Estrih ispod pločica - napravite to sami

U nekim slučajevima ne postoji alternativa za podove od keramičkih pločica. I to ne čudi, budući da se površina pločica lako čisti, što znači da će soba uvijek biti čista. To posebno vrijedi za područja kao što su kupka ili WC, gdje je pitanje sanitarnih uvjeta na prvom mjestu. Za sve to, pločica ima značajan nedostatak. Ako se pod ne zagrije, bit će previše hladan u usporedbi s ostalim katovima.


Većina vlasnika stanova vjeruje da profesionalni graditelji postavljaju keramičke pločice, iako to košta puno novca. Dio vlasnika pokušava uštedjeti novac polaganjem pločica vlastitim rukama. Ali za to morate znati tehnologiju stylinga.

Izbor podnih pločica i mješavine ljepila

Odabir podne pločice je odgovoran i ozbiljan zadatak. Nije dovoljno obratiti pozornost na njezinu boju. Prvo, trebate vrlo pažljivo izračunati pravu količinu pločica. Treba imati na umu da se neki, iako nisu veliki, mogu podijeliti tijekomslaganje. Stoga, morate kupiti s marginom. Što je prostor za polaganje veći, potrebno je uzeti više pločica.

Također treba biti svjestan da podne pločice mogu imati različitu debljinu, a što je pločica tanja, to je glatko. Nikada nemojte na pod staviti glatku pločicu. Uvijek treba dati prednost grubim pločicama.

Pločica za pod uvijek se razlikuje od pločice na zidovima ne samo svojom konfiguracijom, već i materijalom od kojeg je izrađen. Podna pločica je uvijek deblja i teža. I to ne čudi, budući da je podna pločica dizajnirana za teška opterećenja. Podna pločica uvijek vrijedi više novca nego zidna pločica. I još jedna nijansa: podna pločica se obrađuje mnogo teže od zidnih pločica.


Pri odabiru mješavine ljepila treba uzeti u obzir uvjete u kojima će se koristiti pločica. Ako je potrebno ljepilo za polaganje pločica na ulicu, onda je prirodno da bi trebao biti otporan na mraz. Ako je u prostorijama kao što su WC ili kupka, ljepilo koje odbija vodu bolje odgovara. Vidi također: "Kako napraviti estrih u kupaonici - vrste i metode uređenja."

Dobra opcija je univerzalna mješavina ljepila, pogodna za polaganje pločica, unutar i izvan prostora. Pod strožim temperaturnim uvjetima treba dati prednost specijaliziranim smjesama (otpornima na toplinu ili hladnoću).

Pripremni radovi

Popravci ili građevinski radoviuključuje nekoliko različitih stupnjeva, uključujući stupanj izravnavanja poda. Moguće je da stara podna obloga (npr. Estrih) ne ispunjava sve zahtjeve, a zatim poduzeti korake za njeno uklanjanje. Samo s takvim pristupom moguće je dobiti ravnu podlogu za polaganje pločica. Prije popravka poda, potrebno je dovršiti popravke kako bi se poravnali zidovi i stropovi.

Za pripremne radove trebat će neki alati. To su dlijeto, čekić, špatula, cementno-pješčani mort, itd. Izvršavanje takvih radova zahtijeva strogo poštivanje sigurnosnih propisa, tako da se morate sukladno tome oblačiti pomoću osobne zaštitne opreme, kao što su rukavice i naočale. Osim toga, potrebno je osloboditi sobu od stranih predmeta, kao i vodovodne predmete.


Stara površina oslobođena je krhotina, što može biti posljedica rastavljanja starih pločica ili starih drvenih podova. Poželjno je usisati površinu prije nego što počnete popunjavati pukotine, pukotine i ponore.

Vrlo je važno da je soba dobro zatvorena kako bi se spriječila propuh. Temperatura u prostoriji treba održavati na + 20 ° C, uz fluktuacije od 5-7 ° C, u jednom ili drugom smjeru.

Razlike u tehnologiji izravnavanja betonskih i drvenih površina

U većini slučajeva temelj poda su betonske ploče. kakoU pravilu, strana ploče koja služi kao pod ima površinu koja ima refleksnu površinu s različitim prevjesima ili šupljinama, a horizontalne nepravilnosti mogu biti od 5 do 10 cm. Stoga se prije polaganja pločice podloga mora izravnati i vodoravno i na površini. To će uštedjeti skupu mješavinu ljepila.


Što se tiče drvenog poda, podloga uopće nije prikladna, ako estrih nije postavljen ispod pločice. Ako je pod star, onda je bolje da ga riješite, zamijenite obrađene ploče i instalirate dodatne zaostatke (pročitajte: "Kravata na drvenom podu ispod pločice - pravila uređaja"). Debljina ploča mora biti najmanje 30 mm. Za pouzdanost, drvena konstrukcija je obrađena antiseptikom, a vodootporni sloj i armaturna mreža su položeni na vrhu. Tek nakon toga ulijemo pod ispod pločice.

Nakon ulijevanja estriha na drvenu podlogu treba pustiti da se osuši. Tipično, takva glazura se može sušiti mjesec dana (više: "Koliko se cementne košuljice suši - pravila za sušenje").

Procjena i metode za uklanjanje zakrivljenosti poda

Da biste saznali kako baza uopće nije, trebate koristiti razinu. Postoji dovoljan broj razina modela, uključujući vodu i laser. Bez obzira na to koliko su različite vrste razina precizne, sve one imaju pogreške.

Za određene uvjete, odabrana je razina koja vam omogućujeubrzati proces mjerenja zakrivljenosti poda. Možete uzeti najčešću razinu gradnje i mjeru ne gori od razine lasera ili vode. Sve ovisi o tome koliko dobro graditelj zna kako koristiti tu ili onu razinu.


Za početak, potrebno je odrediti najvišu točku na površini i dodati joj 3-4 cm, što će označiti visinu glavnog kata.

Nakon što ste odredili visinu glavnog kata, možete nastaviti do konačnog poravnanja.

Samonivelirajuća punila

Nakon pripremne faze, možete nastaviti na pozornicu, kako popuniti pod ispod pločice (više detalja: "Niveliranje poda ispod pločice: kako to učiniti sami"). Postoji nekoliko načina za rješavanje ovog problema. Najlakše i najpouzdanije je ispuniti površinu samonivelirajućom masom. Sve suhe smjese za lijevanje imaju cementnu podlogu.

Mogu se podijeliti u dvije vrste: debela, za grubo poravnanje i tekućinu, za završnu obradu.

  1. Prva vrsta mješavina omogućuje izravnavanje sloja do 40 mm.
  2. Drugi tip, više tekućine, za gornji sloj, u pravilu, je ispunjen tankim slojem. Površina je savršeno ravna i glatka.


Popunjavanje poda ispod pločica vrlo je ozbiljan i odgovoran događaj, što ovisi o kvaliteti pripremnih radova. U slučaju slabog prianjanja, poplave se mogu ljuštiti i puknuti, što nije poželjno.

Plus, sPriprema mješavine i lijevanje ne bi trebala trajati 20 minuta ili dulje. Poplave bi trebale biti kontinuirani proces. Racionalnije je i razumnije ispuniti katove zajedno: jedna osoba priprema smjesu, a druga ispunjava.

Pri pripremi smjese za izlijevanje estriha treba slijediti slijedeća pravila. Prvo, strogo se pridržavajte uputa napisanih na paketu. Voda treba biti onoliko koliko je naznačeno u uputama, inače će trpjeti čvrstoća poda.


Drugo, smjesa brzo stvrdne, tako da gnječenje puno smjese ne bi trebalo biti. Treće, koristite samo hladnu vodu na sobnoj temperaturi. Kada se koristi topla voda, procesi postavljanja postaju sve akutniji. Moguće je da pod neće raditi.

Korištenje suhih kupljenih mješavina je opravdano kada zakrivljenost poda nije velika granica, u protivnom će estrih biti skup.

Cementni estrih

Kada pod vlastitom pločicom napravite podnu podlogu, bolje je koristiti cementno-pjeskovitu mješavinu koja je dokazana tijekom godina. Takav estrih nije samo pouzdan, nego i jeftin, što je vrlo važno. Osim toga, ova metoda je primjenjiva sa značajnim padovima, od 5 cm i više. Unatoč činjenici da je lijevanje poda betonskom mješavinom prilično naporno, mnogi se zaustavljaju na ovoj varijanti, kao i na optimalnijoj.

Kako napraviti pločica ispod pločica, tako da je služio za mnogo godina? Najvažnije strogou skladu s tehnologijom i zapamtite da kvaliteta estriha jako ovisi o kvaliteti pripreme površine.


Pripremne operacije sastoje se ne samo od čišćenja površine krhotina i prašine, već i od odgovornih i točnih mjerenja veličine razlika. U isto vrijeme, na zidovima treba ostaviti tragove, koji će morati navigirati prilikom postavljanja svjetionika. Kao svjetionik možete koristiti ravnu drvenu gredu ili koristiti kupljeni metal. Svjetionici početi montirati, polazeći od zida 15-20 cm.

Udaljenost između svjetionika ovisi o duljini pravila. Treba imati na umu da što je više svjetionika instalirano, to će površina biti bolja. Obično je udaljenost između svjetionika oko 1 m. Postavljanje svjetionika je mukotrpno i odgovorno tehnološko djelovanje. O tome koliko će glatko biti izloženi i ovisit će o ravnomjernosti estriha.

Nakon toga možete pripremiti otopinu i zaliti estrih. Za rješenje se uzima 1 dio portland cementa i 3 dijela suhog pijeska. U proces miješanja stalno se dodaje voda kako bi se pogodila gustoća otopine. Rješenje se izlijeva između svjetionika, a sada su mnogi zainteresirani kako uskladiti kravatu ispod pločica.


Budući da imamo svjetionike, moramo uzeti pravilo i spustiti ga na svjetionike. Nakon toga, pravilo se produžuje kroz svjetionike, što rezultira izravnavanjem otopine. Prilikom povlačenja pravila možete napraviti kretanje male amplitude ili desno-lijevo. takootopina je bolje raspoređena po površini.

Nakon izlijevanja potrebno je da se vrijeme estriha dobro osuši, dok se događaji ne mogu prisiliti, kao što je prisilno sušenje. Tako možete pokvariti sav posao. Vrlo je važno da se suši pod prirodnim, stalnim temperaturnim uvjetima. Tada se pukotine neće pojaviti na estrihu, i to će služiti dugi niz godina.

Postoji nešto poput suhog estriha ispod pločica. Njegove prednosti su očite, budući da nije potrebno baviti se "mokrim" poslom. To, zauzvrat, ubrzava popravke. Suhi estrih ispod pločice izvodi se pomoću ploča od gipsanih vlakana koje su pričvršćene na podlogu. Zadatak je uvelike pojednostavljen ako je baza drvena. Osim toga, takva glazura može produljiti vijek trajanja starog poda, jer kada je instaliran nema vlage.

Smjesa ljepila i piljevine za drvene površine

Ako postoji drvena podloga koja zahtijeva poravnanje, tada možete koristiti drugi način. Sastoji se u tome da se pod ili bilo koja druga površina izravnava jednostavnom mješavinom koja se sastoji od piljevine i PVA ljepila. Usklađivanje se provodi strogo na razini sa svjetionicima. Mješavina piljevine i PVA ljepila može vrlo brzo postaviti, ako ne i navlažiti piljevinu vodom.


Ako je pod "harmonika", možete ih podrezati pomoću ploča od iverice, šperploče ili lesonita. To se postiže lako, jer drvena podloga omogućuje da se takve ploče učvrste na bilo koju dostupnu.na neki način.

Ljepljiva smjesa se suši dovoljno dugo, ali se čvrstoća dobiva na najvišoj razini.

Dovršavanje niveliranja podloge

Nakon izlijevanja estriha, bez obzira na to koji se materijali koriste, estrih mora biti potpuno suh. To može potrajati od 10 do 72 sata, kao što je naznačeno u uputama za uporabu. Unatoč tome, ne treba žuriti, jer se smjesa unutra stvrdnjava mnogo dulje nego na površini.


Mnogo ovisi o materijalu i drugim čimbenicima, kao što su temperatura okoline, vlažnost i osnovni materijal. Već dugo vremena glazura se suši na drvenoj podlozi, jer baza ne upija vlagu. Zapravo, ako je baza vodonepropusna, pločica se ne može postaviti na bazu ranije od mjesec dana. Bolje je biti siguran još jednom nego žaljenje zbog žurbe.