Kako lemiti linoleum kod kuće

“Linoleum je generički naziv za fleksibilne podne obloge. Ovaj tip završnih materijala uključuje prirodne proizvode na bazi jute (marmoleum) i elastične PVC premaze. Obje vrste su dostupne u rolama ili modularnim pločicama. I, naravno, metode lijepljenja, adhezije različitih materijala su različite. "

Primjedba! U njemu se raspravlja o općim pristupima spajanju. Prije uporabe bilo koje metode uvijek navedite sastav materijala, primjenjivost metode, uvjete uporabe i potrebne potrošne materijale (kompatibilno ljepilo, štap za zavarivanje ili kabel, itd.).

Zavarivanje linoleuma: od jednostavnog do složenog

Zavarivanje linoleuma kod kuće, točnije povezivanje, može se zahtijevati u dva slučaja: za spajanje spojeva između traka (ploča) i za zatvaranje rupa (rezova). Oba mogu biti potrebna tijekom polaganja materijala i tijekom rada.

Napomena! Šav će ionako biti vidljiv.

Metode zavarivanja linoleuma dijele se na kemijske i temperaturne.

Kemijski spojevi

Popularni naziv "hladno zavarivanje" za linoleum. Načelo djelovanja bilo kojeg sastava je isto. Kemijski reagens tali rubove materijala.Rastaljeni krajevi se miješaju kako bi se dobila kohezivna, poluteka. Kada otapalo ispari, miješani materijal se vraća u svoje izvorno kruto stanje. Rezultat je cjelovita veza, čija je čvrstoća bliska onoj materijala (čvrstoća spojnog spoja je do 70 - 80% čvrstoće materijala).

Savjet! Ne preporučuje se samostalno odabrati i proizvoditi otapala. U tom slučaju, možete biti u zabludi s proporcijama ili još gore - doživjeti sve negativne posljedice trovanja.

Na ovaj način nije moguće kombinirati sve vrste linoleuma. Povežite samo polimerne materijale na bazi linoleuma (PVC, poliester).

Pažnja! Za linoleum na bazi prirodnih materijala, alkidni i drugi ne vrijede.

Ne postoje pouzdane metode za otapanje prirodnih organskih tvari, miješanje, zatim ponovno stvrdnjavanje. Također postoje ograničenja na specifičnu primjenu određenih formulacija kemijskih otapala na različite vrste: pjenaste, višeslojne, s izolacijom itd.

Prodani gotovi kemijski spojevi za hladno zavarivanje. Obično se dijele na 3 vrste:

 • "A". Rad s materijalima na bazi PVC-a. Tekući reagens se koristi s malim razmacima (do 1 mm). Umeće se u otvor pomoću vrha igle. Potrebno je vrlo pažljivo provesti rad. Na hit reagens na linoleum postoji rastopljena mrlja. Stoga je prije upotrebe potrebno zalijepiti zglob s ljepljivom trakom i izrezati ga duž spoja;
 • "C". Slično "A" otapalu u pripravku manje je dodano punilo na bazi PVC-a i ljepila. Nema veliku kemijsku agresivnost. Nije potrebno koristiti maskirnu traku, dovoljno je ukloniti višak krpom. To je gusta, viskozna masa koja se u spoj uvodi mlaznicom sa širokim izlazom. Zapravo, križ između ljepila i otapala. Koristi se za velike praznine. Ispunjava prazninu prozirnom, vodonepropusnom mješavinom u ravnini s premazom;
 • "T". Sorta "C" za linoleum na bazi sintetičkog filca.

Koraci spoja sa sastavom A:

 1. Namještanje priključaka. Linoleum trake su smješteni s malom lopatom (10 - 20 mm). Zatim, duž svakog pravog vodiča (građevinska razina, drvena letvica, traka debele šperploče, itd.), Obje trake se režu oštrim nožem duž spojne linije. Ispada točno ugrađena veza bez razmaka.

  Kako bi se dobio minimalni razmak, obje trake istodobno izrezuju.

 2. Čišćenje krhotina.
 3. Trake se stavljaju na mjesto. Za bolju fiksaciju možete koristiti dvostranu traku. Spojite zglob s građevinskim valjkom kako biste izgladili moguće nabore, mjehuriće, kako biste osigurali čvrsto prianjanje.
 4. Zaštita rubova s ​​ljepljivom trakom. Budući da je reagens vrlo agresivan, zaštita mjesta zavarivanja je imperativ. Da biste to učinili, ljepilo ljepljivom trakom uz šav, glatka ga s građevinskim valjkom i pažljivo ga izrezati s nožem uz zajedničku liniju.

  maskirnu traku treba rezati kroz spoj.

 5. Polako unesite reagens u otvor, ispunite spoj. Rolna valjka. Reagent reagira brzo, vrijeme potpunog skrućivanja je neznatno (2 - 3 sata).

