Upravljanje toplim električnim podom - opcije i metode

Odabirom toplog poda za vaš dom vjerojatno ćete naići na senzor koji ih kontrolira. Upravljačka ploča toplog poda omogućit će vam uštedu električne energije, kao i podešavanje temperature poda, sprečavanje pregrijavanja i hladnoće, što će značajno povećati razinu udobnosti u vašem apartmanu.


Postoji mnogo varijanti takvih senzora na tržištu s različitim funkcionalnostima, stoga je teško zaustaviti se na jednoj varijanti. U ovom članku pomoći ćemo vam da shvatite ovaj problem.

Regulatori temperature za električne podove

Podno grijanje kontrolira električna jedinica, gdje možete prilagoditi rad grijaćih elemenata. Tipično, možete uključiti i isključiti grijanje, podesiti temperaturu i također postaviti frekvenciju uključivanja i isključivanja termoelemenata.

Postoji nekoliko vrsta električnih podnih ploča, koje se razlikuju po mjestu i načinu pričvršćenja, izgledu, načinu interakcije s osobom i broju priključenih senzora.


Podijelimo ih prema principu njihova rada:

 • Elektronski mehanički regulatorje najlakši način za upravljanje toplim električnim podom. Skup značajki takvog uređajaprilično oskudna: regulacija grijanja i isključenje električnog poda. Kontrola se obavlja ručno pomoću kotača, kao na željezu, spojenog na regulator, koji održava stalnu temperaturu poda. Zbog svoje jednostavnosti, takvo "daljinsko upravljanje" jedno je od najboljih rješenja, jer je njegova cijena prilično niska, a kvarovi se javljaju rijetko i lako se popravljaju.
 • Digitalna upravljačka pločaradi na isti način kao i prethodna verzija, ali se razlikuje u načinu upravljanja: korisnik postavlja željenu temperaturu ne s kotačem, već tipkama ili senzorom. Također je opremljen kontrolnom jedinicom za grijane podove s električnim senzorima koji mjere temperaturu poda i zraka u stanu, nakon čega prikupljene podatke prenose na termostate.
 • Programabilni termostatnajnapredniji je razvoj na tržištu opreme za grijanje. Ovaj regulator je opremljen s nekoliko senzora za mjerenje temperature koji prenose informacije na kontroler koji može održavati različite temperature u pojedinim sobama ili područjima organiziranim različitim krugovima grijanja. Najsuvremenijim programabilnim termostatima može se upravljati putem Interneta, na primjer, možete napustiti kuću isključivanjem topline, a kada se vratite, ponovno uključite pametni telefon tako da se pod ugrije prije dolaska.


Prilikom odabira opcije za sebe, valja dati prednost digitalnoj upravljačkoj ploči, jer je potrebno regulirati temperaturu iz nje.To je prilično povoljno i njegova cijena nije visoka, u usporedbi s programabilnim termostatom, čije funkcije nisu potrebne svima. Digitalni paneli imaju različita dizajnerska rješenja, tako da se mogu uklopiti u svaki stan, na primjer, kao na fotografiji.

Odabir termostata

Da biste odabrali odgovarajući regulator temperature za vaš stan, morate obratiti pozornost na vlastite želje, kao i osigurati da se parametri senzora i grijaćih elemenata međusobno podudaraju.

Na što trebate obratiti pozornost:

