Je li Linoleum štetan za zdravlje - materijalni kriteriji, sastav i klasifikacija

Sada proizvodi veliku raznolikost materijala, uključujući razne vrste linoleuma. A ta raznolikost čini da pažljivije pristupamo izboru proizvoda i budemo pozorni na takav parametar kao što je sigurnost kupljene robe. U ovom članku ćemo analizirati je li linoleum štetan za ljudsko zdravlje.


Kriterij koji se pojavio zbog tržišta

Prilikom odabira linoleuma u stanu ili privatnoj kući, ne biste se trebali oslanjati na sreću da visokokvalitetni i ekološki linoleum (više: "Što je eko-prijateljski linoleum - vrste i pogodnosti") koji neće naškoditi tijelu će pasti. To nije način liječenja vašeg zdravlja i zdravlja članova vaše obitelji. Stoga biste trebali preuzeti odgovornost za odabir ovog materijala.

I zašto iznenada počeo pitati da li je linoleum štetan u stanu? Uostalom, čim se taj pod se pojavio, bio je izrađen isključivo od ekološki prihvatljivih proizvoda.

Ranije je sastav linoleuma uključivao sljedeće komponente:

 • laneno ulje;
 • borova smola;
 • drvna sječka.


I naravno,nitko nikada nije pomislio da postavi takvo pitanje kao "je li linoleum štetan?". Ali sada kada je linoleum postao široko rasprostranjen u stambenom sektoru, to je natjeralo tvrtke da traže načine za smanjenje troškova proizvodnje. I pronađeni su. Kemija je pomogla: razvio se novi materijal, polivinil klorid, koji je načinjen od nafte.

Početkom 1970-ih nastala je naftna kriza, a štoviše, organizacije za zaštitu okoliša postale su aktivnije. Zbog tih okolnosti, tvrtke su bile prisiljene promijeniti svoje mišljenje o prikladnosti materijala koje su proizveli i promatrati ga sa stajališta sigurnosti za zdravlje.

Kako bi se osigurala prva zaštita zdravlja od negativnih učinaka određenih vrsta linoleuma, stvorena je klasifikacija za njihovu uporabu, koju treba strogo slijediti.

Glavna klasifikacija linoleuma

Zdravstvena zaštita je glavni kriterij za razvrstavanje linoleuma.


Razlikuju se sljedeće sigurnosne klase ovog poda:

 • 21, 22, 23razreda linoleuma dopušteno je ležati u stambenim područjima, kao što su dječje i spavaće sobe. Sastav ove vrste materijala ne uključuje štetne tvari, a proizvodi se isključivo od prirodnih proizvoda.
 • Klase linoleuma 31, 32, 33, 34namijenjene su uredima i velikim prostorima u kojima se skuplja mnogo ljudi i njihova prisutnost ovdje je nepravilna. Međutim, sigurnosni zahtjevi za podove ostaju visoki.Samo u tom slučaju postaju važni drugi kriteriji, od kojih je najvažniji zapaljivost.
 • 41, 42, 43klase linoleuma se proizvode za industrijske prostore i često se s ekološkog stajališta ne provjerava. Ovdje se provjeravaju važniji pokazatelji, kao što je sama proizvodnja.

Na paketima se sigurnosni razred linoleuma može identificirati posebnim oznakama u kojima je važno razumjeti.

Dodatni kriteriji za sigurnost linoleuma

U stvari, problem koji se razmatra nije samo u kemijskom sastavu linoleuma i načinu njegove proizvodnje, već treba obratiti pozornost i na druge jednako važne točke.


U problemu sigurnosti linoleuma za zdravlje postoje dodatni kriteriji ocjenjivanja kao što su:

 • Način polaganja linoleuma, tj. Upotreba ljepljivog ili mastiksa za zdravlje.
 • Ponašanje uzorka linoleuma, ako će na njega utjecati visoke temperature, stupanj njegove zapaljivosti.
 • Mogućnost polaganja linoleuma na sustav "toplog poda". U tom slučaju, premaz će se stalno zagrijavati do razine od 25-30 ° C.
 • Slijedeći sve zahtjeve tehnologije polaganja linoleuma. To se uglavnom odnosi na zaštitu podloge od vlage.

Izbor vezivnog materijala

Sada prilično rijetka linoleum, koji je jednostavno prikovan. Gotovo uvijekOvaj pod je fiksiran upotrebom ljepila ili kitova. Vrlo je važno da ova veziva ispunjavaju sve zahtjeve sa stajališta zdravstvene sigurnosti.


S obzirom na veliku raznolikost vrsta ljepila, pri odabiru treba uzeti u obzir sljedeće kriterije:

 • Ljepilo treba odabrati tek nakon kupnje linoleuma, jer svaka vrsta odgovara vlastitom tipu ljepila. To znači da prirodni linoleum ne bi trebao biti lijepljen s PVA ljepilom, a vodeno-disperzijsko ljepilo može se koristiti samo ako jedna od lijepljenih površina ima dobre upijajuće karakteristike.
 • Upotrijebiti ljepilo treba strogo slijediti upute, koje pokazuju koliko ljepila treba potrošiti, kako ga ispravno nanositi i kako čvrsto pritisnuti površinu jedna na drugu.
 • Ako planirate polagati linoleum na toplom podu, tada se zahtjevi za sastav ljepila povećavaju. To bi trebao biti posebno ljepilo dizajnirano posebno za takve podove. Vidi također: "Heterogeni i homogeni linoleum - što on uistinu jest."

Klasa zapaljivosti linoleuma

U slučaju požara, najveća opasnost za ljudsko zdravlje nije požar kao takav, već proizvodi njegovog izgaranja. A što razlikuje linoleum kada gori? U ovom slučaju, toksičnost linoleuma će biti visoka, budući da se dioksini, koji su kancerogeni, počinju oslobađati. Vidi također: "Kako napraviti demontažu linoleuma -potvrđena instrukcija ".


Postoje 4 klase zapaljivosti linoleuma:

 • G1- materijali koji slabo gore. Ova skupina uključuje linoleum koji ne podržava izgaranje, temperatura plina ne prelazi 135 ° C.
 • G2- umjereno zapaljivi materijali. U ovoj skupini je linoleum, koji podržava paljenje, traje samo 30 sekundi.
 • G3- normalno zapaljivi materijali. Ovdje temperatura plina doseže već visoke vrijednosti - 450 ° C, materijal može samostalno izgorjeti 5 minuta.
 • G4- materijali koji imaju jaku zapaljivost. Ova klasa nije dopuštena za linoleum.

Imajte na umu da linoleum klase G1 i G2 tijekom požara ne rastopiti i ne pojavljuje vruće rastopljene kapljice.

Hidroizolacija

Slično kao iu slučaju požara, kada nije on opasan, nego proizvod izgaranja, linoleum ne uzrokuje značajne štete po zdravlje (tehnologija proizvodnje se stalno poboljšava), nego kršenje tehnologije stylinga. Ako ne slijedite sva pravila za ugradnju, to može dovesti do povećane razine vlage u podlozi, a time i do isparavanja i gljivica koje su štetne po zdravlje.


Postoje sljedeće ozbiljne povrede tehnologije polaganja linoleuma:

 • Loša priprema podloge, korištenje materijala loše kvalitete i nepravilno rukovanje s njima.
 • Uporaba materijala koji nisu kombinirani. Na primjer, disperzija vodeljepilo se može koristiti samo s površinama koje apsorbiraju vlagu.
 • Loša kvaliteta obrade spojeva između listova linoleuma. U ovom slučaju, vlaga se stalno dobiva ispod poda.

Siguran za zdravlje linoleum uvijek ima putovnicu sigurnosti okoliša. Za sve poznate proizvođače linoleuma prisutnost takve putovnice je dugo bila norma. Takve tvrtke uključuju Forbo, koji čini oko 60% svjetske proizvodnje linoleuma, kao i DLW i Tarkett, koji se ističu svojim visokokvalitetnim proizvodima.

Ukratko

Odgovor na pitanje: je li linoleum u stanu štetan za zdravlje može zvučati ovako: "Ne, nije štetno, ali pod određenim uvjetima".


Pri odabiru linoleum bi trebao biti zahtjevan. Potrebno je proučiti tržište, kako podne obloge tako i materijale potrebne za njegovu ugradnju. Također, savjetujte se sa stručnjacima (dobavljačima i izvođačima radova). Od majstora koji će položiti linoleum, trebate zahtijevati strogo pridržavanje svih pravila.