  Pažljivo ubrizgajte reagens u šav.

 6. Pažljivo uklonite izbačeni višak nožem. Preporučljivo je koristiti posebnu platformu za nož.

  Platforma za odsijecanje viška ljepila, žica od šavova linoleuma nožem.

Uporaba drugih spojeva ne razlikuje se od tehnologija ljepila:

 1. Pričvršćivanje priključaka.
 2. Uklanjanje otpadaka, odmašćivanje.
 3. Primjena kemijskog reagensa. Osim toga štiti površinu linoleuma nije potrebno. Dovoljno je obrisati višak krpom.
 4. Valjak. Ako rubovi linoleuma savijate, morate ih pritisnuti teškim predmetom kroz brtvu koja je slabo kompatibilna s kemikalijom: film, metalna traka i tako dalje.
 5. Ostaviti da se stvrdne. Preporučuje se za jedan dan.

Pažnja! Sastav hladnog zavarivanja je otrovan. Za rad u rukavicama, masku u dobro prozračenom prostoru.

Vruće zavarivanje

Vruće zavarivanje linoleuma uključuje zagrijavanje posebnog kabela za zavarivanje do polu blagog stanja (temperatura grijanja 450-500 ° C), uvođenjem taline u spoj uz daljnje uklanjanje viška. Nakon hlađenja nastaje homogeni spoj.

Vruće zavarivanje spojeva pogodno je za prirodne i prirodne elastične podove.polimerni tip. Linoleum se može zavariti na osnovi visoke gustoće. Proizvodi s poroznom, pjenastom podlogom, zagrijana podloga ne zavaruju.

S obzirom na tehnologiju, šav je zapečaćen, u ravnini s površinom.

Koraci postupka:

 1. Priprema. Označavanje, podrezivanje, čišćenje, učvršćivanje materijala na bilo koje ljepilo na podlogu. Nije potrebno odmašćivanje. Za montažu na čeono zavarivanje potrebno je. Tijekom procesa zavarivanja postoji dovoljan pritisak na materijal da ga pomakne.
 2. Rezanje žljebova žice na mjestu spajanja, ako se koristi šavno zavarivanje. Utor ima oblik trokuta ili polukruga. Kod kuće, bez posebnih alata, rezanje je teško. Stoga u fazi pripreme ostavite razmak do 3 mm ili uklonite višak štapića kasnije.

  Oblikovanje utora za zavarivanje.

 3. Zavarivanje. Potrebno je podesiti i održavati grijaći element stalnom brzinom tako da se materijal ravnomjerno zagrije. Kabel se dovodi kroz posebnu mlaznicu. Kabel je pritisnut s malo napora u šav. Rad je vrlo težak!

  Zavarivanje kabelom.

 4. Odstranite višak oštrim nožem pomoću mlaznice.

Kabel za zavarivanje linoleuma prodaje se u širokom rasponu boja.

Nema mnogo načina lemljenja linoleuma kod kuće. Ako ne koristite profesionalnu opremu, možete koristiti bilo koju građevinsku sušilicu za zagrijavanje.

Pažnja! Električni se može pokušatilemiti male udare (do 5 cm). Ne pokušavajte zavariti spojeve lemilicom. To će sigurno dovesti do propadanja materijala.

Zavarivanje s neprofesionalnim sušilom za kosu

Možete pokušati raditi s bilo kojim jeftinim sušilom za kosu. Ako je količina rada mala, onda je takav uređaj sasvim dovoljan.

Glavni nedostaci ne-profesionalnih sušila za kosu:
 • nemogućnost precizne ugradnje i održavanja potrebnog temperaturnog režima;
 • Vremensko ograničenje kontinuiranog rada.

Profesionalna oprema

Automatski ekstruder se pomiče neovisno i zavaruje zavareni spoj.

Najbolji rezultat postiže se vrućim zavarivanjem linoleuma s automatskim, poluautomatskim ili ručnim ekstruderima. To su specijalizirani strojevi za zavarivanje koji samostalno kontroliraju potrebne procesne parametre. Materijal za punjenje se zagrijava u posebnoj komori i dovodi na mjesto zavarivanja u polutekućem obliku. Sam proces je isti. Potrebno kod značajnih količina posla.

Zavarivanje profesionalnim sušačem za ruke.

Profesionalni sušilo za kosu koristi se u malim prostorima ili na teškim mjestima. Za razliku od jeftine konstrukcije sušila za kosu, postoji rashladni krug, fino ugađanje i održavanje temperature na izlazu mlaznice i zamjenjive vatrostalne mlaznice.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite obrazac u nastavku.Detaljan opis posla koji treba obaviti, a ponude će biti poslane na vašu poštu s cijenama od strane građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
dobro oglašavanje
Najčitanije