 1. Najvažnije je uskladiti snagu poda i senzora. Ako osjetnik daje nedovoljnu količinu energije podu, tada je nećete moći zagrijati na željenu temperaturu. Da bi se to izbjeglo, prije svega obratite pozornost na pokazatelje prilikom kupnje. Međutim, ponekad morate instalirati nekoliko senzora odjednom u jednu prostoriju, na primjer, možete povezati programere na jednu mrežu i stvoriti snagu od 3 kW. U velikim sobama događa se da je čak i snaga od 3 kW nedovoljna, pa ćete u tom slučaju morati zasebno spojiti nekoliko regulatora.
 2. Tip instalacije je također važan aspekt. Ako ste spremni izrezati rupu u zidu, tada možete koristiti ugrađeni kontroler koji je ugrađen u zid, a ako ne želite oštetiti zidove, jednostavno instalirajte kutiju s termostatom. Sve ostale instalacije, poput spajanja na grijaće elemente, navedene su u uputama koje ste dobili sa senzorom.
 3. Funkcionalno -to je ono što svatko definira za sebe. Kao što je spomenuto gore, često koriste kontrolne jedinice s malo funkcionalnosti, ali ako želite daljinski kontrolirati pod, program za dugo vremena, na primjer, za tjedan dana, onda bi bilo bolje kupiti opciju skuplje - programer.
 4. Izgled je odlučujući čimbenik koji je određen stilom prostorije. U trgovini možete pronaći za sebe raznovrsna rješenja, koja se razlikuju po boji, obliku i sl., Ali najčešće kontrolne ploče izgledaju kao male utičnice.


Važno je napomenuti da bez termostata možete raditi, ali ćete morati koristiti poseban samoregulirajući grijaći kabel, inače će vaš pod brzo postati neupotrebljiv bez temperaturnog senzora (pročitajte: "Kako odabrati i ugraditi temperaturni senzor za topli pod").

Mjesto termostata

Gdje postaviti termostat je neovisno rješenje, ali vrijedi spomenuti neka pravila za ugradnju termostata:

 • Visinu mjesta regulatora možete odabrati sami, jer uopće ne utječe na rad senzora. Najčešće se regulator postavlja blizu poda ili u blizini prekidača.
 • Najstrože je pravilo zabraniti ugradnju regulatora u mokrim područjima, kao što je kupaonica. Ako ste u kupaonici instalirali zagrijani pod, preporuča se da se upravljačka jedinica izvadi u hodnik i da se kabeligrijaći elementi kroz zid.
 • Pravila za povezivanje na mrežu pojedinačna su za svaki model, ali su sva slična. Svaki model ima nekoliko terminala za povezivanje grijaćih elemenata, napajanja i senzora. Postoje modeli s već spojenim kabelom za napajanje, u kojem slučaju će biti dug dva do tri metra, što je sasvim dovoljno za spajanje razvodne kutije.


Sva dodatna instalacijska pravila obično su opisana u uputama, tako da je obavezno čitati, osim toga, u njoj možete čitati o tome kako koristiti topli pod.

Glavni problemi i njihova rješenja

Analizirajući korisničke recenzije, možemo zaključiti da kontrolne ploče imaju dva glavna kvarova:

 • Najčešći kvar je kvar upravljačke jedinice ili njezin potpuni kvar. Možete ga sami dijagnosticirati pomoću testera: primijeniti struju na prijemni terminal i izmjeriti je na drugom terminalu koji isporučuje energiju grijaćem elementu. Ako nema struje, to znači da senzor treba dati na popravak, jer ne možete sami popraviti ovu štetu.
 • Druga uobičajena pogreška je kvar ili nepravilan rad osjetnika temperature. Da biste bili sigurni da je neispravan, koristite multimetar i izmjerite otpor senzora. Normalne vrijednosti navedene su u uputama (obično 5-45 kΩ). Ako se očitanja ne podudaraju, temperaturne senzore treba zamijeniti novim.

Zaključak

U zaključku, vrijedi reći da je senzor za upravljanje toplim podom nezamjenjiva stvar. Upravljačka jedinica ne samo da pomaže u podešavanju podnog grijanja, već i radi uštede električne energije. Programabilne upravljačke ploče štede se najbolje, ali njihova je cijena mnogo veća od modela drugih klasa.


Velike uštede (do 30%) su zbog činjenice da, odabirom prave temperature poda, ne šaljete dodatni napon na grijaće elemente, te prema tome, ne trošite višak energije.