Polaganje laminata bez šavova na vratima

Parket ili vinil pločice, položene u jednom platnu cijelog stana, izgledaju spektakularno i skupo. Polaganje laminata bez pragova, koristi se za stvaranje čvrstog poda - vrlo težak zadatak. Trebat će vam vrhunski vrhunski završni materijali, profesionalni finišer sa solidnim radnim iskustvom i poznavanjem brojnih nijansi.

Laminiranje bez praga: što je to

Ugradnja višeslojnog poda u nekoliko prostorija s jednim platnom, bez praznina ili posjekotina na vratima (bez obzira na njihovu širinu) naziva se "polaganje bez pragova". Svrha ove tehnologije je dekorativna, koristi se u dizajnu stanova ili kuća kako bi se stvorio učinak jednog prostora, bez isticanja posebnih zona.

Navedimo dobro poznatu činjenicu : nijedan proizvođač višeslojnih premaza ne preporučuje kontinuiranu ugradnju završnog podnog materijala u nekoliko prostorija. To je prije svega zbog fizičkih parametara laminiranog parketa. Kao derivat drva, karakterizira ga takva svojstva kao promjena u linearnim dimenzijama s promjenama temperature i vlažnosti.

Dajemo primjer za bolje razumijevanje procesa. U kišnom jesenskom razdoblju vlažnost rastezraka. Budući da laminat ima određeni indeks apsorpcije vode (od 4 do 18% ovisno o gustoći i kvaliteti ploče), postupno se širi u te iste postotke u linearnim izrazima. I po dasci se povećava više nego preko puta. Razmaci od 0,8-1 cm koji su ostavljeni oko perimetra omogućuju kompenzaciju za ovo širenje, pod ostaje glatko i čvrsto, bez ikakvih proširenih i škripavih područja.

Nastajanje pukotina između lamela zbog kršenja pravila polaganja.

Zimi, na vrhuncu sezone grijanja, uočavamo zazor. Laminat, relativno govoreći, isušuje se, blago se smanjuje, zbog smanjenja relativne vlažnosti zraka. Ako instalacija je učinjeno u suprotnosti s tehnologijom, onda praznine pojavljuju između letvice, brave rastegnuti i oslabiti, prestaje obavljati svoje funkcije.

Jedan od uvjeta za pravilnu ugradnju je formiranje neke vrste dilatacijskih spojeva koji odrezuju određeni dio mreže od ostatka poda. Prema uputama, maksimalna površina za kontinuirano sklapanje ne smije prelaziti 48-100 m2 . Primjerice, za proizvodnju belgijskih i njemačkih tvornica maksimalni dopušteni parametri za čvrsti pod su 10x10 m. To znači da je svakih deset metara širine i duljine potrebno ostaviti razmak koji kompenzira sezonske varijacije u geometrijskim dimenzijama laminata. Za podove koje proizvode ruske tvornice, ovi parametri su mnogo manji - ne više od 8x6 m.

Kako saznatitočne dimenzije područja unutar kojeg je dopušteno polaganje laminata bez pragova u cijelom studijskom stanu ili sa širokim lučnim otvorima? U uputama koje su otisnute na košuljici za svaki snop poda, naći ćete cijeli paket potrebnih informacija, uključujući maksimalno dopuštenu površinu platna, vlažnost baze i slično.

Postavljanje laminata bez pragova u otvore.

Ukratko : proizvođači su protiv takve pojave kao što je polaganje laminata bez pragova. To je zbog opasnosti od oštećenja poda zbog sezonskih promjena u veličini, pojave plikova, škripanja, praznina i drugih nedostataka. Međutim, profesionalni majstori pažljivo izračunavaju mogućnosti i prilično uspješno implementiraju tehnologiju bešavnih podova.

