Kako napraviti poravnanje poda pod linoleum - najbolji način

Linoleum je danas jedan od najpopularnijih podnih obloga jer ima izvrsne karakteristike zbog niskih troškova. Postoje vlasnici i pritužbe o položen linoleum, ali u većini slučajeva to se ne odnosi na lošu kvalitetu materijala, ali ukazuje na loše izvedena poravnanje poda ispod linoleuma u pripremi za polaganje.


Čimbenici koji utječu na život linoleuma

Linoleum se već neko vrijeme koristi kao podna obloga, pa stoga postoje detaljne preporuke za postavljanje i njegu takvog premaza. Ne manje važno je detaljan opis kako podni pod pod linoleum vlastitim rukama s minimalnim rizicima za daljnje djelovanje premaza.

Trajanje rada i estetika postavljenog linoleuma ovisi o kvaliteti izvedenog rada. Nemoguće je postići djelotvoran rezultat dok se ne poravna baza na kojoj je postavljen premaz. Mogući su nedostaci u podlozibrzo deformiranje linoleuma koji će izgledati jako loše na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda.


Glavne vrste nepravilnosti:

 • pukotine i pukotine koje se ne mogu vizualno razlikovati;
 • razlike u visini između dasaka u podu i ploča u podu;
 • udubljenja i čips;
 • neravnomjerno izlijevanje betonske košuljice, itd.

Alati za izravnavanje podnožja

Kako biste kvalitativno izravnali pod ispod linoleuma vlastitim rukama, morate imati sljedeći set alata:

 • razina gradnje: laser je najbolji, ali tekućina će biti dovoljna;
 • signalne svjetiljke za punjenje estriha: metalni profili ili ravne šipke (ako se, naravno, koristi ova metoda poravnanja);
 • mortovi ili materijali za izravnavanje.


Zaključci o tome koliko je baza dobra (prije i nakon izravnavanja) ne bi trebala biti učinjena okom ili fotografijom predstavljenom stručnjacima. Samo uz pomoć razine zgrade ili uobičajenih dugih drvenih letvica (pravila) možete procijeniti koliko je površina ravna.

Izravnavanje betonskim estrihom

Prije izravnavanja betonskog poda pod linoleumom potrebno je upoznati najjednostavniji način rješavanja ovog problema. Riječ je o zalivanju cementno-pješčanog estriha.

Takav rad se provodi prema tradicionalnom obrascu:

 1. Ugradnja svjetlosnih signala u koracima ne većim od 1 metra i iste visine, koja bi trebala biti jednakaplanirana debljina estriha.
 2. Napunjenu otopinu napunite na ugrađenim svjetlosnim signalnim žaruljama uz očuvanje debljine sloja u prostoriji.
 3. Usklađivanje estriha s njegovim skrućivanjem pomoću uobičajenog drvenog pravila s orijentacijom na visinu svjetionika.
 4. Čekanje da se estrih dovoljno osuši kako bi se uklonili svjetlosni signali iz sloja i popunile praznine istom otopinom.


Osim izravnavanje poda u stanu pod linoleum, potrebno je postaviti kvalitetan hidroizolacijski sloj ispod estriha kako bi se spriječilo curenje i, kao rezultat, sukobi sa susjedima.

Samonivelirajući podovi za izravnavanje podnožja

Još jedna mogućnost, bolje na razini pod pod linoleum, ako je baza beton - to je lije lijepljenje podova. Može se koristiti samo ako površinske nepravilnosti ne prelaze 2 milimetra.

Ova metoda ima nekoliko očitih prednosti:

 • minimalni vremenski troškovi u usporedbi s lijevanjem s betonskim estrihom;
 • lakoća obavljanja posla.


Detaljne upute o uporabi mješavina za samonivelirajuće podove proizvođač primjenjuje na ambalažu. Promatrajući slijed akcija i osnovne proporcije možete dobiti kvalitetan, pouzdan i izdržljiv premaz, koji će u nekim slučajevima biti završiti bez naknadnog polaganja linoleuma.

Usklađivanje sa suhom kravatom

Malo ljudi zna kako izravnati pod ispod linoleuma i,kada se radi o izradi glazure, razmišljaju o lijevanju žbuke. Štoviše, estrih se može sastojati isključivo od suhih materijala i biti kompozitna višeslojna konstrukcija. Ova metoda poravnavanja se preporučuje koristiti s minimalnim osnovnim oštećenjima. Posebno je cijenjen u stambenim zgradama, jer je rizik od prodiranja vlage u stanove odozdo smanjen na minimum. Vidi također: "Kako pravilno izravnati pod - bolje je to učiniti."

