Ako pukotina estriha - što učiniti?

Podna glazura, kao i svaki drugi premaz, može se deformirati i napuknuti. Osobito je neugodno kada se pojavi na potpuno svježem, nedavno izlivenom betonu. Dakle, ako postoje pukotine u podu estriha - što učiniti, mi ćemo reći u ovom materijalu.


Preduvjeti za stvaranje pukotina u estrihu

Naravno, svaka pojava ima objektivne razloge i preduvjete koji će se dalje razmatrati.

Često postoje dva razloga za objašnjenje zašto pukotina na podu:

 1. Loša kvaliteta. Ovdje možete navesti heterogenu teksturu podloge ispod spojnice, njezinu nedovoljnu debljinu ili druga odstupanja od norme. U tim slučajevima, glazura počinje pucati i puknuti, i ni na koji način neće biti moguće poboljšati situaciju. Jedini izlaz će biti rastavljanje betonskog sloja i organizacija baze prema svim potrebnim standardima.
 2. Pogreške u izgradnji i loša kvaliteta betonske košuljice. U tom slučaju, ako je glazura napuknuta, može se i dalje obnoviti.


Da bi se razumjelo zašto se pukotina u estrihu razlaže, važno je točno odrediti koja su pravila za njupopunjavanje je prekinuto i kako izbjeći njihovo nepridržavanje u budućnosti.

Nedostatak rubnih traka i dilatacijskih spojeva

Kako se beton suši, proces skupljanja u njemu događa se prilično neujednačeno.

Brzina sušenja ovisi o nizu čimbenika:

 • heterogenost debljine estriha u različitim dijelovima prostorije;
 • različiti temperaturni uvjeti na pojedinim segmentima površine;
 • opterećenja drugih objekata zgrade.

Vrlo često možete vidjeti kako je puknuti pod na pragu vrata. To je zbog činjenice da ovo područje zauzima mnogo manji prostor od ostatka prostorije, dakle, suši se mnogo brže i podvrgnuto je povećanom opterećenju susjednih prostorija.

U stvari, takav kvar ne predstavlja ozbiljnu opasnost i može se lako nadoknaditi završnim premazom. Međutim, u pravednosti, napominjemo da su se takve poteškoće mogle izbjeći ako su napravljeni dilatacijski spojevi (za više informacija, "Kako napraviti dilatacijske fuge u betonskim podovima i zašto su potrebni").


Prilikom lijevanja estriha za topli pod ne zaboravite traku amortizera. Budući da se beton može povećati pri zagrijavanju, na zidovima oko perimetra prostorije nastaju dodatni naponi. Povećano opterećenje može dovesti do uništenja ne samo estriha, nego i zidova.

Glavna svrha prigušne trake je nadoknaditi tlak estriha na zidovima tijekom njegovog širenja. širinaTraka od 1 cm dovoljno je za izbjegavanje neugodnih posljedica. Stavite takvu vrpcu po obodu prostorije na razini završnog sloja ispune. Ne biste trebali uštedjeti na ovom važnom elementu, jer je vrlo jeftin, ali štedi vas od mnogih komplikacija.

Treba napomenuti da bilo koje izbočine ili dodatne konstrukcije u obliku lukova ili stupova također treba zaštititi rubnom trakom, jer će doživjeti opterećenje slično zidovima.

Često se dogodi da je na podu na velikom području ispucala podna obloga. Da bi se to izbjeglo, u osušenom estrihu treba napraviti punu šavu s površinom ćelija od 5 m2 . U tu svrhu možete koristiti odgovarajuće alate ili jednostavno brusilicu. Dubina reza bi trebala biti oko 1/3 debljine sloja punjenja.

Svi ovi propisi usmjereni su na sprječavanje pojave pukotina u betonskom estrihu.

Neispravno pripremljena otopina

Ako sami ne pripremite smjesu za otopinu i koristite već pripremljeni suhi sastav, trebate strogo slijediti upute za uporabu. Činjenica je da proizvođač točno izračunava koliko će vode morati biti dodano kako bi rješenje steklo sva njegova svojstva.


Ako dodajete previše vode, može se ispostaviti da je mješavina previše tekuća i da zbog toga izgubi svoje kvalitete.

