Punjenje toplinski izoliranog poda - kako ispravno napraviti spojnicu

Prilikom uređenja cementno-pješčanih (betonskih) estriha potrebno je strogo se pridržavati tehnologije izvođenja radova. Inače, takva podloga pod grijanim podom može puknuti uslijed stalne promjene temperature grijanja tekućine za prijenos topline koja se kreće duž kruga grijanja.


Kada se pod ispod toplog poda učini neispravno, vjerojatno će u skoroj budućnosti podloga biti podvrgnuta deformaciji, a sustav grijanja će postati neupotrebljiv. To će biti nemoguće vratiti.

Sav posao će morati početi ispočetka. Zato je tako važno znati kako pravilno popuniti pod u toploj vodi, kao na fotografiji.

Temperaturna razlučivanja

Razlog zbog kojeg se pukotine najčešće pojavljuju na površini betonske podloge je pogrešno smještena i kompenzira praznine. Pravila za uređenje podnog grijanja ne predviđaju ugradnju monolitne ploče u prostorije složenog rasporeda ili u velikim sobama.

U tom slučaju, procijenjena grijana površina je podijeljena u nekoliko zona, ograničavajući ih na prigušnu traku širine 5-10 milimetara.

Raspored temperaturnih praznina izvodi se uzimajući u obzir sljedećenijanse:

 1. Veličina svake zone ne smije prelaziti 30 kvadrata, a duljina stranica manja od 8 metara. Omjer parametara zidova prostorije ne može odgovarati omjeru 1: 2.
 2. Kada soba ima složeni raspored, podijeljena je na zone u obliku kvadrata ili pravokutnika.
 3. U nekim slučajevima, linije razdvajanja koriste se s lopaticom oko trećine dubine otopine.
 4. Nakon što je beton otvrdnuo, spojevi su zabrtvljeni.


Prema pravilima zajedničkog ulaganja 41-102-98:

 1. Prilikom ulijevanja poda, prilikom ugradnje kruga grijanja treba koristiti jednodijelne cijevi.
 2. Pri polaganju cjevovoda koji prelazi temperaturni spoj, potrebno je zaštititi izvor topline valovitom oplatom dužine više od jednog metra.
 3. Cijevi moraju biti učvršćene na pod pomoću posebnih V-nosača ili žice s mekanom podstavom.

Pripremni radovi prije lijevanja

Prije ulijevanja toplog poda potrebno je obaviti niz pripremnih aktivnosti, uključujući:

 • raspored baze za otopinu;
 • ugradnja svih krugova grijanja.

Kada se stvara topli pod, punjenje estriha vrši se nakon polaganja tzv. „Kolača“.


Izrađuje se u određenom nizu:

 1. Da bi se osigurala hidroizolacija , polimerni film debljine 200-250 mikrona stavlja se na podlogu.
 2. Zatim stvoriti toplinsku izolaciju koriste tanki sloj pjenastog polietilena, čija je jedna strana prekrivena folijom koja reflektira toplinu. Možete koristiti ekstrudirani polistiren debljine 5-10 milimetara.
 3. U ovoj fazi, montirajte postolje za pričvršćivanje cijevii metalne mreže sa ćelijama od 10,15 centimetara za izvođenje armature.
 4. Nakon toga počinju s učvršćivanjem krugova grijanja , za koje se koriste metalno-plastične ili polipropilenske cijevi poprečnog presjeka od 20 milimetara (za više detalja "Kako napraviti toplim podom od polipropilenskih cijevi vlastitim rukama").
 5. Kako bi se povećala čvrstoća estriha , ponekad se izrađuje dodatno ojačanje. Da biste to učinili, na vrhu cijevi nalazi se drugi red rešetke.
 6. Da bi se dobila glatka podloga , treba postaviti fiksne profile - to je jedan od zahtjeva kako pravilno popuniti pod toplinom. Potrebno je da jaz između orijentira bude manji od duljine pravila. Montirani svjetlosni signali pomoću otopine ili vijaka i fokusiranje na razinu. Oni se počinju instalirati s nule (to je i najviša) točka poda.
 7. Završni slojje polaganje morta za podno grijanje. Prije toga morate odrediti kako popuniti pod u toploj vodi. Spojnica bi trebala porasti za 3-7 centimetara iznad razine kruga grijanja. Ta debljina omogućuje ravnomjernu raspodjelu toplinske energije i postizanje iste temperature.

Alati i građevinski materijali za lijevanje

Za stvaranje podne podloge sgrijanje, morate pripremiti ili kupiti:

 • pijesak, cement, polietilenski film;
 • prigušna traka;
 • plastifikator i vlakna;
 • pričvrsne mreže;
 • materijal za toplinsku izolaciju;
 • profili za signalne svjetiljke;
 • razina;
 • sposobnost rješavanja;
 • cijevi od 20 mm;
 • najlonske vezice za pričvršćivanje na mrežu;
 • perforator i odvijač;
 • građevinska mješalica (možete koristiti mlaznicu za bušenje);
 • pravilo;
 • usisivač, metla;
 • kombinezon (gumene čizme i jastučići za koljena).

Značajke popunjavanja poda grijanjem

Prije lijevanja provoditi hidraulička ispitivanja. U postupku slaganja estriha unutar cijevi potrebno je održavati tlak od 0,3 MPa.

Da bi se izradila betonska podloga visoke kvalitete, trebate znati kako ulijevati bolju toplu podnu otopinu. Za gnječenje se preporučuje koristiti cement i plastifikator M400.


Samo mjesec dana nakon izlijevanja dopušteno je nastaviti s termičkim ispitivanjem cjevovoda. Isprva toplina medija za grijanje ne smije prelaziti 25 stupnjeva. Tada se temperatura svakodnevno povećava za 5 stupnjeva sve dok ovaj parametar nije željena vrijednost.

Tehnološki raspored estriha

Vrlo važna stvar je izbor kako popuniti pod betonom. Smjesa bi trebala imati konzistenciju tako da se može lako izravnati pravilom.

Ako je radno opterećenje malo, rješenje se može umiješatiposude ručno, ali za lijevanje velike kvadraturne mješalice betona. Postoji uputa koja objašnjava kako popuniti pod s rješenjem (za više informacija: "Kako se izvodi estrih za pod koji se zagrijava vodom").

Za gnječenje će biti potrebno:

 • 1 dio cementa, poželjno stupanj M400;
 • 4 komada prosijanog riječnog pijeska;
 • vodu za miješanje tijesta;
 • plastifikator i stakloplastike (pročitajte: "Nanesite stakloplastike za estrihe - značajke").

Nakon pripreme otopine, pod se izlije. U početku se mješavina rasprostire uzbrdo, a lopatica se ravnomjerno širi po površini. Pomoću pravila poravnajte kravatu, pomičući je duž vodilica. Rad treba obaviti brzo, inače će smjesa postati neupotrebljiva.


U jednom trenutku rijetko je moguće dobiti glatku površinu koja nema male nepravilnosti. Lakše je polagati sloj otopine malo iznad profila i po pravilu ukloniti višak ujutro. Glavna stvar je da mješavina nema vremena konačno otvrdnuti, ali mora biti čvrsta.

Zatim uklonite svjetionike iz estriha tako da ne zarđaju, a nastali žljebovi se zapečate svježe pripremljenom otopinom.

Nakon izravnavanja, betonska površina se navlaži vodom i prekrije folijom od polietilena. Ove aktivnosti mogu zaštititi bazu od brzog sušenja i pucanja. To bi trebalo učiniti 3-7 dana.


Stručnjaci preporučaju samostalno obavljanje ispune, a preporučuju se i drugi materijali. Na primjer, to može biti polusuhi podni estrih na podu s toplom vodom, koji ima prednosti u odnosu na druge načine raspoređivanja sloja betona (za više informacija, "Uređaj za polusuhu podnu glazuru - upute za ugradnju"). Nakon njegove primjene nije potrebno izravnati površinu, a suši se mnogo brže. Osim toga, polusuhi estrih se ne skuplja, na njemu nema pukotina.