Stavite estrih sljedećim redoslijedom:

 1. Obično se postavlja vodonepropusni sloj, obično predstavljen debelim polietilenom.
 2. Spojevi podova sa zidovima se lijepe posebnom prigušnom trakom.
 3. Zatim se svjetlosni signali postavljaju na potrebnu visinu kako bi se dobila određena debljina estriha.
 4. Ekspandirana glina se izlijeva između svjetionika.
 5. Odozgo, dizajn je zatvoren lisnatim prešanim drvenim materijalima: šperpločom, OSB-om, ivericom, suhozidom.


Posljednja stavka ima svoje nijanse: suhozidom je najlakše instalirati, ali nije optimalno, ali OSB ili šperploča ispunjava sve zahtjeve. Ako je suhozidom jednostavno pričvršćeno na vijke u koracima od 5 cm, onda se iverica polaže bez fiksacije na izolon, što je samo po sebi složeniji posao.

Izravnavanje drvenih podova

Prilikom izravnavanja drvenog poda ispod linoleuma potrebno je prvo procijeniti neispravnost podne obloge. Minimalna šteta može se popraviti.pomoću kita, a pokretljivost ploča može se ukloniti fiksiranjem određenih područja s dodatnim vijcima. Vidi također: "Izrada poravnanja poda vlastitim rukama - opcije i metode."

Značajne razlike u visinama podnožja mogu se ukloniti s električnim strojem za struganje. Njegova uporaba je moguća samo kada su svi pričvrsni elementi (čavli i vijci) udubljeni u debljinu drva za 5 milimetara. U suprotnom, uređaj će biti onemogućen nakon prvog metalnog dijela.


Pouzdaniji način za izravnavanje drvene podloge je postavljanje šperploče (ili čak odlučivanje kako izravnati drveni pod ispod vlasnika linoleuma) kao grubu podlogu (čitaj također: "Kako izravnati drveni pod - metode i opcije"). Međutim, prije polaganja potrebno je temeljito provjeriti pod kako bi se utvrdilo hoće li se pod biti izvesti na vrhu ili nakon demontaže postojećih ploča.

Ako je potrebno ukloniti stari pod, onda je također potrebno provjeriti trupce za trule i progibne grede kako bi se postigla idealna stabilnost i trajnost budućeg premaza za polaganje linoleuma.

Postavljanje linoleuma na spljoštenu podlogu

Standardni način polaganja linoleuma uključuje preliminarno rezanje, uzimajući u obzir veličinu sobe. Zatim se materijal polaže bez učvršćivanja, tako da on dobije optimalne proporcije u uvjetima temperature i vlažnosti prostora. nakonRazni mjehurići na površini sami su se uklonili, namještaj i oprema mogu se ugraditi u prostoriju kako bi se popravio pod (pročitajte također: "Kako poravnati linoleum - metode ispravljanja materijala").

Također, stručnjaci nude i specifičniju verziju pripreme materijala za polaganje. Rolna linoleuma mora biti potpuno premotana tako da je prednja strana unutra. Taj rub linoleuma, koji je bio u sredini valjka prije premotavanja, trebao bi ostati tamo i nakon njega. U tom stanju valjak mora ležati nekoliko sati, a zatim se može postaviti na bazu.


Polaganje ljepila - ovo je opcija kada trebate obaviti sve radnje brzo i u skladu s nekoliko pravila.

Linoleum se postavlja u ovom slučaju prema sljedećoj shemi:

 • baza je prevučena sa prethodno kupljenom ljepljivom smjesom;
 • jedan rub linoleuma je fiksiran ispod postolja;
 • linoleum role na podu prekriven ljepilom;
 • ploča leži na nepomičnom rubu (njegova dužina treba biti jednaka širini lima) i uz pomoć cijele ploče valja od jednog zida do drugog;
 • nakon toga drugi rub također je fiksiran pomoću ploče.


Ako se sve radnje izvode brzo i jasno, onda praktički ne smije biti mjehurića ili odvojenih područja na površini. Ako ih ima, uklonite ih željeznim valjkom ili krutim štapom. Potrebno je premotati svako isprženo područje u smjeru odsredište sobe do zidova.

Međutim, neće biti moguće u potpunosti ukloniti zrak na ovaj način, a zatim se mjehurići moraju probiti oštrim šiljkom, zatim zagladiti i fiksirati ispod težine prije lijepljenja na podlogu.

Rezultat

U članku se detaljno opisuje proces izravnavanja baze za polaganje linoleuma i nijansi rada izravno s položenim materijalom. Popularnost linoleuma garantira mu potražnju kupaca u nadolazećim godinama, i stoga bi uputu trebalo proučavati kako bi se izbjegle pogreške prilikom polaganja.


Ako imate poteškoća s postavljanjem linoleuma, uvijek možete kontaktirati stručnjake. Oni će preuzeti odgovornost za sve faze - od kupnje potrebnih materijala do izravnavanja baze i polaganja linoleuma na vrhu.