Dizajn betonskog poda na tlu

Izvana slično temeljnoj ploči, podna konstrukcija duž tla je manje masivna i jeftinija za proizvodnju. Umjesto dvije ojačane mreže koristi se jedna žica, rebra za ukrućenje su potrebna samo pod teškim pregradama. Pod iznad tla nije potporna konstrukcija, već je izrađen isključivo za ugradnju podnih obloga.

Konstruktivni pod na tlu

Shema po podu poda iznad tla.

U klasičnoj shemi betonskog poda na tlu postavljen je pravilan i pun kolač od nekoliko slojeva s izolacijom:

 • pijesak;
 • geotekstili;
 • sloj šljunka 0,4 m;
 • oslonac;
 • hidroizolacija;
 • izolacija;
 • betonska košuljica sa žičanom mrežom u donjoj trećini, odvojena od podnožja, roštilja ili temelja s prigušnom trakom oko ruba.

Ovisno o izgledu zgrade, uvjetima tla i pridržavanju tehnologije, sastav poda u prizemlju može varirati. Na primjer, pijesak i geotekstili nisu potrebni na krupnom pijesku.

Pojednostavljena shema poda na tlu.

Posteljina se može zamijeniti izravnavajućim slojem pijeska preko drobljenog kamena. Kako bi se smanjio proračun za gradnju pod pregradama, oni često ne popunjavaju temelj, pa se na podovima uzduž tla pojavljuju armaturni kavezi ojačani armaturnim kavezima. U svakom slučaju, prije izrade plutajućeg estriha, potrebno je pripremiti postojeću bazu i planirati je na jednoj horizontalnoj razini.

Priprema baze

Unatoč činjenici da je beton najizdržljiviji građevinski materijal, oticanje tla i slijeganje podloge opasni su za estrihe. Stoga, obradivi sloj u građevinskoj krpici treba u potpunosti ukloniti: crno tlo ili sierozem je zasićeno organskom tvari, koja će trunuti, a onda će se cijeli kolač proširiti, a na nekim će se mjestima neravnomjerno otvoriti pukotine u betonskom podu ili će se betonski pod otvoriti na tlu.

Za komunikacije je potrebno kopati rovove s nagibom, dovesti ih izvan temelja i blizu zidova unutar kuće.

Distribucija inženjerskih sustava.

Važno! Ispravan pod na tlu izveden je u obliku plutajućeg estriha, odvojen od elemenata temelja i podloga sloja prigušivača. Zabranjeno je naslanjati ploču na dijelove koji izlaze iz tih struktura.

Razdvajanje sloja

Kako bi se izbjeglo uzajamno miješanje slojeva podnog sloja na tlu s osnovnim tlom, jama je obložena netkanim materijalom (geotekstil ili dornit). Rubovi trake oslobađajućeg sloja počinju na bočnoj površini inestled cigle, zidni blokovi. Dodatna funkcija geotekstila je sprječavanje klijanja korijena korova kroz betonski pod uz tlo tijekom rada.

Savjet! Geotekstili gustoće od 100 g /m2mogu se položiti ispod plutajućeg estriha, budući da se konstrukcija ne smatra odgovornom, za razliku od temeljnih ploča koje zahtijevaju igličasti materijal gustoće 200 g /m2].

Osnovni sloj

Sloj betonskog poda na tlu mora se oslanjati na tvrdi sloj kako bi se izbjeglo slijeganje tla. Stoga se koriste nemetalni materijali ovisno o uvjetima tla:

 • pijesak - samo na suhim tlima kako bi se izbjegla apsorpcija kapilara;
 • ruševine - s visokim GWL, jer ovaj materijal potpuno eliminira kapilarni usis.

Manje korištena prirodna tla (krupni pijesak ili šljunkovito tlo). Ako je programer napustio blok od gline nakon rastavljanja zgrade ili je ovaj materijal jeftiniji od šljunka u regiji, ovaj materijal je također prikladan kao temeljni sloj.

Punjenje temeljnog sloja ekspandiranom glinom.

Savjet! Preduvjet je kvalitetno brtvljenje svakih 15 cm od podložnog sloja vibrirajuće ploče ili ručnog nabijanja. Ne preporučuje se prosipanje pijeska vodom, materijal treba navlažiti vodom za zalijevanje prije zatrpavanja i zbijanja.

Klasična podna torta na betonskom tlu uključujepodna obloga od mršave smjese B7,5. Potrebno je riješiti nekoliko problema:

 • osiguravanje ravne površine na kojoj se stvara vodonepropusnost ili se lijepi film;
 • mehanička zaštita hidroizolacijskog materijala od višestrukog probijanja kamenja;

  Posteljina za pod na tlu.

Međutim, kako bi se smanjio proračun za izgradnju, osnove zamjenjuju druge tehnologije:

 • ravnu površinu za brtvljenje spojeva ruberoida osigurava izravnavajući sloj pijeska preko šljunka (debljina 4–16 cm, ovisno o frakciji krša);

  Izravnavanje šljunka s pijeskom.

 • zasićenje gornjeg sloja drobljenog kamena cementom nečujnim, tvoreći koru od cementnog kamena.

  Kad se osuši, cementni žele stvara vodootpornu koru.

Važno! Osnova nije ojačana, ali je nužno odvojena od elemenata temelja ili postolja po obodu sloja amortizera (komadi ekspandiranog polistirena na rubu ili posebne trake).

Hidroizolacija i izolacija

U sljedećoj fazi, kolač mora biti izoliran od vlage, kako bi se spriječio gubitak topline u podovima i održavanje geotermalne topline ispod zgrade. U tu svrhu primjenjuje se hidroizolacija i izolacija. Njihov relativni položaj unutar dizajna za kolače je sljedeći:

 • hidroizolacija - uvijek dolje kako bi se spriječilo prodiranje vlage u izolaciju i betonski estrih;

  Hidroizolacija poda na tlu preko podnožja.

 • toplinska izolacija - preko hidroizolacijskog materijala.

  Toplinska izolacija nad hidroizolacijom.

Glavna pogreška programera je ugradnja parne brane na vrh polistirenske pjene:

 • temperatura zraka u prostoriji uvijek je viša nego u tlu ispod estriha (istina za zagrijane prostorije);
 • dakle, kod polaganja podne obloge koja nema svojstva parne brane (podne obloge, parket, podovi od pluta), smjer pare uvijek će biti odozgo
 • parna brana će nakupiti vlagu na površini, unutar kolača, na granici izolacije /betona;
 • estrih će se srušiti i žičana mreža unutar nje će korodirati.

Osim neopravdanog povećanja proračuna za izgradnju, ova shema ne pruža nikakve prednosti. Akumulacija štetnog plina - radona pod podovima na tlu je nemoguća, jer u ovom projektu nema podzemlja.

Kao hidroizolacija mogu se koristiti sljedeći materijali:

 • ugradbeni valjak - tehnoNIKOL, Gidrostekloizizol, Bikrost ili krovni materijal;
 • film - od polivinil klorida ili polietilena;
 • membrane - imaju visoku gustoću i trajnost, mogu stati bez izrade temelja.

U zasebnoj kategoriji su prodirući sastavi:

 • mješavina Admix - aditiv se dodaje betonu za vrijeme miješanja, strukturnomaterijal postaje otporan na vlagu;
 • Penetron - pod na tlu je obrađen nakon betoniranja, učinak je sličan prethodnom.

Za ove vodonepropusne materijale također nije potrebna podloga.

Od svih postojećih grijača najbolja opcija za pod iznad tla je polistirol pjena visoke gustoće ekstrudirana s XPS ili EPS stupnjevima (npr. Penoplex). Debljina sloja ovisi o klimi područja djelovanja, iznosi 5–20 cm, a listovi su složeni s mješavinom spojeva u susjednim redovima, a veliki zazori su ispunjeni sličnom veličinom pjene.

Prigušni sloj

Zabranjeno je čvrsto vezati podove uz tlo s elementima podruma ili temelja, stoga je na obodu potrebno ugraditi trake od ekspandiranog polistirena na rubu, pritiskajući ih uz okomite zidove. Međutim, češće je na zidovima zaglavljena posebna prigušna traka od lateksa, gume ili pjenastih polimera s ljepljivim slojem.

Prigušni sloj poda iznad tla.

Važno! Visina sloja za rezanje treba biti nešto viša od debljine plutajućeg estriha. Nakon stvrdnjavanja betona, materijal se odrezuje nožem, a točke spajanja ukrašavaju postoljem nakon polaganja podne obloge.

Plutajući estrih

Glavne nijanse betoniranja poda na tlu su:

 • preporuča se istjecanje u jednom trenutku;
 • površine veće od 50 m2(relevantne za studijske sobe, štale i garaže) trebaju biti odvojene posebnim kutomza stvaranje temperaturnih spojeva;
 • unutarnje nosive zidove i teške pregrade treba postaviti na poseban temelj;
 • GCL /GVL pregrade moraju biti djelomično podignute tako da se vlaga tijekom sušenja estriha ne apsorbira u gipsanu ploču ili gipsani vlakan, uništavajući te materijale;
 • poželjno je da se žbuke ili profili od gipsa, koji su ugrađeni u jednoj horizontalnoj razini, napune na brzosušećem malteru za GTR sustave;
 • debljina estriha 5-20 cm, ovisno o radnim opterećenjima i planiranim podnim oblogama, kao i potreba za ugradnjom cijevi za podno grijanje.

Djelomična konstrukcija pregradnih pregrada izrađuje se prema tehnologiji:

 • nosači za montažu i horizontalni nadvoji;
 • oplatiti ih u spojevima poda uz tlo sa suhozidnim trakama visine 10 - 20 cm duž cijele dužine.

Za pod preko tla može se koristiti komercijalni beton B12.5 i više, punilo je šljunak, dolomit ili granit. Ojačanje estriha vrši se u donjoj razini žičanom mrežom.

Važno! Ako se tehnologija prekine, planira se odmor na teškim pregradama na estrihu, u mjestima njihova prolaza potrebna su rebra za ukrućenje, koja se stvaraju analogno s UShP pločom (zagrijana švedska plutajuća ploča).

Ojačanje poda uz tlo

Industrija proizvodi zavarene žičane mreže BP prema GOST 8478 od 5 mm žicekvadratna ćelija 10 - 20 cm. Samonapetost na mjestu je skuplja zbog velike potrošnje pletene žice i povećane složenosti. Mreže su složene tehnologijom:

 • zaštitni donji sloj - opremljen brtvama (plastičnim ili betonskim) visine 1,5 - 3 cm;
 • zaštitni sloj po obodu - rešetke bi trebale biti na udaljenosti od 3 cm od prigušnog sloja barem po obodu prostorije.

  Ojačanje kravate s žičanom mrežom.

Za razliku od rešetkastih rešetki, žičane kartice imaju mnogo manju krutost, strogo je zabranjeno hodati po njima prilikom polaganja smjese. Stoga se koriste sljedeće metode:

 • ljestve - polovice cigle polažu se u ćelije mreže, na koje se ploče pomiču zajedno s brtvama dok je konstrukcija spremna;
 • “staze” - beton se skuplja od ulaza u udaljeni kut, nakon čega se na tim stazama može hodati bez pomicanja rešetke.

Važno! Ne preporučuje se hodanje po svjetionicima i na ljestvama za odmaranje, jer za to nije dovoljna čvrstoća rješenja za kit.

U malim se prostorijama obično koriste mrežne kartice odgovarajuće veličine. Ako soba ima složenu konfiguraciju, potrebno je izrezati dodatne komade. U tom slučaju, kada se pojačavaju veliki dijelovi preklapajućih karata /valjaka, postoji barem jedna ćelija.

Ojačanja pod pregradama

Stvaranje ukrućenja pod pregradamaisprekidano oblikovanje ekstrudirane polistirenske pjene ili njenog gornjeg sloja. U oblikovane šupljine uklapaju se ograde kvadratnih ogrlica (ojačanje od 4–6 mm glatko) i uzdužnih šipki ("valovitih" 8–12 mm).

Ojačanje ukrućenja.

Obrisi toplog poda

Kako bi se smanjila potrošnja energije u kotlu za grijanje i povećala udobnost stanovanja, koriste se grijani podovi. Njihove konture mogu biti ugrađene u estrih postavljanjem cijevi izravno na armaturnu mrežu.

Grijani pod unutar estriha.

Za spajanje na kolektore, cijevi podnog grijanja su prikazane izvan zida. U ovom trenutku moraju zalijepiti traku amortizera. Tehnologija zavara slične temperature potrebna je za sve komunikacije koje prolaze kroz estrih (grijaće cijevi, HWS /HVS).

Stoga se sastav poda u tlu može mijenjati ovisno o proračunu gradnje i specifičnim radnim i terenskim uvjetima.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije