Ako drveni pod škripi, što učiniti i kako biti

Svi oni koji žive u starim privatnim kućama često s vremenom doživljavaju isti problem - škripanje drvenog poda - reći ćemo vam što učiniti u ovom slučaju. Pozitivna stvar u ovom slučaju može biti činjenica da se sav posao može obaviti vlastitim rukama.


Mogući uzroci škripanja

Ako zaostaje škripanje, mogući su sljedeći razlozi:

 • Ploče su loše učvršćene . Ta je činjenica češće uzrok škripanja. Kako ukloniti škripu podova u ovom slučaju, pitate. Vi samo trebate popraviti ploče pouzdanije, a za to su najprikladniji samourezni vijci. Za razliku od noktiju, neće se popustiti nakon nekog vremena.
 • Lagani su otpušteni ili nepravilno postavljeni oblozi . Tijekom vremena, pod u apartmanu škripi, jer zastoji postaju manje stabilni i to se očituje pri hodanju.
 • Stvaranje razmaka između ploča . To se događa ako se u procesu polaganja ne koristi dovoljno osušeno drvo kao sirovina ili se može isušiti nakon promjene godišnjeg doba. U ovom slučaju pločepočeti trljati između sebe, što je popraćeno neugodnim zvukom.
 • Polaganje bez pridržavanja razmaka između dasaka i zida . U takvom slučaju dolazi do škripanja jer 10 mm ne ostavlja razmak od zida, što je nužno da se ploča može slobodno širiti tijekom promjene mikroklime. Kao rezultat toga, ploče nabubre ili nabubre - na zidu se na mjestu kontakta s njima pojavi škripa.

Naravno, može doći do škakanja u slučaju kombiniranja nekih od tih čimbenika. Da biste razumjeli kako ukloniti škripu drvenog poda, morate razumjeti njegovu prirodu. Često je dovoljan jednostavan pregled, ali ponekad može biti potrebno ukloniti nekoliko ploča kako bi se utvrdilo stanje kašnjenja.


Sada morate razumjeti što učiniti kako podovi ne škripe, ako su izrađeni od šperploče. Dodatni razlog za izazivanje škripanja može biti trenje među čvorovima. Budući da se ugradnja premaza na ploče provodi uz poštivanje praznina, koje će uskoro biti ožbukane kitom, nastaju takve nuspojave.

Sloboda od škripanja poda

Vrijedno je govoriti o tome kako ukloniti škripu drvenog poda u stanu. Sljedeći savjeti pomoći će svima koji imaju 90% šanse da se riješe škripanja na podu. U tom slučaju, potrebno je samo zalijepiti pričvrsne elemente. Vidi također: "Kako eliminirati škripu parketa - dokazane metode."

Zavijte podne daske

U starim vremenima, vjerojatno, nije bilo takvih ploča na koje se ne bi moglo priključitipod s čavlima. Takvi su podovi još uvijek veliki, a mnogi od njih nisu popravljeni više od desetak godina. Može se pretpostaviti da je većina čavala labava i da ih treba zamijeniti modernim, učinkovitim učvršćenjem u obliku samoreznih vijaka.

Slijed pomicanja u podu:

 • U početku, morate znati debljinu kašnjenja. To se može postići bušenjem rupe u podu i mjerenjem segmenta do tla. Možete ići drugim putem - uklonite jednu podnu dasku. Samorezni vijci trebali bi biti 1,5 cm kraći od ukupne duljine podne ploče i trupaca.


Ako se umjesto električnog svrdla odlučite koristiti odvijač, on bi trebao biti dovoljno snažan i imati veliku bateriju, inače će proces popravka biti znatno kasniji.

 • Ako se odvijač ne uklopi u zavrtanje samoreznih vijaka, moguće je za njih bušiti rupe prije montaže. Stari nokti nisu potrebni za uklanjanje, ako ne ometaju.
 • Zastoji se, u pravilu, nalaze na udaljenosti od 600 mm međusobno. Da biste razumjeli koliko vijaka treba kupiti, trebate pomnožiti broj zaostajanja po broju ploča smještenih preko širine.
 • Onda je sve trivijalno jednostavno - potrebno je čvrsto zavrnuti sve ploče, a poklopce pokriti loncima. Ako se još uvijek čuju škripe, onda bi ta mjesta trebala biti zabilježena kako bi ih kasnije popravili.
 • Slijedi izravnavanje površine s ivericom. Također se pričvršćuje na pod pomoću samoreznih vijaka s nagibom od 150-200 mm. Pojede ih manje često, mogu se družiti.

Očistiizmeđu ploča

Ako postoje pukotine između dasaka, zbog kojih su podovi škripati - što učiniti bez rastavljanja, u ovom slučaju - to je popraviti pomoću klinova od drva.

Redoslijed operacija:

 • planirati drvene klinove drva, određujući željenu veličinu;
 • pokrijte ih ljepilom i ubacite u utor, klinovi bi trebali čvrsto stajati;
 • nakon što se ljepilo osuši, višak dijela klina može se izrezati u ravnini s podnožjem.

Nedostatak ove metode je da tračnica mora biti prilagođena veličini utora svaki put, a to je vrlo dugo.


Jednostavniji od reiki kabela:

 • Morat ćete kupiti pleteni kabel na sintetičkoj osnovi. Zatim se podvrgava namakanju drvenim ljepilom ili bijelim ljepilom, a uz pomoć jezgre ili doboynika kabel se uvlači između ploča oko polovice njihove debljine.
 • Gornji dio utora ispunjen je samoproizvedenim kitom koji uključuje piljevinu i PVA ljepilo. Trebala bi imati pastoznu konzistenciju.
 • Kit treba nanijeti s malim suviškom, tako da se nakon sušenja višak može izrezati u ravnini s glavnim podom.

Restauracija konvencionalnih podnih dasaka

Nije svatko zna što učiniti ako pod u apartmanu škripi, u slučaju kada je običan karton korišten za izradu takvog poda.

Cika se pojavljuje zato što podne daske počinju padati tijekom utovara, jer ih obližnje ploče ne drže.


Što učiniti tako da drveni podovi ne škripe u ovom slučaju je spajanje ploča jedan s drugim.

Trebat će duga bušilica, drveni tipli i sljedeći slijed akcija:

 • Napravite rupu u ploči pod oštrim kutom tako da dosegne susjednu ploču.
 • Pokrijte spužvu s PVA ljepilom i odnesite je u izbušenu rupu. Mora prodrijeti u svaku ploču negdje oko 50%.
 • Druga rupa treba biti napravljena u drugom smjeru u obližnjoj dasci u 200-300 mm. Zbog toga će tiple podupirati ploče analogno onima s utorima.

Provjera deformacija

U slučaju razlika u temperaturi mora se oko perimetra osigurati razmak od 10 mm. Ako ste uklonili podmetače i pronašli klinove ispod njih, trebali bi ih ukloniti. Ako uopće nema razmaka, tada ćete morati ukloniti ekstremne daske i skratiti ih, a zatim ih pričvrstiti natrag.

Zastoji za otpuštanje

Ako se nakon provjere ispostavilo da zaostaci nisu ispravno instalirani, onda je u takvim slučajevima često potrebno ponovno izgraditi kat, bilo da se radi o stanu ili privatnoj kući. Postoje slučajevi kada se taj problem pojavi na određenom mjestu, lakše ga je riješiti - samo trebate ukloniti dio kože i zamijeniti obloge za ili ispod zaostataka.


Važno je napomenuti da trupci ne bi trebali biti pričvršćeni na podlogu, tako da kvaliteta zvučne izolacije poda propada.

Debljina ploče i razmak odlaganja

Ako drveni pod škripi u stanu - što ako se to dogodi kada se krećete? To se događa kada je ploča suviše tanka ili je udaljenost između zaostataka nedostatna.

Potrebno je ukloniti dimenzije problema i usporediti ih s potrebnim pokazateljima. Ako je razlika vrlo velika, morat ćete ponovno izraditi pod, dajući mu srednje ploče kako bi se osigurala dovoljna strukturna čvrstoća.

Problem se može djelomično riješiti dodavanjem dodatnih oslonaca između zaostataka, ali morate shvatiti da je ovaj izlaz privremen.

Trebat ćete učiniti sljedeće:

 • Potrebni su veliki samorezni vijci kako bi se osigurala sigurna veza ploča.
 • Duljina vijaka ne smije biti manja od udaljenosti od vrha ploče do betonskog estriha.
 • Napravite rupu promjera manjeg od promjera vijka. Višekratna dužina vijaka mora biti odrezana.
 • Vijak treba pričvrstiti dok ne dođe do betonske podloge.
 • Samorezni vijci moraju biti podrezani tako da nisu oštri, jer će u protivnom brzo pokvariti betonsku košuljicu i prestat će podupirati ploče za savijanje.

Ukupno

Vrijedno je zapamtiti da polaganje podova na vrhu škripavog poda neće spasiti situaciju, dosadni zvukovi neće nigdje ići. U svakom slučaju, poduzimat će se mjere za vraćanje poda, bolje je to učiniti unaprijed.