Kako napraviti topli pod od centralnog grijanja u stanu

Mnogi vlasnici danas sve više skreću pozornost na sustav podnog grijanja i pribjegavaju postavljanju u vlastite domove. Najpopularnije grijanje vode na podu u stanu, spojeno na sustav centralnog grijanja, o čemu će se raspravljati.


Podno grijanje vode u stanu

Postoji mnogo uputa koje govore kako montirati sustav podnog grijanja, ali uglavnom su napisane za vlasnike privatnih kuća. Kako biti stanari stambenih zgrada koji žele stvoriti toplinu i udobnost u svom domu.

U njihovom slučaju može postojati grijani pod iz centralnog grijanja u stanu, ali će postupak instalacije imati niz nijansi. Prije svega, postavljanje takvog sustava dovelo bi do neravnoteže temperaturnog režima sa sobama koje se nalaze u susjedstvu.


Nepismeno ugrađeni topli pod će biti primjećen od strane inspektora iz službe stanovanja i komunalnih usluga, što je ispunjeno sankcijama za vlasnika.

Problemi s instalacijom u stanu

Prije polaganja toplinski izoliranog poda od grijanja u stanu preporuča se upoznavanje s popisom mogućih problema koji se javljaju prije vlasnika

  • temperatura rashladnog sredstva u sustavu centralnog grijanja je vrlo visoka. Voda s temperaturom od 70-90 stupnjeva Celzija ne može se koristiti u cjevovodima položenim u podu. Dopuštena brzina je unutar 50 stupnjeva Celzija. Ako se ovaj parametar prekrši, sustav će se oštetiti i automatski postati prijetnja podnoj oblozi koja ne podnosi visoke temperature;
  • postoji zabrana ugradnje takvog sustava grijanja u stambenim zgradama. Vođeni zakonom, svaki inspektor iz stambenih i komunalnih službi može kazniti vlasnika;
  • grijanje se može povezati dizalom i grijanim podom samo uz pomoć bakrenih cijevi, koje su skupe i zahtijevaju posebne vještine od osobe koja ih postavlja. Vidi također: "Što je bolje topli pod ili baterije - za i protiv sustava."

Alternativno rješenje

Ako je iz centralnog grijanja nemoguće položiti toplu podlogu vode, tada električni tip ovog sustava dolazi do spašavanja vlasnika. Lakše je instalirati i sve obaviti sami. Prednost je u tome što u stambenoj zgradi takav sustav ne remeti ravnotežu i dopušten je za uporabu.


Potrebno je samo uzeti u obzir kapacitet takvog sustava kako bi se izbjeglo preopterećenje električne mreže. Prostorno električno podno grijanje zauzima puno manje prostora, što ga čini estetskiFotografija sobe i svatko tko ulazi u stan neće sumnjati da nešto nije u redu s podom.

Na zakonodavnoj razini, električno grijanje je dopušteno i može se primijeniti u bilo koje doba godine, dok poda vode ovisi o sezonskoj opskrbi toplom vodom. Prema tome, može funkcionirati isključivo u razdoblju od jeseni do proljeća - sezone grijanja.

Metode spajanja u podu s grijanom vodom u stanu

Ako je cilj vlasnika još uvijek topao pod od akumulatora u stanu, tada će morati odabrati jednu od modifikacija sustava koja omogućuje spajanje bez ometanja funkcionalnih parametara.


Poznate su sljedeće sheme montaže:

  1. Priključivanje strujnog kruga izravno na radijator grijanja. Ova metoda je najlakša i za instalaciju će biti potrebna pumpa s malom snagom. Prema financijskom stanju vlasnika, takav sustav neće pogoditi. U sustavu ima mnogo nedostataka, jer neće raditi na regulaciji temperature u njemu, ali će se u općem usponu visoke zgrade temperatura vode smanjiti, što može izazvati nezadovoljstvo među susjedima.
  2. Izravno povezivanje preko ventila za uravnoteživanje na obilaznici. Ovom metodom moguće je smanjiti temperaturu vode koja ulazi u cijevi za podno grijanje. Preporučuje se uporaba cijevi promjera 1,6 cm, a ukupna dužina konture ne smije prelaziti 70 metara. Za crpljenje vode u sustavu, crpka mora imati dovoljnu snaguistiskivanje 5-10 litara vode u sekundi s tlakom od 1-2 metra u sekundi.
  3. Grijani pod također se može spojiti preko troputnog ventila. Njegovo uvođenje u sustav grijanja smanjit će potrošnju topline na konturi grijanog poda. Termostat postavljen na ovaj ventil će regulirati temperaturu i održavati potrebnu vrijednost u svakom trenutku. Dodatna modifikacija sustava kroz ugradnju dvosmjernog ventila omogućuje blokiranje protoka rashladnog sredstva u sustav uz nagli pad njegove temperature u krugu grijanja stana.
  4. Korištenje zapornog ventila i dva trokraka ventila. Ovakva konstrukcija omogućuje regulaciju temperature vode u krugu grijanja pomoću "povratka". Dvosmjerni ventil omogućuje pumpanje vode da ne radi uzalud. U suprotnom, oprema se može slomiti zbog pregrijavanja, a sam sustav će tijekom rada trošiti znatno više električne energije.
  5. Najfunkcionalnija opcija izrade podnog grijanja iz centralnog grijanja je ugradnja sustava s vanjskim osjetnikom temperature. U slučaju pregrijavanja rashladnog sredstva, dovod rashladnog sredstva u krug grijanja automatski će se blokirati. Čim se voda vrati na svoju prvobitnu temperaturu i ispuni traženu vrijednost, cirkulacija će se nastaviti. Takav instalacijski sustav će izbjeći prekomjerno hlađenje kruga grijanja stana. Ponekad se na takvom sustavu instaliranekoliko senzora temperature za veću učinkovitost. Vidi također: "Kako napraviti toplu podnu vodu s spojnicom i bez nje - slijed akcija."

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da se instalacija podnog grijanja spojenog na krug grijanja može provesti na bilo kojoj osnovi. Najbolje je ojačati strop i fiksirati cijevi za podno grijanje na mrežu.


Drvenasto postolje trupca također omogućuje ugradnju toplog podnog sustava u udubljenja posebno izrezana u šipkama. Ponekad se topli pod može koristiti kao glavno grijanje. U tom slučaju prednost sustava je u tome što na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda oprema koja se koristi za grijanje prostorije neće biti vidljiva. Vidi također: "Kako napraviti topli pod od grijanja - trikovi iz prakse."

Rezultat

Polaganje grijanog poda spojenog na centralni sustav grijanja može se obaviti samostalno. Za visokokvalitetno oblikovanje preporuča se unaprijed pripremiti plan. Također je vrijedno shvatiti da će alternativni sustavi grijanja koštati mnogo manje i zahtijevati mnogo manje vremena za njihovo instaliranje.

Ako je izbor pao na podu toplinski izoliran vodom, tada će stručnjaci moći pomoći pri polaganju i povezivanju s poštivanjem svih pravila. Profesionalci će preuzeti odgovornost za kupnju svih komponenti i pružiti jamstvo za pružene usluge.