Kakva je impregnacija poda u kadi optimalna

Danas, većina kupke, izgrađena vlastitim rukama, građena od drva. Ovaj materijal ima mnogo prednosti, ali i nekoliko nedostataka. Među potonjim, osobito je izražena sklonost djelovanju gljivica, plijesni i raznih mikroorganizama. Najjače opterećenje u tom pogledu je, naravno, na podu. Impregnacija može spasiti situaciju, ali u ovom slučaju postavlja se pitanje: kako pokriti drveni pod u kadi?


Što procesirati

Prije nego što odete na pitanje kako natopiti pod u kadi, potrebno je točno odrediti koja bi mjesta trebala biti natopljena. Odgovor je jednostavan: prije svega, pozornost treba posvetiti izgradnji donjeg preklapanja u cijelosti i njegovih sastavnih elemenata. Nažalost, danas je uobičajen mit da impregnacija poda u kadi može imati negativan učinak na zdravlje tijekom isparavanja. Potrebno je odmah objasniti da je to samo mit i ništa više.


Također se vjeruje da sredstva za impregnaciju mogu uništiti mikroklimu u kupelji, bez obzira da li tvar emitira miris ili ne. Kao odgovor na to, možete se sjetiti mirisa plijesni i vlage, koji se mogu smiriti u kadi, ako pitanje kako pokriti pod u svlačionici nije riješeno ili je pogrešno riješeno. S obzirom na to koliko dobro drvo upija takve vrste"Arome", bez posebnog tretmana, ne možete ih se riješiti.

Treća opasnost je gljivica plijesni. On je taj koji je odgovoran za činjenicu da se s vremenom podne ploče potamnjuju i ne mogu vratiti prirodnu boju čak ni biciklizmom. Mikročestice prljavštine brzo prodiru u nezaštićeno drvo, a sapunasta alkalna voda samo dodaje neugodan miris.

Konačno, životni vijek sirovog poda znatno je niži. Potpuno zamijenite premaz doslovno svake dvije ili tri sezone.

Kako pokriti pod u kadi u parnoj sobi

Danas možete pronaći široku paletu impregnacija koje imaju ne samo antiseptik, već i mnoga druga korisna svojstva. Na primjer, ne samo da štite od štetočina i mikroorganizama, već imaju i vodoodbojna i protupožarna svojstva. Vidi također: "Kako bojati pod u kadi - što je bolje slikati."

Važno je napomenuti da je vrlo važno odabrati pravo drvo za podove. Ona će pomoći u stvaranju optimalne mikroklime u zatvorenom prostoru. Svojstva drva su takva da je u stanju samostalno regulirati vlažnost, tako da je u zgradama iz nje hladno u vrućim ljetnim mjesecima, a zimi hladne. Međutim, samo je stablo organski materijal, pa je podložno uništenju gljivicama, insektima i mikroorganizmima. Osim toga, stablo brzo svijetli, što je posebno opasno, s obzirom da postoje izravni izvori u kaditopline.


Na tržištu građevinskog materijala možete pronaći mnogo različitih impregnacija. Sadrže sve komponente potrebne za zaštitu drva. Prerada s posebnim spojevima provodi se odmah nakon njihovog završetka - što omogućuje usporavanje procesa uništavanja. Impregnacija za pod u kadi pomoći će da se sačuva u izvornom obliku, pomoći će izbjeći štetne učinke, kako od vlage tako i od vlage, te od mikroorganizama.

Sve impregnacije za pod u ukupnoj masi mogu se podijeliti u četiri kategorije:

  • na temelju organskih otapala;
  • na temelju nafte;
  • na bazi vode;
  • Kombinirane formulacije.


Impregnacije se koriste za obradu drvenih površina i mogu se koristiti unutar i izvan kupke. Jedina iznimka su mješavine na bazi vode, budući da su prikladne samo za obradu podova u zoni za opuštanje i svlačionici, jer nema vodovoda. Kombinirane kompozicije u kompletu također su dobile svojstva koja pomažu povećati požarnu sigurnost prostorija.

Svojstva impregnacije

Pri razmatranju pitanja kako pokriti pod u svlačionici kupke treba pažljivije razmotriti fizička svojstva impregnacije drva. Treba odmah reći da većina formulacija, osim možda antiseptika, nemaju ni miris ni boju. Što se tiče antiseptika, oni imaju laganu aromu, samo pozitivno djelujućiopća atmosfera. Vidi također: "Kako obraditi zaostajanje u kadi i kako to učiniti ispravno."

Od svih proizvodnih tvrtki posebno se ističu Tikkurila, Textureol, Senezh Ognebio, Aquatex i drugi.

Preporuke za uporabu

Dakle, ako ste se odlučili za tretiranje drvenih podova u kadi, vrijeme je da saznate točno kako se to radi. Ovdje postoji jedna važna nijansa - proizvodi za obradu poda nisu prikladni za zidove i stropove i obrnuto. Stručnjaci preporučuju rješenje Tikkurila Supi Laudesuoja poznatog finskog proizvođača.


Obradu treba provoditi u skladu s uputama za lijek. Može varirati ovisno o specifičnom sastavu, ali u gotovo svim se spominje da površina koja se tretira mora biti čista i suha, i ni na koji način ne smrznuta (pročitajte također: “Kako liječiti zaostale gnojnice - izbor impregnacije i antiseptika”).

U slučaju problema s insektima, preporuča se uporaba alkoholne impregnacije. Svi prolazi su pažljivo napunjeni štrcaljkom, a zatim pažljivo obradite ispuste i površinu pored njih.

Obrada se provodi na otvorenom, temperatura mora biti od 10 stupnjeva Celzija i više. Preporučljivo je odabrati dan s mirnim vremenom. Obrada se izvodi četkom u 3-4 sloja, kao alternativa, možete koristiti valjak ili sprej. Vidi također: "Kako tretirati podove u kadi od truljenja -antiseptička impregnacija i njihovi tipovi. "

Odvojeno, treba napomenuti da neke tvari u svom sastavu sadrže pigmente boje. Ako ne želite mijenjati boju odabranog drva, obratite pozornost na ovu točku unaprijed.

Nadamo se da sada više nemate pitanja nego da pokrijete pod u parnoj sobi i drugim dijelovima vaše kupke.