Učenje ispravnog postavljanja laminata


Instalacija završnih laminiranih premaza često čak i od iskusnih majstora postavlja pitanja. Koji su kriteriji za odabir vanjskog materijala? Je li to potrebno posijecati? Gdje početi polagati - s prozora ili duž duljine zida? U nastavku ćete naći odgovore na ova i druga pitanja vezana uz styling.

Ugradnja laminata započinje s pravim izborom

Kada se na ruskom tržištu pojavio laminirani parket, poznati europski proizvođači, kao što su Berry, HDM, Tarkett i drugi, najprije su počeli naručivati ​​posebne brošure u velikim količinama. Pružili su potpune informacije o proizvodu: značajke proizvodnje, kriterije odabira te najbolje opcije za različite sobe, trikove za oblikovanje itd. I sada u svakom pakiranju možete pronaći umetak (kao na slici ispod) s potpuno razumljivim, ali, nažalost, skraćenim priručnikom za instalaciju za seksualni materijal.

Upute za polaganje na oblogu iz pakiranja.

Prvo što morate obratiti pozornost pri odabiru laminata je klasa otpornosti na habanje. Naime - čvrstoća gornjeg sloja, prekrivanje. Dobar laminat nije najdeblji i najskuplji, nego onaj koji zadovoljava uvjete uporabe. Danas uprodaja jesljedećih razreda :

Dvadeseteuglavnom su laminirani parketi koje proizvode kineske tvornice.

 • 21 razred 6-8 mm - sobe s niskim opterećenjem (spavaće sobe);
 • 22 klase 6-8 mm - sobe malih terena (gost);
 • 23 klase 7-8 mm - mjesta čestih posjeta (dvorane, dvorane, kuhinje).

Tridesetih godinaproizvod je europske, ruske, rjeđe kineske proizvodnje. Ova grupa također uključuje tzv. Vodonepropusni laminat, koji se može staviti u kupaonice, praonice itd.

 • 31 stupanj 6-8 mm - prostorije za stanovanje s rijetkim teretima za stopala, isključivo u mekim papučama (spavaće sobe, gost);
 • 32 klase 7-11 mm - sobe prosječnog stupnja prolaznosti (hodnici, kuhinje, mali uredi);
 • 33 stupanj 8-14 mm - za podove s visokim stupnjem opterećenja (uredski prostor, trgovine, privatne komercijalne strukture);
 • 34 razreda 8-14 mm - trgovačke i trgovačke, javne, obrazovne organizacije (zabavni kompleksi, tržnice, dvorane).

Četrdeset- premazi europske i ruske proizvodnje.

 • 41 klasa - 8-12 mm - dodjeljuje se premazima s boljim svojstvima od klase 33. Svrha - maloprodaja i ured, medicinski i sanatorij, obrazovne ustanove;
 • 42 razred 10-12 mm - sobe posebne namjene, kao što su kuglanje, satovi plesa i dvorane, knjižnice itd.;
 • 43 stupanj 10-12 mm - proizvodni pogoni s teškim uvjetima rada.

Dakle, za dom ima dovoljno premaza s parametrom opterećenja 31-32, ne više. Za male urede, trgovine, škole i vrtiće prikladni su proizvodi klase 33-34. No, u organizacijama i na objektima s visokim prometom u vanjskim cipele bolje je staviti laminat 34, 41-42 klase.

Laminat 8 mm za kućnu uporabu.

Sljedeći parametar na koji se treba obratiti pozornost jedebljinalaminiranog poda. Na prodaju se nalaze proizvodi europske, ruske i kineske proizvodnje s presjekom od 6 do 14 mm. Najčešći proizvodi su 8 mm. To je optimalna vrijednost za kućnu i uredsku uporabu.

Lamele 6-7 mm pripadaju ekonomskoj klasi. Unatoč uvjeravanjima nekih beskrupuloznih proizvođača i prodavača, čak i jedan milimetar značajno utječe na stabilnost šipki na opterećenja. Osim toga, pod takvim premazom zahtijeva ogledalo-glatka, savršeno ravna i vrlo izdržljiva kat, jer laminatne brave su vrlo slabe. Nemoguće je dobiti sličnu osnovu bez značajnih troškova. Sudite sami:

 • Gaza estriha najmanje 5-6 cm i sušenje 28 dana;
 • Brušenje (uklanjanje slabog gornjeg sloja) i stvrdnjavanje;
 • Završna obrada tankog sloja poprečnog presjeka do 2 cm i finalno brušenje.

To jest, da bi se sam laminat mogao montirati u vrijednosti do 450 rubalja /m², u podrumu morate uložiti najmanje 1200 rubalja po kvadratnom metru.

U prostorijama komercijalnih, industrijskih i komercijalnih svrha najoptimalnijedebljina - 10-12 mm. Gustoća nosive ploče se povećava u usporedbi s 8 mm na 850-1100 kg /m³, brave su vrlo jake, tako da će premaz izdržati znatna opterećenja i trajati će 10-15 godina.

Vrste laminatnih brava.

Ne manje važno je vrsta veze za zaključavanje. O tome ovisi valjanost izbora za određenu sobu. Objasnite više. Otpustite poklopac s 3 vrste brave:

 • Snap ili Klik je najčešća veza za ruske i kineske proizvode. Uspješno spaja snagu i jednostavnost instalacije. Stavljanje vlastitog laminatnog poda sa sličnim tipom spojke je zadovoljstvo.
 • Sponging ili Lock - rijetko je. Na temelju toga razvijena je mješovita, neobična klik-brava. To smatramo najuspješnijom odlukom europskih inženjera, jer laminirani premaz s takvim spojem omogućuje sastavljanje traka na tri načina: s vertikalnom montažom, horizontalnim pomakom i pod kutom (klasično). Zgodan je za sklapanje u teško dostupnim mjestima iu prostorijama složene geometrije.
 • 3D surround, 4D ili 5D. Vrlo izvorno rješenje, čija je suština sljedeća: u krajnji dio ploče ugrađen je poseban umetak od tvrde plastike ili metala koji tvori gustu, otpornu na geometrijske promjene tijekom sastavljanja. Ovo je izvrsno rješenje za regije s visokom razinom vlažnosti ili značajnim sezonskim klimatskim varijacijama.

Za stambene prostore postavljen laminatpomoću klik-brave, iskreno služiti vrijeme navedeno od strane proizvođača (ovisno o kupnji visokokvalitetnih proizvoda, a ne jeftini ekvivalent). Bolje je koristiti letvice s volumnom ili mix-lockom u privatnim kućama, poslovnim, uredskim ili javnim prostorima.

Za mnoge kupce, važno je znati treba li kupiti laminat sa ili bez aspekta.

Uostalom, postoji mnogo članaka, uključujući među proizvođačima na njihovim internetskim stranicama, da postoji mikro utor po obodu svake letvice:

 • poboljšava potrošačka i operativna svojstva premaza;
 • krije slabosti baze;
 • ispravlja greške pri instalaciji.

Prisiljen razočarati. Ukošenost je samo dekorativni element koji montiranom podu daje volumen i vizualnu dubinu. Nema drugih korisnih funkcija.

Tajne rasporeda

Ugradnja dugih podova obavlja se na nekoliko načina:

 • Dijagonalno - redovi su pomaknuti jedan u odnosu na drugi za širinu ploče. Vizualno izgleda dobro, ali, prema mišljenju stručnjaka, pogodan je samo za premaze male duljine, manje od 1 metra, budući da međusobno povezivanje brava nije jako čvrsto i izdržljivo. Riječ je o metodi polaganja keramičkih pločica i porculanskog kamena, izrađenih u dizajnu ispod masivne ploče.
 • "Zid od opeke" - redovi su pomaknuti točno do pola duljine lamele. Ovo je dobro rješenje za podne pločice ili panelni parket, ali ne i za laminatne podove.- poprečni spojevi će se isuviše svijetlo istaknuti u odnosu na opću pozadinu, biti upadljivi.
 • Ugradnja palube - svaki uzastopni red se pomiče za 1/3 duljine ploče. Proizvođači preporučuju ovaj način instalacije kao najpouzdaniji i osiguravaju ispravno vezanje brave. Vizualno sastavljen pod izgleda vrlo organski.

Nakon odabira formata za slaganje, razmislite o opciji rasporeda u odnosu na smjer svjetlosnog toka. Raspon poznatih proizvođača, kao što su Haro, Kaindl, BerryAlloc, Egger i drugi, karakterizira velika raznolikost. To su trake različitih veličina, od skraćenih do vrlo dugih. Stoga nije teško odabrati premaz za vaš raspored.

Ugradnja laminatnih proizvoda:

U smjeru svjetla , iz prozora - ova opcija omogućuje vizualno ujednačavanje poprečnih šavova, stvarajući takozvani učinak beskonačne daske. Najbolje rješenje za glatke ili blago teksturirane prevlake u jedno-, dvo- i trostrukoj izvedbi. Posebno ističe velike prozore u sobi. Stručnjaci preporučuju ovu opciju rasporeda pri sastavljanju iste vrste laminata u cijelom stanu.

Polaganje u smjeru svjetla.

U smjerunajintenzivnijegpokreta- smanjit će se abrazija prevlake na zglobovima, značajno povećavajući njegov vijek trajanja. To je racionalna odluka za one koji ne mogu odlučiti o rasporedu.

Polaganje u smjeru vožnje.

Preko svjetlaili okomito na prozor - prikladan način naglašavanja dugog zida na kojem se nalaze otvori. Šavovi se, naravno, ističu u ovom slučaju, ali struktura poda, njegova tekstura i dubina će se vidjeti najjasnije. Izvrsna ideja za prepoznavanje šiljastih ili 3D uzoraka podova;

Polaganje svjetlosti.

Dijagonala , pod kutom od 45 ° do 60 ° u odnosu na zidove - ovo je tehnika dizajna koja naglašava karakteristike poda, daje sobi posebna svojstva ili izjednačava njegove nedostatke (predugačak prostor, zakrivljeni zidovi itd.) , U isto vrijeme, potrošnja podnih materijala (obrezivanje) nije standardna 5-7%, nego 12-20%.

Dijagonalni stil.

Drugi čimbenik koji utječe na trajnost lameliranog poda je površina. Neprekidno postavljeno, jedno platno, izgleda lijepo, ali nepraktično. Polu su bile potrebne rupe za proširenje kako bi se spriječile sezonske nadutosti, oštećenje brave. Ukupne dimenzije koje preporučuju proizvođači su 25-100 m². Točna vrijednost navedena je u uputama.

Ispravna odluka je podijeliti platno između prostorija pomoću dekorativnih profila: metalnih ili PVC pragova, drvenih spojeva, plutanih letvica itd.

Kako se ne bi pogrešili s izborom, nacrtajte svoju sobu na papiru u mjerilu i oblikujte nacrt. Tako možete identificirati sve profesionalce, protivnike, pravilno planirati instalaciju.

Alati i materijali

Za posaotrebat će:

 • Laminatni podovi od najmanje 1,5 m²;
 • Podlogaod pjenastog polietilena, ekstrudirane polistirenske pjene ili pluta debljine 1-3 mm;
 • hidroizolacijska folija presjeka 150-300 mikrona;
 • mjerač vlage, vodostaj ili laserska razina;
 • Sredstva za izravnavanje ili lima za temelj: samonivelirajući podovi, iverica, ploča od gipsanih vlakana, šperploča itd.;
 • Prajmeri za mineralne ili drvene podove;
 • Ubodna pila, pila ili kružna pila;
 • Komplet za montažu laminata, koji se sastoji od šipke za nabijanje, razdjelnih klinova, postolja u obliku slova Z;
 • Ravnalo, kvadratić, olovka, traka i vrpca;
 • Brtveni gelovi ili mase za brtvljenje spojeva.

Vodič korak po korak

Počnite s pregledom paketa. Prikupljeni pod mora biti iz jedne serije ili najmanje jedne godine proizvodnje. U suprotnom postoji opasnost od neusklađenosti uzorka, tona, pa čak i oblika brave.

Proizvođači preporučuju laminiranje laminata prije rada i ostaviti ga da se raspakira za aklimatizaciju u roku od 48 sati. A zimi - do 5 dana.

Pobrinite se da prije polaganja uvjeti temperature i vlažnosti odgovaraju ispravnim parametrima:

 • Temperatura: +16 - +25 ºS;
 • Vlaga: 40-70%;
 • Sustav podnog grijanja - onesposobljen 5-7 dana;
 • Normativ sadržaja vlage u međukatnim pločama - 4%, mineralnih estriha - 2,5-5%, dasaka temeljnog poda - ne više od 12%.

Instalacija je sljedeća.red:

Priprava podloge

Površine su zahtjevne. Trebala bi biti ravna (kapi ne veće od 2 mm na svakih 2 metra od poda), čiste (bez tragova ulja, bitumena, stare boje), suhe, premazane i izdržljive (najmanje 150 MPa). Provjera se obavlja pomoću upravljačke tračnice duljine 2-3 m ili ravne, kao i mjerača vlage. Čvrstoća se može odrediti grebanjem betona noktom. Labava podloga treba ojačati, a još bolje - potpuno ukloniti i nanovo oblikovati.

Podni podovi

Za laminat debljine 8 mm ili više dopušteno je koristiti stari linoleum kao osnovni sloj. No, pod uvjetom da je premaz gust, tanak i ispod njega nema šupljina, jama i drugih nedostataka.


U svim ostalim slučajevima na podlogu se postavljaju trake vodonepropusne folije s preklapanjem od 15-20 cm, koje se pričvršćuju ljepljivom trakom. Zatim složite role ili podložne ploče.

Montaža laminata

Instalacija počinje od same duljine zida, od dalekog ugla prema vratima. Postavljena je prva lamela, umetnuti su distancni klinovi s razmakom od 40-60 cm, prvi redak je sastavljen: s uskim krajem, šipka se pričvršćuje na početni red i sjeda na mjesto pod kutom. I tako dalje do kraja.

Sljedeća traka počinje rezanom daskom, čija duljina ne bi trebala biti manja od 30 cm, a letvice su pričvršćene pod kutom i uskoče na svoje mjesto. Za zaobilaženje cijevi ili stupova segment se reže u šipki, uzimajući u obzir temperaturni razmak od 6-10 mm.Tada se urezani element postavlja na mjesto, a ako je potrebno, spojevi se lijepe. Površina je ukrašena posebnim oblogama ili plastičnim letvicama.

Prilikom montaže posljednjeg reda, sve lamele se polažu do željene širine, ali ne manje od 5 cm, ugrađuju se u otvor i privlače glavnom mrežom uz pomoć jastuka. Završeni pod je ukrašen postoljima i pragovima.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije