Rezanje porculanskih pločica bez čipiranja kod kuće

Porculanski kamen je jedan od najtvrđih materijala koji se koristi za različite premaze (pod, zidove, kuhinjske stolove itd.). U procesu polaganja potrebno je rezati porculanske pločice. Uz velike količine, preporuka je nedvosmislena - profesionalni alat. Kod kuće možete to učiniti na jedan od načina, ili u kombinaciji njih (posebno s obzirom na male trikove):

 • kutna brusilica (brusilica);
 • ručni rezač pločica.

Značajke materijala

Sirovine koje se sastoje od gline, kaolina, kvarcnog pijeska, glinenca i mineralnih dodataka prešaju se pod visokim tlakom, a zatim sinteriraju na visokim temperaturama. Dobiveni materijal praktički nema pora i ima tvrdoću jednaku tvrdoći korunda (7 - 8 po Mohsovoj skali). Niže tvrdoće samo za nekoliko materijala, kao što su dijamant, safir, rubin i drugi. Istodobno su tanke pločice (3 mm i tanje) prilično krhke.

Imajte na umu! Rezanje materijala takve tvrdoće neće raditi s ručnim rezačima stakla, oštricama za kamen i električnim ubodnim pilama. Mogu se koristiti samo kao pomoćni alat.

Razmotrite dvijenačin za rezanje pločica kod kuće. Metode imaju ograničenja, o kojima će se raspravljati u nastavku, kao i načine za zaobilaženje tih ograničenja. Mogu postići prihvatljive rezultate, ali je bolje odrezati porculanski kamen na profesionalnu opremu. Samo on će dati zajamčeni rezultat u prihvatljivom vremenu s relativno velikim radom.

Brusilica za rezanje


Kutna brusilica (bugarski) je univerzalni alat za rezanje i obradu raznih materijala. Zbog svoje svestranosti ne pripada posebnim alatima. U kućanstvu uz pomoć brusača možete riješiti mnoga pitanja.

Kako bi odrezali porculanski kamen, gotovo svaki Bugarin će to učiniti. Nema potrebe za velikom snagom. Mali, lagani alat je čak poželjniji za korištenje. Promet je važniji od moći. Moćan alat će brže rezati pločice, ali brzina ovdje može imati negativan učinak - ispostavit će se manje točno.

Glavni problem je odabir reznog kotača. Na izbor kruga treba obratiti posebnu pozornost. Ne radi se o veličini slijetanja (on uzima zdravo za gotovo).

Izbor noža za rezanje

Materijal se reže samo dijamantnim diskovima. Dijamantni diskovi dostupni su u dvije vrste: čvrsti i segmentirani. Za najbolje rezultate, preporučljivo je pokušati napraviti rezove s različitim kotačima za rezanje. Za rezanje porculanskog kamena postoje značajke kada se koristi i kontinuirano i segmentiranoPogoni:

 • Proizvođači se čvrsto pozicioniraju uglavnom za mokro rezanje. tj za rezanje s vodenim hlađenjem ili posebnim tekućinama. I ne primjenjujte na rezanje bez hlađenja, jer oni mogu brzo propasti. Međutim, kada je zadatak da dobijemo krišku sa što manje čipova, to je kontinuirani disk koji može biti bolje prilagođen. To je situacijsko i u velikoj mjeri ovisi o specifičnom materijalu (kvaliteta, debljina, reljef, itd.), Koji se obrađuje;

  Čvrsti disk za rezanje.

 • Segmentni prikladniji za "suho" rezanje. tj prihvatljiv za uporabu s brusilicama. Vjeruje se da praznine između segmenata doprinose hlađenju alata za rezanje. Međutim, nije preporučljivo raditi bez prekida dulje od jedne i pol ili dvije minute. Iste primjedbe o čistom rezu su relevantne.

  Odrežite reznu ploču.

Osim tipa, diskovi se razlikuju po čitavom skupu parametara: gustoći taloga dijamanta, visini oštrice, debljini diska i tako dalje. Bolje je slijediti preporuke proizvođača diskova. Sami diskovi obično su naznačeni u koje svrhe se koriste.

Za rezanje ručnim brusnim pločama diskovi debljine manje od 2,0 mm nisu prihvatljivi. Visina oštrice mora biti veća od debljine pločice (utječe na čistoću reza).

Savjet! Prije svakog rezanja provjerite status diska. Ako bilo kakva odstupanja promijene disk, u protivnom se povećava rizik od usitnjavanja.

Tehnologija

 1. Primijeni naoznačavanje pločica. Za to je najbolje koristiti konstrukcijski marker.
 2. Postavite pločicu na ravnu površinu. U nekim slučajevima bit će prikladnije pričvrstiti pločicu na površinu pomoću stezaljki ili je učvrstiti u radni stol.
 3. Za postizanje ravnomjernog rezanja, metalna traka se može dodatno ojačati stezaljkama duž linije rezanja. Izrežite onda će to biti potrebno duž njega.
 4. Rezanje se vrši s prednje strane, jer je izlaz najveći broj čipova. Možete napraviti dvostruki rez. Prvo, na prednjoj strani, napravite malu brazdu i napravite glavni rez sa stražnje strane. Ova metoda će minimizirati oštećenje prednje površine.
 5. Ako ne postoje strogi zahtjevi za smicanje, onda ne možete rezati do kraja. Nakon što ste napravili posjekotine, rukama razbijte ploču.
 6. Preporučuje se da se alat pokrene od samog sebe.
 7. Osim toga, po potrebi brusite rez.

Opće preporuke

Pri primjeni brusilice potrebno je koristiti zaštitnu opremu:

 • odijelo koje prekriva noge i ruke;
 • naočale (poželjno maska);
 • zaštitne rukavice ili rukavice;
 • respirator (sa značajnom količinom posla).

Prednosti korištenja brusilice:

 • Sposobnost rezanja elementa gotovo svakog oblika. Za rezanje oblika potreban vam je dobar alat;
 • mogućnost postavljanja već postavljenih pločica;
 • Alat za pristupačnost.

Nedostaci:

 • rizik od ozljede;
 • vrlo teškodobiti geometrijski točne dijelove;
 • velika složenost dobivanja čistog rezanja bez usitnjavanja;
 • niska brzina;
 • velike količine prašine i buke.

Uz pomoć brusilice prvi put neće biti moguće dobiti savršeni rez. Za precizno rezanje bez usitnjavanja, izrežite s marginom 2-5 mm. Zatim se mljevenjem namjesti na željenu veličinu. To je prilično mukotrpan rad i zahtijeva puno vremena, pa se preporuča izvesti samo s elementima koji će biti na istaknutom mjestu.

Ili upotrijebite trik, kao u videozapisu u nastavku:

Rezanje ručnim rezačem pločica

Rezač pločica za porculanske pločice je samo električni. Ne postoji specijalizirani ručni rezač pločica za porculanski kamen. Ali za ove svrhe možete koristiti kvalitetan ručni rezač pločica. Vrlo je vjerojatno da neće biti jeftinog alata za pronalaženje odgovarajućeg alata, a ako ga koristite, izlaz će jednostavno biti slomljene pločice.

Osnovni zahtjevi alata:

Dobar krevet sa snažnim ukrućenjem. Inače, kada se pločica razbije, krevet će se sagnuti i pločica će se slomiti izvan crte;

 • Nedostatak igre u vagonu (obično ovisi o debljini vodilica). Kako se koristi tijekom vremena, bilo koji ručni rezač pločica počinje se igrati. Stoga se ne preporučuje korištenje starih, neprovjerenih;
 • Što je pločica deblja, deblji promjer valjka za rezanje trebao bi biti;
 • Prijevoz bi trebao imati glatku vožnju. To se postiže posebnimležajevi. Glatki ležajni kolica mogu imati glatki rad, ali prema iskustvu uporabe je kratak i nestabilan, tj. jednom glatko swept, a sljedeći nije jamstvo.

Tehnologija

 1. Za označavanje pločica, preporuča se uporaba građevinske oznake.
 2. Položite pločicu na rezač pločica točno na crtu.
 3. Pažljivo povucite liniju od sebe s laganim pritiskom. Važno je održavati istu silu pritiska kroz cijelu liniju. Važno je! Na porculanskom kamenu svojstvo se održava jednom. Držanje nekoliko značajki je neprihvatljivo. Inače pukotina možda neće proći kroz crtu.
 4. Postavite stopicu na pločicu i gurnite je da se slomi duž linije pritiskom.
 5. Ako je potrebno, posijekujte pijesak.

Opće preporuke

Obratite pažnju na ograničenja upotrebe ručnog rezača pločica:

 • samo ravni rezovi po cijeloj pločici;
 • gotovo je nemoguće točno odrezati trake manje od 6–7 cm (ovisno o debljini materijala);
 • problem, s usitnjenim kosim linijama, ako se rez reže na rebra sa stražnje strane.

Prednosti:

 • radna brzina;
 • nema prašine i buke;
 • jednostavnost rada.

Da biste dobili vrlo uredne linije, možete koristiti istu tehnologiju kao i za mlin. Nacrtajte liniju s urezom od 2-3 mm., A zatim ispolirajte željenu veličinu. Koristi se samo na istaknutim mjestima.

Mali trikovi

Ta dva načina nisusve metode su iscrpljene. Uz njihovu pomoć možete dobiti prihvatljiv rezultat bilo kakvog rezanja kod kuće. Okrugle rupe u materijalu izrađene su uobičajenim alatom bez posebnih nijansi: bušilice s premazom od legure, balerine, krunice. Jedina razlika je u tome što će zbog tvrdoće materijala rezni alat brže pasti.

Kako bi se riješio problem postavljanja pločica, možete koristiti integrirani pristup:

 • Najjednostavniji način je rezanje pločica ručnim rezačem pločica. Veći dio pločica preporučuje se za rezanje;
 • Pločice s rezanim rubovima, prekrivene temeljima ili oblogama. U tom slučaju, dovoljno je koristiti ručni rezač pločica ili brusilicu (u ograničenim slučajevima);
 • Pločice s preciznim uklapanjem. Namjestite s brušenjem;
 • Položite sve pločice na mjesto. Ovisno o dostupnom alatu, podesite pločice, koje su prekrivene temeljima i oblogama. Preostali elementi točno mjere i označavaju pločicu. Ili iznajmite profesionalni rezač pločica, ili ga odnesite u najbližu građevinsku tvrtku koja ima takvu opremu i izrežite je.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije