Kako napraviti topli pod u kupaonici vlastitim rukama

Obično se u kupaonici podnice stvaraju od keramičkih pločica ili porculanskih pločica. Nedostatak ovih materijala je u tome što su hladni na dodir, a neugodno je kretati se po njihovoj površini. Poboljšanje poda pomoći će poboljšanju situacije.


Prednosti toplog poda u kupaonici

Premještanje bosa nakon tuširanja na hladnoj površini pločice u kupaonici je neugodno, osobito tijekom hladne sezone. Zbog toga je ugradnja sustava podnog grijanja dobar izlaz za svakog vlasnika nekretnine.

Instalacija grijanog poda u kupaonici može se nazvati modernim rješenjem.

Podna površina s zagrijavanjem osigurava ravnomjerno kretanje toplih zračnih masa po prostoriji, a osim toga, premaz će uvijek biti suh. Kapi vode koje su pale na pod gotovo se suše. U zatvorenom prostoru, čak iu najokušenijim područjima, neće biti uvjeta za rast plijesni i plijesni.


Uređaj toplinski izoliranih podova u kupaonici omogućit će:

 • u njoj održavati ugodnu mikroklimu;
 • uklonite višak vlage koji se pojavljujenakon usvajanja postupaka od strane članova obitelji;
 • osušite vlažan zrak iz vlažne odjeće na grijaču ručnika.

U stambenim zgradama možete opremiti dvije vrste sustava podnog grijanja za prostore u kojima postoji visoka vlažnost - voda i električna energija.

Vruće podne vode

Najekonomičnija, učinkovitija i sigurnija opcija za stvaranje autonomnog grijanja smatra se podnim grijanjem u vodenoj kupelji, koja je sustav postavljen u estrih i sastoji se od cijevi (metal-plastika ili plastika) uz koje se kreće vruća rashladna tekućina.

Kontrola temperaturnog režima provodi se zbog prisutnosti takvog uređaja kao termostata. Kruženje rashladnog sredstva provodi se pomoću specijalnih crpki koje su uključene u sustav.

U kolektorskom ormaru nalaze se dvije cijevi, od kojih je jedna napajana toplom vodom koja dolazi iz izvora grijanja u sustav grijanja. Funkcionalna svrha druge cijevi (povratnog voda) je skupljanje rashladnog sredstva za hlađenje i njegovo vraćanje u uređaj za grijanje.

Tipično, potrošači u tu svrhu koriste plinski kotao, u kojem se tekućina zagrijava i zatim ponovno transportira do dovodne cijevi. Kao što je već spomenuto, pritisak u sustavu, a time i kontinuirano kretanje rashladnog sredstva osigurava posebnu pumpu.


Podno grijanje u kupaonici ima nekoliko značajnih prednosti, ako usporedimos električnim grijanjem:

 • ušteda energije, čija se cijena povećava;
 • nema elektromagnetskog polja i, shodno tome, zračenja.

Glavni nedostaci vodenog poda su komplicirane specifičnosti ugradnje i spajanja. Činjenica je da u privatnom kućanstvu ili u stanu gdje je instalirano individualno grijanje, ne bi trebalo biti problema s priključivanjem na izvor vrućeg nosača topline.

No, što se tiče stanova s ​​centraliziranom opskrbom toplom vodom, zabranjeno je priključivanje vodenog poda na toplinsku strukturu u kućama koje su izgrađene dugo vremena. Osim toga, u kupaonicama takvih zgrada nije predviđeno grijanje prostora. Priključak je dopušten samo za cijev za vruću vodu. No, takve radnje povezane su s ponovnim razvojem, a za to se mora dobiti dopuštenje od nadležnih tijela.

Električno podno grijanje

Kada nema individualnog grijanja u kući, rješenje kao što je topli pod u kupaonici treba se odbaciti iz vruće vode. Možete ostati na drugoj opciji - uređenje električnog grijanja premaza.

U tom slučaju grijaći elementi će biti pod betonskom vezom, tako da izravan kontakt između stanara i električnog kabela nije moguć.

Podno grijanje u kupaonici s električnom energijom može se ostvariti na jedan od dva načina. Prvi je povezan s polaganjem električnog kabela, a drugi s ugradnjom filmainfracrveni (IF) topli pod, koji je platno, širine od 40 centimetara do jednog metra.

Prolaskom struje kroz električni kabel za grijanje počinje ispuštanje topline u okolni prostor. Činjenica je da je u ovom slučaju to dirigent visokog otpora. Toplinski izolator je sigurno smješten ispod kabela, tako da je protok topline usmjeren prema gore, umjesto da zagrijava strop u susjednom stanu.


Prednosti takvog sustava mogu se razlikovati lakoćom ugradnje, a od minusa - prisustvom elektromagnetskog zračenja i značajnom potrošnjom električne energije.

Kod postavljanja IF podnog grijaćeg elementa bit će grafit. Sve komponente sustava zapečaćene su u polietilenu. Zovu ga tako jer funkcionira u infracrvenom području. Folije se zagrijavaju na temperaturu koja ne prelazi +45 ° C.

Glavna prednost toploga IF poda je da zračenje s njegove površine ima pozitivan učinak na ljudsko tijelo.

Filmska inačica razlikuje se od načina izrade toplog poda u kupaonici pomoću kabela, tako da tijekom procesa instalacije nije potrebno opremiti cementni estrih. Kao rezultat toga, razina polaganja poda neće rasti, a rad će biti jeftiniji.

Kao što se može vidjeti na fotografiji, filmske trake su raspoređene paralelno preko cijele zagrijane površine, a zatim su međusobno povezane. U slučaju da jedna od slika ne uspije, pod kupaonice još uvijek ostajetoplo. Istina, za spajanje električnog podnog grijanja nužno je postaviti posebnu liniju 25 A s ploče s RCD-om.

Priprema za ugradnju podnog grijanja

Prije svega, morate odlučiti kako zagrijati podove u kupaonici. Ovisno o izboru sustava grijanja, napravite plan i projekt. Dijagram prikazuje mjesto na kojem će se senzor, termostat montirati i priključiti grijaći element.


U tom slučaju, potrebno je uzeti u obzir nepotrebnost grijanja poda ispod kupaonice i na području umivaonika. Zahvaljujući shemi, možete lako izračunati količinu materijala.

Ugradnja podnog grijanja

Instalacijski radovi se izvode u fazama:

 1. Prije svega, prije nego što napravite topli pod u vodenoj kupelji, morate rastaviti stari premaz i ukloniti estrih na pod. Budući da morate raditi u prašnjavom okruženju, treba voditi računa da zaštitite svoje dišne ​​putove.
 2. Tada se gruba podloga mora izravnati što je više moguće pomoću samonivelirajućih mješavina ili cementnog estriha ako visina pukotina i drugih nedostataka prelazi 10 milimetara.
 3. Zatim odredite mjesto kolektora i druge kontrole sustava. Moraju imati slobodan pristup. Kućište se obično postavlja na malu visinu od poda. U nju ulaze cijevi koje dolaze iz kotla za grijanje i montiraju se zaporni ventili. Ovi elementi povezuju kolektor u obliku cijevi i postojećih grana od nje, a zatim do njihspojite cjevovod za vruće rashladno sredstvo.
 4. Na osnovnu površinu se stavlja valjani vodonepropusni materijal. Njegovi se plahte preklapaju, posebno obraćajući pozornost na zategnutost zglobova. Da biste to učinili, upotrijebite posebnu traku. Ne smijemo zaboraviti na potrebu da se prekrije 10 centimetara na površini zidova.
 5. Montaža toplinsko-izolacijskog sloja od tehničkog čepa, mineralne vune, posebnih otirača ili lijevanja na ekspandiranu glinu. Ako se prostorija nalazi na prvom katu, debljina izolacije mora biti najmanje 10 centimetara. Kada se kupaonica nalazi iznad grijanog stambenog prostora, dovoljan je sloj od 5 cm.
 6. Na vrhu izolacije se postavlja mreža za ojačanje ili poseban okvir. Stavili su cijev s vodom. Stručnjaci preporučuju početi od dalekog ugla. U većini slučajeva promatrana je udaljenost od 25-50 centimetara između cijevi. Smješteni su u spiralu ili zmiji. Morate znati da kada se instaliraju grijani podovi u kupaonici vlastitim rukama, razmak između zida i vanjskih cijevi ne smije prelaziti 8 centimetara.
 7. Cijevi za dovod i povrat su spojene na specifične kolektorske ventile. Počnite testirati sustav radi izvedbe. U tu svrhu isporučuje se zagrijana voda i ispituje se je li došlo do curenja. Protok rashladnog sredstva.
 8. Prije nego što pređemo na završnu fazu, potrebno je da se pod potpuno ohladi. Zatim ulijte još jedan sloj estriha, ne zaboravljajući kontrolirati vodoravnopokrivenost. Visina bi trebala biti 3-7 centimetara. Nakon što je baza suha, topli pod u kupaonici ispod pločice ili drugog poda je spreman. Dopušteno je upravljanje sustavom grijanja najranije mjesec dana - u protivnom će se pojaviti praznina ili će se ispucati.

Izrada električnog grijanog poda

Prije izvođenja podnog grijanja u kupaonici do instalacije sustava, električni kabel se posebno dovodi do termostata i na kraju se spojnica izlije ispod grube podloge.

Zatim nastavite s ugradnjom toplinski izolirajućeg folijskog materijala. Ako izolacija nema reflektirajuću foliju, koristite aluminijsku foliju. Na vrhu sloja toplinskog izolatora postavljena je armaturna mreža, koja se tada neće pregrijati.

Montirajte sustav grijanja prema projektiranoj shemi. Kabel je učvršćen pomoću vrpce ili s posebnim kopčama, čime se osigurava da se ne ukrsti. Poželjno je spojiti električni kabel s grijanjem na mjestu što bliže termostatu. S druge strane, termostat se nalazi na udaljenosti od 80-100 centimetara od površine poda.


Termalni senzor upakiran u valovitu cijev i smješten između dva reda kabela. Prije punjenja estriha, morate osigurati integritet postojećih spojeva i spojki i provjeriti otpor kabela. Preporučuje se otkrivanje nedostataka prije ugradnje kabela u estrih, debljine otprilike 5 centimetara. Vidi također: "Kako napraviti."učinite to sami toplom podu - mogućnosti montaže s primjerima. "

Valovite cijevi i toplinski senzori trebali bi stršiti iznad površine estriha. Ponovno izmjerite otpor kabela i pričekajte dok se otopina ne stvrdne. U podnoj košuljici nisu dopuštene praznine, jer će se inače kabel pregrijati. Sustav nije uključen prije 28 dana, dok beton ne dostigne maksimalnu čvrstoću.

Pod s upotrebom termomata dopušteno je ugraditi ispod podne obloge, tako da ih se potpuno stvrdne u ljepilo za pločice.

Ugradnja sloja UV folije

Ako sumnjate u to da li je pod u kupaonici grijani ili vodeni, možete uzeti u obzir inovativnu opciju grijanja podne površine - filma.

Radovi na instalaciji infracrvenog podnog grijanja slični su onima koji se izvode pri polaganju kabela. Razlika je u širenju filmskih mreža paralelno jedna s drugom. Postoji jedna važna prednost UV poda - može se koristiti bez lijevanja estriha izravno ispod podne obloge, što može biti, na primjer, keramička pločica. Film se stavlja u otopinu ljepila za pločice.


Postoji još jedan način za ugradnju UV podnog sušenja pomoću posebnog zaštitnog filmskog materijala. Tek tada je završni sloj položen.

Jednostavno postavljanje i jednostavno rukovanje čine električno podno grijanje kupaonicom najbolje rješenje.