Osim toga, kod miješanja betona, preporučljivo je koristiti mehaniziranu opremu - konstrukcijumiješalicu ili bušilicu tako da se komponente smjese ravnomjerno rasporede.

Neusklađenost sa zahtjevima za debljinu premaza

 1. Ako je sloj estriha suviše tanak, takav beton jednostavno ne može izdržati vanjska opterećenja i raspadati se.
 2. Prekomjerna debljina betona podliježe uništenju uslijed isparavanja viška vlage.

Brzina sušenja prebrza

Tijekom rada s betonom potrebno je zapamtiti da njegova trajnost i trajnost izravno ovisi o vremenu kontakta s vodom.

Stoga brzina sušenja betonske košuljice ne bi trebala biti vrlo visoka. Osim toga, cementni pod treba prekriti plastičnom folijom i povremeno ga posipati vodom tako da se vanjski sloj ne isuši prije vremena, dok se beton ne stvrdne u potpunosti.


Ako se estrih koristi za estrih, koji se brzo suši, nije potrebna tako oprezna njega, ali je još uvijek vrijedan zaštite od izravne sunčeve svjetlosti.

Metode popravljanja pukotina u estrihu

Popravak pukotina u estrihu će ovisiti o razlozima koji su ih uzrokovali.

Ekspanzijski spojevi

Dakle, kažem vam kako zatvoriti pukotine u estrihu, zbog nedostatka šavova.

Popravak uključuje sljedeće korake:

 • U estrihu izrežite rešetku dilatacijskih fuga u koracima od 5 m i dubini od 1/3 debljine sloja.
 • Dobivene rupe treba zatvoriti poliuretanskim brtvilom. Trebalo bi uzeti u obzir snagupremaz, koji mora odgovarati parametrima s parametrima brtvila. Inače će mekani zaptivač prsnuti od tlaka, ili će se estrih srušiti zbog previše tvrdih šavova.
 • Sama pukotina trebala bi se lagano raširiti metodom strobinga.
 • Nakon toga, površina stroboskopa mora biti bez prašine i premazana.
 • Ako ste zbunjeni, nego popraviti pukotine u estrihu, tada se prodaje poseban materijal koji se ne skuplja. Pažljivo se nanosi lopaticom.
 • Završna faza će biti fugiranje pukotina ispod razine zajedničke površine.

Druge tehnološke povrede

Ako zbog nepravilno pripremljene žbuke, kršenja debljine premaza ili neravnomjernog stvrdnjavanja, podni sloj pukne - što se može učiniti, možete odlučiti tek nakon procjene oštećenja. Osim toga, važno je razmotriti kako će se ovaj grubi pod u budućnosti koristiti.


Na primjer, ako je pločica položena kao završni sloj, a opseg oštećenja je beznačajan, a ne na istaknutom mjestu, može se zanemariti. Popločeno ljepilo u ovom slučaju poslužit će kao snop, a sama pločica će spriječiti nepotrebna vanjska opterećenja. Da, i zamjena pločica nije teška i ne zahtijeva promjenu cijelog zida.

Situacija je nešto drugačija ako je soba velika i pod je pod velikim opterećenjem. Kada, zbog vrlo tankog sloja premazivanja ili viška tekućine u otopini,ispada da je pukotina napuknuta, često se mora potpuno popraviti.

Ako su odstupanja od norme beznačajna, ali je i dalje napuknut - već smo opisali što učiniti gore.

Ako želite sami pripremiti otopinu za pokrivanje pukotina u podu, mješavina ovih sastojaka je u redu:

 • voda;
 • cement M-400;
 • PVA ljepilo.


Omjer ljepila i cementa je jedan do dva. Potrebno je dodati vodu tako da je smjesa tekuća, ali ne i rasprostranjena. Ulijte smjesu u prazninu s potrebom da pređete razinu poda, jer kako se suši, sjesti će. Nakon što je sve suho, dodatni cement može se ukloniti brusilica.

U zaključku

Uz pomoć naših foto i video materijala možete razumjeti kako popraviti pukotine u estrihu, ako ih ima. Međutim, treba imati na umu da je mnogo lakše spriječiti problem nego eliminirati posljedice.


Pažljivo slijedite preporuke za lijevanje betonskog poda i onda će sve ispasti ne lošije od profesionalaca.