Kako se proizvodi laminat bez praga

Uspjeh događaja prvenstveno ovisi o pravilnoj pripremi zaklade. Površina mora biti savršeno glatka, izdržljiva, suha. Sve razlike, čak i prihvatljive, poželjno je uopće razina. U tu svrhu se upotrebljavaju tankoslojne samonivelirajuće podne obloge na bazi gipsa ili gips-cementa, suhi timski estrih od iverice, OSB i drugi. Na betonskom ili anhidritnom estrihu možete koristiti i mozaičnu brusilicu s fino zrnatim mlaznicama, koja će omogućiti potpuno "uklanjanje do 0" cijele ravnine.

Laminat, položen u smjeru kretanja u prostoriji.

Za polaganje premaza bez praznina na vratima što glatko ipouzdano upotrijebite raspored palube, u kojem svaki sljedeći red pomiče 1/3 duljine lamele. Optimalni raspored je u smjeru kretanja, jer se time smanjuje trošenje materijala za završnu obradu na spojevima. Montaža poda započinje s najvećom sobom, iz dalekog ugla, koja postupno vodi do područja vrata.

Savjet! Nemojte biti lijeni da unaprijed nacrtate na listu papira plan stana ili kuće i shematski, s obzirom na razmjere, isplanirajte instalaciju. To će uvelike olakšati rad i pomoći izbjeći velike količine otpada.

Postavljanje laminata u vrata provodi se prema standardnoj shemi. Pod je prikazan do kutije, blizu kućišta. Stručnjaci preporučuju podnošenje pribora kako bi podni bar pod njima doveli do zida. Dalje duž središta postavljeno je nekoliko dugih, čvrstih letvica, dodano je obrubljeno duž krajeva. Potrebno je ostaviti praznine u zidovima.

Ako se instalacija vrši preko vrata, onda se na ulazu standardno polažu obrubljene letvice s bravom na glavnom platnu. Za zaptivanje spojeva možete koristiti gelove za brtvljenje spojeva.

Kako biste olakšali rad i poboljšali kvalitetu prianjanja, kupite poklopac s posebnim bravama za profil, kao što je Uniclick. Oblik priključka omogućuje da se susjedne daske zakvače pod kutom, s vertikalnim priključkom ili horizontalnim nabijanjem.

Prednosti i nedostaci polaganja laminata bez praga

Koji je putinstalacija je bolja - s prazninama na vratima ili bez? Naravno, prvi. Ali ako kupac kategorički ne voli praga profila ili je razvijen dizajn projekt to zahtijeva, onda možete pronaći dobre obrtnike koji mogu kvalitativno napraviti prag bez instalacije laminata.

Razmotrite prednosti i mane takvog rješenja.

Prednosti Nedostaci
Estetski izgled poda Ne udovoljava uputama proizvođača za montažu, što automatski uklanja pod iz jamstvenog roka
Nema prepreka na vratima koje bi se mogle preskočiti Praznine, natečene površine i drugi nedostaci mogu se pojaviti zbog sezonskog širenja laminata
Pojednostavite čišćenje i njegu podnog materijala Ako je jedna traka oštećena, bit će potrebno rastaviti premaz u nekoliko prostorija umjesto jednog
Potreba za pronalaženjem istinski profesionalnog instalatera
Povećanje troškova stylinga zbog posebne složenosti radova

Odvojeno, tu činjenicu bilježimo. Neiskusni majstor može pokušati nadoknaditi moguće širenje poda povećavajući praznine deformacije duž perimetra. To znači učiniti ih širokim do 1 cm, ali više, do 2,5 cm, a to je apsolutno nemoguće, jer će to dovesti do stvaranja praznina.

Stoga su minusi tehnologije bez praga mnogo više od prednosti. Osim toga, proizvođači podnih profila nude ogromanniz dekorativnih spojeva s drvenim ili kamenim površinama, s različitim sustavima za pričvršćivanje:

  • s unutarnjim spojnicama u obliku slova T,
  • na bazi ljepila,
  • s dodatnom opremom za skrivanje trake
  • mnogo više.
Postoje čak i plastične fleksibilne pragovi s kojima možete stvoriti spoj zanimljivog oblika, uključujući zaobljene ili složene geometrije.

Fleksibilni prag za stvaranje spojeva složenih oblika.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije