Kakva debljina OSB-a za pod mora biti

OSB ploče se često koriste za polaganje podova na trupce, na betonsku podlogu, kao i na suhi estrih. Međutim, ne znaju svi kako se pravilno uklapaju u dinar i koliko bi trebali biti debeli, kao i koliko je takav materijal opravdan u datoj situaciji. S ovim detaljima i fotografijama, razumjet ćemo ovaj članak.


Što je bolje: OSB ploče ili drugi materijali

Za postavljanje podova ili izravnavanje poda, možete koristiti analogne orijentirane ploče - šperploča, ili ploču s jezičkom i utorom. Postoje neke razlike između njih.


Prednosti OSB-a u usporedbi s drugim materijalima:

 1. Trošak OSB-a znatno je manji od troška ožljebljene ploče. Ipak, vrijedi razmotriti u koju svrhu će se koristiti ovaj ili onaj materijal. OSB ploče se koriste za postavljanje podnih obloga ispod linoleuma ili laminata, dok se ploča s utorom i utorom može koristiti kao završni premaz.
 2. Parametri otpornosti na vodu OSB-a znatno su veći od parametara šperploče. To treba uzeti u obzir pri planiranju podnih obloga u određenoj prostoriji. Istodobno, cijena šperploče i orijentiranih ploča na pruzi je trenutnopraktički ne razlikuje. U tom slučaju na izbor materijala može utjecati njegova prisutnost u trgovinama, kao i osobne želje kupca.

Koja debljina RSD treba koristiti

Da biste utvrdili koja je debljina OSB-a potrebna za pod, morate znati kako će se koristiti.

 • U slučajevima kada je podnožje betonski pod i potrebno je samo malo izravnavanje, dovoljan je OSB za pod 1 cm.
 • Polaganje iverice na malu glinenu ili pješčanu jastuku kao suhi estrih se često izvodi. U ovom slučaju, nije bitno što debljina OSB-a položiti na pod (pročitajte i: "Pod OSB ploča - kako pravilno postaviti"). To mogu biti tanke ploče debljine 6 ili 8 mm, pod uvjetom da su postavljene u dva sloja.
 • Drveni podovi s vidljivim kosom mogu se izravnati s OSB pločama debljine 15-18 mm.
 • Debljina dinara za zaostajanje ovisi o širini koraka između njih. Za korak između odlaganja od 40 cm, dovoljan je 18 mm debljine orijentirane ploče. Kako se širina između zaostataka povećava, debljina ploča se također mora povećati kako bi se opterećenje ploče pravilno rasporedilo. Primjerice, sa korakom od 60 cm, preporučljivo je postaviti na OSB-u zaostatke debljine 22 mm.

Tehnologija oblikovanja

Postoji nekoliko načina polaganja OSB ploča na pod, sve ovisi o vrsti temelja. Svaka od metoda ima i prednosti i nedostatke. Pokušat ćemo istaknuti prednosti i nedostatkenačini polaganja ploča.

Betonski estrih

 1. Prije svega, betonski estrih treba temeljito očistiti od prljavštine i prašine. Ovaj korak je uvjetovan činjenicom da je naknadna ugradnja OSB ploča napravljena na ljepilu, koje mora biti dobro zahvaćeno betonom.
 2. Temeljni temeljni estrih se također izvodi kako bi se poboljšalo prianjanje ljepila na površinu, koja nakon takve obrade postaje gusta.
 3. Zatim nastavite s rezanjem listova dinara. Po obodu prostorije i između plahti ostavite uvlake od 3-5 mm. U ovom slučaju, listovi su isplanirani tako da se četiri ugla ne konvergiraju na jednom mjestu.
 4. Sada možete pričvrstiti plahte na pod. Donji sloj je pokriven gumenim ljepilom za parket, nakon čega je OSB uz pomoć pogonjenih tipla dodatno pričvršćen na pod.

Suhi estrih

Suho zatrpavanje na izloženim svjetlosnim signalima mora se pažljivo izravnati, nakon čega možete nastaviti s postavljanjem OSB ploča. Prvi i drugi sloj postavljeni su pomicanjem šavova u odnosu na svaki drugi na udaljenosti od najmanje 20 cm.


Tradicionalno, suhozidom gomila suhozidom, koji je naknadno prekriven laminatom ili floorboard. U isto vrijeme, cijena suhozida je znatno niža od cijene OSB ploča. Chipboard je preporučljivo koristiti ako ih u budućnosti planiraju pokriti linoleumom.

Kako bi vijci poravnali sa štednjakom,Ispod njih prvo izbušite uske rupe promjera 3 mm, a zatim ih proširite u gornjem dijelu s bušilicom od 10 mm. Tako će se poklopac u potpunosti sakriti u debljini ploče.

Preko drvenih podova

Drveni pod može na kraju postati deformiran, ispucati i čekati. U takvim slučajevima, instalacija je sljedeća:

 1. Svi izbočeni čavli trebaju se utopiti u dasci. To se može učiniti željeznim vijkom, čiji se promjer poklapa s veličinom glave nokta i čekićem.
 2. Sve utore i nepravilnosti treba ukloniti ravninom - ručno ili električno.
 3. OSB ploče, postavljene na oznaku, trebaju biti postavljene na pod, tako da šavovi susjednih redova idu u korak.
 4. Pričvrstite OSB na pod pomoću 40 mm samoreznih vijaka svakih 30 cm, dok se poklopci samoreznih vijaka moraju utopiti u debljini ploče.
 5. Fuge između ploča treba brusiti u završnoj fazi. Najpogodniji način korištenja stroja za brušenje, posebno ako želite rukovati velikim prostorom.


Orijentirana ploča i šperploča savršeno se mogu obraditi brusilicom s rešetkom za suhozidom (više: "Podna brusilica: pravi izbor iz opcija"). Ova mreža omogućuje obradu mnogo veće površine od običnih šmirgl papira.

O trupcima

Postavljanje OSB-a na trupce je kako slijedi:

 1. Prvo se izračunava udaljenost i lag je jednako postavljen tako da se spojevi susjednih OSB pločapao na potporu.
 2. Zatim namjestite položaj kašnjenja tako da su sve tri na istoj razini. Za to se koristi obloga i dugo pravilo za provjeru.
 3. Ugrađeni trupci moraju biti sigurno pričvršćeni vijcima na sidrima ili tiplama. Nemojte popravljati samo one trupce, koji su napravljeni od sušenog drva i položeni u suhu prostoriju.
 4. Polaganje OSB ploča izvodi se na isti način kao i na drvenim podovima, nakon čega se vijcima pričvršćuju svakih 30 cm.


Za jednostavnu instalaciju, možete unaprijed označiti mjesto kašnjenja na OSB pločama.

U zaključku napominjemo da se dodatne informacije mogu naći u video materijalima priloženim uz ovaj članak. Želimo Vam uspješan popravak.