Što je minimalni sloj estriha na podu može učiniti

Betonska površina, koja se naziva estrih, služi kao osnova za završnu obradu poda u stanovima i kućama, kako starim tako i novoizgrađenim. Da biste sami napravili pod, trebate saznati koje materijale trebate kupiti iu kojoj količini. Također biste trebali odrediti koliko cm treba biti estrih.


Za što je spojnica?

Betonskoj podlozi prikazanoj na fotografiji dodijeljene su određene funkcije.

Sloj cementnog estriha, koji je važna komponenta podne konstrukcije:

 • osigurava čvrstoću podne obloge;
 • stvara glatku i glatku površinu koja je potrebna za pravilnu ugradnju pločica, linoleuma ili laminata;
 • pruža mogućnost ravnomjernog raspoređivanja opterećenja na podnim pločama koje se nalaze ispod njega, čime se produljuje njihov vijek trajanja;
 • pomaže u uređenju padina, ako su one predviđene projektnom dokumentacijom.


Zahtjevi za ono što bi trebao biti estrih:

 • snažna i sposobna izdržati znatna opterećenja koja proizlaze iz kretanja ljudi na površini i od komada namještaja u prostoriji;
 • imajujednaka gustoća po cijeloj podnoj oblozi - praznine u njoj, pukotine i usitnjavanje su neprihvatljivi;
 • s ravnom vodoravnom površinom (maksimalno dopušteni nagib ne smije prelaziti 0,2%).

Trajanje rada poda i njegova čvrstoća izravno su pod utjecajem visine estriha u stanu ili privatnom kućanstvu. Niti jedan stručnjak neće nazvati brojku, što znači optimalnu vrijednost premaza za grubljenje estriha.

Ovaj parametar ovisi o:

 • namjena prostorija u kojima se vrše popravci;
 • veličinu očekivanih opterećenja;
 • vrsta tla (ako se koristi kao baza).


Od gore navedenih svojstava ne ovisi samo koliko će cm biti estriha, nego i izbor određene marke cementa koja se koristi za gnječenje žbuke i potrebu korištenja armaturnih elemenata.

Mogućnosti raspoređivanja estriha

U praksi se koriste tri vrste estriha, ovisno o njihovoj debljini:

 1. Prvi tipje baza male debljine. U tom slučaju koristite takav materijal kao samonivelirajuću smjesu koja nakon izlijevanja ne prelazi visinu od 2 centimetra. U ovom slučaju se ne koriste elementi za pojačanje.
 2. Drugi tipje gruba podloga debljine ne veće od 7 centimetara. Ta visina sloja omogućuje postavljanje mrežice za pojačanje ili upotrebu armature. Napravite takav temelj za podnu konstrukciju od armiranog betona.
 3. Treći tipje maksimalni slojdebljine, ali ne više od 15 centimetara, što je monolit s unutarnjim pojačanjem. Visina estriha se koristi kada je ujedno i pod i temelj konstrukcije.

Kao rezultat toga, debljina podne konstrukcije poda ovisi o vrsti materijala koji će se koristiti u izgradnji podloge. Ako se betonska otopina puni drobljenim kamenom, tada se ne može nanositi minimalni sloj estriha. Činjenica je da veličina frakcija od lomljenog kamena ne dopušta stvaranje tanke podloge za podnu oblogu.


Da bi se ispunila minimalna debljina estriha, najbolji izbor su samonivelirajuće i druge mješavine koje su namijenjene za završnu obradu površina prije postavljanja podne obloge (pročitajte: "Koja je minimalna debljina estriha - standardi i pravila"). Ove vrste spojeva omogućuju vam stvaranje tankog i savršeno ravnog sloja.

Pri planiranju sustava podnog grijanja treba obratiti posebnu pozornost na parametre estriha kao što je debljina. Glavni zahtjev ovdje je potpuna pokrivenost grijaćih elemenata betonskim slojem. Budući da je standardni promjer cijevi 25 milimetara, debljina estriha za konstrukcijski uređaj grijanog poda treba biti 50-70 milimetara.

Stručnjaci smatraju da je za pravilno funkcioniranje sustava i kvalitetno grijanje prostorije dovoljno zaliti betonski sloj oko40 milimetara. Veći estrih će zakomplicirati proces podešavanja opskrbe toplinskom energijom, budući da će većina biti namijenjena zagrijavanju betona.

Osim toga, što je sloj betona deblji, to je veći mehanički učinak na zidove prostorije. Da biste uklonili negativne posljedice prije lijevanja žbuke, potrebno je lijepiti zidove po obodu prostorije posebnom trakom.

Minimalna debljina estriha

U skladu s normama SNiPa, minimalni sloj estriha može biti 2 centimetra. Međutim, ovaj parametar se razlikuje ovisno o korištenom materijalu. Kada se estrih izrađuje na bazi metalnog cementa, onda je dovoljno 2 centimetra. U slučaju da se ne planira koristiti armaturni element za lijevanje, minimalni betonski sloj ne može biti manji od 4 centimetra. Činjenica je da tanka baza nije sposobna osigurati potrebne operativne parametre.

Na betonsku podlogu se izlije tanki podni estrih, pod uvjetom da se armatura ne koristi i ako postoji ravna podloga. Ne preporučuje se aktivirati ga prilikom popravaka u tehničkim zgradama i tamo gdje se planira pojačano mehaničko opterećenje na podu. U kućama i apartmanima nalazi se hodnik, kupaonica i kuhinja.


Postupak slaganja estriha s minimalnom debljinom na premazu za tlo sastoji se od uzastopnih radnji:

 1. Sipati, izravnati i temeljito zbiti jastuk od pijeska i ruševina.
 2. Postavljen je vodonepropusni materijal, na primjer, film od polietilena.
 3. Učvrstite armaturnu mrežu.
 4. Usmjerite svjetionike.
 5. Pripremite otopinu.
 6. Sipati smjesu.

Kao što je već spomenuto, debljina estriha za ojačanje mora biti najmanje 4 cm. Zbog prisutnosti mreže i minimalne visine sloja betona, za pripremu otopine za injektiranje koristi se mali frakcijski drobljeni kamen ili šljunak. Kako bi se povećala čvrstoća prevlake, u mješavinu treba dodati plastifikatore.

Maksimalna visina estriha

Nikakvi standardi ne određuju maksimalnu moguću debljinu estriha. Ovaj parametar ovisi o nekoliko čimbenika i određen je za svaki konkretni kolnik. No, kako praksa pokazuje, nepraktično je u većini slučajeva ispuniti estrih visinom većom od 15 centimetara, jer će to biti prilično skupa mjera u smislu građevinskog materijala i vremena.

Sasvim je opravdano opremanje premaza maksimalne debljine samo u prostorijama u kojima će se na pod, na primjer u garažama, nanositi veliko opterećenje.

Također, visoki estrisi se ulijevaju kada se nalaze u zgradama koje će biti dio potpornih struktura. Kao rezultat toga, monolitna površina maksimalne debljine postat će i pod i temelj. Prema riječima majstora, visinu estriha treba povećati u slučaju kada je podna konstrukcija problematično tlo.


U nekim situacijama debljina sloja betona raste su svrhu skrivanja značajnih razlika koje postoje na površini pod-poda. Prije donošenja odluke o visini estriha od 15 centimetara, stručnjaci preporučuju procjenu mogućnosti korištenja šljunka ili ekspandirane gline kako bi se uklonile nepravilnosti. Također možete ukloniti oštre kapi pomoću snažnog čekića.

Kako bi se u tom slučaju uklonili značajni nedostaci na površini hrapavosti, minimalni (tanki podni estrih) nije prikladan, ali broj potrebnih građevinskih materijala bit će manji. Ako se eliminiraju velike razlike, jednaka 15 centimetara, koristiti samo konkretna rješenja, tada će troškovi građevinskog materijala i troškovi rada graditelja biti ogroman.

Maksimalna debljina estriha ne smije se izlijevati tijekom ugradnje podnog sustava s toplom vodom, jer takva visina betonskog sloja iznad grijaćeg elementa neće dopustiti da se podna površina brzo zagrije. Kao rezultat toga, učinkovitost projektiranja za grijanje bit će minimalna uz značajne troškove grijanja.

Materijali za izradu estriha

Postoje dva načina raspoređivanja estriha:

 • upotrebom cementnog morta;
 • pomoću posebne suhe mješavine.

Kada koristite cementni mort na kraju dobiti beton estrih, au drugom slučaju - polu-suhi estrih. Rasprostranjeniji sloj betona, koji ima niz značajki. Otopina se miješa iz cementa, prosijavajućipijeska i vode.

Poželjno je da cement nije niži od razreda M300, budući da samo 3-5 milimetarskih frakcija čestica mogu pružiti visokokvalitetnu završnu obradu. Korištenje filtriranja pijeska također će imati dobar učinak na rezultat, budući da će se adhezija komponenti otopine poboljšati.

Da bi se povećala čvrstoća stvorene podne obloge i spriječilo njeno pucanje u budućnosti, u smjesu cementa dodaju se plastifikatori. Oni su posebni aditivi koji pomažu povećati čvrstoću i duktilnost stvorenog sloja.


Upotreba plastifikatora za izradu žbuke potrebna je kada se tanki pod napuni, na primjer, može biti minimalna glazura za pločicu (više: "Gleterica je uređaj s rukama"). Bez tih posebnih aditiva visina betonskog sloja ne može biti manja od 4 - 5 centimetara, stoga je njihovo dodavanje u smjesu za izlijevanje nužna mjera.

Završno sušenje cementnog morta traje dugo i za to vrijeme nije dopušteno uključivanje sustava podnog grijanja. Trebat će najmanje mjesec dana. Površinu za sušenje potrebno je povremeno navlažiti vodom kako bi se izbjegle pukotine na njoj (pročitajte također: "Koliko se cementne košuljice suši - pravila za sušenje").

Posljednjih godina sve je popularnije opremanje podne konstrukcije s posebnim, tzv. Polusuhim mješavinama. Takav načinmontaža estriha ne zahtijeva upotrebu velike količine vode, a stvorena površina brže se suši i izdržljivija je. Trgovačka mreža ima veliki izbor specijalnih mješavina za popravak podnih obloga i izgradnju temelja za njih.

Punjena polusuha estriha u usporedbi s cementnim mortom suši se mnogo brže. Glavni uvjet za kvalitetan rezultat je poštivanje rokova koje je naveo proizvođač proizvoda. Nakon isteka potrebnog vremena možete započeti s postavljanjem završnog premaza i spojiti grijaću strukturu u slučaju kada je ugrađen topli pod.


Obično će se koristiti suhe mješavine kada su rokovi izgradnje ograničeni i potrebno ih je dovršiti što je brže moguće. Ovaj premaz ima izvrsnu zvučnu i toplinsku izolaciju i otporniji je na stvaranje pukotina i raslojavanja. Nakon što se smjesa stvrdne, površina je savršeno glatka.