Kako napraviti podni estrih na tlu u kadi

Betonski pod na tlu u kadi smatra se najpogodnijom opcijom za organiziranje odvoda u perionici i parnoj sobi. Ovisno o uvjetima tla, podnim oblogama i prisutnosti toplog poda, dizajn kolača može se razlikovati.

Značajke rada

Od svih postojećih temelja moguće je ispuniti pod na tlu samo unutar trake MZLF, u ekstremnim slučajevima - u niskom roštilju. Treba napomenuti da razina podnih obloga u vlažnim prostorijama (parna soba i pranje) treba biti najmanje 2 cm niža nego u drugim prostorijama (SP29.13330).

Kupatilo nema stalno grijanje, konstrukcije ležaja i ograda, tla pod njima se potpuno zalede tijekom zime. U glinovitim tlima dolazi do pojave hladnog zaleđivanja.

Periodično grijanje

Za podove u prizemlju zgrada u kojima se periodički uključuju uređaji za grijanje, za smanjenje /uklanjanje sile kočenja koristi se sljedeći skup mjera:

 • zamjena obradivog sloja nemetalnim materijalom - sloj drobljenog kamena s visokim GWL-om, pijesak na suhom tlu, budući da ti materijali nemaju neravnomjerno bubrenje;

  Donji sloj šute.

 • sloj izolacije ispod betonske košuljice i pod slijepim prostorom - omogućuje zadržavanje topline podzemlja;

  Podna izolacija uz tlo.

Za razliku od temelja, ne koristi se odvodnja poda duž tla, jer se taj sustav odvodnje mora nalaziti izvan temelja kupelji.

Važno! Zidovi kupatila su izolirani, ne izvana, nego iznutra, kako ne bi potrošili previše drva za zagrijavanje i smanjili vrijeme ulaska u parni režim.

Potreba za odvodom

Kupaonica je jedina prostorija među gospodarskim zgradama, unutar prostorija u kojoj se voda u velikim količinama sipa na pod. Sakupiti i ukloniti odvode s poda u kadi na tlu, a to može biti samo kroz ljestve po analogiji s tuš kabinom.

Za malu prostoriju za pranje obično se koristi jedna ljestve, prema kojoj se na vanjskoj površini betonskog estriha na tlu stvaraju gravitacijske kosine od 2 do 4 stupnja. Glavne nijanse u ovom slučaju su:

 • podne obloge otporne na vlagu su najbolja opcija - porculanski kamen, pločice, koje se mogu polagati s unaprijed određenim padinama;

  Polaganje porculanskog kamena s kosinama na ljestve.

 • međutim, za ugodnu šetnju na takvoj podlozi, potreban je ili topli pod ili drveni pod;

  Drvene ljestve na pločici u kadi.

 • dakle, u parnim kupatilima i perilicama kupki uzduž trupaca se koristi daska s prorezom;

  Polje rupe rupe.

Praznine su potrebne za protok tekućine, koja se ispod ploča skuplja u ljestvama. Odvojive ploče za servisiranje rezultirajućeg podzemlja:

 • uklapaju se u utore zaostajanja;
 • čine male štitove.

Ako je potrebno očistiti podzemnu vodu ili kanalizaciju, podna obloga se rastavlja, zatim postavlja na svoje mjesto.

Konstrukcija poda za torte na tlu u kadi

Za razliku od preklapanja u trupcima s ventiliranom podlogom, pod uz tlo ima mnogo veći operativni resurs, ali apsolutno se ne može održavati. Stoga se sve komunikacije (vodovod i kanalizacija) unose u zgradu prije betoniranja.

Zaklada

Za razliku od temelja, pod na tlu ne opaža strukturna opterećenja zgrade. Međutim, na nju djeluju sile uzdizanja s glinenih tla, a operativna opterećenja prenose se s težine korisnika, trgovina, lakih metalnih peći, koje se mogu montirati bez vlastitog temelja.

Samo su neujednačene sile kočenja opasne za konstrukcije od armiranog betona:

 • glina ima ljuskastu strukturu, s obilnim kvašenjem i smrzavanjem povećava volumene neujednačeno, estrih može se poderati, podići u zasebnom području bez mogućnosti oporavka;
 • drobljeni kamen i pijesak su nemetalni materijali, čak i ako su zasićeni vodom do maksimuma, povećat će se ujednačeno tijekom smrzavanja;

Drugim riječima - pod će se ravnomjerno uzdizati na tlu, u proljetnom ledutopi, dizajn se spušta u sličan položaj bez oštećenja. Plodni sloj je opasno skupljanje zbog obilja organske tvari unutar crnog tla.

Stoga se podloga za tlo na tlu izrađuje na sljedeći način:

 • sloj pluga je potpuno odsječen (obično 0,4–0,6 m dubine);
 • jama je obložena geotekstilom kako bi se spriječilo miješanje nemetalnih materijala s tlima;
 • na vlažnom tlu proizvodi se slojeviti ruševina, svaki sloj od 15 cm se zbije ručno ili se vibrira površinom, uz niži GWL, koristi se jeftiniji pijesak.

  Zbijanje nemetalnih materijala za pod preko tla.

U ovom slučaju postoji nijansa:
 • betonski pod na podu mora biti zaštićen od vlage u tlu;
 • hidroizolacijski sloj je izrađen od valjanih bitumenskih ili polimernih materijala;
 • krovni materijal, Bikrost, steklogidroizol i drugi materijali mogu se valjati preko ruševina, ali je vrlo teško zaptivati ​​spojeve traka s preklapanjem, uz daljnje hodanje po površini hidroizolacije za polaganje armaturne žičane mreže i obuće, neravnih rubova šljunak.

Zbog toga se tucani kamen prelijeva tankim izravnavajućim slojem pijeska ili izlijeva podnožje. Ovaj estrih izrađen je od betona male čvrstoće B7.5, nije ojačan, ima debljinu od 3-5 cm, koristi se kao stol velikog formata za valjanje i brtvljenješavovi hidroizolacijskog materijala.

Vezivo za hidroizolaciju.

Važno! Za razdvajanje ovog tvrdog temeljnog sloja, ekstrudirane polistirenske trake su vertikalno postavljene duž oboda temelja ili je površina potpornih konstrukcija zalijepljena s prigušnom trakom.

Izolacijski slojevi

Tradicionalno za konstrukcije od armiranog betona, izolacijski slojevi su:

 • hidroizolacija - leži na tlu ispod estriha;
 • toplinska izolacija - zadržava geotermalnu toplinu ispod zgrade kako bi se spriječilo oticanje mraza.

  Hidroizolacija i izolacija poda na tlu.

Savjet! Hidroizolacija nije potrebna za lijepljenje na podlogu, dovoljno je da se osigura nepropusnost spojeva pojedinih traka valjanih materijala.

Međutim, u većini slučajeva podloga je obložena bitumenskim mastiksom i na njega se nanosi stakleni hidroizol kako bi se povećao vijek trajanja ovog sloja, budući da ga kasnije nije moguće popraviti.

Pri odabiru grijača za pod na tlu treba uzeti u obzir:

 • mineralna vuna se može skupiti jer je gustoća tih materijala niža od gustoće drugih toplinskih izolatora;
 • bazalt i staklena vlakna gube svoja izolacijska svojstva kada su vlažna, a vlaga iz tih materijala ne može ispariti u betonskoj konstrukciji;
 • Ecowoola u estrihima se ne primjenjuje.

Ekstrudirana polistirenska pjena.

Stoga ostaju istisnuta ekspandirana pjena od ekspandiranog polistirena, pjenasto staklo i ekspandirana glina. Ekstrudirana polistirenska pjena visoke gustoće ima najbolji omjer kvalitete i cijene, koja se najčešće koristi u podu na tlu. Ovisno o prisutnosti toplog poda, debljina izolacije je 5–15 cm, a šavovi se pune montažnom pjenom.

Betonski estrih

Standardi zajedničkog pothvata ne ukazuju na to da bi se estrihe i podovi uz tlo, što zapravo jesu, trebali ojačati. Međutim, da bi se produljio vijek trajanja, žičane mreže (žica od 4 mm, ćelija 5 x 5 cm) postavljaju se u donju razinu zaštitnim slojem od 2 do 3 cm, a za to se mreža postavlja na vodonepropusnost preko betonskih ili polimernih obloga. Zabranjeno je koristiti podrezivanje i drobljenje kamena.

Debljina estriha odabire se ovisno o podnoj konstrukciji na tlu i radnim uvjetima:

 • minimalno 7 cm u odsustvu kontura toploga poda;
 • 10 cm pri ugradnji metalne peći bez vlastitog temelja s dodatnim slojem armature u području rada grijača;
 • 15 cm pri visokim radnim opterećenjima, prisutnost vodenih podnih grijaćih cijevi ili grijaćeg kabela, izrada kosina u smjeru odvoda za skupljanje odvoda u perionici i parnoj sobi.

  Podna torta na tlu za kupanje.

Važno! Za estrih se koristi gotov beton od B12.5;instalirani svjetionici, osobito kada je potrebno izraditi padine.

Podne obloge

Najlakše je obložiti betonsku ploču (ploču) pločicama ili porculanskim kamenom. Međutim, na takvom premazu nije ugodno hodati bosi. Nije ekonomski izvedivo instalirati kotao za podno grijanje poda u kadi, operativni troškovi dramatično se povećavaju pri odabiru električnog grijanog poda.

Podne pločice.

Prema tome, podne obloge se mogu skidati na pločice ili se izrađuju drveni podovi s prorezima:

 • podne ploče polažu se s razmakom od 1 - 2 cm na trupcima za gravitacijsko uklanjanje vode;
 • ljestve su integrirane u estrih sa suhim hidrauličkim bravama na koje se skreće sa svih strana.

Stoga se kolač poda duž tla unutar kupelji može modificirati ovisno o specifičnim uvjetima rada i prisutnosti u konstrukciji grijanog poda.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije