Je li moguće popuniti pod drvenim podom i kako to učiniti ispravno

Samonivelirajući podni uređaj na drvenoj podlozi mnogim ljudima ne postavlja pitanja. Je li moguće? Kako to učiniti? Što je bolje koristiti kao bazu - šperploča, iverica, OSB ili samo ploče? U članku ćete pronaći sve odgovore koje trebate.

Kako odabrati samonivelirajući pod na drvenom podu

Samonivelirajuće smjese su sastavi cementnog ili gipsanog veziva, mineralnih punila i modificiranih polimernih aditiva koji poboljšavaju osnovne karakteristike sastava (brzina očvršćivanja, čvrstoća na savijanje, kompresija i drugo).

Proizvođači na etiketi obično navode da su mješavine namijenjene za izravnavanje i popravak mineralnih baza. To su cement-pijesak, anhidrit i druge vrste glazura, betonske ploče, donji slojevi šljunka, šljake, pijeska, rasutog i prirodnog tla (nabijeni).

I kako saznati koji se sastavi mogu koristiti na iverici i OSB ploči, drvu i iverici. Da biste to učinili, pogledajte upute. U opisu za samonivelirajuće podove od cementa i cementa i gipsa treba navesti između tih podlogakategorija.

Kod drvenih i lisnih površina sastavi se nanose slojem od 3 do 7 cm, ne miješati s tankoslojnim gipsom i gipsanim cementnim rovnitelima čija debljina ne prelazi 0,2-3 cm.

Budući da drvo i njegovi derivati ​​(šperploča, ploča od iverice, OSB, HDF) imaju visok koeficijent sezonskih promjena u linearnim dimenzijama, proizvođači snažno preporučuju uporabu separacijskih slojeva (geotekstila, PE folija) plus prigušivač po obodu. Jednostavno rečeno - u obliku poda "plutajući" tip.

Kako odabrati pravu mix mix? Pogledajte sastav. Prema dobro uspostavljenom pravilu u složenim kompozicijama, navedena je prva komponenta koja je veća. Na primjer, samonivelirajući pod cement-žbuka sadrži više od 50% portlandskog cementa i manje od 30% gipsa. Iako je najbolji izbor stručnjaci smatraju čiste cementne kompozicije. Činjenica je da je njihova snaga mnogo veća od one u analogijama, odnosno možete napraviti više izdržljiv i pouzdan samonivelirajući pod na drvenoj podlozi.

Dakle, je li moguće napraviti izravnavanje baze ploče, iverice, OSB-a vlastitim rukama pomoću gotovih kompozicija? Odgovor je da, ali uz neke rezerve:

 • Prilikom odabira smjese pažljivo pročitajte upute, osobito odjeljke "Sastav" i "Vrste podloga".
 • Oblikujte plivajući pod pomoću plastične folije i prigušne trake. U ekstremnim slučajevima temeljno obradite podlogu s vodonepropusnim spojevima (blokiranje temeljnih premaza, impregnatora, kitova).

Tehnologijasamonivelirajući podni uređaji na drvenoj podlozi vlastitim rukama

Za punjenje mješavine bit će potreban sljedeći set alata i materijala:

 • Pojas, planetarno (površinsko brušenje) i /ili kutna brusilica. Bolje je iznajmiti profesionalnu seriju za 1-2 dana. Oni su snažniji i rade u nekoliko načina;
 • fino-zrnati brusni papir za završno brušenje (od 180 do 600 jedinica), kao i trake ili mlaznice za mlin (veličina zrna - od 80 jedinica);
 • plastična ili drvena rešetka za brusni papir, ručni ciklus za male poslove;
 • građevinski usisavač;
 • čekić i čavlić;
 • brtvilo ili popravak kita za popunjavanje praznina;
 • Hidroizolacijski spojevi ili plastična folija debljine 150 mikrona;
 • Traka za prigušivanje;
 • valjak ili posuda za bojanje za primjenu hidroizolacije;
 • široku lopaticu ili grablje;
 • Plastična posuda ili posuda za gnječenje otopine;
 • građevinska mješalica ili bušilica s mlaznicom;
 • Svjetlosni signali, razina lasera ili vodostaj;
 • igličasti valjak za valjanje smjese;
 • Cipele s pukotinama, rukavice.

Brusilica za drvene podove.

Kako biste spriječili da vam se ruke previše umore, odaberite alate s ergonomskim, gumiranim rukohvatima. Jednostavni su za korištenje i ne kližu se.

Masivni podovi na iverici, iverici ili OSB ploči moraju se izvesti u 3 stupnja.

Faza 1. Priprema površine drva

Srad bi trebao biti vođen zajedničkim ulaganjem 29.13330.2011. Normativni akt zahtijeva ulijevanje željezničkih vozila na ravnu (!), Jaku i suhu bazu. To jest, bez mrlja od ulja, boja, bitumena i drugih nedostataka.

Prvo pogledajte pod. Mora biti u dobrom stanju: bez truleži, mrlja od plijesni, boje, laka, crne, drobilice i "igranja" dasaka. Podne ploče, OSB i iverice moraju se provjeriti za razlike između listova ili traka, razmaka, škripa.

Uklanjanje starih premaza za boje i lakove

Za obojanu površinu koristite ispiranja starih boja. Ili plutaju rukom, lagano uklanjajte premaz. Time ćete stvoriti prilično grubu podlogu na kojoj će hidroizolacijski materijal dobro leći i neće kliziti.

Najjednostavniji i najučinkovitiji način pripreme je brušenje cijele površine planetarnim ili trakastim agregatom. Corundum ili dijamantni abrazivni materijali iznimno će eliminirati sve izbočene nepravilnosti (zaliske, kapi), teška zagađenja. Proizvođači i tehnolozi preporučaju da ne preskačete fazu pažljivog poravnanja površine ispod ispune. To je potrebno kako bi se stvorilo jedno, monolitno cementno platno iste debljine, a time i identične čvrstoće, bez slabih područja.

U istu svrhu, jame, rupe, strugotine i praznine ispunjavaju se elastičnim brtvilom na drvu, sastavima kitova. Profesionalni serviseri puno vremena provode na tomejer znaju da igličasti valjak, kada valja otopinu, vrlo često jednostavno "otkida" otopinu iz udubljenja. Zbog toga je smrznuta površina neravna. Umjesto kitova, možete koristiti jednostavniju opciju - piljevinu pomiješanu s bijelim ljepilom.

Šperploča na podu na napuklim pločama.

Hodajte po podu i označite gdje trebate dodatno pričvrstiti bazu vijcima ili čavlima. Svakako provjerite svaku ploču ili pod. Minimalni razmak između priključaka je 40-50 cm.

Ako su ploče napuknute ili previše oštećene, možete dodatno šivati ​​na vrhu iverice ili iverice minimalne debljine 14 mm. A kako bi se izbjeglo škripljenje između listova, sipajte fino usitnjenu kredu u praznine.

Ne zaboravite ukloniti podloge, kao i izbočene metalne elemente ili hardver. "Utopiti" sve kopče čekićem 0,5 cm na pod. Nakon završetka radova, prođite kroz usisivač i vlažnu krpu kako biste uklonili prašinu i sitnu piljevinu.

Stvaranje separacijskog sloja od polietilena.

Sljedeći korak je formiranje odvojivog hidroizolacijskog sloja i njegova pažljiva fiksacija. Film je položen na cijelu površinu s institucijom na zidu za 10-15 cm, a ako se koriste trake, one se preklapaju za 8-12 cm.

Umjesto polietilena, dopuštena je uporaba hidroizolacijskih spojeva. I to se mora učiniti nužno. Drvo i njegovi derivati ​​ne vole vlagu, postoji opasnost od nastajanja pokvarenih područja pod već pripremljenimskupni sastav. Osim toga, neobrađeno drvo ima sposobnost "povlačenja" vode iz otopine. Kao rezultat toga, vezivo cementa neće imati dovoljno tekućine za starenje i cijeli set snage, a pod će se ispustiti labav, slab, u jamama i udarcima.

Poznato je da cement i drvo imaju različit koeficijent toplinskog širenja. Stoga, kako bi se spriječilo da gotova baza bude pukla ili oštetila zidove u budućnosti, obavezno zalijepite traku amortizera po obodu. Moguće ga je zamijeniti izolonom (NPE) na uskim trakama debljine 1-2 mm

2 stupnja. Priprema rasutih materijala

U posudu ulijte čistu vodu, bez nečistoća, temperaturom od +5 do +25 ° S. Lagano ulijte suhu komponentu, miješajte s građevinskim mješalicom 5-7 minuta pri brzinama do 500 o /min. Sastav treba biti ujednačen, bez grudica i raslojavanja.

Pustite otopinu da sazri 5-10 minuta, a zatim ponovno promiješajte. Trajanje održivosti otopine uvijek je naznačeno na naljepnici. To je vrijeme tijekom kojega treba koristiti mješavinu. U prosjeku je 20-60 minuta.

Faza 3. Punjenje samorazlivajućeg samonivelirajućeg poda

Ako je potrebno, označite potrebnu razinu novog sloja cementa na zidovima ili referentnim indikatorima mjesta na podnožju.

Punjenje samonivelirajućeg samonivelirajućeg poda.

Pažljivo izlijte smjesu na površinu. Počnite od dalekog ugla, postupno se pomičite prema izlazu. Rastvor razmažite lopaticom ili squeegee i kotrljajte iglomodzračivanje i zbijanje sastava. Nakon 7-14 dana novi pod će biti spreman za polaganje pločica, keramičkih pločica i drugih završnih podova.

Ukratko, napominjemo: nije važno je li šperploča ili iverica, HDF ili OSB, ploče ili beton djelovati kao baza. Ono što je važno je pravilna priprema, odnosno stvaranje glatke, čvrste i suhe baze.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije