Uređaj betonskog poda u kadi vlastitim rukama - faze rada

U slučaju kada na zemljištu ima dovoljno slobodnog prostora, mnogi vlasnici odlučuju graditi vlastitu kupaonicu. Da bi funkcionirala dulje vrijeme i da bi bila sasvim udobna, potrebno je pažljivo izolirati zidove, postaviti vodovodni sustav i isprazniti otpadne vode, instalirati peć. Postoji još jedan važan aspekt - uređaj betonskog poda u kadi.


Što uzrokuje beton betona

U detaljnijoj obradi ovog problema, poznate opcije podova u sauni mogu se podijeliti u tri glavne skupine:

 • Adobe;
 • drveni;
 • beton.

Prva opcija je korištena od davnina. Sloj gline je čvrsto zabijen, pretvarajući se u savršeni zatvarač za upijanje vlage. U takvom podu postavljen je odvod, koji je iskorištenu vodu izvadio iz konstrukcije. Za slobodno kretanje na takvom podu predviđena je daska podnih obloga koja se, nakon kupanja, treba provoditi u zraku, što joj daje mogućnost dobrog prozračivanja i sušenja.

Treba napomenuti da se takve strukture u našem vremenu često koriste za bilo koju vrstu podnih obloga. Danas suvremeni građevinski materijalitako visoke kvalitete i udobnosti da se gotovo ne koristi glineni pod.


Drveni pod u kadi - izvrsno i vrlo udobno rješenje. A ako je i drvo položeno, što se ne boji djelovanja vode - vrlo dobro. Takva skupina podova je lako montirati na vlastitu, savršeno zadržava toplinu, omogućuje vam organizirati odvod vode bez ikakvih problema. Ali ne kažu da "voda istroši kamen". Ne treba zaboraviti da je svako stablo ugodno stanište ne samo za mikroorganizme, već i za insekte s glodavcima.

Mnogi vlasnici pokušavaju zaštititi drveni pod pomoću posebnih spojeva za impregniranje antiseptičkog djelovanja, ali u isto vrijeme pogoršati prirodnu ekološku prihvatljivost materijala. Što god radili, ne možete stvoriti 100% zaštitu drvenog poda od utjecaja vodenog okoliša na njega, a nakon izvjesnog vremena vlaga „pokreće“ procese truljenja koji razgrađuju drvne materijale.

A čak i ako ste koristili određene vrste drva, koje karakterizira povećana otpornost na vodu, tijekom vremena i dalje će postojati oštri i ne baš ugodni mirisi koji mogu donijeti mnogo nelagode.

Uređaj betonskog poda u kadi je najoptimalnije rješenje problema. Vjerojatno nema smisla govoriti o pokazateljima njegove snage. Ako je baza ispravno pripremljena i betonski pod je napunjen do visoke kvalitete u kadi, brinite senema razloga - operativno razdoblje će biti vrlo dugo. Mnogi vlasnici smatraju da je betonski pod vrlo hladan. Ali, ako se osigura uređaj toplinski izolacijski sloj (postoji mnogo načina za rješavanje ovog problema), onda će se problem riješiti jednom zauvijek. Da, i sustav grijanja u takvom podu može se graditi bez ikakvih poteškoća, koje će biti uključene kada je to potrebno.


Jednom riječju, izolacija betonskog poda u kadi je prilično izvediv zadatak (za više informacija: "Zagrijavanje poda u kadi vlastitim rukama - koja izolacija odabrati i kako se polaže"). Raznovrsnost poda od betonskog materijala također leži u činjenici da, ako ne želite hodati po goloj površini, moguće je postaviti na njega pločice ili porculanske kamenine, kao i podove od stacionarnog ili odvojivog drveta. Postoji mnogo načina za završiti, i nećete morati dugo razmišljati o tome kako pokriti betonski pod u kadi. Vidi također: "Uređaj poda u kadi vlastitim rukama - mogućnosti za provedbu."

Posjetom na tržištu građevinskog materijala ili proučavanjem odgovarajućih fotografija na internetu, lako ćete odabrati najoptimalniji i najpovoljniji materijal za sebe. To bi se trebalo odrediti samo u jednoj početnoj akciji - koja je od opcija za lijevanje betona bolja.

A tu su i dvije:

 • betoniranje na podlozi;
 • uređaj je na određenoj udaljenosti od tla, tako da postoji mogućnost provjetravanja.

Uređaj sustava,ispust vode

Glavna razlika između betonskih podova u svakoj kupki obvezna je potreba za preusmjeravanjem čvrstih količina vode. Ovdje treba predvidjeti potrebnu pristranost, a sam sustav treba urediti.

Jedna od jednostavnih odluka koja se primjenjuje samo na pjeskovitim tlima koja se razlikuju u povećanoj sposobnosti apsorpcije vlage je obična rupa. Iskopava se odmah ispod odjeljka za pranje, gdje se voda skuplja u jednu cijev i ispušta. Optimalne dimenzije za takvu jamu su dimenzije od 50 do 100 cm, a sav njegov volumen ispunjen je velikim frakcijama drobljenog kamena, opekom, pijeskom i drugim punilima koji mogu slobodno prolaziti kroz masu. Kako bi se spriječio neugodan miris iz jame, preporuča se osigurati mogućnost ventilacije kroz dišne ​​putove, koji su posebno ostavljeni u podrumskom dijelu objekta.


Točnije i prikladnije rješenje bilo bi uklanjanje takve jame dalje od temelja. A ako je tlo na mjestu je glina je jedina opcija. S ovim rješenjem, mala jama se nalazi ispod odjeljka za pranje, iz kojega će skupljanje vode kroz sustav odvodne cijevi ući u žlijeb ili jamu. Ako vaša lokacija ima septičku jamu, tada se cijevi za odvodnju vode iz kupke mogu ugraditi izravno u nju. Samo je potrebno osigurati ugradnju vodene brane koja ometa prodiranje neugodnih mirisa u kadu.

Na uređaju otpadne jamekopa se mala rupa, zidovi su cementirani. Na kraju, veličina jame bi trebala biti oko 30 do 50 cm, a u zid je umetnuta cijev kroz koju voda samostalno teče u sustav odvodnje. Preporuča se pokriti gornji dio jame metalnom rešetkom i ostaviti ventilacijske točke u podrumu radi kontinuirane ventilacije.


Ovi načini raspoređivanja koriste se kada je podna površina iznad razine sloja tla. A ako je betonski pod u kadi postavljen izravno na površinu tla, najprije morate odlučiti kako i gdje će se voda isprazniti. Ova metoda se smatra univerzalnom i koristi se čak iu kadama instaliranim na nosačima pilota.

Betonira pod na nečistoći

Ova je opcija prikladna ako se cijela zgrada nalazi na neprekinutoj podnožnoj podlozi. Svi radovi se izvode u određenim fazama:

 1. U prostoru temeljenom na cijelom području, gornji sloj tla se uklanja do dubine do pola metra.
 2. Jastuk od šljunka nagomilan je na visinu od petnaest centimetara, pažljivo nabijen. Već u ovom trenutku treba predvidjeti u kojem će se smjeru voda isušiti i urediti mali nagnuti kut.
 3. Sada preostali prostor možete napuniti betonskom masom. Ako postoji želja, onda se to radi u slojevima, između kojih je postavljen izolacijski sloj. Ako snimite fotografiju, tada će takav pod u rezu bitiizgledati kao slojevita torta.

U jednom sloju

Detaljnije razmatramo opciju kada je pod betoniran u jednom sloju:

 • na jastuku od šljunka dodatno je naslagan pješčani sloj, debljine od trideset do pedeset centimetara i nabijen;
 • drugi korak - hidroizolacija betonskog poda u kadi. U tu svrhu koristi se ruberoidni materijal, koji je pokriven u nekoliko slojeva, uz obvezno preklapanje i premazivanje docking područja mastiksnim sastavom;
 • Kako bi se izbjeglo prodiranje hladnoće kroz beton, treba paziti na izolaciju. To je korisna jednostavna šljaka iz kotlovnice, ekspandirana glina, materijal od filca, zasićen katranom. Oni također koriste mineraliziranu vunu u gustim pločama, a ne spominju se niti ekspandirani polistiren, čija se uporaba smatra vrlo spornim pitanjem. Toplinski izolacijski sloj postavljen je uzimajući u obzir klimatske uvjete. Njegova glavna zadaća je spriječiti prodor hladnoće iz tla u kupku. Neophodno je pridržavati se jednog uvjeta - sloj izolacijskog materijala treba lagano stršiti prema gore u odnosu na početak zidova - to će omogućiti uklanjanje hladnih mostova na mjestima gdje se susreću zidovi i pod. Za mineralnu vunu, potrebno je položiti plastičnu foliju na vrh, zalijepiti fuge ljepljivom trakom;
 • rasporediti podlogu za pojačanje pomoću metalnih šipki promjera pola centimetra;
 • svjetlosni signali i vodilice prije lijevanja betona postavljene tako da drže kosinu u pravom smjeru. Da pojednostavimoradni odvodni otvor se preporučuje u jednom kutu prostorije;
 • Betonski estrih mora biti izliven najmanje tri centimetra. Rješenje se priprema iz cementa i pijeska, uzeti u omjeru od 1 do 3. Usput, današnje tržište gradnje prodaje gotove suhe smjese, savršeno pogodne za rad u uvjetima visoke vlažnosti. Oni su praktični, lakši za punjenje i brže sušenje, imaju mikro ojačanje s posebnim vlaknima.


Zaliv visokokvalitetnog estriha, možete biti sigurni da će trajati dugo. Ostaje samo odlučiti - kako se nositi s betonskim podom u kadi. Neki obavljaju završnu obradu svoje površine materijalom za oblaganje, mnogi ostavljaju beton u svom prirodnom obliku, polažući ga preko rešetke od drvenog materijala (čitaj: \ t

U dva sloja

Uređenje betonskog poda u dva sloja osigurava malo drugačiji slijed rada:

 • prvi sloj betona se prelije preko podloge od šljunka i pijeska. Istodobno se u otopinu dodaje drobljeni kamen velike frakcije. Taj je estrih raspoređen na fiksnim svjetionicima i daje vrijeme za potpuno stvrdnjavanje (više: "Punjenje poda u kadi - kako to učiniti sami");
 • odozgo, kao iu prvom slučaju, unutarnji vodonepropusni materijal;
 • sada je uređeno zagrijavanje, za koje se preporučuje korištenje perlitnog pijeska u podu ovog tipa. Ovaj materijal ima visokukvalitete toplinske izolacije. Ne baš debeli sloj (tri do četiri centimetra) može biti dobra obrana od hladnoće. Nalazi se na vrhu hidroizolacijskog premaza, izravnanog, dopuštenog otvrdnjavanja (oko tjedan dana);
 • Sada se, kao i obično, izvodi armatura, ugradnja svjetlosnih signala, izlijevanje glazure. Ne zaboravite poštivati ​​smjer pristranosti;
 • potpuno zamrznuta, pod će biti spreman za daljnju doradu.


Stručnjaci kažu da pijesak, karakteriziran poroznošću i lakoćom, savršeno zadržava hladnoću. Ali on ima jedan nedostatak - veliku prašinu. Teško je raditi s njim čak i pri laganom vjetru - potrebno je osigurati zaštitu prostora od utjecaja vjetra.


Radi lakšeg rukovanja i stvaranja visokokvalitetnog termoizolacijskog sloja, pijesak je lagano vezan cementom i dodano je vlakno od stakloplastike kako bi se povećao indeks čvrstoće. No, ako se planira izolacijski sloj prekriti završnom betonskom košuljicom. Dopušteno je da to mikro-pojačanje ne izvodi. Vrlo važan uvjet je poštivanje proporcionalnih omjera i slijed rada tijekom miješanja.


Najlakši način je:

 1. Perlit u količini od 20 litara stavlja se u mješalicu za beton, dodaje se deset litara vode, sve se miješa.
 2. Pet litara suhog cementa izlije se na dobivenu masu.
 3. Nakon dobivanja homogene mase, dodati deset litara.perlit i parna voda.
 4. Miješati dok smjesa ne postane tekuća.
 5. Organiziramo tehnološki prekid od deset minuta.
 6. Nastavljamo miješati dok masa žbuke ne dobije plastičnost, uklanjajući iz sebe suvišnu vlagu.

Podovi s ventiliranim podpoljem

Betonski pod kroz trupce u kadi je izvrsno rješenje ako ga trebate podići iznad razine tla. Samo treba napomenuti da zaostaci moraju biti dovoljno jaki. Ova metoda će stvoriti mogućnost za izvrsnu ventilaciju podzemnog prostora kroz posebne prozore koji se nalaze u bazi. Ova metoda se često koristi u slučaju kada je kupka zbog osobitosti sastava tla ugrađena na nosače u obliku pilota.


Slijed radnji je sljedeći:

 • ispod trupaca se izrađuje šipka, čiji presjek iznosi 10 x 20 cm, a ugradnja se vrši u pola metarskim koracima kako bi se olakšalo korištenje izolacijskih podloga;
 • ako je površina prostorije velika, tada se ispod zaostataka prikazuju potporni stupovi opeke;
 • na donje rubove svakog zareza je fiksna šipka 5 do 15, stvarajući police;
 • i oni postavljaju grub pod od daske. Ne zaboravite da svi drveni elementi moraju biti prethodno obrađeni antiseptičkim spojevima;
 • drenažne cijevi se polažu prije ugradnje podloge;
 • to je bio obrtanje vodonepropusnog materijala;
 • sada - sloj za zagrijavanje.Nanesite mineralnu vunu, ekspandiranu glinu, materijal od polistirenske pjene;
 • postaviti rešetku za ojačanje, svjetionike s potrebnim nagibom;
 • otopina je izlivena.

Rasporedite betonski pod u kadu vlastitim rukama. Ali u svim slučajevima potrebno je zapamtiti jedan važan uvjet. Kako bi se izbjegla pojava vlage, određuje se razina svih slojeva poda tako da na kraju ne prelazi gornji rub podrumskog dijela (salon).